Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma co rozumiec:)

w skrócie:

zaczynałem od xc,pózniej przeszedłem freeride..nastepnie kilka lat przerwy i próba powrotu

wiec zastanawiam sie w która droge isc

czy kupic cos lekkiego i jezdzic rekraccyjnie oraz odrestaurowac stary rower na hardcore czy

olac cos lekkigo i kupic cos lepszego na hard

dlatego pytałem o własciwosci karbonu bo zbieram wszystkie plusy i minusy

a Genius Scotta bardziej przypomina mi XC z pełnym zawieszeniem - nie przemawiaja do mnie jego kąty ramy,za mało freeride'owe gdy go przymierzałem

/fakt,lata temu jak wszeły do polski ale podejrzewam ze kąty sie nie zmieniły/

reasumujac mój tok myslenia..w chwili obecnej posiadam stare modele SCOTT'a w wydaniu XC i w/w pseudo Freeride'ówki i planuje kupic cos lepszego

-tylko nie wiem,lepsze XC czy cos lepszego do HARD

Ufff,chyba sie okreslilem

Gdy wszedł ten Scott voltage z tylnim skokiem byl reklamowany przez sprzedawce jako freeride..który nadaje sie do skoków

mnie by to pasowało,bo lubie krótkie ramy,nie takie jakie sa do typowego DH

to teraz troche bardziej Cie rozumiem :lol:

jednak nadal bede Cie namawiał na Geniusa a to dlatego, ze gdy wchodzily do sprzedazy byly to faktycznie rowery do XC z tylnym zawieszeniem, jednak dzis miejsce Geniusa zajal Spark, a sam Genius jest oferowany w dwoch wersjach:

zwykly Genius - moim zdaniem rowerek pomiedzy zawiedzonym XC a Freeride'owka

oraz Genius LT (Long Travel) - typowy freeride ze skokiem ktory amorkow mozesz regulowac (blokady na kierze) - blokada pelna - 110mm (140mm przod) - 185mm (180mm przod) :rolleyes:

Takze warto byloby sie do niego przymierzyc, zreszta sam zobacz:

Genius LT 10 - cena w PL ok 20tys zł

Scott-Genius-Lt-10-2012-Bike.jpg

Genius LT 40 - cena w PL ok 10tys zł

olimpiadb_10100.jpg

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

ojej..no to teraz ja tez cie rozumie LEPIEJ czemu wspominałes GENIUS'a

-ciekawa propozycja..

szczerze piszac to wałsnie przez moja nie wiedze,jeżeli chodzi o nowe oferty SCOTT'a omijałem szerokim łukiem tan model

zostaje mi tylko przymierzyc sie do VOLTAGE i GENIUSA (bo połamałes stereotypy) - i wtedy juz bede wiedział wszystko

wiem,wiem co myslisz teraz:) ale ja mam tylko 168cm wzrostu i dlatego biore pod uwage tego VOLTAGE z zawieszeniem - łudze sie ze przez ten moj niski wzrost mógłby mi ten model przypasowac do jazdy w dół i na srednio prostych terenach....piszac "w dół" nie mam na mysli takiego typowego DH,bardziej cos na zasadzie:

"zjechac jak najszybciej na dół,z jak największymi emocjami ale bez ochraniaczy:)"

tak pisze o tych SCOTT'ach bo pod tyłkem juz mialem tego boardmana,wiec horyzont z jednej strony mam juz poszerzony:)

i mimo ze inny to bardzo fajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

168cm hmmm... mozesz miec male klopoty w zakupie zawieszonego bika... :lol:

Na przykladze Geniusa LT - rama S ma jakies 17,3 cala, co prawda rura podsiodłowa jest mocno pochylona, ale i tak wg mnie moze to byc za duzo abys sie komfortowo czuł :rolleyes:

u TREKa model Slash posiada rame 15,5 cala

u Specializeda model Enduro bedzie miał ok 16,5 cala

u Kona model Enturage ma 15,7 cali

u Rocky Mountain model Slayer ma 15 i 16,5 cali

reszty poszukaj sam :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

hmmm..no to panowie chcac nie chcac chyba zostaje mi tylko ten VOLTAGE z zawieszeniem

wklejam tego samego linka co na poprzedniej stronie ale tylko dla przykładu

http://www.evanscycles.com/products/scott/voltage-fr-20-2012-mountain-bike-ec030833

-chodzi mi o pewne dane odnosnie specyfikacji ramy która znajdziemy na samym dole strony

jest tam zapisek ze sa dwa rodzaje ramy..krótka od 148 do 168

i długa rama od 168 do 176

panowie oswiećcie mnie..tak na chłopski rozum,czyżby to było to co potrzebuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo widzisz w ramie do 4x czy DH nie bedziesz mial problemow z wysokoscia jej, bo z definicji ramy te sa niskie (w Voltage FR masz dwie takie same wysokosci 14,4) tu zmienia sie dlugosc ramy i w ta Short ma dlugosc odpowiadajaca tamie 17 calowej :)

podsumowujac obawiam sie ze nawet short Voltaga FR bedzie dla Ciebie za dluga... trudno bedzie Ci sie odchylac w tyl w naprawde trudnym terenie :)

ale teoria teoria a praktyka i tak swoje - przymierz sie, pojezdzij, moze kolo sklepu beda jakies schodki - sadze ze wyczujesz czy jest dla Ciebie komfortowa B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

na dodatek zawsze dodatkowym pomocnikiem moze sie okazac mostek o wdziecznej nazwie "capitan zero" - przynajmniej kiedys tak sie nazywał

-nie wiem czy sa wogóle dostepne,ale kiedys były i były bardzo drogie

mostek wygladał tak jakbysmy mieli kierownice umiejscowiona bezposrednio na górze główce ramy - nie wygladało to zbyt elegancko,ale działo w 110% :)

swoja droga jest to bardzo nie sprawiedliwe ze nie mysli sie o mniejszych ludzich

co do odchlania sie..fakt,odchylic sie mogłem ale czułem ze nie mam mocnego chwytu na kierownicy i mała jakas niespodzianka w postaci np kamienia mogła mi ja wyrawac z dłoni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

No wiec przymierzyłem tego SCOTT'a,ale mam dziwne wrazenie ze jest ZA MAŁY !!!

w sklepie powiedzieli ze to rama typu "long" ale jakos nie chce mi sie wierzyć z racji tego ze nie moge sobie wyobrazic ramy 'short'

-Kierownica moge wykonac skret w lewo lub w prawo tylko tak do 55% bo pózniej podczas pedałowania bede uderzał o kierownice kolanami..prawda jest tez taka ze nie miałem pod tyłkiem takiej prawdziwej ramy do FR i moze tak musi byc - nie wiem,ale mam wrazenie ze w starym rowerze skret mogłem wykonac do 70%

kurka,jutro wracam i musze to jeszcze raz obadac..pipa jestem bo proponowali mi jazde próbną ale z braku czasu nie skusiłem sie

fr1g.jpg

fr2g.jpg

dsc0119da.jpg

dsc0120ja.jpg

ale cos mi mówi ze mimo ze sliczny jest jak cholera to jednak potrzebuje czegos co jest odrobine wieksze..ale powiem wam ze zawieszenie pieknie pracuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Nie wiem czy zauważyłeś, coś Ci na twarzy wyskoczyło... nieciekawie to wygląda...

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie ja podobne zdjecia widzialem...

juz wiem!

w filmie ring :lol: nie odebrales ostatnio dziwnego telefonu? :)

a tak na serio to mz ta rama jest za duza na Ciebie :(

jak juz podkreslalem jest to bike do 4x, na nim sie zjezdza - rama musi byc mala, a w ostrych zakretach sie nie pedaluje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

STARUSZEK - ja tak poprostu tak wygladam:)

dzisiaj zostawiłem paszport w sklepie,dowód,karte do bankomatu w depozycie,oddali mi klucz i dostałem rower na próbe

na pytanie ile mam czasu to odpowiedzieli ze ile chce:) - to sie nazywa sklep

ale na pytanie czy moge sobie pojezdzic po schodach odpowiedzieli z usmiechem ze lepiej nie,szkoda hehe

ps..i wjechałbym w laska jakąs podczas jazdy testowej:)

takze panie,laski i panowie biore go

a przekonało mnie to ze dotykajac lagami ramy z lewej lub prawej strony i rozchylajac odpowiednio uda,to moge pedałowac krecac sie w kółku

-i nie było by w tym w sumie nic dziwnego bo na starym FX3 rowerze tez tak robiłem,ale na tej ramie wykonuje sie ten manewr o wiele,wiele wygodniej

BESKIDZIE SLASKI-WRACAM DO CIEBIE Z NOWA ZABAWKĄ :)

juz sie nie moge doczekac

i tym razem zaopatrze sie w jakies ochraniacze na łokcie i kolana + pelny kask do kompletu..kiedys w górach mi tego niestety zabrakło,ale widzac plamki mojej krwi na ramie to dodawało to wiecej emocji

JESTEM KURNA PODJARANY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek, jak widać na załączonych zdjęciach, już jest i to jak najbardziej właściwy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was gorąca prośbę, jako ze na rowerach znam sie tylko troche gorzej niż na budowie radzieckich sputników kosmicznych, nie mam zielonego pojęcia na co patrzeć przy jego zakupie, a kupić rower chcialbym jak najszybciej, kto wie czy jeszcze nie dziś... Chciałbym wydać na niego góra 500 zł, oczywiscie na używany. Co byście polecili?

Czy TEN rower jest wart uwagi? Albo TEN ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was gorąca prośbę, ....

Ale bez dodatkowych pytań sie nie da. Ten pierwszy jest bardzo mały (rozmiar), drugi kiepski. Pwiedz tylko na jaki wzrost i gdzie chcesz jezdzic. Las, szutry, tylko miasto ...

pozdrawiam

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 178 cm wzrostu i ważę coś koło 82 kg. Jeździłbym po drogach i czasem po lasach. Ten pierwszy będzie dla mnie za mały? Czemu drugi kiepski? Co z nim nie tak? Pytam, bo dla mnie to czarna magia... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 178 cm wzrostu i ważę coś koło 82 kg. Jeździłbym po drogach i czasem po lasach. Ten pierwszy będzie dla mnie za mały? Czemu drugi kiepski? Co z nim nie tak? Pytam, bo dla mnie to czarna magia... :unsure:

Po prostu uwierz na slowo :) Jejku kto takie ramy wymysla!

W tej kwocie oczywiscie tylko uzywany, ale na odleglosc trudno jest wszystko sprawdzic - wiec mozna tylko sugerowac jakies rozwiazania. Zobacz moze ten:

http://allegro.pl/wheeler-pro-600-w-bardzo-dobrym-stanie-po-remoncie-i2277982698.html

http://allegro.pl/wheeler-pro-800-jak-nowy-i2300959561.html

chociaz nie wiem jak przednie blaty, czy nie beda niedlugo wymagaly wymiany. Tylko, ze tak moze byc ze wszystkim....

Celuj w rozmiar ramy 17-20 cali, chociaz i tak to raczej pi-razy-oko.

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto było by obejrzec rower przed zakupem, więc rowerów z Gotham City, Mordoru, czy innych odległych części Polski nie biorę pod uwagę, tym bardziej, że napaliłem się na rower i chciałem go kupić juz dziś ;) Mieszkam w Gdańsku. Czy nie sprawiłoby Ci kłopotu wskazanie jakiegos dobrego roweru na allegro z Gdańska? Cena powiedzmy max 700 zł. Ile za dobry rower musiałbym zapłacic w sklepie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lestaf

ale ty w gorącej wodzie kąpany jesteś ;)

Na allegro nic z okolic Gdańska ciekawego w podanym przedziale cenowym nie widze niestety.

W sklepie - tak, żeby Ciebie nie zabiło i posłużyło trochę to pewnie w okolicach od 900 PLN'ów.

http://www.interbox.pl/produkty/169/578

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-arkus-vip-5.0-2010.html

jednak tak jak z zegarkiem - poczekałbym troche dozbierał i kupił np:

Unibike Fusion:

http://unibike.pl/fusion.html

http://www.bikko.pl/rowery-gorskie-mtb/rower-gorski-unibike-fusion-2011.html

czy cos od Krossa np: Level 2 ze starszych roczników:

http://www.mudserwis.com/kross-2011-level-a2-p-1393.html (chociaz z 2010 lepiej sie prezentował).

http://www.mudserwis.com/kross-2011-hexagon-v6-juz-tylko-17-kolorze-bialym-p-1407.html

to jest niewiele więcej a różnica spora.

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jaki rozmiar roweru by Tobie odpowiadał, np. w Decathlonie masz taką możliwość albo w Rumi u Żuchlińskiego (możesz nawet sobie pojeździć na zewnątrz). Rozmiar ramy mniej więcej dobiera się wg zasady:

http://rower.com/archiwum.php?art=2831

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowery Krossa sa dobre? LINK

Dobre,

celuj w serię Level najlepiej na wyprzedażach z poprzednich roczników.

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem rower ROCKRIDER za 1100 w Decathlonie :D Jeździ się na nim świetnie, jest lekki jak piórko, przerzutki zmieniaja się płynnie. Na dzień dzisiejszy nie potrzebuję niczego innego, chć jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia ;) Jak oceniacie ten rower?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Lestaf,

bedzie Pan zadowolony :)

Rower ma w miare wyluzowana geometrie, tak, ze jest wygodny do kontemplacyjnych przejazdzek. Osprzet troche podziala. Amortyzator jak na cene tez jest OK - zdaje sie, ze dziala lepiej niz nie jeden podly RST. Niemniej jest to element, z ktorego mozesz byc najmniej zadowolony i w przyszlosci pewnie pomyslisz o wymianie.

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.