Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość skarekrow

Glashutte Spezimatic - pomoc poprosze.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość skarekrow

Witam wszystkich, wlasnie sie zarejestrowalem i potrzebuje pomocy, licze na to ze ktos pomoze :).

Na poczatku tez nie jestem pewien czy w dobrym miejscu zakladam temat...

Znalazlem w domu zegarek, konkretnie Glashutte Spezimatic. Na zegarkach nie znam sie W OGOLE, dlatego zwracam sie pomoc tutaj.

Jestem ciekaw ile jest wart taki zegarek, poniżej zamieszczam zdjecia, które niestety nie sa dobrej jakosci bo nie mam aparatu, posluzylem sie telefonem. Ale postaram sie opisac co tam moze byc warte uwagi.

Szukalem tego modelu na allegro i ebayu ale nigdzie go nie znalazlem :) byly podobne ktore byly po 1,150zł

To co go wyroznia od innych modeli na aukcjach, to inna i napewno ladniejsza tarcza.

Na białej tarczy oznaczona jest tylko godzina 12 i 6, po prawej jest datownik.

Na koncu wskazówek są takie paski, które świecą w nocy wiec mozna latwo odczytac godzine.

Nizej jest napis 26 Rubis a jeszcze nizej Made in GDR.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale jak opisywac to opisywac :)

Na odwrocie pisze GUB i cos tam po niemiecku chyba, Made in GDR.

A nizej mysle ze jest to numer produkcji... ogladalem inne zegarki i mialy one bardzo wysoką liczbe przekraczająca nawet 10 tysiecy, u mnie jest to 000933.

Nizej rysunek młota z młotopodobnym czymś. :lol::)

Mam tez pasek ze skóry, jednak nie jest on stanu idealnego bo jest w pewnym miejscach zmarszczony po uzywaniu (nie wiem przez kogo bo przez całe zycie lezal w piwnicy).

A tutaj zamieszczam zdjecia, moze ktos sie czegos z nich dowie jeszcze.

Dziękuje z góry, licze ze ktoś sie tym zainteresuje :lol:

http://s125.photobucket.com/albums/p45/NobodyFresh/zegarek/ - niżej troche są zdjecia :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

To gubiontko jest warte tyle ile ktos zechce za nie zapłacic.Srednia cena tego modelu w Polsce to około 150 -200 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Srednia cena tego modelu w Polsce to około 150 -200 pln.

taa tylko że na forum już wielokorotnie oferowałem niużywanego bisona za 250 zł i nikt nie chciał go kupić

ten rysunek o którym mówisz to poprostu znaczek kopalni (ktoś dostał go za 25 lat pracy w przemyśle węglowym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
potrzebuje pomocy,

A na czym ma polegać ta pomoc?

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość skarekrow

no wlasnie na tym aby ktos mogl mi powiedziec ile mniej wiecej jest on wart.

a wierzyc mi sie nie chce ze tak jak ktos tu napisal ze 200zl ... zegarmistrz powiedzial mi ze jest to bardzo drogi zegarek, ale ile to nie byl mi wstanie tak z miejsca powiedziec, ale mowil cos ze mozliwe ze nawet ponad 1000zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no wlasnie na tym aby ktos mogl mi powiedziec ile mniej wiecej jest on wart.

a wierzyc mi sie nie chce ze tak jak ktos tu napisal ze 200zl ... zegarmistrz powiedzial mi ze jest to bardzo drogi zegarek, ale ile to nie byl mi wstanie tak z miejsca powiedziec, ale mowil cos ze mozliwe ze nawet ponad 1000zl...

Zmień zegarmistrza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Moze chce z Ciebie wycisnac z 200 za konserwacje i wkreca na całego.Wpisz w wyszukiwarke allegro "glashutte" to sie przekonasz po ile chodzą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena 200 zł to dobra cena, wiec nie mam pojęcia skąd ten zegarmistrz wziął 1000zł :mrgreen:

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość skarekrow

hm, dobra chlopcy. mam nowe zdjecia w lepszej jakosci, moze to wam cos da ze to jednak nie taki tani zegarek :)

http://s125.photobucket.com/albums/p45/NobodyFresh/zegarek/

a jesli nie, trudno... pojde do tego zegarmistrza i mu go sprzedam skoro go wycenil na 1000zl :)

bo w takim razie, dlaczego taki Glashutte jak na aukcji ponizej, jest do kupienia za 1,150zł?

http://cgi.ebay.pl/Glashutte-spezimatic-GD...4QQcmdZViewItem

podejrzane :) ... no i nie wiem czy przypadkiem moj numer produkcji nie jest wazny bo jednak jest to 993 a nie 2000329302. :)

Jesli jednak nie mam racji, to dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Bylo milo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Zupełnie inny model to po pierwsze.Po drugie cena fatastycznie fantazyjna.Sprawdz sobie na e-bayu tam nawet poljoty i wostoki kosztuja po 300-400 pln a my je sobie kupujemy po 20 pln srednio.Mam piec sztuk glashutte (roznych) i jak chcesz to Ci sprzdam po cztery stowki i jesli je potrafisz sprzedac za takie kwoty jak piszesz to obaj zrobimy swietny interes :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety lepsze foto nic nie zmieniło...kiedyś jak pamiętam te zegarki kupowało dużo Niemców i ceny były rzeczywiście duże ale nie aż tak...ale te czasy sie skończyły...wiec zaproponuj Twojemu fachowcowi że go opchniesz za pół ceny jaką proponuje... :mrgreen:

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a wierzyc mi sie nie chce ze tak jak ktos tu napisal ze 200zl ...

Jak niższa od Twoich oczekiwań to nie wierzysz, a jakbym Ci napisał, że 5000,- to byś uwierzył?

Masz tutaj wycenę za darmo, a wierzyć w nią nie musisz, przecież wiesz lepiej.

zegarmistrz powiedzial mi ze jest to bardzo drogi zegarek

Hehehe... Co znaczy bardzo drogi zegarek według Ciebie? To taki za 1000,- zł?

Człowieku rozejrzyj się, bardzo drogie zegarki kosztują grubo ponad 50 000,- €.

Twój zegarek, to wyrób nie istniejącego już NRD-owa, i pomimo że to były Niemcy, to tak jak w każdej demokracji ludowej produkowały raczej tandetę z powodu wszech obecnych oszczędności materiałowych. Więc nie spodziewaj się tutaj nie wiadomo czego.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Panie Piotrze co by nie mowic tego zegarka tandetą nazwac nie mozna i az sie dziwie ze zegarmistrz to pisze.W sumie to kazdy ma prawo do własnego zdania ale znam kilku zegarmistrzow i oni bardzop ozytywnie wyrazaja sie o tym werku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, cudem techniki Spezimatic nie był. choćby z racji straszliwej ośki wahnika, ale na pewno parę oczek wyżej niż połowa automatycznych "eboszy" w tej klasie - Schilda, PUW czy Osco.

A co do wyceny pana zegarmistrza: słyszał pewnie coś tam o obecnych firmach Glashuckich, dotowanych przez rząd federalny (tzw. tradycyjne niemieckie firmy :wink: ) i ich cenach. A że za socjalizmu Spezimatic kosztował właśnie 1550 zeta (niezła płaca była koło 2500 - 3000), no to mu sie wyceniło.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Swoją droga musze dorwac Guba z werkiem 70.3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swoją droga musze dorwac Guba z werkiem 70.3.

Nie tylko Ty :smile: Ale to ciężka sprawa; w zasadzie wszystkie na rynku to składaki: mają wewnątrz zwykły werk 70.1, czyli 05-63, które są nowszą wersją zwykłych 05-22 lub 05-23 z datą. Werk chronometrowy powinien mieć oznaczenie 05-65.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panie Piotrze co by nie mowic tego zegarka tandetą nazwac nie mozna i az sie dziwie ze zegarmistrz to pisze.W sumie to kazdy ma prawo do własnego zdania ale znam kilku zegarmistrzow i oni bardzop ozytywnie wyrazaja sie o tym werku

Hmm... Na początek dwie sprawy:

1. Nie jestem zegarmistrzem. :-)

2. Pisałem "produkowały raczej tandetę" ogólnie, a nie konkretnie o tym zegarku.

Ale wracając do zegarka to jednak niestety uważam go za tandetę. Kiedyś (no ponad 10-15 lat temu) to nie nachyliłbym sie po niego gdyby leżał na ulicy. Werków różnych GUB-ów wyrzuciłem osobiście do kosza może kilkadziesiąt, a koperty sprzedałem. Teraz uważam, że zrobiłem jednak głupio, bo Niemcy wytworzyli zapotrzebowanie na nie i jakiś czas miały nawet wysokie ceny, ale niska ocena GUB-ów mi pozostała. A znam się trochę więcej na zegarkach niż zwykły zegarmistrz (nie znaczy to, że mam większe umiejętności) i mam nieco inną hierarchie wartości. W zasadzie na cenę nie zwracam zbytnio uwagi, tylko na jakość, ale że ceny istnieją, to ogólnie mogę powiedzieć tak, że dla mnie godne uwagi są zegarki mechaniczne o cenie dopiero powyżej 1000,- €. No ale "De Gustibus Non Est Disputandum!" i to wcale nie znaczy, że tańsze zegarki są bezużyteczne, czy źle pokazują czas. :-D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Ja nad osobą ktora wyrzuca werki gubów do smieci odprawiłbym egzorcyzmy z biczowaniem włacznie. :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Werków różnych GUB-ów wyrzuciłem osobiście do kosza może kilkadziesiąt,

Wrrrrr :evil:

Niniejszym przestaję sobie wyrzucać, że kiedyś posłałem kultowego unitasa kopniakiem za okno.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wyrzuca

Wyrzucał. Teraz by je chętnie pozbierał... :-D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyrzucał. Teraz by je chętnie pozbierał...

Ale za tandetę nadal uważa? :wink:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale za tandetę nadal uważa? :wink:

No przecież nie pozbierałbym je dla siebie, są chętni... :-D

A wtedy ich nie było.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No przecież nie pozbierałbym je dla siebie, są chętni... :-D

A wtedy ich nie było.

Czy ja wiem? Może pogadałoby się z glashuckimi, zamówiło jakieś rondle powyżej 45mm i wypuściło na tym coś powyżej 1000 ojro... Korba może by do tego Hirszów natłukł (dla niepoznaki pod marką Wilde Sau czy coś) - po 60 eu sztuka

Widzisz, co zaprzepaściłeś?

:mrgreen:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ja wiem? Może pogadałoby

Teraz to ja też taki mądry jestem. Wtedy wartość złota na pozłacanej kopercie była większa od ceny całego zegarka, oczywiście zepsutego. ;-)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.