Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MisterB098

Zegar wahadłowy Jantar

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Wszedł w moje posiadanie ostatnio zegar wahadłowy jantar, po dziadku, załączam jego zdjęcie. Całe moje życie wisiał u nich na ścianie nie nakręcony, to mnie wreszcie wzięła ciekawość, wziąłem go do siebie, zaniosłem do zegarmistrza żeby wszystko po tej nieaktywności nasmarował i zrobił co tam trzeba zrobić i powiesiłem u siebie.

Na początku zdawało się że chodzi ładnie, tylko domownicy grozili mi eksmisją za to jego dzwonienie, więc rozpatrzyłem jak ten kryzys zażegnać. W środku, przy strunach, znalazłem coś na wzór dźwigienki, załączam drugie zdjęcie na którym pokazany jest ten element. Próbowałem znaleźć jakieś instrukcje czy coś takiego do zegara na internecie ale nic nie byłem w stanie znaleźć, patrząc na nią założyłem więc, że służy ona do zablokowania młotków. No to umiejscowiłem ją tak, żeby je blokowała, o dosłownie ćwierć obrotu dokręciłem śrubę żeby trzymała się tam mocno i zostawiłem.

Potem zauważyłem że co kilka godzin zegar staje i to zawsze około 8-10 minut po wybiciu równej godziny. Nie z potrzeby nakręcenia, bo puszczony ponownie leci dalej a jest nakręcony tak jak tylko może być żebym się nie bał że przegnę. Po prostu staje póki znowu się go nie puści i potem znowu chodzi kolejne kilka godzin. 

Moje pytanie jest teraz następujące: czy jest możliwe, że stawał dlatego że ta dźwigienka w ogóle do czego innego służy i blokowanie młotków powoduje jakiś opór przez który staje czasami? Czy jednak dobrze założyłem jej funkcje, jest popsute coś innego i powinienem go odnieść do zegarmistrza? Chwilowo po prostu ją odsunąłem i owinąłem gumkę recepturkę wokół strun żeby tłumiła dzwonienie, chciałbym jednak wiedzieć czy będzie potrzebna kolejna wizyta u specjalisty z nim. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Jantar1.jpg

Jantar2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam takiego , więc nie ma co się wypowiadać - sądzę , że poobserwuj , jak zegar teraz się sprawdza . Myślę , że nic nie jest zepsute , tylko mechanizm , jak chodzi - a tu młotki zablokowane . Więc,  dla którejś dźwigni,  stanowi to mały problem i spowalnia chód , tak mocno , że zegar się zatrzymuje. 

Jest jeszcze możliwość ustawienia młoteczków , by bicie było delikatne - bardzo ciche .   Ale z tym , to raczej do zegarmistrza , bo jest kilka możliwości , ale co tu pisać , jak nie znam mechanizmu.

PS..... nie wiem , jak tą blokadę ustawiłeś . Czy tuż za młoteczkami , czy odsuwając je i wstawiając blokadę między młoteczkami a strunami ?

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw blokadę tak jak była poprzednio i po prostu przestań nakręcać sekcję bicia...

Ta blokada być może służy do zabezpieczenia w trakcie transportu, a blokując sprawny mechanizm wpływasz pośrednio na działanie innych jego elementów, bo młoteczki pociągane są drucikami ktore mocowane są do cięgien ktore sterowane są z kół chodu itp itd. (Też nie mam jantara, ale zazwyczaj tak w zegarach to rozwiązują).. 

Cały ciąg powiązań..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwignia przy gongu to blokada do transportu j/w kolega napisał więc nie kombinuj na ścianie ,

najprościej zdemontuj /odkręć  młotki   i masz po biciu ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, yaro 65 napisał(-a):

najprościej zdemontuj /odkręć  młotki   i masz po biciu ,

Może lepiej je odgiąć tak, by nie udrerzału w struny gonku..

Wówczas jest to operacja w pełni odwracalna, nic nie zgubimy, nie zapomnimy jak to było pierwotnie ITP...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, mkl1 napisał(-a):

Może lepiej je odgiąć tak, by nie udrerzału w struny gonku..

Wówczas jest to operacja w pełni odwracalna, nic nie zgubimy, nie zapomnimy jak to było pierwotnie ITP...

Można też na noc owijać zegar piernatem. To jest operacja w pełni odwracalna. :P 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu nie nakręcaj sekcji bicia i będą wszyscy zadowoleni.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi