Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
bajtek999

Omega Seamaster 210.20.42.20.01.002

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość sprawdzenia, czy zegarek jest oryginalny.Obecnie dysponuję tylko kilkoma zdjęciami zegarka (bez zdjęcia tyłu), a komplet dokumentów z Japonii powinien dotrzeć w czwartek.

Czy mogliby Państwo poinformować mnie, gdzie w Warszawie mogę taki zegarek zweryfikować i ewentualnie umówić się na oględziny?

Z góry dziękuję za pomoc.

6d00ed75-c7ef-43d4-ba02-72e62835635a.jpeg

b278b2cb-d39a-49ac-b4ed-5ba39d4ea788.jpeg

f6017bad-c932-4975-b63b-5e99bc56d765.jpeg

27247732-70d0-4ef3-a392-4a54e4ec5811.jpeg

c1570ad2-7202-42b7-bcb8-5da4ba2cbd37.jpeg

fe19d5e2-8c6d-4784-b8cb-51585edb27d7.jpeg

b8d62fb5-b10d-4903-86b8-1c962f6a1b94.jpeg

3bcb03c8-7bef-427e-8631-c096ed064aea.jpeg

5908486a-4296-4f2b-b0ef-3beb14b078f8.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli masz tylko te zdjęcia to weryfikacja jest niemożliwa. Więcej możliwości daje zdjęcie mechanizmu, ale tu również bez gwarancji przy podbróbce najwyższej klasy. 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzieś Warszawie sprawdzę? U jakiego zegarmistrza najlepiej? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że w każdym salonie Omegi będą w stanie sprawdzić autentyczność zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które dokładnie salony Omegi weryfikują oryginalność zegarków? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po tych zdjęciach jestem w 95% pewien, że oryginał. Tył by potwierdził 100%. Żadna fabryka nie ogarnęła jeszcze koronki w tym modelu i zawsze źle wygląda. I akurat w przypadku tego modelu nie jest prawdą, że jest ciężko odróżnić. Podróbki ciężko poznać z dalszej odległości. Z bliska zawsze wygląda to słabo. Co do tej konkretnej sztuki, nie ma z frontu żadnej czerwonej flagi. (bransoleta szlif ok w prawie każdej podróbce jest zaokrąglony szlif w polerowanym elemencie (nie każdej), wskazówki mają na środku jakby ''śrubkę'', która jest widoczna na tych zdjęciach. W żadnej podróbce nawet pod super kątem tego nie widać, koronka jest ok, czcionka jest ok, ramka daty na czarnym seamasterze wygląda tak jak powinna, kropka lumy na bezelu ok - chociaż moim zdaniem starsze roczniki / w nowszych jest nieco cieńsza obwódka).

Edytowane przez Filipeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, bajtek999 napisał(-a):

A gdzieś Warszawie sprawdzę? U jakiego zegarmistrza najlepiej? 

Zegarmistrz Pieśkiewicz ma/ miał autoryzację Rolexa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Antiquarius napisał(-a):

Zegarmistrz Pieśkiewicz ma/ miał autoryzację Rolexa. 

Omegę także, bo o zegarek tej marki jest w pytaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.12.2025 o 19:31, mario1971 napisał(-a):

Które dokładnie salony Omegi weryfikują oryginalność zegarków? 

Myślę że każdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, nav napisał(-a):

Myślę że każdy.

A mi się wydaje, że nie. Czy każdy salon Omegi ma na miejscu zegarmistrza, który otworzy zegarek i zajrzy do środka, aby obejrzeć mechanizm i stwierdzić, że posiada oryginalne części? Czy w każdym punkcie jest osoba do tego przeszkolona, a ponadto wydają jakiekolwiek zaświadczenia o oryginalności zegarka...? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, nav napisał(-a):

Myślę że każdy.

Jesteś w błędzie, moim zdaniem. 
na gębę to może ci jeszcze powiedzą (też nie wszędzie), ale jak by przyszło do wystawienia jakiegoś kwitu, to już w ogóle byłby problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Omegę także, bo o zegarek tej marki jest w pytaniu?

No także;). Dzięki za czujność.

Co do weryfikacji oryginalność przez sprzedawców w salonach, to szkolenie ich w tym zakresie nie miałoby sensu. Generalnie wiedzą merytoryczna o produkcie jest u sprzedawców na poziomie dość niskim. Chyba że w butiku Omegi. 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

A mi się wydaje, że nie. Czy każdy salon Omegi ma na miejscu zegarmistrza, który otworzy zegarek i zajrzy do środka, aby obejrzeć mechanizm i stwierdzić, że posiada oryginalne części? Czy w każdym punkcie jest osoba do tego przeszkolona, a ponadto wydają jakiekolwiek zaświadczenia o oryginalności zegarka...? 

12 godzin temu, rafi napisał(-a):

Jesteś w błędzie, moim zdaniem. 
na gębę to może ci jeszcze powiedzą (też nie wszędzie), ale jak by przyszło do wystawienia jakiegoś kwitu, to już w ogóle byłby problem.

Myślałem bardziej o sprawdzeniu numeru seryjnego w bazie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, nav napisał(-a):

Myślałem bardziej o sprawdzeniu numeru seryjnego w bazie.

Numer seryjny może być zgodny z modelem. Jaki to problem wyhaczyć numer na fotach w sieci (ig, chrono, fora, grupy FB) i tłuc później na wszystkich fejkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o seamastera to tutaj jest pokazane porównanie oryginału z każdym "liczącym" sie producentem podróbek. Każdy z nich wkłada a2824 chińska wersje i przykrywa płyta imitujące cal8800 (nie istnieje podrobka zadnego mechanizmu metas z co axial 1:1 w przeciwienstwie rolexa). Ten mechanizm nie bedzie pasowal do oryginalnej koperty wiec mala szansa na frankeny w przeciwienstwie do poprzedniej generacji bez fal gdzie widzialem juz kilka na rynku:

https://forum.replica-watch.info/threads/seamaster-300-blue-a-comprehensive-comparison-of-gen-vs-or-zf-and-ag.10919763/

Jeśli chodzi o dokumenty to sa podrabiane tak jak wspomniane wyżej przez użytkowników. Sam mam podejrzenia co do niektórych firm sprzedajacych na rynku i uważam, ze do oryginałów rowniez bywają podrabiane dokumenty. Co do karty metas to nie znam przypadku jej podrobienia na tyle zeby byla aktywna w systemie po użyciu w aplikacji przez nfc. Podrobienie karty gw nawet w oryginale nie stanowi kłopotu i sa firmy które na życzenie coś takiego zrobią. 

Edytowane przez Filipeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, rafi napisał(-a):

Numer seryjny może być zgodny z modelem. Jaki to problem wyhaczyć numer na fotach w sieci (ig, chrono, fora, grupy FB) i tłuc później na wszystkich fejkach?

Zgadzam się, to możliwe, ale mało prawdopodobne. W przypadku mechanizmów z METAS jest jeszcze kwestia unikalnego certyfikatu, też do sprawdzenia u AD Omegi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi