Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Adiko1

Lilpop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Mam takie pytanko bo wszyscy odprawiają mnie z przysłowiowym kwitkiem ... dostałem po dziadkach przedwojenny zegarek, który pochodzi z renomowanej warszawskiej pracowni L.M. Lilpop. Materiał koperty to złoto 18K, na jednym ze złotych dekli znajduje się oryginalny, grawerowany napis własnościowy "Stefan Lilpop Lucke". Wskazuje on bezpośrednio na to, że zegarek należał do wybitnego warszawskiego przemysłowca, podróżnika i fundatora Podkowy Leśnej Stefana Lilpopa. Stan bardzo dobry tylko.... i to jest ten kwitek ... pęknię jest w mechanizmie wahadło (czy podkowa) której nie da się zalutować tylko trzeba wymienić ... czy ktoś z WAS mógłby pomóc ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca rozumiem, co jest zepsute. Chodzi Ci o balans? Masz zdjęcie? Lilpop nie produkował mechanizmów, tylko używał dostępnych gotowych, więc części jakieś na rynku powinny być, o ile to to coś w miarę popularnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli rzeczywiście jest przedwojenny to dziwne ze jest automatyczny (wahadło),No chyba ze to "BUMPER".A może chodzi o balans?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, zegarmistrz powiedział, że jest pęknięta kotwica... nie mam zdjęcia mechanizmu bo boję się go samemu rozbierać, ale powiedział "pęknięta kotwica" .. prześle zdjęcia zegarka w załączniku 

IMG_6791.thumb.jpeg.76590271adce78bdad96092c899dd8a8.jpegIMG_6792.thumb.jpeg.69bbcd45b3e1d3d6b3675aa6098f8828.jpegIMG_6793.thumb.jpeg.ab7b0bced320ba1b4c75088d07086c8b.jpegIMG_6794.thumb.jpeg.48704e8b205be822466efabc40312cdd.jpegIMG_6795.thumb.jpeg.0ac29b2863524ab21bcc6fc05be87081.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrawerowane jest Stefan Lilpop Locle, na tarczy zaś też jest Stefan Lilpop. Chodzi tu raczej o Stefana Ludwika Lilpopa (1872-1923), syna Ludwika Maurycego. Był także zegarmistrzem, wykształconym w Locle. Po śmierci ojca prowadził firmę pod niezmienioną nazwą L.M.Lilpop. Być może jednak były wyjątki.

793375389_114.JPG.5c2d412f878f83938ac19f892ce64fd2.JPG

W książce Wiesława Głębockiego "Zegarmistrzowie warszawscy XIX wieku" być może znajduje się wytłumaczenie takiego podpisu. Jeżeli tak, to zegarek jest wielce rzadki. 

20260923_225149.thumb.jpg.2cb9f382a3c1f2e4c04aac2b61e97e8f.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Wygrawerowane jest Stefan Lilpop Locle, na tarczy zaś też jest Stefan Lilpop. Chodzi tu raczej o Stefana Ludwika Lilpopa (1872-1923), syna Ludwika Maurycego. Był także zegarmistrzem, wykształconym w Locle. Po śmierci ojca prowadził firmę pod niezmienioną nazwą L.M.Lilpop. Być może jednak były wyjątki.

793375389_114.JPG.5c2d412f878f83938ac19f892ce64fd2.JPG

W książce Wiesława Głębockiego "Zegarmistrzowie warszawscy XIX wieku" być może znajduje się wytłumaczenie takiego podpisu. Jeżeli tak, to zegarek jest wielce rzadki. 

20260923_225149.thumb.jpg.2cb9f382a3c1f2e4c04aac2b61e97e8f.jpg

dziękuję za informację, chciałbym go za wszelką cenę uruchomić tylko jak wcześniej pisałem każdy zegarmistrz odprawia mnie z kwitkiem... ponoć jest pęknięta kotwica i nie wiem co dalej robić  

15 godzin temu, hrabia napisał(-a):

Nie do końca rozumiem, co jest zepsute. Chodzi Ci o balans? Masz zdjęcie? Lilpop nie produkował mechanizmów, tylko używał dostępnych gotowych, więc części jakieś na rynku powinny być, o ile to to coś w miarę popularnego.

zegarmistrz powiedział, że jest pęknięta kotwica... nie mam zdjęcia mechanizmu bo boję się go samemu rozbierać, ale powiedział "pęknięta kotwica" .. przesłałem niżej zdjęcia zegarka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Antiquarius napisał(-a):

Napisz do Kolegi @kiniol 

dzięki serdeczne za info, oczywiście napisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, chłopaki da się coś zrobić z tą kotwicą od tego zegarka, wiem że to chyba ciężki temat ale proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, generalnie bez pokazania mechanizmu czy jego zdjęcia  zegarmistrzowi np Kiniolowi będzie zero odzewu, swoją drogą zadzwoń do zegarmistrza w Krakowie p. Wojnara może się podejmie można mu wysyłać zdjęcia ale najpierw rozmowa. Któryś może podejmie temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, graver napisał(-a):

Witaj, generalnie bez pokazania mechanizmu czy jego zdjęcia  zegarmistrzowi np Kiniolowi będzie zero odzewu, swoją drogą zadzwoń do zegarmistrza w Krakowie p. Wojnara może się podejmie można mu wysyłać zdjęcia ale najpierw rozmowa. Któryś może podejmie temat

serdeczne dzięki za info, zadzwonię do p. Wojnara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.09.2026 o 21:00, Adiko1 napisał(-a):

serdeczne dzięki za info, zadzwonię do p. Wojnara

Zrób zdjęcie mechanizmu. Otworzenie dekielka to bardzo prosta sprawa, nie jest ani przykręcany ani zakręcamy, jest wciskany. Trzeba włożyć coś bardzo cienkiego w to miejsce i podważyć. Być może uda się rozpoznać mechanizm, wtedy będzie łatwiej szukać dawcy.

Screenshot_20260927-145904.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.09.2026 o 15:00, Antiquarius napisał(-a):

Zrób zdjęcie mechanizmu. Otworzenie dekielka to bardzo prosta sprawa, nie jest ani przykręcany ani zakręcamy, jest wciskany. Trzeba włożyć coś bardzo cienkiego w to miejsce i podważyć. Być może uda się rozpoznać mechanizm, wtedy będzie łatwiej szukać dawcy.

Screenshot_20260927-145904.png

dzięki za info. udało się otworzyć, zaraz wyślę foty. 

przesyłam foty mechanizmu 

Kkk (1).zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Antiquarius napisał(-a):

A coś bez zip? 

ja mam kompa w tym stanie, że się nie boję zipów ;)

image.thumb.png.9b0025347940dcb76972fe12c0ee7fc7.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adiko 1, tylko szkiełka nie zdejmój antykurzowego jest ekstremalnie cienkie, jak zegarmistrz uszkodzi to jego sprawa.

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, graver napisał(-a):

Adiko 1, tylko szkiełka nie zdejmój antykurzowego jest ekstremalnie cienkie, jak zegarmistrz uszkodzi to jego sprawa.

dzięki za info, nie będę... dzwoniłem do Krakowa i jutro mają poszukać tej części. Powiedzieli że jest nadzieja heheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajdzie to połowa sukcesu, chyba że mieszkasz blisko Krakowa, wysyłając to niewiadomo czy dojdzie także do Ciebie, aale mi kiedyś znalazł kotwicę do elgina i wysłał w pudełeczku, także później z częścią do zegarmistrza ale prawdziwego nie bateryjkarza!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem z Częstochowy to bez problemu dojadę. Takich rzeczy to ja dygam się wysyłać. Lepiej nie ryzykować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi