Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
brafal

Certina która ładniejsza ?:)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę się zdecydować, wszystkie mi się podobają, mam Certine DS Spel od ponad 14 lat ale przyszedł czas na zmianę, zegarek jest dla mnie za gruby, za ciężki, chciałbym coś do ok 5 tyś raczej kwarcowego, co wygląda fajnie na łapie oraz pasuje do każdego stroju i wieku faceta 40+ .

Na razie podobają mi się Certiny:

Certina DS-8 MOON PHASE C033.460.11.057.00 (niebieska tarcza)

feeltime-certina-ds-8-moon-phase-c033.46

Ta sama na pasku:

hq720.jpg?sqp=-oaymwE7CK4FEIIDSFryq4qpAy

Certina DS-8 Chronograph Moon Phase C033.450.11.051.00

IMG_4939.JPG

lub wersja niebieska

certina-ds-8-chrono-moon-phase-c033.450.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się nie podobają, jakieś takie dziwne.

Zdecydowanie wolałbym Certiny:

C034.417.11.057.00

C034.453.16.057.00

C034.417.44.087.00
C001.647.16.057.00

C001.647.27.057.00
C001.647.11.057.00

modele bez chronografu:

C033.807.11.057.00

C032.430.11.091.00

C032.430.11.041.00

C032.807.11.041.00

C033.807.44.047.00
C032.407.11.051.10

C029.807.11.041.02

A z innych marek takie chronografy jak 

Bulova Lunar Pilot

Seiko Prospex Speedtimer SSC911P1, SSC935P1, SSC961P1

Steinhart Marine Chronograph i Nav B-Chrono II black DLC

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te co pokazujesz na pewno nie pasują do każdego stroju.

Gdybym z tych tylko mógł wybrać to C033.460.11.057.00 na bransolecie, pasek dokupisz zawsze. Ale to calkowicie subiektywny wybór.

Mnie za to bardzo podchodzi Eterna Eternity Gent 2710.41.80.1736. Prosta ale jednak coś ma w sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powermatic ładne ale nie chcę automatu.

W głowie mam jeszcze błękitny Grand Seiko SBGX265 ale używka za 5k da się wyrać na Chrono24.

Divera nie chę, zegarek nie ma być przytłoczony wielką kopertą, raczej nie zbyt gruby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 tys zł to dość dużo jak na zegarek kwarcowy.

Gdybyś jednak rozważył automatyczny to są cienkie zegarki typu GADA bez obrotowego bezela o grubości poniżej 10-12 mm, na przykład:

Traska Venturer https://www.traskawatch.com/products/venturer-gmt-carbon-black

Henry Archer Havstrom https://henryarcher.com/en-eu/pages/mens-watches

Echo Neutra 1956 3h https://echoneutra.com/collections/1956

Christopher Ward C63 Sealander https://www.christopherward.com/c63-sealander-automatic/C63-39ADA3-S00K2-B0.html

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie są to zegarki pasujące 

57 minut temu, brafal napisał(-a):

Nie mogę się zdecydować, wszystkie mi się podobają, mam Certine DS Spel od ponad 14 lat ale przyszedł czas na zmianę, zegarek jest dla mnie za gruby, za ciężki, chciałbym coś do ok 5 tyś raczej kwarcowego, co wygląda fajnie na łapie oraz pasuje do każdego stroju i wieku faceta 40+ .

Piszesz , że chcesz coś mniejszego, a każdy z tych zegarków jest spory. Chronografy to nie są  zegarki pasujące facetowi 40+ do każdego stroju. Polecam prześledzić temat ,,Ciekawe, niedrogie zegarki w stylu Genty". Ponadczasowa klasyka pasująca facetowi w każdym wieku, o ile nie ma presji na nadmierną ilość bajerów na tarczy i obudowie. 😉 Utrzymane w takim stylu (przykład).

2058356144_MECH1.thumb.jpg.1c6be61ca6ed9d6f12dd0afe66bbf6d7.jpg

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne duńskie zegarki ale automaty a ja wolę kwarce.

9 minut temu, XAVIER7 napisał(-a):

Nie są to zegarki pasujące 

Piszesz , że chcesz coś mniejszego, a każdy z tych zegarków jest spory. Chronografy to nie są  zegarki pasujące facetowi 40+ do każdego stroju. Polecam prześledzić temat ,,Ciekawe, niedrogie zegarki w stylu Genty". Ponadczasowa klasyka pasująca facetowi 40+ . 

No właśnie, chwilowe zauroczenie które się zmienia im dalej oglądam inne zegarki i modele, automatyczne mają najciekawszą stylistykę ale nie zawsze zakładam zegarek, kwarc jest bez obsługowy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak ci przeszkadza nakręcanie zegarka jak go zakładasz?

Dla mnie ustawienie godziny i nakręcenie to frajda.

Jak chcesz bezobsługowy chronograf to solarne Seiko Prospex Speedtimer wydają się najciekawsze.

https://teddybaldassarre.com/en-int/blogs/watches/seiko-ssc813-speedtimer-review

https://teddybaldassarre.com/en-int/blogs/watches/seiko-speedtimer-youngtimer

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, brafal napisał(-a):

No właśnie, chwilowe zauroczenie które się zmienia im dalej oglądam inne zegarki i modele, automatyczne mają najciekawszą stylistykę ale nie zawsze zakładam zegarek, kwarc jest bez obsługowy .

A kto ci powiedział, że nie może być to kwarc? Zegarki w stylu Genty kupisz też w kwarcu.

20260407_191712.jpg.27695cc935b77b67a165e9888e5b89b5.jpg

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko do nich typu Genty paska nie założysz, bo nie ma uszu typowych.

A co do kwarca to ja to rozumiem, mnie tez nakręcanie by doprowadziło do pasji, zegarek ma chodzić a nie rano sie spieszę i jeszcze zabawa w ustawianie. Może to i fajne ale dla mnie osobiście to udręka. Podkreślam dla mnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Christopher Ward C12-36A3H1-S00B0-B0 jest całkiem fajny i nie przytłacza kopertą tylko automat :)

C12-36A3H1-S00B0-B0_Picture_3.jpg?sw=200
Zegarek męski Venezianico Arsenale
6221502C

arsenale-6221502C-9.webp?v=1756149080&wi

Tylko ten krzyż trochę irytuje. 

Edytowane przez brafal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym Venezianico bardziej irytujący jest brak regulacji zintegrowanej bransolety.

Z automatów na zintegrowanej bransolecie jest jeszcze Steinhart Architect https://www.steinhartwatches.de/de/weitere-modelle/architect.html

Kwarcowy Tissot PRX kosztuje poniżej 2 tys zł.

Więc mając budżet 5 tys zł zostaną 3 tys zł na drugi zegarek, np. kwarcowy chronograf Bulova Lunar Pilot jest w okolicy 2-3 tys zł. Miałbyś dwa różne zegarki na różne okazje.

https://www.amazon.pl/s?k=Bulova+Lunar+pilot&__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=5J4M3CTOVVQX&sprefix=bulova+lunar+pilot%2Caps%2C147&ref=nb_sb_noss_1

https://teddybaldassarre.com/en-int/blogs/watches/bulova-lunar-pilot

Jak chcesz jeden za 5 tys to byłby kwarcowy chronograf C63 Valour https://www.christopherward.com/c63-valour/C63-39QCC3-S00K0-B1.html

Jest też kwarcowy Frédérique Constant Triple Calendar Chronograph https://frederiqueconstant.com/watches/collection/men/men_classics/men_classics_quartz-chronograph-triple-calendar/fc-296sw5b6/

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak na siłę automat każecie kupować...nie kazdy chce mieć automat, nie każdego to bawi. Jest mowa o kwarcu i to pomóżmy Koledze znaleźć. Jakby chciał automat to by zapytał o automat. Nie uważam kwarcy za gorszy sort, tak samo nie widze wyższości Tdi nad Tsi...choć jeżdżę tym i tym i zdecydowanie wolę TSI...

Żeby nie bylo off Maurice Lacroix 1975 Quartz 751007-SS002-330-1

Edytowane przez bubus
dodanie propozycji zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, brafal napisał(-a):

Szukaj zatem komplikacji daty a nie chrono ;)

Przykład

IMG_20260414_140759624_HDR~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykład komplikacji, kwarc też takie może mieć. Akurat ten mailem na ręku ;)

Btw, mówienie, że kwarc jest bezobsługowy to chyba jakiś żart ;)

Tak, mam kwarce 

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zbaczając z tematu podoba mi się Omega Seamaster Diver 300 M

z początku lat 90" do wyrwania za 5k, mam sentyment do tych lat moich młodości , w tedy taki zegarek to było coś a wyglądem nie odbiega od teraźniejszych modeli. Fajna jest też Bulova 96A297 CURV Five-Hand Chronograph Green ale to strasznie duży zegarek.

rbudixtmx9al-deq389e9u23zdshgdocjqnz3-ExtraLarge.jpg

9a3dn8bqqshv-k39f65sk83dlor1vg12mlpgp-ExtraLarge.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, brafal napisał(-a):

Trochę zbaczając z tematu podoba mi się Omega Seamaster Diver 300 M

z początku lat 90" do wyrwania za 5k, mam sentyment do tych lat moich młodości , w tedy taki zegarek to było coś a wyglądem nie odbiega od teraźniejszych modeli. Fajna jest też Bulova 96A297 CURV Five-Hand Chronograph Green ale to strasznie duży zegarek.

rbudixtmx9al-deq389e9u23zdshgdocjqnz3-ExtraLarge.jpg

9a3dn8bqqshv-k39f65sk83dlor1vg12mlpgp-ExtraLarge.jpg

Wyglądem może i nie ale jakość użytych materiałów (np aluminiowy bezel) czy starej generacji werk jiż tak :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to sprowadziłeś mnie na ziemie, po 30 latach tarcza, farba może już się trochę utlenić i nie wyglądać zbyt świeżo

a bezel będzie się rysować ale zegarek piękny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tyle latach to porządny serwis moze Cie kosztować połowę ceny zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roamer Deep Sea 200
860833 41 45 70

Roamer Deep Sea 200

Tarcza trochę przypomina motyw z Omegi Sea master 300, bardzo ładny zegarek za małe pieniądze.

spacer.png

Edytowane przez brafal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@brafal 43 mm na łapie, to sporo. Wolałbym dorzucić 500 zł i kupić CERTINĘ DS ACTION DIVER UCE/2586 (40mm) z WR 300. Testuję inny model takiej Certiny od  2012 (WR 200). Super! Zegarek nie do zajechania w normalnym użytkowaniu. 

P9010749.JPG

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@brafal Certiny fajne i bardzo uniwersalne. W kwarcu Certiny upewnij się, że mechanizm to będzie Precidrive. W tych modelach jest ETA 10.962 czyli Precidrive.

Jak już ktoś wspominał, warto brać na bransolecie. Późniejsze dokupienie paska nie jest dużym wydatkiem. Dokupienie bransolety jest. 

Poza Certiną, (z takich mniej znanych marek niż Tissot 😉) mogę polecić:

Christopher Ward C63 Valour,. Również z superdokładnym kwarcem. Cena jest już ceną końcową. Przy zakupie do Polski nie trzeba nic dopłacać.

obraz.png.998920e32fa5dd71531c9cd4f4de3391.png

obraz.png.7d21d5e038c94afb24790a438084910d.png

albo taniej i mniej znanej marki (mikrobrand z Australii), ale w dobrej jakości - Erebus Ascent HAQ. Tutaj też w środku jest kwarcowa ETA (ETA F06.412) o wysokiej dokładności chodu. Zaletą jest spory wybór rozmiarów i kolorów tarczy.

obraz.thumb.png.beb7763e82fbf1381cf3b981c03949e0.png

Gdzieniegdzie można jeszcze znaleźć egzemplarze Conquesta V.H.P. od Longinesa. Kiedyś był spory wybór wariantów, ale teraz tylko jakieś resztówki (mode już wycofany z produkcji) i w trochę dużych cenach. Dużo lepiej rozejrzeć się za używką w dobrym stanie. Dokładność chodu to chyba +/- 5 sek./rok.

obraz.thumb.png.e96aed98a7c0333b2f836d1e340ca58c.png

obraz.thumb.png.a6e6d5682936a6910a36b3b8a989de3e.png

obraz.thumb.png.1a3dadca5231a3a6346418d11a0bbb04.png

Wygląda na to, że w sklepie Zielona Góra mają jeszcze dostępne klasyczne sztuki (nie GMT i nie chrono) w wersji 41 mm i 43 mm. Ceny jeszcze do negocjacji.

Tylko Conqesty V.H.P. to całkiem spore klocki. Czuć je na ręce i warto mieć do nich spory nadgarstek. Kiedyś mnie do nich ciągnęło, ale jedna przymiarka wystarczyła, żebym się wyleczył. Nadgarstek mam przeciętny.

obraz.thumb.png.720798b875dcb5ae59aaa641293a7b33.png

Tylko jedna uwaga. Teraz zwróciłem uwagę, że te kwarcowe Conquesty wciąż dostępne w Zielonej Górze to nie V.H.P. tylko zwykłe kwarce 😞 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi