Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Rower niezły ale przepłacony zdecydowanie. No i martwi mnie ten hak przerzutki, ze zdjęć wynika że niewymienny.

Za te same pieniądze miałbyś np:

http://www.rockmachine.us/pl/xc-fun/surge-50.html

Ale już kupiłeś więc nie ma co whinować tym bardziej że długo nie zaglądałem do tego tematu.

Niech się dobrze jeździ!

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teleskopach można wyregulować twardość, ustawiłem ją na maksa i teraz teleskopy pracują tylko na większych nierównościach. O ile się nie odpowietrzą, to będę z nich bardzo zadowolony. Kształt ramy jest bardzo praktyczny, bo ułatwia przenoszenie roweru jedną ręką. Rower ma metalowe pedały do których w standardzie przyczepiona jest jakaś narośl, ale się jej pozbyłem jeszcze w sklepie. Przerzutki z tego co widziałem w necie nie są wcale najnizszej klasy sprzętem Shimano. Myślę, że jak na taką cenę, dostałem naprawdę dobry rower :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie rowerowym jestem zielony.

Szukam czegoś do wypadów za miasto,tereny górzyste,ale w większości ścieżki asfaltowe.

Co sądzicie o tym TREKu (co to za firma,warta uwagi?)

http://www.trekbikes.com/ch/fr/bikes/town/recreation/3_series_equipped/3900_equipped/#

Co możecie ewentualnie polecić w cenie tak max.1000 CHF (3500 PLN)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trek to jedna z lepszych firm. Jezeli zamierzasz jezdzic wolniej lub po mniej rownym terenie to ten rower lub ogolnie jakis z grupy hybrid bedzie dobry. Jezeli zamierzasz jezdzic wiecej po rownym asfalcie, ale miec mozliwosc jazdy po szutrze czy lekkich nierownosciach od czasu do czasu to polecam rower typu cyclocross.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie rowerowym jestem zielony.

Szukam czegoś do wypadów za miasto,tereny górzyste,ale w większości ścieżki asfaltowe.

Co sądzicie o tym TREKu (co to za firma,warta uwagi?)

http://www.trekbikes.com/ch/fr/bikes/town/recreation/3_series_equipped/3900_equipped/#

Co możecie ewentualnie polecić w cenie tak max.1000 CHF (3500 PLN)

polecałbym Ci przede wszystkim rower na kolach 28 cali :)

jesli nie planujesz na razie dlugich (kilku, kilkunastodniowych) wypraw to niepotrzebne sa Ci bagazniki i reszta ciezkiego osprzetu :)

moj typ:

http://www.trekbikes.com/ch/fr/bikes/town/dual_sport/hybrid/7500_e/#

jesli bedziesz mial potrzebe zamontowania bagaznika czy blotnika to zrobisz to bez problemu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trek to jedna z lepszych firm. Jezeli zamierzasz jezdzic wolniej lub po mniej rownym terenie to ten rower lub ogolnie jakis z grupy hybrid bedzie dobry. Jezeli zamierzasz jezdzic wiecej po rownym asfalcie, ale miec mozliwosc jazdy po szutrze czy lekkich nierownosciach od czasu do czasu to polecam rower typu cyclocross.

czekaj, czekaj... czy mi sie wydaje, czy polecasz Koledze rower przełajowy? :blink:

CYCLOCROSS-3-model-2008-63810-big.jpg

oto bike do cyclocrossu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj, czekaj... czy mi sie wydaje, czy polecasz Koledze rower przełajowy? :blink:

oto bike do cyclocrossu :)

Dokladnie tak, nie wiedzialem ze nazywa sie je roweram przelajowymi :) Moim zdaniem jest to dobre polaczenie roweru typu hybrid i szosowego. Sam majac wybor pomiedzy rowerem szosowym i przelajowym, wiekszosc czasu spedzam na tym drugim. Swietny do jazdy po miescie i wszystkiego rodzaju utwardzonych drogach. W przeszlosci mialem rowery MTB i hybrid i biarac pod uwage ze 90% trasy przejezdzalem po asfalcie, nie mialo to wiekszego sensu. Na dodatek w Szwajcarii drogi sa znacznie mniej dziurawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkręciłem się trochę w te rowery... To będzie mój następny zakup :D

reactionrace2012.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak, nie wiedzialem ze nazywa sie je roweram przelajowymi :) Moim zdaniem jest to dobre polaczenie roweru typu hybrid i szosowego. Sam majac wybor pomiedzy rowerem szosowym i przelajowym, wiekszosc czasu spedzam na tym drugim. Swietny do jazdy po miescie i wszystkiego rodzaju utwardzonych drogach. W przeszlosci mialem rowery MTB i hybrid i biarac pod uwage ze 90% trasy przejezdzalem po asfalcie, nie mialo to wiekszego sensu. Na dodatek w Szwajcarii drogi sa znacznie mniej dziurawe...

rower przelajowy powstal w czasach gdy nikt o gorskich rowerach nie mial pojecia ;)

jest to nic innego jak przystosowany rower szosowy do jazdy w delikatnym utwardzonym terenie:

cyclocross_1931.jpg

powyzej fotka z 1931 roku :)

jest to rower do tego aby scigac sie, startowac, trenowac i wszystko co w nim jest zastosowane ma zazwyczaj takie przeznaczenie ;)

osoba, ktora chce spedzic troche czasu na rowerze oczekuje wygodnej, wyprostowanej pozycji czy ulozenia rak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to rower do tego aby scigac sie, startowac, trenowac i wszystko co w nim jest zastosowane ma zazwyczaj takie przeznaczenie ;)

osoba, ktora chce spedzic troche czasu na rowerze oczekuje wygodnej, wyprostowanej pozycji czy ulozenia rak ;)

Oczywiscie masz racje, nie jest to najwygodniejszy rower do powolnej jazdy w sobotnie popoludnie. Jezeli natomiast ktos lubi troche szybsza jazde lub po prostu dostac wycisk po godzinach spedzonych w biurze, to jak najbardzie polecam. Cyclocrossy nie zawsze maja gemometrie ramy nastawiona czysto na osiagi i mozna przejechac ponad 100 km bez bolu plecow.

Rower hybrydowym moze byc znacznie lepszym rozwiazaniem na poczatek. Mozna wtedy troche pojezdzic i lepiej sprecyzowac swoje zainteresowania czy potrzeby z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również sobie kupiłem rowerek. Sąsiad sprowadził całą zeszłoroczną kolekcję rowerów słowackiego producenta DEMA. Kupiłem model Dema Deor. Rowerek na porządnym osprzęcie Deore LX przód/Tył, hamulce tarczowe też Deore LX, podobnie piasty i reszta dupereli z serii LX. Zmieniłem gripy na piakowe plus dokręciłem rogi i założyłem szosowe oponki Kenda Flame (grube balony - komfortowe na szosę). Bardzo fajnie się pomyka. Całość z oponami kosztowała mnie 2100zł (wiadomo - po sąsiedzku) i w tej cenie miałem też lampę przód i tył Kross (diody).

Ogólnie polecam sklep sąsiada rovelove.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to kiepskim sasiadem jestes skoro na stronce maja cene 1943zł, a 2 sztuki Flame'ow to koszt ok 80zł :) lampki Krossa tyl i przod ok 40zł...

powiedziałbym ze jesli dales za wszystko 2100zł to nie dostałeś znizki w ogole ;) (marża w przypadku takich sklepów wynosi okolo 30-40%)

jednak niech sie dobrze sprawuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a czy może ktoś polecić jakieś solidne fora rowerowe (interesuje mnie tematyka rowerów szosowych)?

Jest tego sporo, ale ciężko czasami ocenić fachowość porad a chciałbym poczytać opinie doświadczonych użytkowników - wiadomo są fora i Fora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a czy może ktoś polecić jakieś solidne fora rowerowe (interesuje mnie tematyka rowerów szosowych)?

Jest tego sporo, ale ciężko czasami ocenić fachowość porad a chciałbym poczytać opinie doświadczonych użytkowników - wiadomo są fora i Fora :)

Czesc Bartosz,

moze:

Forum Szosowe

na forum rowerowym tez jest dzial o szosie, ale duzo ubozszy:

Forum Rowerowe

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Bartosz,

moze:

Forum Szosowe

na forum rowerowym tez jest dzial o szosie, ale duzo ubozszy:

Forum Rowerowe

T.

Dzięki :)

Od wczoraj własnie przeglądam Forum szosowe i chyba tam założę sobie konto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

tak panowie..decyzja u mnie zapadła i stalem sie posiadaczem tego malenstwa:)

scottunio3.jpg

scottunio2.jpg

scottunio1.jpg

innymi słowy sama ekstaza,euforia i cholerne rozgorycznie bo rower w domu bedzie czekał na mnie miesiac

a stary dobry G-ZERO FX30??

bedzie miał zmieniona rame i wsadzonego SEKTORA do przodu - jak bóg pozwoli zdrowiem to mam w planach zrobic sobie z niego hardtail'ową freeride'ówke..

i odnosnie amorka SEKTORA

-moze ktos ma z was jakies inne sugestie,bo w sumie nie jestem pewny co do Rock'a szczerze to sklaniał bym sie do jakiegos milutkiego bomberka tyle ze jednopólkowca

tylko na ten zabieg musze sprzedac GW200F bo GW206K juz zmienił własciciela hehe:)

Rama G-Zero z telepkiem bedzie dumnie wisiała na scianie w moim pokoju - ot futurystyczna sztuka i pamiatka - no przeciez jej nie wyrzuce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jaki zestaw hamulców warto kupić do roweru XC używanego amatorsko od czasu do czasu w maratonach i turystyce górskiej? Cena za komplet 500-600 zł. Nie chodzi mi o marki, tylko o konkretne modele, bo ostatnio nieco wypadłem z tematu. Tarcze: chciałbym z przodu max. 180 mm, a z tyłu klasyczną 160 mm. Mocowanie hamulców: z przodu Post Mount, a z tyłu IS.

A, i interesuje mnie przedewszystkim bezawaryjność, a nie niska masa. (-:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie MTB kupić? jazda po asfalcie i lesie? Na początek mam zamiar kupić używany. Chcę wydać ok 900 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kellys Twist w dobrej cenie - potrzebny na prezent dla ojca . Ewentualnie inny dobry , prosty rower na kołach 26 cali na leśne dukty i szutry , najlepiej przerzutki w piastach , rama damka - ojciec ma 70 lat .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Sezon w pełni, a mi właśnie rozleciał się mój stary rower. Planowałem w tym roku zakup nowego, lecz chciałem to uczynić na jesieni, by zaoszczędzić parę groszy na wyprzedaży. Niestety muszę zrobić to teraz. I w związku z tym mam mały dylemat. Przejrzałem oferty różnych producentów i przypadł mi do gustu taki sprzęt:

http://jamisbikes.com/usa/thebikes/street/allegro/11_allegro1x_spec.html

Można go kupić za 1700zł i zastanawiam się, czy warto. Z całej jego specyfikacji niezbyt zachęcające są hamulce oraz zastanawia mnie widelec. Nigdy nie miałem do czynienia z amortyzatorami i nie wiem, czy brak blokady ma jakieś znaczenie, czy można to sobie darować. Warto go brać? Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rower podoba mi się cholernie, tak jak pozostała oferta tej firmy. Problemem jednak w tym, że to firma na naszym rynku dość niszowa i dostępna jest tylko część oferty, a jak można coś dostać to najczęściej są to pojedyńcze sztuki i przeważnie w złym rozmiarze.

Co do powyższego, to właśnie hamulce najbardziej mnie denerwują. Nawet nie chodzi mi o to, że to mechaniczne tarczówki tylko o to, że te Tektro to najniższa półka. Poniżej ich już są chyba tylko makrokesze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tektro wcale nie jest taką najniższą półką. Są niższe, choćby Alhonga. Ja osobiście przy takim ograniczonym budżecie wolałbym hamulce v-brake.

Amortyzator to najprostszy i najtańszy (169 zł) model jaki może być. Sprężyna, regulacja tylko naprężenia wstępnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zachorowalem na -

.

Co myślicie o tej marce ? Ten model do wyjęcia za 1790 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.