Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adi

Franciszek Wiegand Regulator

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam zegarek stworzony przez zegarMISTRZA, Pana Franciszka Wieganda.

Zegarek jest numerem 2 z serii 5 sztuk. Na żywo wygląda świetnie. Miałem okazję zrobić fotki w sytuacji, gdzie za statyw robiła moja ręka, czas był dość długi (bo oświetlenie takie sobie), a użycie lampy bez sensu - wiadomo jak zegarki wyglądają w błysku. Zegarek pracuje na modyfikowanym radzieckim werku. Ma ok 43 - 44 mm. Uszy są długie i nieprofilowane, co oznacza, że łapka musi być spora, aby leżał właściwie. Zegarki wytworzne były jak powioedzial mi Pan Franciszek, tak trochę dla zabawy. Okazało się jednak, że było bardzo wielu chętnych do zakupu. 3 Zegarki zostały sprzedane - 2 zostały w firmie.

Dobrą wiadomością jest to, że Pan Franciezek myśli nad kolejna krótka serią, może 10 sztuk zegarka naręcznego.

W innym tenacie umieszczę fotki wspaniałych zegarów astronomicznych wykonanych w zakladzie Pana Wieganda

0f49adcae5c46ed5.jpg

dd4c29b7d2eaa65c.jpg

c6e2a87eb3191783.jpg

b20759efe3366125.jpg

72dbe11d7f9bb26b.jpg

b869bfb286ed0fee.jpg

1fbfdd82aeef47b2.jpg

a5cb9ef56e2eef25.jpg

c0b72895f09a9fe3.jpg

55dff41c1a78bcbe.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy design,krotki limit i krajowa produkcja !...gratuluję !

pzdr.

rossi77

"...moja rada jest taka- łagodna droga,to łagodny sposób..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluję.... Panu Franciszkowi oczywiście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Tobie ciekawego Regulatora ... :mrgreen:

pzdr.

rossi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna wołna :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przedstawiam zegarek stworzony przez zegarMISTRZA, Pana Franciszka Wieganda.

:-D

Zegarki wytworzne były jak powioedzial mi Pan Franciszek, tak trochę dla zabawy.

To wszystko tłumaczy. Nawet to, że Pan Franciszek tworzy zegarki z poplamionymi tarczami. ;-)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Tobie ciekawego Regulatora ... :mrgreen:

Nie jest mój - to egzemplarz wytwórcy.

Piotrze - to prawdopodobnie miedź. Niezabezpieczona, zyje wlasnym zyciem :lol: Tak czy inaczej - w realu prezentuje sie świetnie - własnie tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jest mój - to egzemplarz wytwórcy.

zatem Panu Franciszkowi... :P :mrgreen:

pzdr.

rossi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w realu prezentuje sie świetnie - własnie tarcza.

No bo ten zegarek to właściwie tylko tarcza (koperta kiepska strasznie), gdyż zrobienie hmm... regulatora z tego werku polega na przełożeniu koła godzinowego. Więc szkoda, że tarcza nie zabezpieczona, albo mówiąc inaczej nie zrobiona profesjonalnie. :-)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w realu prezentuje sie świetnie - własnie tarcza.

No bo ten zegarek to właściwie tylko tarcza (koperta kiepska strasznie), gdyż zrobienie hmm... regulatora z tego werku polega na przełożeniu koła godzinowego. Więc szkoda, że tarcza nie zabezpieczona, albo mówiąc inaczej nie zrobiona profesjonalnie. :-)

marudzisz :P

Zrób tak:

Wiegant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

I ja nie chcę wyjść na marudę, ale może Pan Franciszek przemyśli jedną rzecz. Skoro uszy nie są profilowane, a zegarek spory, to może powinny być trochę krótsze i wtedy będzie okay. A tak poza tym, ten zegarek to całkiem ciekawy okaz. Powinniśmy się cieszyć, że są w tym kraju tacy ludzie jak Pan Franciszek. Gratuluję i życzę producentowi wielu interesujących i coraz bardziej zaawansowanych projektów. Może kiedyś i my doczekamy się polskiego Mosera.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze - przestaję rozumiec Twoje komentarze. Nie prezentuję prac pana Wieganda jako sensację. Po prostu, piękne zegary. Może Ciebie nic tu nie zaskakuje. Mi jednak bardzo sie podobają - Uważm, że jeśli ktoś cos takiego robi, i w takim stylu - szczególnie zegary astronomiczne - to warto to pokazać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I ja nie chcę wyjść na marudę, ale może Pan Franciszek przemyśli jedną rzecz. Skoro uszy nie są profilowane, a zegarek spory, to może powinny być trochę krótsze i wtedy będzie okay. A tak poza tym, ten zegarek to całkiem ciekawy okaz. Powinniśmy się cieszyć, że są w tym kraju tacy ludzie jak Pan Franciszek. Gratuluję i życzę producentowi wielu interesujących i coraz bardziej zaawansowanych projektów. Może kiedyś i my doczekamy się polskiego Mosera.

Pozdrawiam

Tak jak pisalem - myślę, że naręczne to zabawa. Prawdziwa pasja pana Franciszka to raczej to:

Astronomiczne

Modele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po prostu, piękne zegary.

Z tym się nie mogę zgodzić zupełnie i pewnie dla tego marudzę. :-)

Uważm, że jeśli ktoś cos takiego robi, i w takim stylu - szczególnie zegary astronomiczne - to warto to pokazać.

No właśnie nie ma to nic wspólnego z zegarami astronomicznymi i styl hmm... dyskusyjny nieco. A pokazać pewnie warto.

Edit:

Cały czas mówię tutaj o tym zegarku który zaprezentowałeś na początku.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po prostu, piękne zegary.

Z tym się nie mogę zgodzić zupełnie i pewnie dla tego marudzę. :-)

Uważm, że jeśli ktoś cos takiego robi, i w takim stylu - szczególnie zegary astronomiczne - to warto to pokazać.

No właśnie nie ma to nic wspólnego z zegarami astronomicznymi i styl hmm... dyskusyjny nieco. A pokazać pewnie warto.

Nie zdążylem wkleić :P

ASTRONOMICZNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Tak jak pisalem - myślę, że naręczne to zabawa. Prawdziwa pasja pana Franciszka to raczej to:

Astronomiczne

Modele

Wiem, widziałem i doceniam. A po słowach Piotra to strach pokazać mu cokolwiek z oferty Miki Eleta :P. Zaraz napisze, że styl dyskusyjny i w ogóle niepraktyczne :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś musi wnieść nutkę konstruktywnej krytyki :P

Piotr robi to w fajny sposób. Szczerze - odpisuję na posty Piotra z szerokim usmiechem na twarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem, widziałem i doceniam. A po słowach Piotra to strach pokazać mu cokolwiek z oferty Miki Eleta :P . Zaraz napisze, że styl dyskusyjny i w ogóle niepraktyczne :P .

Eee... Nieprawda. A ten zegarek o którym tu dyskutujemy jest moim zdaniem brzydki jak noc,nie z powodu pomysłu czy inności, a tylko z powodu jakości wykonania. Wszystko jest bardzo nie rewelacyjne - koperta płaska jakby wycięta z blachy, baz dalszej obróbki, tarcza na zdjęciach wygląda jakby z papieru i na dodatek brudna, jakby nie starczyło na lakier, a o werku to ja nie będę się wypowiadał lepiej... Wiec co tu niby jest takiego ciekawego? Bo to, że wskazówka godzinowa jest w innym miejscy niż normalnie to tez nie nowość żadna. :-D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez 22 lata mieszkałem jakieś 200 metrów od zakładu Pana Franciszka Wieganda.Pojęcia nie miałem jednak,że robi takie cudeńka (mam na myśli głównie zeg.astronomiczne). :shock:

Ślonzoki jednak zdolne chopiska,niy ino same hajery. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Eee... Nieprawda. A ten zegarek o którym tu dyskutujemy jest moim zdaniem brzydki jak noc,nie z powodu pomysłu czy inności, a tylko z powodu jakości wykonania. Wszystko jest bardzo nie rewelacyjne - koperta płaska jakby wycięta z blachy, baz dalszej obróbki, tarcza na zdjęciach wygląda jakby z papieru i na dodatek brudna, jakby nie starczyło na lakier, a o werku to ja nie będę się wypowiadał lepiej... Wiec co tu niby jest takiego ciekawego? Bo to, że wskazówka godzinowa jest w innym miejscy niż normalnie to tez nie nowość żadna. :-D

Interesujący jest sam fakt powstania polskiego regulatora naręcznego :P. Jakość jest taka jaką wszyscy widzimy, ale nie od razu Rzym zbudowano :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale nie od razu Rzym zbudowano :P .

Oczywiście, tym bardziej że zegarek zrobiony "dla zabawy".

Ale gwoli ścisłości, regulator to nie jest, tylko zegarek z tzw. "astronomicznym" podziałem tarczy. A ten podział jest tak nazwany dla tego, że stosowany był w zegarach precyzyjnych używanych w obserwatoriach astronomicznych. Brak przekładni godzinowej pod tarczą, motywowany jest tym, że przekładnia ta zwiększa nieregularność chodu zegara.

Natomiast stosowanie takiego podziału w zegarku to zwykły bajer, bo nie zwiększa on tu precyzji a utrudnia tylko odczyt.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możnaby,w takim razie,stwierdzić,że współczesne zegarki naręczne noszące w swojej nazwie sformułowanie"regulator" w istocie nimi nie są?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
współczesne zegarki naręczne noszące w swojej nazwie sformułowanie"regulator" w istocie nimi nie są?

Nazwa dobra jak każda inna.

Regulator to niby taki zegar, według którego reguluje sie inne zegary czy zegarki. A znam dużo zegarków bardziej precyzyjnych od tych z "astronomicznym" podziałem tarczy. :-D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.