Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość pg71

renowacja matowienia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pg71

Witam wszystkich chciałbym odnowić swój zegarek (zmatowić). Znalazłem w internecie coś takiego

http://krol-net.pl/product_info.php?cPath=...;products_id=51

czy ktoś może używał tego typu wynalazków? zdjęcia są niby w porządku, ale wiadomo jak to jest przy zakupie internetowym.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich chciałbym odnowić swój zegarek (zmatowić). Znalazłem w internecie coś takiego

http://krol-net.pl/product_info.php?cPath=...;products_id=51

czy ktoś może używał tego typu wynalazków? zdjęcia są niby w porządku, ale wiadomo jak to jest przy zakupie internetowym.

Proszę o pomoc.

w supermarkecie mozna cos takiego kupic za 3.50. to sie nazywa zmywak - gabka z jednej strony, taki "drapak" z drugiej... ;) same drapaki tez sa... w kuchni pewnie juz taki masz :)

ja mam zmywaki spontex megamax (zolta gabka z zielona mata do szorowania), 3.20zl opakowanie 5 sztuk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w supermarkecie mozna cos takiego kupic za 3.50. to sie nazywa zmywak - gabka z jednej strony, taki "drapak" z drugiej... :) same drapaki tez sa... w kuchni pewnie juz taki masz :)

ja mam zmywaki spontex megamax (zolta gabka z zielona mata do szorowania), 3.20zl opakowanie 5 sztuk :)

A ja się z tym nie do końca zgodzę.

Kilka miesięcy temu zadałem podobne pytanie i otrzymałem niemal identyczną odpowiedź. Jeszcze jak głupi poszedłem do sklepu po zmywak:)

Efekt był taki jakbym tarł zegarek zwykła szmatką. Szukałem potem takiej szmatki na Allegro ale nie mogłem znaleźć. Miesiąc później odbierałem obrączki ślubne od jubilera (tytanowe). Otrzymałem do nich taką ściereczkę. (miała służyć do renowacji tych obrączek)Od razu postanowiłem że przetestuje ją na zegarku. :):);)(Certina Podium) Moje zdziwienie było ogromne. Ta ściereczka była zupełnie inna niż zmywak. Miała twardą powierzchnię. Niestety po kilku użyciach ta ściereczka się "tępi" i staje się bezużyteczna. Szukałem w internecie ale nie było możliwości kupna.

Tak czy inaczej ja się chyba skuszę. Jak otrzymam przesyłkę to zdam relacje na forum czy to jest to o co mi chodziło czy tylko zwykły bubel. Może jakieś fotki cyknę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zanim kupisz na allegro, pojdz do hurtowni z materialami lakierniczymi i popros o scierke do matowania firmy 3M. w lakiernictwie bardzo dobrze sie sprawdza i jest dosc wytrzymala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zanim kupisz na allegro, pojdz do hurtowni z materialami lakierniczymi i popros o scierke do matowania firmy 3M. w lakiernictwie bardzo dobrze sie sprawdza i jest dosc wytrzymala.

Sam używam 3Mki , jest dobra i wytrzymała !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upsss...za późno. Zaraz po napisaniu posta kupiłem ściereczkę. Nic mam nadzieje że będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem swoją przygodę ze ściereczką i tak jak obiecałem załączam zdjęcia

http://punchy.wrzuta.pl/img/middle/guu2oocEnz/obraz_1177

a tak po zmatowieniu

http://punchy.wrzuta.pl/img/middle/dMrEq6u1Qp/obraz_1186

http://punchy.wrzuta.pl/img/middle/aBoaLyGM4H/obraz_1192

Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia to muszę przyznać że faktycznie ładnie i łatwo się odnawia matowioną powierzchnię. Niestety najgłębsze rysy pozostają (chyba że trzeba poświecić temu więcej czasu). Ogólne efekt jest na prawdę fajny i w sumie za niewielkie pieniądze. Ja jestem zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skończyłem swoją przygodę ze ściereczką i tak jak obiecałem załączam zdjęcia

http://punchy.wrzuta.pl/img/middle/guu2oocEnz/obraz_1177

a tak po zmatowieniu

http://punchy.wrzuta.pl/img/middle/dMrEq6u1Qp/obraz_1186

http://punchy.wrzuta.pl/img/middle/aBoaLyGM4H/obraz_1192

Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia to muszę przyznać że faktycznie ładnie i łatwo się odnawia matowioną powierzchnię. Niestety najgłębsze rysy pozostają (chyba że trzeba poświecić temu więcej czasu). Ogólne efekt jest na prawdę fajny i w sumie za niewielkie pieniądze. Ja jestem zadowolony

Linki nie działają ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profesjonalnie to na wstępie trzeba usunąć głębokie rysy przy pomocy gumowych tarcz ściernych zakładanych na stożek polerki, a dopiero potem zmatować przy pomocy szczotek metalowych (stalowych, brązowych, mosiężnych) z materiału i o grubości drutów zależnych od faktury matu jaki chce się osiągnąć. Są też specjalne tarcze do matowania (moim zdaniem o wiele lepsze), wyglądające jak rzadki filc, zawierający ziarna ścierne o odpowiedniej średnicy, do danej faktury matu. No ale w warunkach amatorskich, bez posiadania polerki to niestety...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie wiem co jest grane. Znowu nie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włóknina do stali nierdzewnych jest dostępna w roznych gradacjach , podobnie jak papier scierny i znacznie sie różni od wspomnianych zmywaków kuchennych , choć wyglada bardzo podobnie . Wielkość rys mozliwa do wyprowadzenia najmniejsza gradacją cieżko jest oszacować - zresztą jest ona zależna od samozaparcia - szorującego ! są rownież wlókniny na trzpieniu do uzycia na wiertarkę stołową lub inne urządzenie mające zakres pracy najlepiej do max. 6000 obrotow na minutę - są one powszechnie stosowane w przemyśle stalowym . Wiele zalezy też od zdolności szorujacego - aby rysy byly rowne , pociagniecia i docisk jednakowy etc.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób mogę załączyć zdjęcia na forum. (chciałem się podzielić efektami mojej pracy:);):)

z góry dziękuję

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Mi zadne linki nie dzialaja..

Interesuje mnie efekt koncowy. Wrzucaj te fotki ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś jest zainteresowany zdjęciami to mogę przesłać na maila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia niestety nie pokazują różnicy, gdyż zrobione są w różnych warunkach oświetlenia więc nie można stwierdzić jaki jest efekt matowania.

Fotka przed robotą pokazuje powierzchnię bransolety dość wyraźnie, ale już dwie fotki po jakieś takie zacienione i nic nie widać.

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia były robione w tym samym miejscu (przy oknie), ale faktycznie te po matowieniu godz. później więc może światło być inne. Mam tylko te zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnawiałem kiedyś bransoletę od Samuraia i uważam, że znacznie lepszy efekt osiągnąłem korzystając z pilniczka do paznokci - ot taka gąbka z ponaklejanymi różnymi powierzchniami ścierającymi. Jedna z nich miała idealną gradację ziarenek i efekt był rewelacyjny. Najlepiej byłoby mieć do tego jakieś urządzonko typu prowadnica aby ruch był zawsze równoległy.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najłatwiej dostępne - w sklepach budowlanych są:

- "wełna" stalowa

- gąbki ścierne

- włókniny ścierne 3M i podobne

a najlepszym rozwiązaniem są walce z włókniny ściernej lub gumy ściernej na trzpieniu do zamontowania na wiertarce.

wówczas rysy będą zawsze symetryczne i idealnie równoległe.

do mocnych szlifów satynowych na kopertach dobrym rozwiązaniem jest również szlifierka taśmowa.

polecam hurtownię dla przemysłu na Ursynowie w Wwie www.marbad.pl - mają wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.