Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kuba1991

czym dezynfekować zegarki z zewnątrz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czym wyczyścić potwornie zasyfiony zegarek ?

może być alkohol ?

może być najtańsza wódka w sklepie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alkohol dobry jest jako rozpuszczalnik - jeśli jest zasyfiony tłuszczem to pomoże. Zacznij od namoczenia koperty w wodzie z mydłem a gdy już brud zacznie odpuszczać wyszoruj szczotką do paznokci i mydłem. W ogólności powinno dać radę. Jeśli jesteś wyjątkowo brzydliwy to możesz zdezynfekować alkoholem - może być spirytus, izopropanol itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzyna ekstrakcyjna dobrej jakości

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

już się uporałem, omeśka wygląda jak nowa a wóda+wykałaczka+szczoteczka zdziałały cuda

niszczy wszelkie uszczelnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to je zdejmij...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to je zdejmij...

zdjałbym jeślibym czyścił goła kopertę a ja czyściłem cały zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisane metody są oczywiście dobre (oprócz benzyny, sic!), jednak nie niszczą form przetrwalnikowych, prątków i niektórych wirusów. Jeżeli był to np zegarek ojca zadżumionych, to proponuję coś mocniejszego. A jeżeli ktoś np używał go w Klewkach, to na wąglik też nie wystarczy. Proponuję coś z profesjonalnych preparatów. Może być np wodny roztwór Gigaseptu, który nie niszczy uszczelnień, a tłucze dokładnie wszystko. Jeżeli nie zakryjemy naczynia, to przy okazji pozbędziemy się z pokoju wszystkich much. Wystarczy je potem tylko odkurzyć :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co by się stało jakbym wyczyścił wacikiem nasączonym wodą utlenioną lub wodą destylowaną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda destylowana + etanol to dobra metoda czyszczenia zalenej elektroniki - mozna zastosowac do zalanych zegarkow kwarcowych (ja tak odratowalem ipoda po kompieli w basenie:)), najpierw pluczmy w destylce - usuwa sole mineralne osiadajace na stykach, a potem pluczemy w 98% etanolu (nie wodka za malo procent), etanol usuwa wode sam paruje na powietrzu - zwykle pomaga.

co do koperty - dobra metoda ale dla samej koperty jest zamoczenie w amoniaku na 15 min a potem szorowanie oczywiscie w rekawiczkach, i pluczka woda, alkohol ogolnie jest dobry do odtlusczenia ale nie czyszczenia,

ja zasadniczo uzywam past polerskich do lakieru samochodowego na miekiej szmatce,

ewentualnie koiperty ze zlota (ale stalowe rowniez) mozna czyscic roztworami slabych kwasow - najlepiej octowy - ocet spozywczy,:)

a jezeli chcesz zabic bakterie to polecam standartowa sterylizacje domowa - potrzebne :

rozebranie zegarka, koperta do szybkowaru i 20 min od wyskoczenia dzyngla, ma byc duzo wody w garze - wystarczy do zabicia 98% bakterii - metoda stosowana w polskich labach do sterylizacji - nadal nas niestac na autoklawy. tak samo jeszce zaraz po wojnie sterylizowano narzedzia chirurgiczne w szpitalach.

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no sorry - ale nie znam laboratorim bez autoklawu. Od lat. W kazdej przychodni czy prywatnym gabineciku z nzrzędziami jest autoklaw - ponieważ w wielu wypadkach jest on obowiązkowy. Kilka lat temu funkcjonował nawet przepis (a moze i do dzisiaj) że w nowo otwieranych aptekach musi być autoklaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie no sorry - ale nie znam laboratorim bez autoklawu. Od lat. W kazdej przychodni czy prywatnym gabineciku z nzrzędziami jest autoklaw - ponieważ w wielu wypadkach jest on obowiązkowy. Kilka lat temu funkcjonował nawet przepis (a moze i do dzisiaj) że w nowo otwieranych aptekach musi być autoklaw.

Nie tak dawno (2 lata temu) sam tak na uniwerku wroclawskim (autoklawy owszem byly ale 2 na caly budynek:)) sterylizowalem, i jakos szlo - zreszta zasowac z pudelkiem tipsow do wilekiej maszyny - sory ale nie ma sensu a czasu tez szkoda - cykl fast to tylko 15 min ale zejscie cisnienia z komory zajmuje okolo 90 min a garnek 5 min po otwarciu dzyngla, wybacz ale realia sa rozne a ja juz w swoim zyciu wiele labow widzialem, defakto jak tasma sczernieje jest ok, i nie ma co zalamywac rak, podalem metode ktora mozna wykorzystac w warunkach domowych, i sprawdzona osobiscie:) owszem w szpitalach jest to wymog i nie ma co dyskutowac ale gdzie indziej jest roznie, w polskich laboratoriach przepracowalem 7 lat:) i wiele widzialem to co jest a co dziala to wielokrotnie 2 bajki, ooczywiscie nie chcialem generalizowac i jesli jest tak dobrze to gartuluje:), ale powaznie to znam sytuacje w nauce z autopsji i raczej nie jestem optymista..

teraz mam wszystko kupione sterylne ale inny kraj i inna kasa:)

wspomiany przepis odnosnie aptek dotyczy jednynie tych ktore same przygotowuja leki

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ... co do Uniwerku Wrocławskiego to wszystko możliwe :grin: Tam kase wydaje na prawo i lewo tylko Wydział Prawa i Administracji (i ekonomii niby teraz)

Usciślajac - miałem na myśli wyłącznie na myśli autoklaw jako wyposażnie jednostek służby zdrowia - co do laboratoriów w innych dziedzinach - nie mam nawet bladego pojecia.

Nie jestem pewien czy obecnie można jeszcze otwierac "apteki leków gotowych" pozmieniały sie przepisy - teraz nawet jeśli nie planujesz prowadzić sprzedaży leków recepturowych to i tak laboratorium musisz mieć - ale to nieistotne. Oby autoklawy były wszędzie :grin: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.