Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Verbal

Pytanie o ETE 2824-2 novodiac, incabloc etc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

1. Czym się różni Etachoc, incabloc i Novodiac (może jakieś linki, zdjęcia etachoc , praktyczne różnice )

2. Czym się różni Anachron spring od Nivarox-2 spring (mile widziane foty, )

Te różnice występują w różnych "wersjach" ETY 2824-2.

Mój zegarek plasuje się w średnim segmencie cenowym (7000 PLN) i ze smutkiem dochodzę do pewnych faktów dotyczących zainstalowanego w nim mechanizmu. Myślę że jest to wersja Elabore(podstawowa :) ). Chciałbym aby wypowiedziały się osoby które posiadają zegarki na ecie 2824-2 z NICKEL BALANCE i NOVODIAC shock protection.

Czy któryś z szanownych forumowiczów ma tak tani mechanizm w zegarku za ponad 5000 PLN ?

Dziękuję i pozdrawiam !

post-3989-0-19921000-1330804936.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość missed

Moze napisesz jaki masz zegarek bo nikt się nie bedzie bawił we wróżenie jaki to masz zegarek za 7.000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elabore to nie jest wersja podstawowa. Wklej zdjęcia werku z twojego zegarka.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moze napisesz jaki masz zegarek bo nikt się nie bedzie bawił we wróżenie jaki to masz zegarek za 7.000 zł.

Dokładnie - jest tyle możliwości że nawet próba odpowiedzi mija się z celem :wink: podaj jakieś konkrety żeby ludzie mogli coś zobaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie :)

To chyba eta 2824-2 elabore( widzę przez okienko NICKEL BALANCE i NOVODIAC shock protection)

Standard zdaje się nie ma zdobień... (pasy genewskie na rotorze)

Droższe wersje mają Incabloc i Glucydur )

Ale moje pytania i prośba były inne.........

"1. Czym się różni Etachoc, incabloc i Novodiac ( zdjęcia etacoc , praktyczne różnice )

2. Czym się różni Anachron spring od Nivarox-2 spring (mile widziane foty, praktyczne różnice)

"

Link dla ciekawych zdjęć :

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....p=279622#279622

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Więc poszperałem w internecie i znalazłem informację że Glucydur balance (pewnie poprawna pisownia) można rozpoznać po kolorze (jest on złotawy) i może występować zarówno z prostymi jak i zwężającymi się ramionami) Nickel balance jest srebrny.

Może ktoś zna lepiej ang. :

"The glucydur balance is a modern balance which replaced bimetallic compensating balances in high-quality watches after the invention of the compensating balance spring. Glucydur balances are made of a copper alloy which contains an admixture of approximately 3 % beryllium. Glucydur can be recognized by its golden color. The simpler nickel balances, on the other hand, have a silvery hue. Glucydur balances have a hardness of 380 Vickers; nickel balances have a hardness of 220 Vickers; brass balances have a hardness of 180 Vickers. The greater hardness of glucydur balances makes them better suited for riveting, poising, and fine adjustment."

To oznacza że już nie wiem jaką mam wersję ETY 2824-2... :P

Ktoś ma pomysł jak można inaczej ją rozpoznać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg tego co wiem, (a już bywało że tu na forum byłem poprawiany :oops: )

incabloc to system ochrony przeciwstrząsowy stosowany w top i chronometer.

W niższych są jak zrozumiałem prostsze wynalazki ety w postaci etachoc.

Standard and Elabore:

Mainspring - Nivaflex NO

Shock protection - Etachocs

Pallet stones - Polyrubies, Epilame-coated

Balance - Nickel gilt

Balance staff - Epilame coated

Collet - Nivatronic

Hairspring - Nivarox 2

Hairspring heat treatment - Etastable

Top and Chronometre:

Mainspring - NivaflexNM

Shock protection - Incabloc

Pallet stones - Red rubies, Epilame-coated

Balance - Glucydur gilt

Balance staff - Epilame coated

Collet - Nivatronic

Hairspring - Anachron

Hairspring heat treatment - Etastable

po jakieś foty zerknij może tu

http://www.tztoolshop.com/page94.html

co do Nivarox to są numerowane i im mniejsza liczba (w Ciebie 2) tym lepiej. 1 jest najlepiej.

Anachron jest lepszy od Nivarox.

Nie znalazłem jakiś zdjęć.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby producent zegarka po tym jak dostanie mechanizm

np nie wymienił tam czegoś i wstawił coś lepszego. :smile:

Co do balansu jeszcze, w moim eposie jest złotawy i najprawdopodobniej jest to glycydur.

W szturmańskim jest mechanizm poljota i tam balans jest srebrny.

PS Fajny ten BM to co w nim jest wygląda na elabore z podmienionym na lepszy balansem.

Wyższe wersje mają zobienia w postaci szlifów (pełowy, w pasy genewskie itp)

Może TikTak się wypowie i mnie poprawi, on ostatnio miał wiedze przynajmniej na podstoliku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedz.

Jeśli chodzi o Glucydur na 100 procent można rozróżnić po tym, że ramiona balansu nie są proste ( zwężają się). Co do złotawego koloru to podaje 1 źródło. Obejrzałem całą masę cetin, tissotów etc. i 90 procent ma złotawy kolor :P (Czyżby wszyscy stosowali Glucydur ? Podejrzane..).

Mój Baume ma zdobiony rotor (CÓtes de Genève) ale to nie problem zamówić Standard z takim rotorem.

Znalazłem stronę gdzie Standard ma Novodiac lub ETACHOCS (jedyny rozpoznawalny element u mnie to NOVODIAC) więc może to być również Standard Grade. :)

Link : http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...&ETA_2824_2

Po czym rozpoznajesz że to Elabore ?

Załóżmy że jest to standard. Co to oznacza że mam nickel balance etc.

Jest wrażliwszy na uderzenia ? Za jakiś czas się trzeba będzie go serwisować A może będzie wykazywał coraz gorsze odchyłkę i nie będzie można nic z tym zrobić ? Chodzi mi o praktyczną opinię...

Rozumiem że zapłaciłem za wykonanie, design, brand i za kogoś kto go wyregulował (+7 sec. dziennie) Lecz co mnie czeka ? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem dokument ETY z ich oficjalnej stronki.

Niestety na ich stronce już został z jakiś przyczyn usunięty.

http://www.speedyshare.com/985920996.html

wrzuciłem na speedyshare.

Polecam strone drugą tego dokumentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość missed

No to musze zasmucic Verbala, po przestudiowaniu dokumentu który udpostępnił Jakubos

zauważyłem ze w swoim zegarku mam wersje top/chronometre a zegarek kosztował 3 razy mniej.

Pozdr. ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to musze zasmucic Verbala, po przestudiowaniu dokumentu który udpostępnił Jakubos

zauważyłem ze w swoim zegarku mam wersje top/chronometre a zegarek kosztował 3 razy mniej.

Pozdr. ALL

Poproszę o zdjęcie mechanizmu..... Chętnie popatrzę sobie na TOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to musze zasmucic Verbala, po przestudiowaniu dokumentu który udpostępnił Jakubos zauważyłem ze w swoim zegarku mam wersje top/chronometre a zegarek kosztował 3 razy mniej.

Ciekawe czy też jest tak ciekawy/ dobrze wykonany itp :grin: ?

Jeśli kupujemy zegarki z niemodyfikowanymi ETA to przecież cena mechanizmu zazwyczaj ma stosunkowo niewielki wpływ. Np. w STOWA (przy okazji niezłe zegarki za rozsądną kasę) dopłata do wersji top-chronometre 2824 (nie wiem z jakiego poziomu) to 210 EURO .

Jak dla mnie posiadacze Baume Mercier, Breitlingów, U-boatów, Cuervo y Sorbinos, itd powinni się cieszyć z pięknych zegarków bo jakby im zależało na wypasionym mechanizmie za jak najmniejsze pieniądze to by ich nie kupili. Nie za to płacili, co nie znaczy że dokonali złych zakupów (przynajmniej ja bym tak do tego podchodził).

Nie oszukujmy się, że np. Panerai jest lubiony głownie dlatego, że ostatnio wprowadza własne zaawansowane rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość missed

Zdjęcie będzie jak dorwę porządny aparat. Wersje Top/Chronometre rozpoznaje sie już po tym ze mają incabloca. Przynajmniej tak wynika z dokumentu Et-y załaczonego przez Jakubosa.

Ps. Zapłaciłes za firme - nic poza tym i teraz nie ma co płakać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie będzie jak dorwę porządny aparat. Wersje Top/Chronometre rozpoznaje sie już po tym ze mają incabloca. Przynajmniej tak wynika z dokumentu Et-y załaczonego przez Jakubosa.

Ps. Zapłaciłes za firme - nic poza tym i teraz nie ma co płakać.

Pragnę przypomnieć że Incabloc występuje także w wersji elabore :)

Na 100 % to można po zdobieniach rozpoznać i zwężających się ramionach w balansie.

Oczywiście z tego co czytałem to wersja z prostymi ramionami także występuje w Glucydur.

Więc czy to jest wersja Top ? :)

Jeśli chodzi o Breitlinga to oni używają modyfikowanych wersji chrono, z tego co widziałem.

Mechanizm B&M jest dokładny jak elabore. (6.5 - 7 sec dziennie)

A wykonanie, cóż.... jest dopracowany, poprostu piękny..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinus, akurat Breitling najczęściej stosuje chyba tylko wersje top z certyfikatem. :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pinus, akurat Breitling najczęściej stosuje chyba tylko wersje top z certyfikatem. :smile:

Z tego co ja wiem - to chyba wyłącznie i nic nie słyszałem o modyfikacjach. Mi chodziło o wskazanie, że skoro w Stowa dopłata do wersji chronometre (z certyfikatem COSC) to 210 Euro to ogólnie w zegarkach za kilka/kilkanaście tysięcy z ETA mechanizm nie jest głównym składnikiem kosztowym. Dla mnie niezmodyfikowana ETA nie jest czymś prestiżowym niezaleznie od wersji - aczkolwiek nie kupiłbym zegarka z wersją podstawową.

Sprowokowała mnie uwaga w stylu "przepłaciłeś bo ja mam 3 razy tańszy zegarek z mechanizmem top-chronometre".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Ja to musze byc jakis zboczony bo dla mnie zegarek to mechanizm.Jesli kiepski mechanizm to kiepski zegarek i zaden prestiż i zadna cena tego nie zmieni.W ogole nie rozumiem tej dyskusji jesli mam byc szczery w odniesieniu do tego własnie mechanizmu i pochodnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wkleję główne pytaniee na które chciałbym otrzymać odpowiedź.....

"Załóżmy że jest to standard. Co to oznacza że mam nickel balance, Novodiac etc.

Jest wrażliwszy na uderzenia ? Za jakiś czas się trzeba będzie go serwisować A może będzie wykazywał coraz gorsze odchyłkę i nie będzie można nic z tym zrobić ? Chodzi mi o praktyczną opinię... "

Więc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość missed
Pragnę przypomnieć że Incabloc występuje także w wersji elabore

Z dokumentu ETY wynika ze system antywtrząsowy Incabloc wystepuje tylko w ersji Top

i Chronometre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producenci mogą dowolnie modyfikować dla siebie mechanizmy. Przykład:

Here are the specs from the MkII site:

Mk II Stingray

Dimensions

• Case Width: 42.00 mm (not including crown)

• Case Thickness: 13.70 mm

• Case length: 49.50 mm end to end

• Lug width: 22.00 mm

Weight: 90 grams

Crystal: Double domed sapphire crystal

Luminous: SuperLumiNova rated to glow on a full charge for a minimum of 7 hours

Movement: ETA 2824-2 (Elabore grade/Rhodium plated), Incabloc shock protection, hack setting, automatic with manual winding capability.

Water resistance: 20 ATMs (200 meters)

Case Finish: Mirror polished 316L stainless steel

Other: Drilled through lugs for ease of strap removal.

Double gasket screw-down crown

120 click unidirectional bezel (Several bezel and bezel insert styles will be available.)

Strap: Natural rubber dive strap or black nylon NATO strap

Timed in 6 positions for optimal time keeping performance.

Link : http://www.equationoftime.com/classifieds/...hp?product=8575

Więc nigdy nic nie wiadomo.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.