Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Darth_Gem

Second Hour watches

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hejka,

Nie znalazłem tego producenta na liscie tematów w tym dziale, więc z konieczności zakladam nowy, ale jeśli byłem po prostu ślepy, to proszę moderatora o przeniesienie tematu.

https://www.secondhour.com.au/?srsltid=AfmBOoroV6h4TAiHfDtpJ2E_7ZMfa-lwyXKvelyOxJ7rQjGFKoFgeDu6

Rzecz wzięła sie z poszukiwan alternatywy dla Cartier Tanka oraz z mojego skrzywienia dotyczacego rzymskich cyfr. 

Dla mnie maja one zastosowanie jedynie w luksusowym zegarmistrzostwie, w kolekcjach dress watch. 

Zdecydowanie preferuję cyfry arabskie, albo indexy.  

Poszukiwania moje zakonczylem zakupem zegarka nieoczywistego, w dodatku z kwarcowym mechanizmem, co jest w mojej kolekcji niewiarygodną rzadkością.

Long story short, tego typu zegarki mają największe zastosowanie jako elegancki wybór na wieczór (ale raczej nie z muzyką punkową) lub business meetings. 

Na GADA sie nie nadają, drugiej strony, dobrze by było ich nie nakrecac co chwila, jeśli glownie leżą w pudełku i czekaja na okazję. Stąd tez wybór kwarca w tej kategorii ma dla mnie osobiście tak dużo zalet, ze akurat ten mechanizm mi tu nie przeszkadza, a wręcz pomaga.

The Memoir new edition ma ponadto wspaniałe kolory tarcz i to było chyba to, co sprawiło, że połknąłem haczyk.

Dostawa nastąpiła w dosłownie kilka dni i to z Australii, bylem w szoku.

Marka Second Hour jest znana przede wszystkim z modelu "Mandala", ale mnie najbardziej przekonuje The Memoir, z jego nienachalną elegancją i fantastyczna grą światla na tarczy.

Oczywiście nie jest to zegarek bez wad, największą w moim modelu jest czytelność w ciemniejszych warunkach, lub przy pewnym kącie padania swiatla.

Taka ot, ciekawostka, od ludzi którzy chodzą do góry nogami 😜🤪

IMG_20251107_113602.jpg

IMG_20251107_113613.jpg

IMG_20251107_113625.jpg

IMG_20251107_113659.jpg

IMG_20251107_113709.jpg

IMG_20251107_113610.jpg

Edytowane przez Darth_Gem

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem szukanie alternatywy dla cartiera, ale co Cię skłoniło do tego zakupu? Cena kosmiczna jak na tzw. mikrobrand w kwarcu. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie rozumiem tego stygmatyzowania prostokątnych zegarkow jako poszukiwań alternatywy dla Cartiera. Cena to też kwestia bardzo subiektywna - jak dla kogoś nie stanowi problemu, a się podoba, to czemu nie? mnie tam osobiście się podoba, sam mam 5 rożnych kostek w domu

IG: focused_on_time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, cena jest subiektywna. Ale w zegarkach w pieniądzach tego rzędu za coś się ją płaci. Za markę, za historię, za projekt/design, technologię, reklamę itd. Tutaj marki nie masz (jakiś tzw. microbrand jakich wiele), historii nie masz. Technologia - zwykły kwarcyk. Design jak design, dość wtórny. Na reklamę i marketing producent raczej majątku nie wydał. Więc dalej nie wiem, za co życzy sobie tyle pieniędzy. Mi się ten zegarek całkiem podoba, przypomina mi moje stare casio (które jest niestety w chromie). Tylko jest strasznie drogi. 

Dla porównania Bisset, czyli "polski swiss made". Też marka nieznana, własny wtórnawy projekt, stal, kwarc, kostka, przyjemna tarcza. 2 stówy. 

https://bisset.pl/zegarki-meskie/3309-zegarekmeskibissettwelvem6miistalowybscc81bscc81sisz03bx.html

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi