Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Iko

Jak zlikwidować rysę na szkiełku szafirowym?

Rekomendowane odpowiedzi

Tu znajdziecie opis 2 podobno niemożliwych faktów:

1. jak zarysować szafir ? :)

2. jak usunąć rysę z szafirowego szkła

Tłumaczenie z forum TimeZone (TZ Classics) - za uprzejmą zgodą Marka (markbtn), który jest autorem tegoż artykułu.

Jak pozbyć się zarysowania na szafirowym szkiełku?

Zdaje się, że to pytanie często pada na forum TZ, oto więc rada na problem postawiony w pytaniu.

Istnieje DUŻE prawdopodobieństwo, że uda się spolerować szkiełko szafirowe pozbawiając je irytującej rysy.

Wszystko, co jest potrzebne - to trochę dobrej jakości pasty diamentowej, ściereczka do czyszczenia obiektywów (lub podobna) oraz trochę wysiłku fizycznego.

Zarysowałem moją Stowę Airman o płytkę ceramiczną w kuchni, skutkiem czego powstała rysa na szkiełku o długości 4 mm. Pomyślałem o tym, jak pozbyć się tej rysy i postanowiłem spróbować pasty diamentowej.

752c1212b1990619.jpg

W tym celu zamówiłem trochę pasty 3-mikronowej do polerowania wstępnego i trochę 1/4-mikronowej do wykończenia.

294440425b4e3996.jpg

Po dziesięciu minutach polerowania palcem pastą 3-mikronową okazało się, że rysa nadal ma się dobrze, ale po dalszych pięciu minutach nie była już widoczna. Przez kolejne 5 minut polerowałem szkiełko pastą 1/4-mikronową, by szafir wyglądał jak nowy.

Przed:

067d495b6f727f61.jpg

W trakcie:

97971f437dbef599.jpg

Po:

3d7a2be33b9811b2.jpg

15f7f0aff1c37e60.jpg

Cały koszt to koszt past, które kosztują 8 GBP za tubkę. I tak jest to ogromna oszczędność, w porównaniu do wymiany szkiełka szafirowego. Myśłę, że warto wypróbować ten sposób, zanim wyśle się zegarek do producenta. Można po pierwsze zaoszczędzić masę pieniędzy, a po drugie uniknąć rozczarowującego oczekiwania przez parę miesięcy na powrót zegarka z naprawy.

Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.

Mark

Wersja oryginalna artykułu: Polerowanie szkiełka szafirowego

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieźle!! dzięki!! :)

i juz w oczy nie kole :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile takie pasty polerskie kosztują u nas i gdzie je dostać?

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukać można w sklepach ze sprzetem dla lakierników najlepiej takim konkretnie na to ukierunkowanym nie supermarketem motoryzacyjnym. Jak myślicie mineralne jest bardziej miękkie też mu pomoże? nie będzie za ostro? Żeby nie zrobić gorzej...

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Poszukać można w sklepach ze sprzetem dla lakierników najlepiej takim konkretnie na to ukierunkowanym nie supermarketem motoryzacyjnym. Jak myślicie mineralne jest bardziej miękkie też mu pomoże? nie będzie za ostro? Żeby nie zrobić gorzej...

Nic się nie bój ;) Będzie szybciej - miękki materiał ściera się prędzej. Rys nie zostawisz, bo tu chodzi o gradację ścierniwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a myślicie, że do seikowskiego Harlex'a też można zastosować te metodę? chętnie pozbyłbym się rysy czy dwóch..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Węglik krzemu powinien być dobry, a jest u nas w Polsce robiony. Łatwo dostać papiery ścierne, jeśli ich jakość będzie wystarczająca. Do zwykłego szkła to wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że to podziała na jakieś powierzchowne ryski na głębokich sprawdzałem i g.. daje ta pasta diamentowa ;)

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.