Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Pawni

Pomocy . Jak wyregulować wahadłowego Metrona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pawni

Dostałem w spadku chodzącego , bijacego Metrona. Problem w nim tkwi taki , ze późni się jakieś 10 min. na 3 dni . Jak go wyregulować ?

Bardzo prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Pod soczewką wahadła jest wkret regulacyny.Wkręcajac przyspiesza sie zegar,odkręcając opóznia.(soczewka to to mosiezne koło na koncu tego co sie kołysze w lewo i w prawo) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andree dobrze prawi, ale to Metron, więc odkręcanie i dokręcanie regulatorka nie musi od razu działać; czasem trzeba pomóc paluchem. Ogólna zasada: im soczewka wisi niżej, tym zegar chodzi wolniej.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pawni

Bardzo dziękuję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, czy ta zasada dotyczy się tez junghansa(bo mi tez się opóźniał a po ponad dobie działania w nocy się zatrzymał.Osoba od której kupiłam nakręciła sprężynę więc to nie powinno być jeszcze z powodu nie nakręcenia).Ktoś wie co ile się nakręca junghansy koło 20-30 lata(chodzi o działanie i o bicie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta zasada dotyczy każdego wahadła. Im dłuższe wahadło, tym dłuższy okres wahań, czyli zegar idzie wolniej.

Na ten myk wpadł Galileusz i uczą o tym na fizyce :-)

a że wahadło zegara z niezłym przybliżeniem mozna traktować jak matematyczne, więc nie musimy zawracać sobie głowy jego masą ani momentem bezwładności, chociaż własciwie jest wahadłem fizycznym i należałoby to uwzgledniać.

Do celów praktycznych tyle teorii wystarczy

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ktoś wie co ile się nakręca junghansy koło 20-30 lata(chodzi o działanie i o bicie).

Zegary wiszące maja najczęściej 8-mio dniową rezerwę chodu (czyli nakręcamy najlepiej co 7 dni). Niektóre mają miesięczną, albo nawet roczną, ale pospolite Junghansy do nich się nie zaliczają raczej... :wink:

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.