Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość salvi

Mondaine - solidny szwajcar czy masowa tandeta?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość salvi

Szukam informacji o szwajcarskiej firmie Mondaine - czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi zegarkami? Czy to jest zegarek, który można założyć na rękę czy lepiej wydać kasę w pubie na drinki dla przypadkowo poznanych koleżanek? ;-) Ceny jakie winszują sobie sprzedawcy to ok. 400-500 zł więc wypadałoby żeby to był zegarek raczej solidny, ale cena nie zawsze przekłada się na jakość.

Na stronie producenta jest informacja, że są to oficjalne zegarki kolei szwajcarskich? Ciekawe czy to prawda?

No ogólnie będę niezmiernie wdzięczny za jakiekolwiek informacje o Mondaine...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość salvi

Doszukałem się na stronie kolei szwajcarskich - mają tam sklep z gadżetami kolejowymi a między innymi właśnie te zegarki. W opisie też posługują się określeniem "oficjalny zegarek" więc wychodzi, że to prawda.

Pozostałe pytania odnośnie jakości tych zegarków pozostają jednak otwarte...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beck

pozostaje tylko kwestia czy oficjalny zegarek koleji szwajcarskich to tak naprawde plus czy minus hehe, ja np nie chcialbym miec zegarka sygnowanyego PKP;p

wogole fajnie wygladaja te zegarki, przypominaja troche Fortisy, taka fajna prostota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... przypominaja troche Fortisy

Przypominają ... szwajcarskie zegary dworcowe

Hans Hilfiker (1901-1993)

The famous Swiss Engineer and Designer, as an

employee of the Swiss Federal Railways, created in 1944 a patented

classic, the "Official Swiss Railways Station Clock".

The registered pattern protected wrist-watch version was developed

by Mondaine in 1986

mondaine_hilfiker.jpg

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

na allegro jest pare po 400-600 zeta

styl faktycznie kolejowy ponadczasowy

ale jesli to kwarce to nie warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość salvi

Nie znam się na zegarkach więc pytanie może naiwne - a co jest złego w kwarcach?

BTW: znalazłem w necie jakiś sklep gdzie jest kilka zegarków tej firmy, niektóre w cenach powyżej 700 zł ze wskazówkami i indeksami wypełnionymi jakimś gazem - i to ma podobno świecić). Tyle że nie zaryzykuje tam zakupów bo właściciel sklepu nie podał żadnych swoich danych (ciekawe co mu powie Inspekcja Handlowa?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szukam informacji o szwajcarskiej firmie Mondaine - czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi zegarkami? Czy to jest zegarek, który można założyć na rękę czy lepiej wydać kasę w pubie na drinki dla przypadkowo poznanych koleżanek? ;-) Ceny jakie winszują sobie sprzedawcy to ok. 400-500 zł więc wypadałoby żeby to był zegarek raczej solidny, ale cena nie zawsze przekłada się na jakość.

Na stronie producenta jest informacja, że są to oficjalne zegarki kolei szwajcarskich? Ciekawe czy to prawda?

No ogólnie będę niezmiernie wdzięczny za jakiekolwiek informacje o Mondaine...

1) miałem do czynienia (kupowałem taki zegarek na prezent).

2) zegarek jest (moim skromnym amatorskim zdaniem) porządny - dobrze wykonany, solidny, czytelna tarcza, nadaje się do eleganckiego noszenia. Nie mam pojęcia jak dobry jest mechanizm (kwarcowy, Ronda 313 w tym który miałem w ręku).

3) 400-500 złotych to MBSZ dosyć sensowna cena, za granicą widziałem je w sprzedaży za ~100EUR.

4) jest to oficjalny zegarek kolei szwajcarskich, tzn. projekt tarczy jest wzorowany na tarczach szwajcarskich zegarów kolejowych. Mondaine uzyskał prawa do wykorzystania tego projektu od szwajcarskich kolei.

Subiektywnie: zegarek bardzo mi się podoba ze względu na niezwykle czytelną tarczę, oraz na skojarzenia "kolejowe". Jeżeli ktoś wiele podróżował i kojarzy takie tarcze z dworcami czy lotniskami, będzie to dodatkowy plus :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam.. fajne są :D

kolejowe konotacje na pewno wyróżniają te zegarki wśród innych w podobnej cenie

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie również się podobają ale tylko te z białą tarczą. Po raz pierwszy widziałem je chyba w Chronosie. Pozrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat. Warto kupić za 400-500zł Kwarca Mondaine?. Ktoś może już się skusił ? Szukam w tej cenie czytelnego dobrej jakości zegarka dla ojca :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wątek czytałeś? Nie bardzo wiem co jeszcze można dodać. Jak w każdym przypadku, ktoś mówi, że warto, a druga osoba twierdzi, że nie nie jest pewna.

Padło stwierdzenie, że zegarek jest wykonany porządnie i jego cena nie jest wygórowana. Jak Ci się podoba, kup i po sprawie. Zegarek nie jest brzydki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mondaine produkuje zegarki dla 2 typów ludzi - tych, którym odpowiada specyficzny, minimalistyczny design tarczy - niepowtarzalny i niespotykany w innych zegarkach. Te zegarki mają swój styl - albo lubisz, albo nie. Tak jak Panerai i Rolex - wyrazistość to ich cecha, ale mają tyle samo zwolenników, co zagorzałych przeciwników.

Drugi typ odbiorcy, to ludzie mający sentyment do szwajcarskiej kolei, a zwłaszcza dworców.

Grupa docelowa, to pewnie nie jest 50+.

Sam zdecyduj, czy ojciec to polubi.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to niespodzianka, sądziłem, że ta marka to tylko ten obecny design.

Ten tu wklejony to lata 70-te, werk FHF serii 9 chyba.

Wartość - jakieś kilkadziesiąt pln...

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marius72

Czyli według Ciebie to jakiś szajs?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, źle mnie zrozumiałeś.

Kiedyś było kilkaset bodajże firm produkujących zegarki szwajcarskie, niestety rewolucja kwarcowa zmiotła większość z nich.

Ten zegarek nie jest wartościowy, bo to szajs, tylko dlatego, że marka nie ma "marki" i renomy innych, bardziej cenionych producentów.

Prawdopodobnie też jakość wykonania też na ówczesne i dzisiejsze czasy nie stała na jakimś wybitnym poziomie.

Ot, przeciętniak pewnie.

Dziś - mało rozpoznawalna marka, werk bardzo popularny (=tani) i bez żadnych ekstrasów, stan mierny itp.

Ale jeśli to pamiątka rodzinna, to dla Ciebie chyba zmienia postać rzeczy w sensie wartości.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ostatnio Kolega kupił klasycznego Mondainea bez daty z bransoletą w celach garniturowych i bez dwóch zdań można powiedzieć, że dla osoby ,która chce coś eleganckiego w rozsądnej cenie i nie lubi nakręcania jest to strzał w 10. Wzornictwo typu evergreen, więc nie wyjdzie z mody. Bardzo przyzwoite wykonanie. Najczytelniejsze tarcza i wskazówki jakie w życiu widziałem, zgodne z założeniem firmy: po co ci zegarek na którym nie jesteś w stanie odczytać godziny?

Pozdrawiam,

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marius72

Dzięki za odpowiedzi.

Chcę sprzedać ten zegarek i nie wiem na ile go wycenić, z tego co się dowiedziałem mechanizm ma taki jak Atlantic.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzień dobry,

1.Jaka obecnie jest opinia o tej marce?

2. myslalem nad tym:

https://www.mondaine.com/watches/official-swiss-railways-watch/specials/a660-30316-11sbb.html

nowy kosztuje w Polsce 800zł.

Szkło :"Hardened Mineral": czyli utwardzane mineralne?

Co o nim myślicie, a może macie jakieś inne propozycje podobnych zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.