Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

Sposób z ręcznym ustawianiem zakresu Plusa w telefonie stosuje mój kolega, najczęściej podczas trasy, będąc poza miastem i jakoś daje radę z zasięgiem.

Jacek, a jak u Ciebie z przeglądaniem internetu w telefonie w Play? Też jest problem?

Ja mam modem i prapaid playa.

W trójmiescie jest tragedia z tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Internet w domu mam na modemie z Playa - działa bez zastrzeżeń. Nic nie ściągam (filmy, muza, itd) dla mnie wykładnikiem prędkości jest jeśli na Youtubie postęp ładowania idzie szybciej niż odtwarzania.

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam modem i prapaid playa.

W trójmiescie jest tragedia z tym.

Tragedia z zasięgiem i połączeniami?

Ja z kolei w pracy mam net z Plusa i też nie jest jakoś super komfortowo(głównie szybkość i rwanie połączeń). Pod koniec miesiąca, po ściągnięciu odpowiedniej ilości danych, net odczuwalnie zwalnia, ale na potrzeby korzystania z sieci w pracy(głównie poczta i czasem jakieś strony www, no może jeszcze czasem Forum - ale rzadko :mellow: ) wystarczy. Natomiast nie wyobrażam sobie korzystania z takiego netu w domu, w domu mam internet z kabla i jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tragedia z zasięgiem i połączeniami?

Ja z kolei w pracy mam net z Plusa i też nie jest jakoś super komfortowo(głównie szybkość i rwanie połączeń). Pod koniec miesiąca, po ściągnięciu odpowiedniej ilości danych, net odczuwalnie zwalnia, ale na potrzeby korzystania z sieci w pracy(głównie poczta i czasem jakieś strony www, no może jeszcze czasem Forum - ale rzadko :mellow: ) wystarczy. Natomiast nie wyobrażam sobie korzystania z takiego netu w domu, w domu mam internet z kabla i jestem zadowolony.

No porównując z Orange w tym samym miejscu to tragedia.

Internet gubi, ni łączy, jest wolny.

A komórki potrafiły jak koledzy pisali. NIe chwytac sms-ów , siec jest zajeta itp.

Na Orange na 3G jestem w stanie spokojnie pracować , łącznie z VPN. Na Play w życiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są miejsca, gdzie Play działa bez zarzutu - własny nadajnik itp. Ale są takie, że jest dramat. A jeśli ktoś jeździ, czy przebywa tam gdzie PLAY nie ma własnej infrastruktury - lepiej się w nich nie pakować. Co mi z lepszej oferty jeśli są utrudnienia w korzystaniu z niej, a kiedy dziecko che do mnie zadzwonić płaci x2. Wybór w naszym kraju jest póki co między Polkomtelem, Orange a T-Mobile. Reszta dla kogoś dla kogo telefon jest trzeciorzędną sprawą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Są miejsca, gdzie Play działa bez zarzutu - własny nadajnik itp. Ale są takie, że jest dramat. A jeśli ktoś jeździ, czy przebywa tam gdzie PLAY nie ma własnej infrastruktury - lepiej się w nich nie pakować. Co mi z lepszej oferty jeśli są utrudnienia w korzystaniu z niej, a kiedy dziecko che do mnie zadzwonić płaci x2. Wybór w naszym kraju jest póki co między Polkomtelem, Orange a T-Mobile. Reszta dla kogoś dla kogo telefon jest trzeciorzędną sprawą.

Adi ja mieszkam we Wrocławiu i problemy mam prawie wszędzie. Znaczy na otwartej przestrzeni jest OK. Galerie, nawet w centrum miasta i jest mogiła, a w żadnej inne sieci tak nie miałem. Jeśli chodzi o korzystanie z sieci to dla mniej najgorszy z możliwych wyborów.

Co do dziecka to nie rozumiem, dla mniej jest logicznym, że cała rodzina ma telefony w tej samej sieci. Wybierasz Play i wtedy dziecko dzwoni do Ciebie za darmo. Tego chyba nikt nie daje w ofercie. A co do wyboru Adi to zależy co masz na myśli. Jeśli chodzi o wybór telefonów i taniość usług to niestety ale sieci Play nikt nie podskoczy. Niestety na tym kończą się ich zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o to chodzi - co mi z oferty jak korzystanie z niej mocno utrudnione. Co do całej rodziny - w ramach abonamentów - ilośc minut tzw do wszyskich tak dobieram by wystarczała. Wtedy mało mi zależy czy mamy w jednej sieci, czy nie.

