Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ragasonics2

SLAVA - jakość zegarków

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukauję informacji na temat zegarków SLAVA, jaka jest ich jakość,

czy są w tym względzie porównywalne z innymi zegarkami rosyjskich firm takimi jak np. Wostock, albo zegarkami Aviator? Czy kwota 200 zł to rozsądna cena za nową SLAVE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawa tylko jaka? Jaki mechanizm? Nowa czyli teraz wyprodukowana czy wyciągnięta z szuflady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Poszukauję informacji na temat zegarków SLAVA, jaka jest ich jakość,

czy są w tym względzie porównywalne z innymi zegarkami rosyjskich firm takimi jak np. Wostock, albo zegarkami Aviator? Czy kwota 200 zł to rozsądna cena za nową SLAVE?

Jakość? Żadna.

To chińczyk. I to marny. 200 zł to może kosztować wiadro "tego".

W ciągu ostatnich 3 dni na forum było już o tym co najmniej trzy razy. Ludzie, nauczcie się NAJPIERW sprawdzać, potem zadawać po raz czwarty te same pytania!

Chyba że to jest jakaś "grubsza polityka"? FAktycznie na Allegro ostanio się "objawiły" te "słafy", a wraz znimi - pytania? Ktoś tego kupił kontener??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe ile jeszcze tematow o nich powstanie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
ciekawe ile jeszcze tematow o nich powstanie :mrgreen:

No toć mówię - jakiś "cfaniak" kupił tego kontener...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widząc mechanizmu można stwierdzić chińczyk!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tosh

a ja ostatnio kupilem sobie slave i to nie na allegro a na placu u kolesia ktory "sprzedaje wszystko" i jestem z niej zadowolony :)

btw nie zaplacilem 200 a 12 zl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nową, czy starą?

Bo jeśli starą, to się nie dziwię, ja też kupuję za tyle :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tosh

stara ale jara :)

jedyny jej minus to jak jzu pisalem w innym temacie dni tygodnia mi "lataja" ale po wyplacie zanosze ja do zegarmistrza niech nad nia popracuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-4145-0-64775700-1330869755.jpg

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vper

Koledzy,

Mam takie pytanie. Ile czasu powinna iść nakręcona do oporu dwubębenkowa Slava ? Oczywiście przy założeniu że jej mechanizm jest sprawny.

Pozdrawiam

vper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Koledzy,

Mam takie pytanie. Ile czasu powinna iść nakręcona do oporu dwubębenkowa Slava ? Oczywiście przy założeniu że jej mechanizm jest sprawny.

Pozdrawiam

vper

Spokojnie około 30h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Automat 40 godzin ,z naciagiem ręcznym 42 godziny rezerwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vper

Witam ponownie,

Czyli jest to rezerwa porównywalna mniej więcej z popularnym Poljotem.

To co w takim razie do chodu mechanizmu Slavy wnoszą dwa bębenki ?

Pozdrawiam

vper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam ponownie,

Czyli jest to rezerwa porównywalna mniej więcej z popularnym Poljotem.

To co w takim razie do chodu mechanizmu Slavy wnoszą dwa bębenki ?

Pozdrawiam

vper

Nie chodzi tu o wielkość rezerwy chodu. Jak powiedział mi zegarmistrz przy okazji przeglądu mojej Slavy, dwa bębny maja za zadanie utrzymać jednostajny naciąg w całym zakresie nakręcenia sprężyny.

W przypadku jednej sprężyny, bardziej zużytej, dokładność chodu nie jest już idealna przy końcowych godzinach napięcia sprężyny.

Ponoć był to patent szwajcarów, zaniechany przez nich z powodu kosztownej produkcji.

A poza tym przy nakręcaniu Slavy czuć nie terkotanie zębatek, ale jak gdyby naciąganie stalowej linki - płynne i jednostajne. Bardzo fajne uczucie przy nakręcaniu mechanika.

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy,

Pozdrawiam

vper

Z obserwacji Sław z mojej kolekcji mogę powiedzieć, że zależy to od konkretnego egzemplarza. Generalnie automaty idą trochę krócej - od 36 do 42 godzin, manualne od 42 nawet do 49 :shock: godzin.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vper

Koledzy,

Dziękuję Wam za wyczerpujące odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące uszkodzenia.

Werk Slavy osadzony jest w takim jakby pierścieniu metalowym i to wszystko razem siedzi w kopercie (przepraszam jeżeli używam nieodpowiedniego nazewnictwa). Werk trzyma się pierścienia przy pomocy dwóch blaszek przykręconych wkrętem. Problem polega na tym, że tych blaszek nie ma a wkręty są pourywane (resztki siedzą w werku). Co z tym fantem zrobić ? Czy jest jakiś sposób na wykręcenie tych urwanych śrub czy trzeba wymienić podstawę werku ? Dodam, że jest to Slava 26-cio kamieniowa.

Pozdrawiam

vper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy jest jakiś sposób na wykręcenie tych urwanych śrub czy trzeba wymienić podstawę werku ?

vper

Te śrubki powinny dać się wykręcić, ale to jest już raczej robota dla zegarmistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śrubki mają zbyt małą średnicę aby je samemu wykręcić, więc albo zegarmistrz coś pokombinuje żeby werk się trzymał, albo raczej wymieni trochę werka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry fachowiec usunie urwane śrubki. Miałem kiedyś podobną sytuację w Rakiecie, zegarmistrz bez większych problemów pozbył się resztek urwanych śrubek, wkręcił nowe i Rakieta powędrowała na swoje miejsce do kolekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobry fachowiec usunie urwane śrubki. Miałem kiedyś podobną sytuację w Rakiecie, zegarmistrz bez większych problemów pozbył się resztek urwanych śrubek, wkręcił nowe i Rakieta powędrowała na swoje miejsce do kolekcji.

Też miałem podobny problem i to dwukrotnie. Pierwszy raz urwanie śruby zdarzyło mi się w Slavie (21-kamieniowej) - przy przykręcaniu koła naciągowego urwałem śrubę, która je mocuje na wałku sprężyny. Drugi przypadek dotyczył Wostoka (2409A) - tam urwana została śruba mocująca mostek balansowy. W obu przypadkach bez problemu udało mi się wykręcić resztki śrub za pomocą... zwykłej igły do szycia (nie posiadałem nic co miało by cieńszą końcówkę). Należy zaznaczyć, że gwint takiej zerwanej śruby nie jest napięty - stąd też jej odkręcenie nie powinno być trudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moglby sie ktos dokladniej wypowiedziec na temat zegarkow z tej strony:

http://www.slava.su/shop/index.php?categoryID=92

Spotkalem sie z roznymi opiniami na temat; chinskie mechanizmy + rosyjski design, oraz fabryka zamknieta, a grupa pracownikow sklada zegarki ze starych czesci..

Bede wdzieczny za komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.