Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Nie interesowałem się sprzętem od dłuższego czasu i widzę, że ominęła mnie kolejna ewolucja w przerzutkach do XC. Czyli dodali kolejne przełożenie - z tego co widzę to już od Deore jest 10 biegów, a do niższych grup w stylu Alivio wrzucają 9 biegów. Moje pytanie jest następujące - jak teraz dobrać szerokość łańcucha do kasety? Wydaje mi się, że kiedyś były łańcuchy dla 7,8 biegów i węższe dla 9.

I jeszcze jedno. Shimano SLX to następca Deore LX czy coś zupełnie innego?

Od tyłu.

SLX to coś innego ;) Jest jeszcze Saint i Zee (z nowości) ale to już nie XC.

Acera oraz Alivio obecnie można kupić w dwóch wersjach, klasycznej oraz pod 9.

Łańcuch 6,7,8 można założyć ten sam. Do 9 inny, do Dyna Sys (10 biegów) też inny.

To tak mocno z grubsza :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja chyba zachorowałem na szosę Ghosta... coś czuję że już się nie rozmyślę

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja chyba zachorowałem na szosę Ghosta... coś czuję że już się nie rozmyślę

:)

No to zapraszam do mnie na jazdę testową i ... ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam szukać czegoś dla siebie. Jakiś czas się nie interesowałem rowerami i trochę teraz jestem zagubiony :/

Ideał: stalowy (cr-mo) rower crossowy, ze sztywnym (stalowym cr-mo) widelcem i niemarketingowo dobranym osprzętem - dobre koła, korby (wszystko co trudniej i rzadziej się wymienia) i napęd najlepiej 2*8 lub 2*9 szosowy z kompaktową korbą (jakaś Sora lub to niższe 2200).

Wiem, że w takie coś w przyrodzie nie występuje, da się poskładać ale wyjdzie drogo.

Trzeba się zainteresować czymś typu:

-przełajowa rama i kierownica + osprzęt jak wyżej - w sensownych pieniądzach rama i widelec alu (to sztywne potfornie będzie), wada - "nerwowa" geometria, wolałbym coś mniej skrętnego

-fitness - spokojniejsza geometria ale mniej miejsca na oponę

-cross jakiś - tylko po co ten amortyzator? Jest w ogóle jakiś amortyzator do kół 700, który będzie w miarę się sprawdzał pod 90kg facetem? Jak już miałby być to niech będzie trwały, z hydraulicznym tłumieniem, blokadą skoku i sztywny przy hamowaniu i skręcaniu (grube golenie).

Dodam do czego ten rower - najczęściej do szybkich, 2 godzinnych, przejażdżek po płaskim, 40% kiepskie asfalty, 40% szutry, 20% leśne dukty. Lubię jeździć na twardych przełożeniach, raczej w dobrą pogodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem opinie że te RST się nieźle sprawdzają pod cieżkimi osobnikami:

http://velo.pl/czesci/widelce/rst/single-shock-m7

Ale niestety tłumienie bierne.

Co do reszty to ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie gdyż sam już odpowiedziałeś: "Trzeba poskładać".

Obecnie chyba najlepiej kupić używaną komfortową ramę cr-mo, profesjonalnie wypiaskować i pomalować nakładając ładne kalkomanie.

Ceny Ritcheyowskich nowych cr-mo powalają na glebę ;) Kosztują praktycznie tyle co ramy z carbonu.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Dziś wydłubałem rower z garażu, myślałem że to będzie obraz nędzy i rozpaczy. Przejściówka do pompki samochodowej (nie byle jakiej, to "oryginalna pompka od moskwicza") przyspieszył pracę. Odkurzyłem siodło, zakręciłem kołami, nic nie odpadło. Wsiadłem i Romet Wiking rocznik około 1993/4 ożył. Oczywiście był zostawiony na najszybszym przełożeniu i tak zrobiłem rundkę. Micha się cieszy i o to chodzi. Trzeba teraz zdjąć pajęczyny, naoliwić napęd, coś się lekko telepie przy hamowaniu (stery lub piasta) i na razie musi starczyć. Dawno nie jeździłem i zanim się wezmę za zakupy trochę pojeżdżę by mieć punkt odniesienia.

Edit: ciekawe jak się ma sztywność tego "frejmsetu" ze stali czołgowej względem stopów aluminiowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: ciekawe jak się ma sztywność tego "frejmsetu" ze stali czołgowej względem stopów aluminiowych

Myślę że pojęcie sztywności w tym przypadku nie istnieje ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno mniejsza niż amelinium. Ale komfort większy.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, szukam dobrego i taniego sklepu internetowego. Ktoś coś wie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam http://www.bikecenter.pl/ ... rowery Radon ... dobra relacja ceny do jakości.

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie polecam http://www.bikecenter.pl/ ... rowery Radon ... dobra relacja ceny do jakości.

Kupowałem tam rower. Też polecam ten sklep. :)

cessante causa, cessat effectus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rower mam. Potrzebuje kilka głupot , typu zapasowa dętka, łyżki itp. Ostatnio byłem w kilku sklepach rowerowych i łyzki w przedziale 16-40 zł... Na allegro 10 zl, ale dochodzi przesyłka... pomyslalem o wiekszych zakupach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowelove.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimośrodowa tylna piasta White Industries - widział ktoś coś tańszego o podobnym działaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile to się trzeba wykosztować, by czegoś nie mieć ;)

Z 2 strony przyzwoita piasta też darmo nie jest, napinacz minimum 50zł i na koniec wygląda jak jakiś fotomontaż.

Objeździłem dziś ramkę Accent CX One - co prawda o rozmiar za małą. Nawet nie wali tak w nadgarstki i 4litery jakby można się spodziewać. Jest za to dosyć mocno "samoskrętna", że się tak wyrażę - trzeba uważać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to zastanawiam się po co Accent taką ramę dziwną wypuścił...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-w kręgach szosowych zimowe treningi na przełajówce są modne (można się schować w lesie przed wiatrem i samochodami)

-w Beneluxie są modne od lat

-ostatnio troszkę wraca moda na przełajówki i dzięki tej ramie Velo jest w czołówce (mało kto ma)

-można kupić na rynku polskim gotową przełajówkę lub dosyć drogie frame kity - jest luka w tańszych ramach, do których można na zimę założyć lekko zszargane szosowe graty

-w USA jest na to moda, a wiadomo moda to kasa

-na tym się naprawdę fajnie jeździ, polatałem po słabych asfaltach i szutrowych drogach (głównie po tym jeżdżę), na polnej szutrówce pod wiatr dolny chwyt barana pomaga

-usłyszeć w zabłoconym leśnym ostępie (od użytkowników MTB, choć gór żadnych w okolicy) "ty, on tu wjechał na kolarzówce!" bezcenne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zapraszam do mnie na jazdę testową i ... ;)

Odezwę się na PW - tylko znajdę wolną chwilkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-usłyszeć w zabłoconym leśnym ostępie (od użytkowników MTB, choć gór żadnych w okolicy) "ty, on tu wjechał na kolarzówce!" bezcenne ;)

LOL, dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba rovelove.pl ;)

właściciela znam, polecam

Też znam bo jest moim sąsiadem, tzn jego salon dzieli ścianę z moim zakładem :) Przynajmniej tanio rower sprzedał po sąsiedzku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też znam bo jest moim sąsiadem, tzn jego salon dzieli ścianę z moim zakładem :) Przynajmniej tanio rower sprzedał po sąsiedzku :)

Ile Grzegorz (razem z Irkiem Bieleninikiem) imprez zorganizował z dziewczynami "tancerkami" to głowa mała ;) Zaluje ze nie pracuje juz w Oławie...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

img7675mini800.jpg

Uploaded with ImageShack.us

B) U mnie dziś otwarcie sezonu , jak co roku --> Wyścigi . Prolożek - ok 20 km. Miło było ... :rolleyes:

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.