Ogólnie chodziło mi o to, że mimo telefon, ceny itp - przy aktualnej jakości usług PLAY - trzymałbym sie od nich daleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w PLAY rok i na nic nie narzekam, technicznie nie ma problemów. Teraz namawiam żonę żeby przeszła z ERY, która wspaniałomyślnie oferuje aż 160 minut za 30zł, bez nowego telefonu. PLAY daje 240 minut za 24,8zł. Rachunek jest prosty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek, spróbuj ustawić sobie ręcznie w ustawieniach sieci PLUS, chociażby tylko na próbę, ciekaw jestem, czy nie będzie żadnej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matti, u mnie siostra ma playa - przez pierwsze pol roku dostawala 2 razy wyzsze rachunki niz powinna - przez durne pół roku mimo iz sie upominała, Ci jej niby zmieniali i mialo byc dobrze, a tak naprawde to co chwile wylaczali jej darnowe minuty. Impulsy biły, ona nie wiedziala o tym a za mc przychodzily rachunki takie ze hoho. No i trzeba bylo placic, bo nagle okazywalo się ze znalezli lukę na swoje tlumaczenia czemu to nie działało... Teraz tez ma inne problemy z ta siecią + słaby zasieg u niej w pracy. Ale tez mam kolege, który nie narzeka na play - widac wszystko zalezy od przypadku.

Mojemu znajomemu raz w plusie naliczali zawsze kilka gr do rozmowy.. az sie kapnął i zrobil rozrube w salonie - od tego czasu ma przez pol mniejsze rachunki.. A tylko srednio kilka gr za rozmowe brali.. W skali calej polski jakby mieli np w wiosce czy miesce kilka takich "groszowych" zysków to firma moze niezle się obłowic. Sprawdzajcie zatem bilingi.

Mnie raz w Erze rachunki przychodzily o 10-15 pln drozsze i nie wiedzialem dlaczego - co tydzien w niedziele kolo poludnia tel zabeiral mi 5 pln. Zadzwonilem do biura obslugi - okazalo się ze mam aktywną paczkę jakis smsów informacyjnych, ktore do mnie przychodzą i oplata jest naliczana za otwarcie tego smsa.. Pani w BOKu łaskawie zapytała : moze panu wyłączyc ta funkcje zeby takie smsy nie dochodzily? ... no kur.... ja jej nawet nie włączałem!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jacek, spróbuj ustawić sobie ręcznie w ustawieniach sieci PLUS, chociażby tylko na próbę, ciekaw jestem, czy nie będzie żadnej różnicy.

Zrobiłem tak kiedyś, ale to bez sensu ustawianie na sztywno Plusa, bo wtedy pomimo pełnego zasięgu telefon nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przeszedłem z Plusa do Play właśnie ze względu na zdecydowanie lepszą ofertę tego ostatniego. Cu do zasięgu, to póki co nie mam z nim żadnych problemów.

Myślę, że dobrze jest przed przejściem do Play kupić sobie starter tego operatora i przez jakiś czas przetestować jakość połączeń itp. w miejscach, w których najczęściej bywamy.

Edytowane przez Degustatorr del Monsterro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja tego niestety nie zrobiłem....i wtopiłem, ale tak jak pisałem wcześniej skusiłem się na taniość. Jeszcze tylko rok i dwa miesiące, chyba że wcześniej zerwę umowę, a tak by mi pasowało najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile teraz się płaci za zerwanie umowy? Ja w przypadku takich problemów z siecią chyba jednak bym zerwał, bo na dłuższą metę to musi być męczące...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile teraz się płaci za zerwanie umowy? Ja w przypadku takich problemów z siecią chyba jednak bym zerwał, bo na dłuższą metę to musi być męczące...

Wszystko zależy jak trafisz.

Ja używałem 3 lata z żoną i oprócz internetu który od początku był tragedią to dało się z tym żyć.

Ostatni raz to właśnie w centrum handlowym, żona mi zginęła a Play uparcie opowiadał, że abonent chwilowo niedostępny.

IMO jest to bez sensu, bo w sytuacji awaryjnej nie będę szukał kogoś z telefonem z ERY czy Orange.

Wywaliliśmy Play i oboje mamy prepaida Orange i żyjemy szczęśliwi.

Jestem tylko ciekaw, czy dało by się udowodnić - robić zdjęcia ekranu telefonu jak jest sieć zajęta [?] nagrywać głos babki, że abonent uciekł [?] , że Play rzeczywiście leci w kulki i zerwać umowę na podstawie niezgosności towaru z umową.

Masz mieć urządzenie do dzwonienia a nie odtwarzacz MP3 z radiem, który czasem pozwala sie połączyć :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mieć urządzenie do dzwonienia a nie odtwarzacz MP3 z radiem, który czasem pozwala sie połączyć :lol:

Dlatego właśnie mam Plusa :) od dawnaaa - wcześniej na kartę, teraz abonament (bardzo wydajnie to działa) - owszem o Plusie panuje opinia że nie jest najtańszy ale jest wg mnie solidny - praktycznie nie ma czegoś takiego jak brak zasięgu - no chyba że w głębokich podziemiach albo na prawdę niezłych ostępach :) w górach gdzie wiele sieci wymięka z Plusa można normalnie dzwonić :) nie ma czegoś takiego jak tygodniowe awarie nadajników (takie w moim rejonie miał Orange właśnie) - ogólnie polecam :) w sumie to większość rodziny na Plusa i w różnorodnych konfiguracjach wszyscy są zadowoleni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Wszystko zależy jak trafisz.

Ja używałem 3 lata z żoną i oprócz internetu który od początku był tragedią to dało się z tym żyć.

Ostatni raz to właśnie w centrum handlowym, żona mi zginęła a Play uparcie opowiadał, że abonent chwilowo niedostępny.

IMO jest to bez sensu, bo w sytuacji awaryjnej nie będę szukał kogoś z telefonem z ERY czy Orange.

Wywaliliśmy Play i oboje mamy prepaida Orange i żyjemy szczęśliwi.

Jestem tylko ciekaw, czy dało by się udowodnić - robić zdjęcia ekranu telefonu jak jest sieć zajęta [?] nagrywać głos babki, że abonent uciekł [?] , że Play rzeczywiście leci w kulki i zerwać umowę na podstawie niezgosności towaru z umową.

W Play doskonale o tym wiedzą. Jest forum Play, gdzie siedzą pracownicy, czytają i odpowiadają jest Play Blog, gdzie się o tym piszę i co z tego. Wątpię, żeby dało radę w ten sposób rozwiązać umowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No taki urok komorkowych telefonow - zasieg zawodzi w najgorszych sytuacjach - winda, szczere pole niewiadomo gdzie, ale na drodze kiedy cos padnie w aucie, albo w centrach handlowych, gdzie jest tyle klatek faradaya ze az dziw bierze ze wogole cos dziala :)

Co do urzadzen a nie telefonow.. faktycznie gorzej u nich z zasiegiem niz stare poczciwe tylkodzwoniące telefony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo ciągnący się dylemat, BB8900 czy E52? Zdecydowałem się tym razem na nokię, ciekawe co to będzie. Ekran nieco mniejszej rozdzielczości, no i brak qwerty - ale to da się przeżyć, zaleta względem BB to głównie bardzo długi czas czuwania, no i symbian. Brałem też pod uwagę e72 - ale za tę cenę oczekiwałbym raczej ekranu o większej rozdzielczości

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Długo ciągnący się dylemat, BB8900 czy E52? Zdecydowałem się tym razem na nokię, ciekawe co to będzie. Ekran nieco mniejszej rozdzielczości, no i brak qwerty - ale to da się przeżyć, zaleta względem BB to głównie bardzo długi czas czuwania, no i symbian. Brałem też pod uwagę e72 - ale za tę cenę oczekiwałbym raczej ekranu o większej rozdzielczości

Jakie zalety ma według Ciebie Symbian względem BB OS? Co do baterii to uważam, że jak urządzenie trzyma 2-3 dni to jest dobry wynik. Każdy ma gniazdka w domu i w pracy, zawsze można podładować. Wybieranie telefonu pod względem czasu działania baterii jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Symbian ma tą zaletę że jako system po prostu bardziej przypadł mi do gustu niż BBoS (8520). A poza tym według mnie jest znacznie bardziej konfigurowalny, choć przyznam że na 8520 system działał znacznie wydajniej niż symbian na e51, ale w przypadku e52 jest znacznie lepiej, miałem okazję porównać oba telefony bezpośrednio i nokia to jest to czego szukałem, chociaż szkoda że brak jej QWERTY, no i nie wiem jak BBoS ale symbian ma oficjalne wsparcie pythona - to dla mnie również duży plus. W BBoS brak też chyba obsługi flasha, co nie jest dla mnie tak ważne ale jednak nieco ogranicza

A czas czuwania był jednym z głównych kryteriów według których wybierałem telefon, niestety ale 2 czy 3dni to dla mnie bardzo kiepski wynik, obecnie mam LG który trzyma 4-5dni przy częstym użytkowaniu i to dla mnie zdecydowanie za mało, podpinanie telefonu przed snem do ładowarki na pewno nie jest uciążliwe, ale zdarza się że czasami takiej możliwości nie ma, a jeśli miałbym ciągle nosić ze sobą ładowarkę to byłoby dla mnie wręcz komiczne.

E52 trzyma bez problemu nawet tydzień, i tutaj można powiedzieć że to dobry wynik. Nie będę dla komórki zmieniał trybu życia, i ciągle martwił się że zaraz mi zdechnie, potrzebuję telefonu na którym można polegać, a w moim przypadku 2-3 dni czuwania jest nie do przyjęcia

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam E52 już ponad rok i w zasadzie nie narzekam. Oprócz akcjii wymiany trzesczącego głośniczka to wszystko działa bez zarzutu. Głośniczki wymieniało dużo ludzi, którzy kupili ten telefon jeszcze jesienią 2009. Akumulator wytrzymuje minimum tydzień, WIFI śmiga aż miło. Telefon ma fajną aplikację pozwalającą automatycznie odrzucać połączenia z numerów zastrzeżonych /chociaż to raczej symbian nie telefon/. Obudowa niestety nie jest tak pancerna jak w E50, którą używa akurat moja żona dopóki nie wybierze sobie czegoś nowego (pewnie Android albo WM). Jedyne co może martwić, chociaż mi nie przeszkadza, że symbian już oficjalnie został pochowany. Nie wiem kiedy stypa :lol: Teraz będzie rządził Android czy Windows Mobile. Zamierzam go używać jeszcze minimum 3 lata bo nie warto kupować telefonów od operatorów... Na Allegro wybrany model można upatrzyć poczekać aż odpowiednio stanieje i kupić. Aha zapomniałem o bezpłatnej nawigacji. Śmiga również bardzo ładnie i szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam E52 już ponad rok i w zasadzie nie narzekam. Oprócz akcjii wymiany trzesczącego głośniczka to wszystko działa bez zarzutu. Głośniczki wymieniało dużo ludzi, którzy kupili ten telefon jeszcze jesienią 2009. Akumulator wytrzymuje minimum tydzień, WIFI śmiga aż miło. Telefon ma fajną aplikację pozwalającą automatycznie odrzucać połączenia z numerów zastrzeżonych /chociaż to raczej symbian nie telefon/. Obudowa niestety nie jest tak pancerna jak w E50, którą używa akurat moja żona dopóki nie wybierze sobie czegoś nowego (pewnie Android albo WM). Jedyne co może martwić, chociaż mi nie przeszkadza, że symbian już oficjalnie został pochowany. Nie wiem kiedy stypa :lol: Teraz będzie rządził Android czy Windows Mobile. Zamierzam go używać jeszcze minimum 3 lata bo nie warto kupować telefonów od operatorów... Na Allegro wybrany model można upatrzyć poczekać aż odpowiednio stanieje i kupić. Aha zapomniałem o bezpłatnej nawigacji. Śmiga również bardzo ładnie i szybko.

A jak się nazywa ta aplikacja do odrzucania rozmów z telefonów zastrzeżonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również słyszałem że e52 z pierwszych serii miały problemy, ale teraz podobno nikt nie narzeka. Parę miesięcy temu czytałem opinie o tym telefonie i w zasadzie większość była negatywna, ale pochodziły one z roku 2009, potem zrozumiałem że była to wada fabryczna danej serii/rocznika. Tak czy inaczej ta nokia ma wszystko to czego potrzebuję. GPS to fajny dodatek - przydatny w czasie pieszych wycieczek, bo z takim ekranem to do auta raczej się nie nadaje, aparat jest mi w sumie zbędny? No i podobno całkiem dobra jakość dźwięku, to także duży plus - pewnie dzięki temu zrezygnuję z odtwarzacza mp3, a jest i radio z RDSem - według mnie jedna z najlepszych rzeczy jakie telefon może posiadać

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Co do E52 miałem czarną wersję, fińską. Bateria ledwo 2 dni trzymała. Może dlatego, że miałem e-maila online.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi