Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perkoz_1

H.A.U. kominkowy - zagwozdka !?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako, że bardzo mało jest na forum danych o zegarach tej zacnej wytwórni a jeszcze mniej dostępnych opcji katalogowych łudzę się nadzieją, że któryś z kolegów ma wiedzę pozwalającą mi zidentyfikować tego urokliwego kominkowca ze skrzyżowanymi dwoma strzałami. Intrygują mnie dwie rzeczy: unikalna tarcza i wskazówki oraz sposób zamykania szyby na tarczy ( pierwszy raz takie coś widzę w zegarach kominkowych ).

Kupiłem go za niewielkie pieniądze. Jest w idealnym stanie mechanicznym i wizualnym. Dostał ode mnie nowe życie ( mycie , oliwienie i na razie dwie warstwy wosku na skrzynię). Cierpię tylko bo brak mi wiedzy o jego rodowodzie, wieku i innych niuansach historycznych. 

IMG20260830081154.jpg

IMG20260830081222.jpg

IMG20260830081231.jpg

IMG20260829131847.jpg

IMG20260830081249.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja odnośnie datowania zegarów HAU

Prawdopodobnie zegar pochodzi z 1928 r. W tym czasie był już proces fuzji z Junghansem. Warto sprawdzić katalogi Junghansa.

https://junghansarchiv.de/en/

Edytowane przez Marek Szajerka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.09.2026 o 13:50, Perkoz_1 napisał(-a):

Dostał ode mnie nowe życie ( mycie , oliwienie

Jeśli zdjęcie mechanizmu zrobione było po wskazanych czynnościach, to niestety musisz liczyć się z krytyką pracy.

Moim zdaniem nie rozebrałeś mechanizmu do czyszczenia i smarowania, albo źle wyczyściłeś wężydła a oliwy nalałeś aż nadto.

Warto zrobić to dokładnie, bo w przeciwnym przypadku doprowadzisz do szybszego zużycia mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ta efektowna tarcza i wskazówki sugerują jakiegoś sprzedawcę ("końcowego producenta"), który skorzystał z mechanizmu HAU/Junghans. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny zegar, ale jak wspomnieli koledzy, raczej nie występował on w ich katalogu.

Swoją drogą mam ponad 10 zegarów tej firmy, w tym dwa wiszące. Większość jest z okresu sprzed podłączenia z Junghansem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2026 o 17:46, zadra napisał(-a):

Jeśli zdjęcie mechanizmu zrobione było po wskazanych czynnościach, to niestety musisz liczyć się z krytyką pracy.

Moim zdaniem nie rozebrałeś mechanizmu do czyszczenia i smarowania, albo źle wyczyściłeś wężydła a oliwy nalałeś aż nadto.

Warto zrobić to dokładnie, bo w przeciwnym przypadku doprowadzisz do szybszego zużycia mechanizmu.

Zdjęcia były robione godzinę po kupnie tego zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Perkoz_1 napisał(-a):

Zdjęcia były robione godzinę po kupnie tego zegara.

To zmienia postać rzeczy :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi