Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie:) Czy mógłby mi ktoś, kto się zna na starych seiko, ocenić czy ten żółw jest w pełni oryginalny i czy serwis, który jest opisany jest legitny?

Pięćdziesiąte urodziny się zbliżają i to byłby super prezent, jeśli jest full ori

https://ebay.io/m/1Y94gp

Z góry dziękuję za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, wg mnie wygląda dobrze. Kwiecień 77 , co do serwisu widzę rozebrany mechanizm, wydaje się  że serwis był zrobiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest napisane o serwisie. Coś zostało zmodyfikowane

The movement was serviced in December 2025 with a jewel arbor upgrade. This is a modification that replaces the metal main plate and bridge bushings holding the mainspring barrel arbor with precision synthetic ruby jewels. This makes the movement 21 jewel from the original 17 jewel and removes a future issue of wear that will effect the movements performance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja na mój gust, to wygląda aż za dobrze... Ani tarcza, ani wskazówki to na pewno nie jest tani aftermarket, bo to bym nawet ja zobaczył. tu na pierwszy rzut wygląda tak, jak wyglądały oryginalne. To, że insert bezela wygląda, jak wygląda, to też budzi respekt. Koperta w ekstra stanie. jeśli faktycznie nie polerowana, to możliwe, że zegarek przeleżał gdzieś w szufladzie i stąd stan również innych elementów. tylko jeśli tak, to po coś ktoś psuł tak perfekcyjny stan oryginału dość jednak istotnym upgradem mechanizmu. 

Ewentualnie zajął się nim ktoś klasy Damiana Pietrzyka...

Tu trzeba by speca grubej klasy do inwestygacji. Może np. ktoś z dawnego GMT Forum ( @eye_lip ? @y60 ?).

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Laponek napisał(-a):

To jest napisane o serwisie. Coś zostało zmodyfikowane

The movement was serviced in December 2025 with a jewel arbor upgrade. This is a modification that replaces the metal main plate and bridge bushings holding the mainspring barrel arbor with precision synthetic ruby jewels. This makes the movement 21 jewel from the original 17 jewel and removes a future issue of wear that will effect the movements performance

W moim Seiko  6139 też mam to zrobione przez Sir Alana (Simon Wilkinson) z GB, to akurat świetny upgrade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lobo82 napisał(-a):

W moim Seiko  6139 też mam to zrobione przez Sir Alana (Simon Wilkinson) z GB, to akurat świetny upgrade

To przeważyło:) Złożyłem ofertę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie uda nie pożałujesz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oferta zaakceptowana i zegarek zapłacony:) Pokażę, jak przyjdzie:) Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjechał:)

IMG_20260622_202353

Jestem bardzo zadowolony:) Zegarek w dobrym stanie, ale z delikatnymi ryskami i na kopercie i na szkle. Nie wygląda, żeby był polerowany. Porównałem wszystko do dokładnego poradnika poniżej i wszystko się zgadza z moją wersją. Wygląda na full ori. Marzył mi się nurek seiko z 1977 i wreszcie mam:)

https://www.watchuseek.com/threads/how-to-buy-a-seiko-6309-diver-a-collectors-buying-guide.140799/

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Bez waszych opinii nie wydałbym 650 funtów na zegarek, do którego miałbym wątpliwości:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda aż za dobrze. Gratulacje.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i gratulacje 💪 piękny egzemplarz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi