Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
diesel

Nowe nabytki japońskie - chwalimy się tym, co udało nam się upolować

Recommended Posts

Bardzo fajny, nawet się za nim oglądałem na giełdzie. O tu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/116319-seiko-sun017p1-sportura-kinetic-gmt/

A do mnie trafił mój pierwszy automat! Jestem z niego strasznie zadowolony, ciągle patrzę na mechanizm przez szybkę od spodu i nie mogę sie nacieszyć. Dzisiaj sprawdziłem jakie ma opóźnienia dobowe (pierwszy pomiar) i wyszło 0s :blink:  nie wiem czy robię to dobrze ale sprawdzam z pewną stroną z zegarkiem atomowym. No i jeszcze fotka w pełnym słońcu

10950377_634579256669574_925140685_n.jpg

Dobre zdjęcie :)

Taki oto Curator.

IMGP0189.jpg

IMGP0200.jpg

IMGP0210.jpg

IMGP0202.jpg

Seiiko SNKE57, Seiko SNK803, Orient Sparta (EV0N002W), Orient Curator (FFD0J004W0), SeaGull 1963, Orient Bambino (SER2400EW0), Parnis Power Reserve Automatic B2, Gerlach RWD-6, Gerlach CWS Sokół 1000

ba, mnie się curator bardziej podoba niż bambino, mimo że nie ma wypukłego szkiełka. Podam nawet dwa subiektywne powody, dlaczego:

1) ponieważ posiada wskaźnik rezerwy chodu,

2) ponieważ ma bardziej casualowy styl, czyli dla mnie jest bardziej uniewrsalny, pasuje do garnituru i do mniej oficjalnego stroju.

Oczywiście najbardziej podoba mi się "curator" orient stara, z wypukłym szkiełkiem. Z kolei bambino jest bardziej eleganckie.

Szkoda tylko, że nie ma giloszowanej tarczy.... A właśnie, czy ta tarcza jest taka perlowa, czy biała?

Biała

Jako uzupelnienie poluje teraz na Bambino (tego z rzymskimi indeksami), a jak sie może kiedyś uda to Stara Classica (najlepiej z niebieskimi wskazówkami)

Seiiko SNKE57, Seiko SNK803, Orient Sparta (EV0N002W), Orient Curator (FFD0J004W0), SeaGull 1963, Orient Bambino (SER2400EW0), Parnis Power Reserve Automatic B2, Gerlach RWD-6, Gerlach CWS Sokół 1000

nabyłem za darmo ;) casio HDA-600 - jaką baterię do tego zegarka potrzeba? - nie potrafię odszukać.

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

miekko mu jest na tym futrze!

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Śliczny ten giees :) nawet bateria mu uroku nie odbiera...

A ja trafiłem niechcący czwarty raz i chyba już zostanie :)

2F6F27FF-3E38-4619-8167-C11158BBF361_zps

wymęczone z fona....

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Pasek nowy hirscha luisianalook, widac takie doskonałe zdjęcie zrobiłem :-) Oryginalny pasek od Alpinista nadawał się tylko do tego źeby go natychmiast wyrzucić. Sztywny, brzydki i w kolorze ze tak powiem elegancko kloacznym ;)

zostawiłem w pudełku wyłącznie w celach ewentualnej późniejszej odsprzedaży zegarka :) zawsze to lepiej brzmi "oryginalny nieużywany pasek" ;)