RakietSlav37 0 #1 Napisano Poniedziałek o 17:11 Witam. Zakupiłem sobie Orient Bambino RA-AP0003S30B . Sam zegarek zamierzam zakładać okazjonalnie 2 , 3 razy w miesiącu. Czy Rotomat , który 2 minuty kręci w prawo 6 min pauza 2 minuty w lewo wystarczy do tego mechanizmu aby nie zatrzymywał się czy w ogóle zbędny rotomat jeśli będę użytkował kilka dni w miesiącu zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cheles 282 #2 Napisano Poniedziałek o 17:15 Rotomat jest zbedny w Twoim przypadku. Chwila na ustawienia czasu i na rękę, w spokojnosci wystarczy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 71407 #3 Napisano Wtorek o 07:44 Ten Orient nakręca się przy obrotach w obu kierunkach, wiec każdy rotomat będzie OK. Taki, który się obraca przez 25% czasu na pewno też. Czy potrzebujesz rotomatu - na pewno nie jest tak, że potrzebujesz. Można spokojnie żyć bez rotomatu. Szczególnie z jednym, prostym zegarkiem. Pytanie brzmi raczej, czy chcesz mieć rotomat. Na to musisz sobie sam odpowiedzieć. Jeżeli będziesz używał ten zegarek 2-3 razy w miesiącu jak napisałeś, to przed każdym założeniem (z rotomatem czy bez) i tak pewnie będziesz musiał skorygować czas, bo po 10 dniach w rotomacie zegarek i tak pewnie złapie odchylenie powyżej minuty i warto to skorygować przed założeniem. Natomiast przy użyciu rotomatu datownik będziesz musiał korygować raz na dwa miesiące. Bez rotomatu datownik trzeba przestawiać przed każdym użyciem. Co więcej, przy szybkim ustawianiu datownika nie będziesz od razu wiedział czy zegarek pokazuje godzinę poranną czy wieczorną i masz 50% szansy, że datownik przeskoczy po godzinie 12:00 w południe. Można to sobie oczywiście sprawdzić, ale to dodatkowy czas spędzony rano na ustawianiu zegarka. Z tym, że wciąż nie jest to jakiś specjalnie długi czas. Do tego jeszcze dwa aspekty: Ładny rotomat z ładnym zegarkiem to może być też trochę ozdoba pomieszczenia. Nawet cichy rotomat ustawiony w sypialni jest w nocy słyszalny (a jak z diodą czy z podświetleniem to i widzialny) i może wielu osobom, w tym współmałżonkom przeszkadzać. Mam w domu w ciągłym użyciu trzy rotomaty, więc to komentarze z autopsji 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RakietSlav37 0 #4 Napisano Środa o 14:49 A czy to normalne , że ten konkretny zegarek wyprodukowano w Chinach. Zakupiłem w sklepie zegarkinareke bo cena dość atrakcyjna . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 71407 #5 Napisano Środa o 15:06 Bardzo normalne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 281 #6 Napisano 9 godzin temu W dniu 25.03.2026 o 15:49, RakietSlav37 napisał(-a): A czy to normalne , że ten konkretny zegarek wyprodukowano w Chinach. Zakupiłem w sklepie zegarkinareke bo cena dość atrakcyjna . A skąd wiesz, że w Chinach wyprodukowano. Masz to na metce? Mam Orient Bambino 38 mm kupiony w sklepie w Polsce od oficjalnego dystrybutora Orienta Poljot Euro, niżej zdjęcie. W dniu 25.03.2026 o 16:06, Perpetuum Mobile napisał(-a): Bardzo normalne. Za kasę jaką kupuje się chińskiego prawdziwego Orienta Bambino można mieć prawdziwego chińczyka o klasę lub dwie wyżej. Piszę to z bólem, bo bardzo lubię Orienty Bambino, mam dwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 281 #7 Napisano 9 godzin temu (edytowane) W dniu 24.03.2026 o 08:44, Perpetuum Mobile napisał(-a): Ten Orient nakręca się przy obrotach w obu kierunkach, wiec każdy rotomat będzie OK. Patrząc na wskaźnik rezerwy chodu w zegarku ze sprężyną 40h to 900 obrotów na dzień w obu kierunkach (u mnie 1 z 4 trybów), daje połowę nakręcenia sprężyny. Do podtrzymania ruchu zegarka to oczywiście wystarczy. A z drugiej strony mechanizm w pełni nakręcony jest dokładniejszy, na tyle na ile może być. Jak jest wybór to lepiej nosić niż kręcić na rotomacie. W dniu 23.03.2026 o 18:11, RakietSlav37 napisał(-a): Czy Rotomat , który 2 minuty kręci w prawo 6 min pauza 2 minuty w lewo wystarczy do tego mechanizmu aby nie zatrzymywał się czy w ogóle zbędny rotomat jeśli będę użytkował kilka dni w miesiącu zegarek. U mnie minimalny tryb rotomatu 1/4 (prod. niemieckiej, na dwa zegarki) wygląda tak: w prawo 2 min. 15 sek, pauza 27 min. 45 sek. Następnie w lewo 2 min. 15 sek. i pauza 27 min. 45 sek. Daje to 900 obrotów na dobę (TPD) i sprężyna zegarka (40h) jest naciągnięta mniej więcej w połowie. W praktyce używam głownie tego trybu, nawet jak kręcę mechanizm Miyota, który nakręca się tylko w prawo. Po prostu obroty w lewo są dla tego kalibru jałowe. Edytowane 9 godzin temu przez Euryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach