Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość lotnikimperator

Becker? inne logo beckera

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem już takie sygnatury na mech. SILESIA

Ten chodzik to na 100% GB (Ale jakoś tak dziwnie taka sygnatura wygląda - przyzwyczajenie?) ;)

Jest ich bardzo mało na rynku - może to jakieś nieudane próby wprowadzenia nowej sygnatury u Beckera?

(bardzo wysoki numer seryjny - może Junghans przekombinował?)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam jeszcze jedno pytanie....rozumiem że "Zjednoczenie Świebodzickich Fabryk Zegarów - Spółka Akcyjna - dawniej Gustaw Becker" ("Vereinigte Freiburger Uhrenfabriken - Aktiengesellschaft incl. vormals Gustav Becker") posiadało swoje logo (dwa lwy jak na moim zegarze) więc jak to sie stało że późniejsze zegary posiadału "kotwice" czy te sygnatury byłu używane równocześnie? jak długo używano sygnatury "lwów"? ile zegarów wyprodukowano pod logiem "lwów".

Logo z lwami jest kalką sygnatury fabryki A . Willmann & Co. która weszła w sklad świebodzickiego zjednoczenia w czerwcu 1899r. K. Kochmann odnotowuje najstarszy numer z ta sygnatura jako 1 378 845, jak widać Twój zegar jest starszy :P Ja mam sprężynowy zegar z lwami z nr. 1 397 234.

Moim zdaniem sygnatura ta pojawiała się chyba tylko na mechanizmach sprężynowych pochodzących od Wilmanna. Nie spotkałem z lwami innych typów mechanizmów, może ktoś widział? Pozostałe wyroby zjednoczenia GB miały standardowe sygnatury: medalową lub kotwicę (Silesia). Mam np. stojący o nr. 1 387 294, a więc mieszczący się pomiędzy tymi z lwami, ale medalowy. Sygnaturę z lwami stosowano przez rok lub dwa lata, więc takich mechanizmów mogło być b. mało: kilkadziesiąt tysięcy. Między naszymi numerami jest 21,5 tys. różnicy, a w momencie zjednoczenia fabryki produkowały ok. 70 tys. numerowanych zegarów rocznie.

W obudowach takich jak Twoja (styl Altdeutsch, ślązak, berlińczyk) u Beckera w tym czasie powinien być pospolity (nienumerowany, w najlepszym wypadku pełnopłytowy) werk Silesia, wilmanowskie lwy, numer i lepszy jakościowo mechanizm niewątpliwe podnoszą atrakcyjność tego zegara.

Z moich materiałów z roku ok 1920 wynika że sygnatura z lwami występowała razem z sygnaturą kotwica i korona

Potwierdzam, razem tzn. równocześnie, dowody powyżej :P

Cyli już bardziej profesjonalne sprawy. A i tak sie ciesze że go kupiłem bo jest w stanie "fabrycznym" (choć na to wygląda że sporo za drogo). A jutro jego oficjalne wieszanie hihi

Co do stanu ?fabrycznego?. Sprawdź, czy skrzynia ma choć kilka dziurek po kołatku, otarcia i rysy od otwierania, wybłyszczenia od dotykania rękami i obejrzyj dokładnie plecy, powinny być jakieś pieczątki, naklejki. Stan fabryczny zegara na terenach przez które przetoczyły się dwie wojny światowe, chyba możliwe, ale...

Widać też, że nie widać wahadła ? musi mieć taki sam deseń jak środek tarczy, inaczej będzie skrzeczeć.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sprężynowy zegar z lwami z nr. 1 397 234.....

.....Sygnaturę z lwami stosowano przez rok lub dwa lata, więc takich mechanizmów mogło być b. mało: kilkadziesiąt tysięcy. Między naszymi numerami jest 21,5 tys. różnicy, a w momencie zjednoczenia fabryki produkowały ok. 70 tys. numerowanych zegarów rocznie.

Poniżej przedstawiam zdjęcia zegara, z mechanizmem na którym jest sygnatura GB z lwami. Numer mechanizmu: 1 381 123. Pierwszy raz spotkałem się z tego typu sygnaturą Beckera w zegarze kominkowym. Skrzynia, jak widać w stylu rasowej secesji. Solidny, bardzo dobrej jakości mechanizm. Zresztą wszystko oceńcie na podstawie poniższych zdjęć sami:

aff154c61904973dm.jpg

67b9d011db6b48a6m.jpg

e386e800fd6cd4a5m.jpg

d9691f5679b1ca3em.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.