Gość aga&pawel #1 Napisano 1 Grudnia 2005 Interesuje mnie historia i pochodzenie sygantury F.M.S. Co znaczy ten skrót i skąd dokładnie pochodzi??Proszę o info 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość feleksc #2 Napisano 1 Grudnia 2005 Interesuje mnie historia i pochodzenie sygantury F.M.S. Co znaczy ten skrót i skąd dokładnie pochodzi??Proszę o info hmmmja bym zaczął pierwszy post od witaj ....ale to kwestia kultury :? a poszukiwania od google...mi wyskoczyło że:FMS - to Federacja Młodych Socjaldemokratów :twisted: :twisted: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #3 Napisano 2 Grudnia 2005 aga&pawel nie zrażajcie się "ciepłym" przyjęciem przez feleksc on tak prawie zawsze :twisted: Firma powstała w 1844 roku w miejscowości Schwenningen działała do 1975 roku. Pełna nazwa to Friedrich Mauthe Schwenningen. Podstawowe logo firmy to orzeł trzymający w szponach koło z literami FMS (koło takie jak znak Mercedes-Benz). W najlepszym okresie działania (1930) firma zatrudniała 2000 pracowników wtedy produkcja zegarów i zegarków była na poziomie 45,000 szt na tydzień. Była to jedna z największych fabryk zegarów Prus a potem Niemiec.Firma produkowała bardzo dużo zegarów ściennych, stojących, kieszonkowych, a nawet naręcznych. Link o muzeum FMShttp://www.netmuseum.de/m-ausgabe.asp?strA...&strId=1828 :idea: Znając pełną nazwę łatwo będzie Wam odszukać więcej informacji - np tutaj www.google.pl :idea: 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmcstock 27 #4 Napisano 27 Lipca 2015 Witam ;-)Zakupiłem dziś piękny zegar ścienny, najprawdopodobniej z przełomu XIX i XX w. Wygląda jak typowy eklektyk, ale cokół pachnie co-nie-co secesją, choć nie wykluczone że sam cokół jest wzięty z innego zegara, lub został dorobiony. Reszta wygląda na jednorodną całość. Nie wykluczam w sumie, że i cokół też jest pierworodny. Zegar został zakupiony przez osobę od której go odkupiłem w Berlinie, zapewne na jakimś targu starociami.Zacząłem poszukiwać informacji na temat tego zegara. Boję się wyjąć werk ze skrzyni aby go nie uszkodzić. Zegar ładnie pracuje i bije. Jedyny trop jakim się posługuję to litery R=A na wahadle,tym tropem dotarłem przez google okrężną drogą do ... naszego Forum...tutaj moje pytanie, czy możliwe aby po tych niewielu informacjach, bardziej poszlakach, ustalić producenta tego zegara jako Friedrich Mauthe Schwenningen, czy jest to fałszywy trop?Przepraszam za jakość zdjęć, ale o tej porze dnia nie wycisnę już nic więcej. Jutro rano podam lepsze zdjęcia.PozdrawiamPawel http://i65.photobucket.com/albums/h238/PawelMcStock/20150727_182322_zpsehckf4jb.jpghttp://i65.photobucket.com/albums/h238/PawelMcStock/20150727_182353_zpswb3w8ggp.jpg 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelmcstock 27 #5 Napisano 29 Lipca 2015 Cofam moje pytanie Po pierwsze, trochę ochłonąłem po zakupie, i trochę ....pomyślałem...Litery R=A na wahadle to ni mniej ni więcej tylko kierunek kręcenia śrubką pod wahadłem w celu przyspieszenia chodu (A) lub jego opóźnienia ® Cokolik tak jak od początku miałem podejrzenia niespójny z resztą budy, za bardzo zajeżdża secesją...Tak czy owak, po dość rozległym badaniach porównawczych w Sieci to typowy niemiecki produkt końca XIX wieku, a cokolik to doróbka z samego początku XX w. W budzie jest długa i szeroka szpara na oryginalny cokół. Secesyjny cokolik nijak nie pasuje do tej szpary. Najwyraźniej ktoś chciał odświeżyć wygląd zegara w okolicach roku 1900/1920.Dzisiaj usunąłem cokolik i zastąpiłem go dwoma typowymi eklektycznymi "soplami" pozyskanymi z XIX wiecznej toaletki.Producentem zegara może być właściwie każda niemiecka firma od Junghans przez Mauthe i HAU po Kienzle. Nie przekonam się póki nie wyjmę werku ze skrzyni... Przepraszam za zamieszenie!!! 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
złotyxpompa 0 #6 Napisano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) WitamNiedawno kupiłem zegar.Nic o nim nie wiem.Proszę o pomoc.Zamieszczam zdjęcia sorry ze nie moje ale mam taki sam.Pozdrawiam. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez złotyxpompa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #7 Napisano 16 Kwietnia 2017 Masz taki sam zegar z otwartymi drzwiczkami. FMS. Tyle możemy powiedzieć. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojteksz77 0 #8 Napisano 16 Maja 2021 Witam Państwa. Chciałbym zapytać o jedną rzecz. Zakupiłem zegar stojący FMS. Z tyłu na mechaniźmie pod znakiem orła trzymającego koło jest nr 42718. Czy po nim można określić datę produkcji zegara? Dziękuję Wojtek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2977 #9 Napisano 16 Maja 2021 Nie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojteksz77 0 #10 Napisano 16 Maja 2021 Więc jeśli można zapytać, po czym można określić datę produkcji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #11 Napisano 17 Maja 2021 12 godzin temu, wojteksz77 napisał(-a): Więc jeśli można zapytać, po czym można określić datę produkcji? Jest taki jeden główniejszy temat. Jeden z pierwszych. ,, Identyfikacja zegarów - jak zadać pytanie, aby otrzymać odpowiedzi " Przeczytaj. Krótko mówiąc, po szczegółach mechanizmu.... a potrzebne zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 925 #12 Napisano 27 Lutego 2025 Szukałem wątku tematycznego, gdzie by można wkleić ten zegar. Zegar kominkowy Mauthe. Werk ma ok. 7,5 cm średnicy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 925 #13 Napisano 28 Lutego 2025 Moja przygoda z zegarem wiszącym Mauthe Mój Mauthe naprawiony, uratowany przeze mnie 12 lat temu. Z zabytkowej Białej Karczmy, naprzeciwko Grudziądza , po drugiej stronie Wisły otrzymałem od właściciela taki wiszący zegar. Tu o tej Białej Karczmie https://grudziadz.naszemiasto.pl/kontrowersyjna-kuchenna-rewolucja-z-okolic-grudziadza-znowu-na-ekranie-zobacz-kiedy-emisja/ar/c17p2-26356927 Stan po otrzymaniu zegara, ( zdjęcia 1 -6). Umyłem szafkę miksturą o składzie 1:1 ocet winny i oliwa z oliwek, ( zdjęcie 7). Werk zegara okazał się sprawny. Zakupiłem repliki aplikacji , korony oraz środka tarczy, (zdjęcia 8 -10) Zegar po zakończeniu prac, (zdjęcia 11 - 16) Zdjęcie 17, szafka bezpośrednio przed przystąpieniem do prac konserwujących. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #14 Napisano 1 Marca 2025 Ooo 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 925 #15 Napisano 1 Marca 2025 Dziękuję , że się podoba. Wzorowałem się troszkę na zegarze Badische u mojej teściowej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach