Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kadarius

Stały monitoring allegro - kazet30

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z ostatnimi wydarzeniami związanymi z użytkownikiem kazet30 proponuję wprowadzić stały monitoring jego aukcji w celu wyłapania wszystkich jego niezgodnych z regulaminem allegro aukcji.

Mam nadzieję na spełnienie misji edukacyjnej ponieważ wiemy że kazet30 tu zagląda więc gdy będzie wiedział jakie mamy do niego zastrzeżenia będzie w stanie wystawiać aukcje z poprawnym opisem!

Proszę o same merytoryczne wypowiedzi - absolutnie żadnych wycieczek osobistych pod kątem użytkownika kazet30 oraz siebie nawzajem.

AUKCJA numer 542131772

z opisu aukcji:

"ZEGAREK 100% SPRAWNY I ORYGINALNY

ZEGAREK NA DOKŁADNYM CHODZIE

JEDYNIE WYCHWYT SEKUNDNIKA WYMAGA POPRAWKI ? NIE PRZESZKADZA TO W CHODZIE ZEGARKA"

post-12656-0-70850500-1331119286.jpg

Moim skromnym zdaniem tarcza warszawska i nieoryginalne wskazówki

AUKCJA numer 537943835

z opisu aukcji:

"WERSJA CCCP

ZEGAREK NA CHODZIE

100% ORYGINALNY I SPRAWNY"

post-12656-0-13844700-1331119288.jpg

IMO to wersja Białoruska nie CCCP

AUKCJA numer 538679575

z opisu aukcji:

"BARDZO STARY, ALE PIĘKNIE ZACHOWANY

ZEGAREK 100% SPRAWNY I ORYGINALNY

ZEGAREK NA DOKŁADNYM CHODZIE"

538679575zf7.jpg

jak dla mnie tarcza wymieniona na tzw "warszawską" więc chyba nie 100% oryginał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
AUKCJA numer 537943835

z opisu aukcji:

"WERSJA CCCP

ZEGAREK NA CHODZIE

100% ORYGINALNY I SPRAWNY"

post-0-0-56861400-1331119290.jpg

IMO to wersja Białoruska nie CCCP

Tu nie ma co "IMO" - na dole jak byk stoi "Bielarussia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
jak rozumiem chodzi o taką mikrorysę

Zegarek mały - to i rysa mikro :D:) ... Poza tym, to zdjecia w makro ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcze warszawskie ze względu na produkcję daawno temu, nie powinny być kwestionowane. Co prawda nie oryginalne, ale nie czepiałbym się ich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tarcze warszawskie ze względu na produkcję daawno temu, nie powinny być kwestionowane. Co prawda nie oryginalne, ale nie czepiałbym się ich

Krzysiek ja się tarczy nie czepiam tylko opisu aukcji - 100% oryginalny to chyba do czegoś zobowiązuje!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zamiennik nie jest orginalną tarczą - tarcza produkowana w Polsce nie jest radziecką tarczą itd.

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i kolejny raz rodzi sie problem co jest oryginalem a co nie.

Posluze sie moze innymi przykladami:

czy sprzedajac np. stare krzesla (Ludwika jakiegostam) w ktorych z powodu wytarcia zmienilem tapicerke na identyczna, ale nowa moge napisac ze to oryginal? Wszak krzesla sa oryginalne, a zmieniono tylko obicie...

Czy sprzedajac jakas lampe z przelomu wieku, w ktorej zmienilem klosz na nowszy (bo stary sie stukl) sprzedaje oryginal czy skladaka?

Pisanie w takiej sytuacji, ze to 100%jest faktycznie naciagane, ale uzycie w opisie samego wyrazu "oryginalne" juz chyba nie jest jakims okrutnym klamstwem.

mysle, ze sprawa nie jest tak prosta jak sie wydaje...

Edit: no i znowu bez polskich ogonków... A tak sie staram pisać tu z ogonkami :D To już chyba nieuleczalne w moim przypadku jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napiszesz że krzesła oryginalne tylko wymieniłeś obicia to ok. Tu chodzi o to żeby właśnie to było w opisie!!!

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny apeluję o odrobinę zrozumienia. Niech każdy, kto ma wątpliwości sam sobie zada pytanie co rozumie przez słowo 100% oryginał!!!

Ja rozumiem 100% oryginał w następujący sposób:

- wszystkie części składowe tak jak je fabryka wypuściła

- ewentualne uszkodzone części naprawione zgodnie z technologią za pomocą części takich samych jak na pierwszy montaż - czyli w zasadzie bez możliwości stwierdzenia wymiany/naprawy.

Jeśli wymienił tarczę to niech napisze że zegarek ze zmienioną tarczą!

Jest wiele osób które mają bardzo nikłe pojęcie o zegarkach i one są ofiarami tego typu nieuczciwych i nieupoważnionych opisów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napiszesz że krzesła oryginalne tylko wymieniłeś obicia to ok. Tu chodzi o to żeby właśnie to było w opisie!!!

Muszę się zgodzić ,oferujący musi przewidzieć,że kupujący jest świadomy,a może nawet lekko "upierdliwy".

jak napisze jak jest w istocie, to sprawaj jes jasna i czysta.

Lepiej w ogóle nie sprzedać, niż zostać nazwanym oszustem ,IMO.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadarius - najmocniej przepraszam za niemerytoryczność mojego postu, ale dotyczy on idei Twojej akcji.

Czytałem uważnie wcześniejszą dyskusję i wiem, że jesteś wkurzony i masz ku temu powody, ale czy taka nagonka na JEDNEGO sprzedawcę ma sens? Co innego monitorowanie Allegro, zgłaszanie podróbek, dyskutowanie o poszczególnych zegarkach i wyłapywanie nieuczciwych opisów na WSZYSTKICH aukcjach, a co innego skoncentrowanie się na JEDNYM sprzedawcy. Obok chłopcy sprzedają takie samy "oryginały" tyle, że po parę tysiecy, a tu wyłapywane są wszelkie uchybienia w opisie zegarków po kilkadziesiat złotych, które kupuje się z sympatii a nie jako kolekcjonerskie rarytasy.

Dla porządku dodam, ze z ww sprzedawcą NIC mnie nie łączy, więc nie jest to post w JEGO obronie, ale ku przemysleniu idei, a jesli Koledzy uważają, że mój post jest nie na miejscu, to proszę usunąć

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie... podobnie jest z samochodami. Sprzedawcy w wiekszosci przypadków w ogłoszeniu nie zająkną się nawet, że auto było walone... Dopiero przy okazji diagnostyki itp. wyłazi szydło z worka.

A wszystko to przez nieświadomość klienta. Jak ktoś się zna to taki zegarek ominie szerokim łukiem. Ale przeciętny Kowalski w życiu by się nie połapał, że coś nie tak jest z zegarkiem i wali do sprzedawcy jak w dym święcie przekonany, że kupił super hiper fajny stary zegarek (sam też miałem chwile zaślepienia i dopiero po zakupie zaczynałem się zastanawiać, czy aby wszystko z zegarkiem ok, sam wiele razy nie byłem w stanie stwierdzić czy wszystko ok jest, wszak dopiero się uczę).

I jak taki sprzedawca zacznie pisać prawdę, że np. wskazówki od innego podobnego modelu, alebo że tarcza malowana to odstraszy nie kogoś kto się zna a taki nieświadomy tłumek zwykłych kupujących.

Bo Kowalski "podróby" przecież nie kupi...

I przez taki tłumek naiwnych, oszukiwanych klientów ceny zegarkó gwałtownie idą w górę, bo łykają oni wszystko co się rusza i tyka... Byle ładnie opisać i obfocić.

Faktycznie więc trzeba ich tępić. Dawać linki i opisy co jest nie tak u nas na forum (tak jak to na początku wątku jest), bo wbrew pozorom zgląda tu sporo ludzi, może ich privami ostrzegać...

Ale tylko gdy sprzedawca wciska ciemnotę... ALe to utopia... walka z wiatrakami będzie...

Ło matko, ale się rozpisałęm :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronofil - jeśli pozwolisz to kilka uwag:

- to nie nagonka, sprzedawca sam wystawia te aukcje bez żadnego przymusu i sam tworzy opisy więc musi się liczyć z tym że będą one komentowane. najpierw przyczyna potem skutek!

- nie mogę monitorować całego ruchu na allegro ale mogę przypilnować jednego sprzedawcę operującego w temacie, w którym uważam że mam jakąkolwiek wiedzę

- w przypadku allegro wiem że palcem nie ruszy w przypadku sprzedaży starych radzieckich/rosyjskich zegarków. Pomimo zgłoszeń nie usunie aukcji, nie zawiesi konta sprzedawcy żeby nie wiem jakie cuda wystawiał. Ponieważ nie ma w tym interesu i nie ma siły nacisku na allegro.

- w przypadku podróbek za parę tysięcy zł. o których piszesz to sprawa jest inna - allegro dopuszczając do sprzedaży fake'a np. Omegi może ponosić odpowiedzialność karną za paserstwo a poza tym Swatch zrobi allegro z d... jesień średniowiecza jeśli będzie miało ochotę.

Tomirek - taki jest właśnie zamiar - chronić nieświadomych, a nieuczciwych tępić.

ja zrobiłem pierwszy krok. nikt nie powstrzymuje Was aby zrobić następny, proszę się zaopiekować jakimś allegrowiczem/stałym handlarzem i go przypilnować.

Proszę o jedno jeśli ktoś nie chce pomóc w tym dziele niech nie przeszkadza. Niech nie dzieli włosa na czworo. Jeśli ma wątpliwości zapraszam na PW.

Proszę tylko o merytoryczne odnoszenie się do wskazanych aukcji, wszak nie jestem nieomylny lub o doklejanie kolejnych opisów i zdjęć z aukcji allegrowicza kazet30 gry napadną na Was jakieś wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
ja zrobiłem pierwszy krok. nikt nie powstrzymuje Was aby zrobić następny, proszę się zaopiekować jakimś allegrowiczem/stałym handlarzem i go przypilnować.

Proszę o jedno jeśli ktoś nie chce pomóc w tym dziele niech nie przeszkadza. Niech nie dzieli włosa na czworo. Jeśli ma wątpliwości zapraszam na PW.

Proszę tylko o merytoryczne odnoszenie się do wskazanych aukcji, wszak nie jestem nieomylny lub o doklejanie kolejnych opisów i zdjęć z aukcji allegrowicza kazet30 gry napadną na Was jakieś wątpliwości.

Kadarius nie powiedział o najważniejszym elemencie tej akcji. Od tygodnia o tym rozmawiamy. W tym czasie, objęlismy dość ścisłym monitoringiem wszystkich handlujących radzieckimi zegarkami na Allegro. To są, jak już mówiłem, sprawdzalni ludzie w liczbie poniżej 10. Wśród nich ŻADEN, podkreślam raz jeszcze, ŻADEN nie sprzedaje takiego szajsu oszukując nt. jego wartości !!! Ludzie sprzedają zegarki nie na chodzie, w stanie kiepskim wizualnie, zdekompletowane, ale nikt nie wpiera że sa to super rodzynki kolekcjonerskie, w 100% oryginały ! Ten typ robi to, od zawsze, i z premedytacją! Nie ma drugiego sprzedawcy "zawodowego" który produkowałby we własnej piwnicy "jedyne na Allegro' składaki z 3-5 różnych modeli, a nawet fabryk... Wystarczy jeśli weźmiecie na tapetę aukcje które ma wystawione obecnie. Wprawniejsi koledzy z latwością to zobaczą, dla mniej wprawnych, informuję że aukcje na których sprzedaje w chwili obecnej wszelkiej maści rzeźbę to jest kilkanaście procent ogółu wystawionych. Jeśli któryś z was zada pytanie nt. oryginalności zegarka, zostanie okłamany. Jeśli poinformuje, że sprzedawana sztuka to składak lub podróba - zostanie zbluzgany (jak nick555). Dodatkowo, te jego bajki opowiadane w mailach po prostu robią ludziom wodę z mózgu - w sposób jawny jego zachowanie jest sprzeczne z misją edukacyjną klubu ! Takiego zachowania nie przedstawia żaden inny sprzedawca. Stawiam dobre wino jeśli ktoś z przeciwników akcji, którzy sugerują że się uwzięliśmy na 'nieszczęśnika', podważą ten prosty fakt podając przykład innego sprzedawcy o takim "dorobku". To co, zakład stoi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Na pierwszy rzut oka widać że to składak z przynajmniej 2 zegarków + dodatkowo wskazówki też mocno podejrzane.

W stanie agonalnym do tego. Ja w lepszym stanie tarcze wyrzucam ... Wrzuć Darek z zablokowanego wątku pozostałe 'rzeźby" - ja nie moge na Allegro wejść przez serwer roboczy. Może co niektórzy koledzy otworzą oczy, a mówimy wszak o jego 'dorobku' z TYGODNIA!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...pozatym pytanie do waszego sumienia - sprzedaliście kiedykolwiek na Allegro jakiegokolwiek składaka?

ja nie sprzedałem bo by mi było wstyd przed samym soba - nawet jeśli napisałbym że to 100% skladak jest na tej aukcji

za 62 zł (jak kosztował ten wostok) ktoś mógłby miec niekiepski zegarek

za tyle sprzedam każdemu zegarek w stanie bardzo dobrym o tej skali rzadkości biorąc pod uwagę podobnego wostoka ale orginalnego

pozatym mierzi mnie za przeproszeniem pier... że kilkadziesiat złotych to marne pieniadze i nawet jeśli ktoś je straci na podrabianym radzieckim zegarku to żadna to szkoda, bo przeciez nie przepadło mu 2 tysiace skaleczone na podróbie omegi czy innego zegarka z wyższej półki.

dla niektórych i dla mnie kilkadziesiat złotych to sporo - musze pracować cały dzięń w pocie by tyle zarobić - nie chaiłbym i nikomu nie życze by po cięzkim dniu w pracy kupił sobie takiego cudowanego wostoczka, dlatego przyłączyłem sie do tej akcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji - akcja z allegro tow. Kaziroda spełzła na niczym Alamo i ja mamy już odblokowane podstawowe konta a dzięki całej aferze mamy też "zapasowe". Po pełnej aktywacji mam zamiar ponękać naszego ulubieńca pytaniami oraz allegro wątpliwościami. Oczywiście zgodnie z regulaminem allegro! Do czego i Was zachęcam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
K...wa przecież mechanizm w tej kopercie jest luzem, nawet pierścienia nie ma...

Czepiasz się, jesteś podły i małostkowy :):D !!

A jak ma pierścień być, skoro NIE WSZEDŁ do dosztukowanej koperty, hę :):):D ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na papierek można było...

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poprzednim wątku dotyczącym tego gościa miałem wątpliwości natury moralnej, jednak widać i po zdjęciach a zwłaszcza opisach, że nic go nie nauczyły wasze działania. Jeden z kolegów pisał o zegarkach po kilka tysięcy i raczej nie miał na myśli podrób, raczej odnosił się do zegarków z dorabianymi kopertami, które ze względu na czas produkcji nigdy naręcznymi nie były, bo być nie mogły a w jakiś "cudowny" sposób posiadły piękne złote naręczne koperty. I w przypadku takich sprzedawców, jak tego twórcy nowych radzieckich cudaków wielkiej różnicy nie ma. Niestety on nie odrobił lekcji i cały czas pisze o unikatach, oryginałach i rarytasach. I może wasza akcja zmieni jego podejście do sprzedaży i zmusi go do rzetelnych opisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-18-0-04806500-1331119501.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.