Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Ja myślę, że do tego typu widelców należy przyszłość. Jeszcze nie miałem przyjemności wypróbować tego rodzaju amortyzacji, ale myślę, ze karbon zapewni wystarczający komfort do umiarkowanego terenu. I co najważniejsze, nie trzeba wydawać 20k zł na rower o wadze poniżej 9 kg.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem dziś swojego rowerowego Graala. Pocieszające jest to, że jest on produkcji seryjnej i można go nabyć drogą kupna.

Miałem okazję spędzić 2 godziny na kilkuletnim Cannondale Caffeine. Rama jak rama (dla mnie przyduża), osprzęt zwyczajny ale Headshock Ultra Fatty. Cud. Myślałem, że jest delikatny ale właściciel to kawał chłopa o masie powyżej setki i go nie uszkodził. Amor waży ponoć poniżej 1300g, ma blokadę, jest potwornie sztywny, nie pływa, nie telepie, miód! Skok niezbyt duży ale to sprzęt do XC więc spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cannondale... Nic dziwnego, że cię urzekł.

Obok Kleina i RM to najlepsze seryjne ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Znalazłem dziś swojego rowerowego Graala (...) Headshock Ultra Fatty. Cud. Myślałem, że jest delikatny ale właściciel to kawał chłopa o masie powyżej setki i go nie uszkodził. Amor waży ponoć poniżej 1300g, ma blokadę, jest potwornie sztywny, nie pływa, nie telepie, miód! Skok niezbyt duży ale to sprzęt do XC więc spoko.

Nic dziwnego :twisted: Fatty to kawał dobrego sprzętu. Ja po kilku

próbach doszedłem do wniosku iż idealny amorek dla mojej osoby

to stary ale wciąż jary Bomber Z.2 Atom 80. Jeśli ktokolwiek z Was

będzie miał okazję kupić ten sprzęt radzę brać BEZ ZASTANOWIENIA.

Jest to zakup na lata... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005
Znalazłem dziś swojego rowerowego Graala (...) Headshock Ultra Fatty. Cud. Myślałem, że jest delikatny ale właściciel to kawał chłopa o masie powyżej setki i go nie uszkodził. Amor waży ponoć poniżej 1300g, ma blokadę, jest potwornie sztywny, nie pływa, nie telepie, miód! Skok niezbyt duży ale to sprzęt do XC więc spoko.

Nic dziwnego :twisted: Fatty to kawał dobrego sprzętu. Ja po kilku

próbach doszedłem do wniosku iż idealny amorek dla mojej osoby

to stary ale wciąż jary Bomber Z.2 Atom 80. Jeśli ktokolwiek z Was

będzie miał okazję kupić ten sprzęt radzę brać BEZ ZASTANOWIENIA.

Jest to zakup na lata... :wink:

Bombery ze starych serii na sprężynach to już legenda, ale kupić NOS'a to już graniczy z cudem.

Ja dziś odebrałem mojego New Old Stock, a mianowicie Scott'a z 94 roku, o przebiegu całkowitym rzędu 50-100km; to już mój drugi taki sprzęt - miałem niedawno Cannondale M700 z 93 roku, - przebieg również rzędu 50km. Oczywiście w obu przypadkach specyfikacja techniczna zgodna z katalogami( Scott ma tylko nieoryginalne siodełko, ale ktoś zmienił na Fizik na tytanowych prętach, więc narzekać nie mogę :twisted: ).

Swoją drogą w garażu miałem też dośc długo Cannondale Jekyll 800, na Leftym, i hydrualice, i powiem wam, że jak ktoś jeżdzi po asfalcie to taki rower to tragedia, przynajmniej w mojej opinii, ale w terenie to znowu śmiga nieprzeciętnie, tylko, że ja waże ok.100kg i tylni fox był cały czas na 80% wciągnięty, a to wersja bez blokady była...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten Scott to może Boulder? Jeśli tak, bardzo proszę o zdjęcia. Jeśli inny to też chętnie obejrzę. Uwielbiam rowery i osprzęt z przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych! Sam mam Meridę turystyczną zbudowaną na poszukiwanych przez lata nowych komponentach XT, LX i STX (oczywiście też z tego czasu). Pamiętam radość, gdy udało mi się kupić NOSowe piasty z serii M732 w oryginalnym pudełku... Rama niestety nie błyszczała, więc oddałem ją do malowania Rychtarskiemu. Teraz to mój ulubiony rower.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005
Czy ten Scott to może Boulder? Jeśli tak, bardzo proszę o zdjęcia. Jeśli inny to też chętnie obejrzę. Uwielbiam rowery i osprzęt z przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych! Sam mam Meridę turystyczną zbudowaną na poszukiwanych przez lata nowych komponentach XT, LX i STX (oczywiście też z tego czasu). Pamiętam radość, gdy udało mi się kupić NOSowe piasty z serii M732 w oryginalnym pudełku... Rama niestety nie błyszczała, więc oddałem ją do malowania Rychtarskiemu. Teraz to mój ulubiony rower.

No masz to samo co ja widzę :D - dla mnie rowerki z początku lat 90- tych to najlepsze sprzęty.

Jak możesz mi jakos pomóc co do nazwy modelu to slucham, gdyż mam z tym problem, ale Scott robil wlaśnie w 94 roku takie patenty ze srebrną ramą i anodowanymi elementami jak sztyca, zaciski etc.np. Super American

post-771-0-80639400-1330692705.jpg

A tu masz jeszcze zdjęcia Cannondale M500, ktorego mialem wcześniej( pomylielm sie piszac wczesniej ze M700), - sprzet też "nosowy" :) z 93 roku.

post-771-0-73600600-1330692709.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Scott wg mojego katalogu to model Unitrack któryś (albo FS-R, albo ST, albo jeszcze inny). Pokaż go tak, żebym mógł rozpoznać dokładnie osprzęt. Na pewno ma identyczny widelec, mostek i rogi. ;-)

A Cannondale... Zniewalający! Gydbyś kiedykolwiek zechciał go sprzedać, to zastrzegam sobie prawo pierwokupu. ;-) Trochę szkoda, że to M500 a nie M700, bo (miniaturki można powiększyć):

th_50000_3_0_Mountain_122_1137lo.jpg

A tu zdjęcie mojej Meridy już po malowaniu u Rychtarskiego (miniaturki można powiększyć):

th_49549_mer1_122_232lo.jpg

I detal, z którego jestem dumny - oryginalna osłona na ramę z grupy Deore XT - DF-M730 :D

th_49552_mer2_122_958lo.jpg

Wiesz może, gdzie łatwo kupić porządny (od STX wzwyż) łańcuch siedmiobiegowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005
Ten Scott wg mojego katalogu to model Unitrack któryś (albo FS-R, albo ST, albo jeszcze inny). Pokaż go tak, żebym mógł rozpoznać dokładnie osprzęt. Na pewno ma identyczny widelec, mostek i rogi. ;-)

No taaak - ale jaki dokładnie - coraz bardziej myślę, że to jednak 95 rocznik, bo w 94 napisy Scott były na górnej rurce, a dopiero potem robili na dolnej; - zdjęcie nie jest robione przeze mnie, a ja nie mogę, bo aparacik pod koniec Sierpnia upadł i lcd w nich zdechło. Osprzęt to właściwe LX- korba, przerzutki, klamkomanetki( jeszcze bez optical gear display), oraz piasty( też jeszcze te klasyczne "wąskie"- także ten rower to wg. mnie max 95rok, a minimum 94rok, ale wlaśnie nie mam katalogów z 95 roku, i nie wiem)

Szkoda, że jak zwykle rower najbardziej ucierpiał w transporcie, a nie podczas eksploatacji.

A Cannondale... Zniewalający! Gydbyś kiedykolwiek zechciał go sprzedać, to zastrzegam sobie prawo pierwokupu. ;-) Trochę szkoda, że to M500 a nie M700, bo (miniaturki można powiększyć):

th_50000_3_0_Mountain_122_1137lo.jpg

Cannondale już sprzedany jest :cry: , ale zdjęcie mi zostalo, więc postanowilem pokazać też, - największym smaczkiem byl lakier - autentyczny kameleon - przechodzil od filoetowego, do metalizowanego niebieskiego - trochę nawet na foto widać, a no i raz postanowielm zobaczyć czy dętki nadal orygonalne, i wewnątrz opony byly wylożone takimi bandażami z jakiegoś silikonu- chyba antyprzebiciowe to mialo byc,ale wcześniej nie spotkalem takiego rozwiązania.

Ten Cannondale był ogromny - rura podsiodlowa miala ok. 63cm

A tu zdjęcie mojej Meridy już po malowaniu u Rychtarskiego (miniaturki można powiększyć):

th_49549_mer1_122_232lo.jpg

I detal, z którego jestem dumny - oryginalna osłona na ramę z grupy Deore XT - DF-M730 :D

th_49552_mer2_122_958lo.jpg

Rzeczywiście masz oryginalna płetwę rękina XT - też rzadkość

Ja z NOS'owych części mam tytanową kierownicę magury, oraz sztycę XT 330mm, na 26,6mm...., a no i dętki z tego Cannondale'a :):lol: - jakoś tak sie stalo, że oryginalne zostaly u mnie.

Ciekawostą w tych rowerach jest jeszcze to, że w obydwu byly opony Ritchey'a - i poza wyblaklym napisem, i jakis tam śladów eksploatacji, nie bylo nigdzie śladów zestarzenia się mieszanki gumowej( jakieś spekania itp.), a w Jekyll'u byly np. 2-3 letni Schwable i jakis Ritchey, a spekane jak dawne "rometówki"

Wiesz może, gdzie łatwo kupić porządny (od STX wzwyż) łańcuch siedmiobiegowy?

No tu Ci nie pomogę, ale jak coś przyuważę to dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus

Cannon przepiekny!

Widze, że czar starszych bików dotyka wiele osób. Mnie się marzy jakiś staroć na cieniutkich rurkach CroMo lub Ti... Może jakiś Marin...

Na chwilę obecną jeden z moich 3 rowerków to właśnie dziadek Diamondback Sorento Sport na CroMo. Osprzęt leciwy (7mka oczywiście) a chodzi lepiej niż większość dzisiejszego sprzętu ze sredniej półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maciej2005: Co do katalogów, to szczerze polecam serię "Rowery Górskie Świata" (wyd. Prego) - mam całą serię od 1993 do 2000, czyli wszystkie. Można je kupić za śmieszne pieniądze na allegro:

http://allegro.pl/search.php?closed=1&...kie+%C5%9Bwiata

Co do rocznika Twojego Scotta - wg rzeczonych katalogów (jest w każdym po 7-8 modeli z różnej półki danej marki) i zdjęc w nich zawartych, wszystkie Scotty z lat 1993-1995 mają napis Scott na górnej rurze. Dopiero modele od 1996 mają napis na dolnej.

Płetwę rekina kupiłem w oryginalnej folii za 15 zł (z instrukcją :D) na allegro. Podobnie nowiutkie rapidfirey STX 3x7, całe metalowe, z mointorkami już na kierownicą za... 50 zł. To najlepszy model z STXów był, facet który mi to sprzedał chyba się zreflektował, że trochę stracił, bo tydzień po moim zakupie sprzedał jeszcze dwa komplety za 100 zł każdy. ;-) Podobnie kupiłem nową kasetę "7" STX - jest tak wycieniowana jak Deore XT, ale pająka nie ma. Marzy mi się nosowa kaseta XT na siódemkę, bo była całkowicie rozkręcalna! Więc można było wymienić w razie zużycia pojedyncze koronki.

Mam też nosowe cantilevery BR-M737 - ostatnie canti z grupy XT:

BR-M737.jpg

Wszystko co wymieniłęm jest założone w tej Meridzie. Ale i tak nic nie przebija tylnej przerzutki RD-M550, czyli pierwszy Deore LX (wcześniej był Mountain LX). Pomimo prawie 15 lat, właściwie nie ma luzów. Oczywiście można ją całkowicie rozkręcić, a sprężyna jest zupełnie inna niż w nowszych przerzutkach i przypomina tę z przednich przerzutek typu DownSwing. Słowem jest cały czas szczelnie zakryta i nie straciła nic ze swoich właściwości.

Ech, mógłbym tak jeszcze długo... ;-)

crategus: Daj zdjęcie swojego Diamond Backa. Ja miałem model Traverse, 12 lat temu, na pełnej grupie Altus C10. To niska półka, ale wszystko działało wyśmienicie. Sprzedałem go koledze, który podobnie jak ja bardzo dbał o sprzęt, ale następnego dnia po transkacji nieopatrznie zostawił rower przed jakimś sklepie i już go nie zobaczył. Ja też nie niestety, ale na pamiątkę został mi widelec, bo dokupiłem do niego amortyzator.

Wszystkim interesującym się oldschoolowymi rowerami i częściami Shimano polecam dwie strony:

http://www.fa-technik.adfc.de/Hersteller/Shimano/ - zwłaszcza dział DIGEST (przegląd wszystkich :shock: części Shimano, przy większości komponentów są zdjęcia, ryciny i specyfikacje techniczne).

http://www.retrobike.co.uk/ - a zwłaszcza ich forum. Oto wybrany tam rower miesiąca sierpnia 2007 - 1992 Raleigh John Tomac Signature Ti/Carbon, jeden z 60 na świecie :shock:

IMG_4267.jpg

Wiecej zdjęć i specyfikacja techniczna:

http://forums.mtbr.com/blog.php?do=showentry&e=1336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005

Mabok - ja te katalogi mam - oprócz tego z 95 roku- zawsze kupowałem, - nie wiem czemu w 95 roku nie kupiłem, - jak go masz to zerknij czy nie ma tam podobnego Scott'a, - ale pewnie juz patrzyłeś :wink:

Dzieki za te linki - napewno sie przydadzą; ale ten Raleigh jest piekny :oops: ; - kiedyś robili takie ramy - karbon na mufach tytanowych, albo odwrotnie, a potem ze względu na koszta już nikt sie nie podejmował takich tematów, chociaż rama Merlina f-my Specialized, była uznana za najdoskonalszą ramę...

Ja swoją mszyne zacząem rozbierać powoli - przede wszystkim chciałem poprawić zagiety koszyk od pedału , - i co mnie zaskoczyło - pedały mają zewnętrzne zawory do wpuszczania smaru :shock: . Oczywiście są oparte na łożysku maszynowym i chyba od strony korby na ślizgowym...; no ale patenty i wykonanie jest :shock:

Crategus, - ja jestem wielkim fanem Marina'a - to moja ulubiona marka......była - ale w latach 90-tych - robili piekne rowery - zwlaszcza rocznik 94 jest cudowny- na najpiekniejszym IMO amortyzatorze w historii Manitou, albo na tych w złotym kolorze Rock Shox Mag.

Tamte lata maja dla mnie jeszcze jedną ogromna zaletę - zwlaszcza marki takie jak Marin - jak się bierze katalog i się sprawdza specyfikacje, to sie okazuje, że prawie wszystko, oprócz napędu, piast i hamulców jest produktem też Marin'a!

Często to porównuje do zegarków - uważam takie rowery za "inhouse", a nie ten chłam co teraz idzie na "etc'ie" :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005

Swoją drogą z ciekawostek byłem jeszcze posiadaczem kół Spengle - sprzedałem je ponad rok temu, a przypomniało mi się o nich, bo kupiec pisał 3 dni temu, czy nie mam jeszcze jednego kompletu na sprzedaż :twisted: :twisted: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus
Crategus, - ja jestem wielkim fanem Marina'a - to moja ulubiona marka......była - ale w latach 90-tych - robili piekne rowery - zwlaszcza rocznik 94 jest cudowny- na najpiekniejszym IMO amortyzatorze w historii Manitou, albo na tych w złotym kolorze Rock Shox Mag.

Mogę tylko "przyklasnąć" :) Mariny to były piękne maszyny. Czasem na allegro można trafic takiego z Manitou I.... Polowałem na takiego właśnie- ale osiagały zbyt wysokie ceny- ok 400zł... :lol: A ja chciałem rowerek na "niezobowiązujące" wypady z możliwościa zostawienia przed knajpą, gdzie najdroższą częścią będą pedały Time Alium :D No i trafił się DB za śmieszną cenę. Po wymianie linek awansował na treningówkę i rower do jazdy z fotelikiem.

Na otarcie łez jestem świeżo po kupnie ramki marina. Niestety- alu... ale co tam, będzie z niej świetny "wyprawowiec" pod przyczepkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005

Mogę tylko "przyklasnąć" :) Mariny to były piękne maszyny. Czasem na allegro można trafic takiego z Manitou I.... Polowałem na takiego właśnie- ale osiagały zbyt wysokie ceny- ok 400zł... :lol: A ja chciałem rowerek na "niezobowiązujące" wypady z możliwościa zostawienia przed knajpą, gdzie najdroższą częścią będą pedały Time Alium :D No i trafił się DB za śmieszną cenę. Po wymianie linek awansował na treningówkę i rower do jazdy z fotelikiem.

Na otarcie łez jestem świeżo po kupnie ramki marina. Niestety- alu... ale co tam, będzie z niej świetny "wyprawowiec" pod przyczepkę.

:wink: :wink: :oops:

Dziś sie pojawil na allegro:

http://www.allegro.pl/item244153844_marin_pasades_trial.html

ale cena IMO za duża, rocznik to chyba będzie okolo 95-96 sądząc po amorku, no i ogolnie wcale nie aż tak wysmakowany jak Marinek byc potrafi- szczegolnie na Reynolds'ach 525 w kolorze butelkowej zieleni :twisted: :twisted:

Szkoda - bo rozmiar mój......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus

Cena tak jak napisałeś mocno przesadzona. Imho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszedł czas, by się za to wziąć. Wymiana sterów. Mam potrzebne narzędzia (pan tokarz jest nieoceniony), ma nowe stery. Stare juz wyjęte, główka ramy cała :lol: . I tu pytanie: czy stery w ramę wciskać na sucho, czy gniazdo w główce potraktować jakimś smarem. Jeśli tak to jakim? Miedzianym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciejc2005
Przyszedł czas, by się za to wziąć. Wymiana sterów. Mam potrzebne narzędzia (pan tokarz jest nieoceniony), ma nowe stery. Stare juz wyjęte, główka ramy cała :lol: . I tu pytanie: czy stery w ramę wciskać na sucho, czy gniazdo w główce potraktować jakimś smarem. Jeśli tak to jakim? Miedzianym?

Wiesz - pierwsze słyszę, żeby wbijać ster na smar, ale może masz większą wiedzę na ten temat.....moim zdaniem groziło by to kręceniem sie misek sterowych wokół własnej osi. Oczywiście wpierw wymyłbym główkę wenwątrz benzyną ekstrakcyjną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus

moim skromnym zdaniem bez smaru. Koniecznie z uzyciem drewnianej deseczki. A na amora- rurą z odkurzacza :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej deseczki, pan tokarz mi skopiował narzędzie z obrazka Park Toola. Ma podkładki z teflonopodobnego tworzywa..Pomyslałem o takim smarze jakim smaruje się śruby (zawsze nim pokrywam gwinty szpilek od kół w samochodzie), mocowania klocków w samochodzie, nie zmniejsza ona tarcia ale zapobiega "zapieczeniu" się elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus

ja tam nabijałem stery poprzed drewnianą deseczkę... nic więcej do szcześcia mi nie było potrzeba :lol:

No ale jak masz jakieś poważne narzedzia to luxus, nie powinno być z tym problemu.

Jedna uwaga- nie zaleza sie nabijać sterów do alu ramy więcej niż 2 razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramka stalowa Romet Racing Equipment :lol:

Juz po bólu. Poszło dosyć dobrze. Zacząłem od górnej miski, wepchałem wybijak do główki i używając manualnego impulsatora kinetycznego wybiłem miskę. Wziąłem się za dolną, oczywiście "zerdzewiła" się z ramą. Półgodzinne impulsowanie nie dawało efektu, chyba mam za mały impulsator. Zadzwoniłem po poradę. Znalezienie suchego lodu nie było najłatwiejsze ale się powiodło. Rozgrzałem główkę ramy opalarką, a miske potraktowałem suchym lodem i impulsatorem. Teraz wyszła :) Nie polecam metody do delikatniejszych sprzętów. Postanowiłem zaryzykować i pokryłem gniazda cieniusieńką warstwą smaru miedziowego. Wcisnąłem miski i siedzą na sztywno. Trzeba będzie za jakiś czas sprawdzić czy się miski nie kręcą.

Na razie wszystko działa jak ta lala. Stożek na rurze sterowej nie stawiał oporu przy wymianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-1617-0-91003000-1330706005.jpg

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu chyba Shadow od XT, mógłbyś zapodać resztę szpeja? Nie chce mi się szukać :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w oryginale:

Frame

Alu Superlite 7005 double butted, RFR-Geometry

Maten

16", 18", 20", 22"; auch als Rahmenset

Kleur

Milky Orange oder Black Anodized

Voorvork

Rock Shox Recon SL, 80mm, PopLoc, Turnkey

Balhoofd

Ritchey Logic OE semi-integriert

Voorbouw /stuurpen

Easton EA30

Stuur

Easton EA30

Achterderailleur

Shimano Deore XT Shadow

Voorderailleur

Shimano Deore LX

Shifters

Shimano Deore Rapidfire-Plus

Remmen

Formula Oro K18, hydr. Scheibenbremse (180/160mm)

Crankstel

Shimano M532, 44x32x22Z., 175mm

Cassette

Shimano HG50 11-32Z., 9-fach

Ketting

Shimano HG53

Wielen

Alex EN24

Naaf

Shimano Disc M525

Banden

Schwalbe VR: Nobby Nic TC/HR: Racing Ralph TC 2.25

Pedalen

Fasten Alu

Zadel

Scape Active 4

Zadelpen

Easton EA30

Gewicht kleinste maat

12,4kg Milky Orange, 12,1kg Black Anodized

http://cube.bike-zone.nl/ltdteam.html

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.