Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

_Jaro_

PxW

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, jest dużo zegarków z Górnego Śląska wydawanych na 25 lecie pracy w kopalni. Interesuje mnie znaczek PxW, czyli P - młotki górnicze -W.

Cóż owo PW znaczy. Inne "jubileuszowe" zegarki są sygnowane mniej tajemniczymi (dla mnie) opisami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Słuchajcie, jest dużo zegarków z Górnego Śląska wydawanych na 25 lecie pracy w kopalni. Interesuje mnie znaczek PxW, czyli P - młotki górnicze -W.

Cóż owo PW znaczy. Inne "jubileuszowe" zegarki są sygnowane mniej tajemniczymi (dla mnie) opisami.

25 lat pracy w Przmyśle Węglowym czyli przeważnie górnik dostawał go przechodząc na emeryturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem jak na 25 lat pracy górnik dostawał np. poljota de lux. Z moich obserwacji wynika jednak, że górnicy dostawali bardzo różne radzieckie zegarki. Jak kopalnia za 25 lat pracy górnikowi dawała np. najprostrzego poljota, kirowskiego, czy też rakietę to uważam, że mogli się trochę bardziej postarać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a ja do tej pory myślałem, że to oznaczało "Polski Węgiel".

A co do zegarków, to spotkałem się też z kwarcowymi zdobionymi taką grawerką,

to znaczy, że i takie były wręczane.

Nie znam się, ale wręczenie "kwarca" za 25 lat pracy to chyba nie przystoi... :rolleyes:

Inna sprawa, że radzieckie kwarce to jedne z najdokładniejszych zegarków.

Stojący zegar dwa razy na dobę pokazuje idealną godzinę. Chodzący prawie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Rozumiem jak na 25 lat pracy górnik dostawał np. poljota de lux. Z moich obserwacji wynika jednak, że górnicy dostawali bardzo różne radzieckie zegarki. Jak kopalnia za 25 lat pracy górnikowi dawała np. najprostrzego poljota, kirowskiego, czy też rakietę to uważam, że mogli się trochę bardziej postarać.

Tia :rolleyes:?

Teraz dostają Bissety ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo górnik górnikowi nie równy, są zwykli dołowi, jest dozór: niższy, średni i wyższy, jest i dyrekca i przezesi zjednoczeń itp (jeszcze są ratownicy co im się rok przcy liczy za 1.5). Stąd też i różne zegarki od najprostszych do bardziej luxusowych.

Ja mam jeszcze taki sygnowany "25 lat pracy zakłady górnicze Lubin 1976" akurat po jednym z głównych inżynierów. (pion dyrektora technicznego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego to sikora dostał wtedy pan główny inżynier?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego samego akurat GuB-a. z taką "podpalaną" tarczą.

Spezimatic6.jpg

(widzę, że kolega z Lubina, pozdrawiam)

Ostatnio "u nas" rozdawali elektroniczne Grovany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej dziwi, że ktoś na 25 lecie pracy dostał zegarek,a potem go sprzedaje. Często za bardzo niską cenę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, różnie bywa, czasem po prostu nie wszyscy przywiązuję się do "zabytkowych" zegarków, czasem potrzeby są inne, czasem sprzedają dzieci po ojcu czy dziadku...

W każdym razie, dla mnie dobrze, bo mogę sobie dołączyć do kolekcji.... i ot z ciekawostką, bo takie sygnowanie to jakaś dodatkowa wartość, przynajmniej dla mnie.

Zresztą, nie wszyscy mają w poważaniu ruskie, sam teraz restauruję takiego Poljota, którego zdaje się kupił mój tato, a poniewierałem nim w młodości niemożebnie i zastanawiam się, gdzie wsadziłem tego drugiego, którego sam kupiłem, jak dostałem odszkodowanie za wypadek .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mnie najbardziej dziwi, że ktoś na 25 lecie pracy dostał zegarek,a potem go sprzedaje. Często za bardzo niską cenę :rolleyes:

nie zawsze to jest tak, że ludzie chcą to wspominać. Dołowi często (ale nie zawsze!) to dość prości ludzie i jest im to obojętne czy go mają czy nie, skoro za niego mają kilka flaszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hehe, a ja do tej pory myślałem, że to oznaczało "Polski Węgiel".

A co do zegarków, to spotkałem się też z kwarcowymi zdobionymi taką grawerką,

to znaczy, że i takie były wręczane.

Nie znam się, ale wręczenie "kwarca" za 25 lat pracy to chyba nie przystoi... :rolleyes:

Inna sprawa, że radzieckie kwarce to jedne z najdokładniejszych zegarków.

Z tym że w latach 80 XX wieku kwarce były uważane za bardzo dobre zegarki, które były bardzo pożądane.

Pamiętam jak mój starszy kuzyn dostał poljota kwarca od swojej nażyczonej i wszyscy mu bardzo zazdrościli zegarka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tym że w latach 80 XX wieku kwarce były uważane za bardzo dobre zegarki, które były bardzo pożądane.

Pamiętam jak mój starszy kuzyn dostał poljota kwarca od swojej nażyczonej i wszyscy mu bardzo zazdrościli zegarka ;)

Co racja to racja, a jak weszły pierwsze elektroniki to jaki bajer był :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kolekcji mam sporo zegarków z górniczym grawerem i co zauważyłem - niektóre zrobione są bardzo starannie bez jakichkolwiek zastrzeżeń, ale mam też zegarki z takimi grawerami, na których ciężko jest rozpoznać, że to młotki; wyglądają dosłownie jakby były robione przez pijanego. Z innych ciekawych grawerów mam też Poljota 2616 23 kamienie z wygrawerowaną harfą.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.