Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

adrianperek

Symbolika wolnomularska na deklach atlantica

Rekomendowane odpowiedzi

Symbol Atlantica na deklu można zinterpretować nawiązując do symboliki wolnomularskiej w następujący sposób:

- Trojkat to umiejetność kierowania ludzmi,

- cyrkiel: symbol mądrości, wiedzy, rozumu

- odbicie litery a tworzy g - symgol bustwa i geometrii.

Znamienne jest że w trojkącie znajduje sie cyrkiel i litera g.

Dekiel atlantica :)

image14oj.jpg

Jedna z możliwych kombinacji

2008aw.jpg

dolar3tp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To o wiele bardziej skomplikowane. Na drugim obrazku to wg mnie nie trójkąt ale tzw. "węgielnica". Polecam reprint przedwojennego wydania "Wolnomularstwa w świetle encyklopedyj" z 1934r. Po wojnie ukazała się książka wydana przez Ossolineum o wolnomularstwie i masonerii w Polsce do bodajże 1830. Bylem w jej posiadaniu, ale gdzieś mi zaginęła przy kolejnej przeprowadzce (zupełnie bezstronna).

Poza tym nie trzeba szukać na deklu. Jedna z firm zaczynająca swoją nazwę "R" to nazwa klubów stanowiących podobno przedszkole.

Ale nie można też popadać w paranoję. Znam faceta, który udowadniał, że churchillowskie "V" to nic innego jak symbol masońskiego cyrkla.

Pozdrawiam :)

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee tam, podobne trójkąty, jako znaki Opatrzności są i w kościołach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I cyklistów ostatnio na forum się kilku ujawniło :wink:

Grzesiu wyjąłeś mi to z ust. A dlaczego cykliści (to piękna scena filmowa, mam ją do tej pory przed oczami)?

Z tym tropieniem masonów to ostatnio jakaś epidemia (na innym Forum, nie związanym z zegarkami, też to wypłynęło).

Ja nie mam takich problemów. Za cienki bolek jestem, żeby ubrać masoński fartuszek (chłe chłe).

Jedyny fartuszek to ubieram w kuchni (właśnie robię barszcz ukraiński-palce lizać!).

Adrianie o organizacjach masońskich i pseudomasońskich wylano morze atramentu. Teorii też wiele (począwszy od budowniczych katedr poprzez spiski, Jakuba deMolay i templariuszowskiego "bafometa"). Ale zgodzę się,że zaprzeczyć nie można iż coś takiego istnieje. Podzielam zdanie "Cata", że w tych sprawach prawda leży pośrodku.

Cieszmy się fajnymi cykadełkami a tropienie zdradzieckich spisków zostawmy specjalistom typu ojciec R. albo ks. J.

:):):)

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi jedynie o skojarzenie i swoisty pierwiastek humorystyczny z tym związany a nie o poszukiwanie spiskowej teorii dziejów :)

Z resztą aż tak tajne to te stowarzyszenie nie jest skoro nawet w Polsce ma swoją stronę w Internecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrianie! w życiu bym Cię o to nie posądzał. Jeśli tak to zrozumiałeś to bardzo przepraszam.

A atlantic w logo też ma cyrkiel.

Jak możesz podaj tą rowerową stronkę, to przynajmniej się pośmieję!

:wink: :)

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Chodziło mi jedynie o skojarzenie i swoisty pierwiastek humorystyczny z tym związany a nie o poszukiwanie spiskowej teorii dziejów :)
Spiskowej teorii dziejów? :? Nie wiem, czy już Cię ktoś uświadomił ale Masoneria istnieje i ma się dobrze. Nie wiem co w tym jest humorystycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt - spiskowa teoria dziejów jest równie zabawna, jak teoria o nieistnieniu spisków...

Wniosek? - mniej cytować gazety, a bardziej wyciągać konkretne wnioski z faktów.

No - ale u miłośników zegarków konkret i precyzja są chyba czymś naturalnym? :wink:

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Nie wiem, czy już Cię ktoś uświadomił ale Masoneria istnieje i ma się dobrze. ...

Podalem powyżej adres strony polskiej loży więc "uświadomiony" jestem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.