Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

Ceny paskow hand-made....

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Blaz
Jeśli ktoś chce kupić sobie klamrę do Samuraja to raczej nie kupi klamry od Piotrka bo cena klamry i zegarka byłaby na podobnym poziomie.

Jest taki wariat - ja. :) Od dawna wiem, że nie jestem zbieraczem zegarków, ale pasków i klamer jak najbardziej. :)

Dobrze, ja w temacie pasków, bo widzę, że w temacie klamer Staruszka raczej nie dojdzie tu do konsensusu. Może tak przy okazji zrobić coś dla funkcji poznawczej klubu? Może któryś z kolegów mający do czynienia z zagranicznymi panerowatymi paskami hand-made opisze lub poda przykłady, które paski są warte swojej ceny, a które nie? Wiemy już, że Ammo Teda Su i Crazy Horse Grega Stevensa są swojej ceny warte. A jak z innymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...że tak spytam, na jakim poziomie kształtują się ceny pasków Verca i Korby? Czytam ten wątek i tak nie mam za bardzo odniesienia. Ceny zagramanicznych strapmejkerów mniej więcej są znane,

natomiast ceny "naszych" nie bardzo.

...chyba, że to tajemnica :)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem - skromnym - wszystko to jest punktem widzenia - punktem odniesienia :)

dla kogoś drogo - dla innego nie.

To że ja uważam, że aby wydać 15 tyś na alufelgi trzeba byc zdrowo szurnietym, to tylko dlatego, ze dla mnie to sporo kasy - jeśli bedę miał auto za 200tyś, alufelgi za kolejne 15k, zegarek za 20k, willę za milion - to k***wa DLACZEGO miałbym NIE kupić Sobie klamry do paska za tysiąc pln? Ze specjalnego materiału, rękodzieło...małe dzieło sztuki ...itp, itd

A to że są ludzie którzy tyle nie zarabiaja przez miesiąc?

to nie wiec LPR-u tylko rynek dóbr luksusowych.......

kogoś nie stać niech nosi k.Redę za 15 zł razem z klamerką :)

....nie abym miał coś do redy :)

sam mam :)

jednak magia hand mejdu działa na mnie......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiemy już, że Ammo Teda Su i Crazy Horse Grega Stevensa są swojej ceny warte. A jak z innymi?

To wiem ja bo mam :) . Każdy powinien sobie sam odpowiedzieć bo preferencje bywają różne.

Kilka moich spostrzeżeń odnośnie pasków, które miałem:

Greg Stevens - Crazy Horse ze względu na skórę najwygodniejszy pasek jaki miałem - jeśli chodzi o szycie to pozostawiają sporo do życzenia - ja szyję lepiej a Korba czy Verc to poziom dla Grega nieosiągalny. Pozostałe paski słabe - miałem Whiskey i ze względu na skórę, wycięcie, dokładność, wykończenie i szycie nie polecam.

Ted Su - najlepsze szycie jakie widziałem w pasku handmade. Naprawdę jestem pod wrażeniem, skóra bardzo wygodna + ze starego wojskowego zasobnika, więc mamy skórę z duszą. Mój faworyt.

Simona - niezłe paski, fajne skóry (rekin i inne), szycie i wygoda na wystarczającym poziomie. Nowe w mojej opinii nieco za drogie, paski nowe albo prawie nowe z drugiej ręki na paneristi w dobrej cenie - polecam.

Dirk - żadnego paska z nowej serii nie miałem i nie kupię. Dla mnie za zwykłe - bez polotu i z wyglądu trochę plastikowe. Miałem dwa stare Dirki (rekin i krowa) - obydwa fajne, warte swojej ceny, teraz już nawet trochę "legendarne" - fajny pasek do kolekcji - do noszenia są lepsze.

Delaurian - miałem jeden z rękawicy baseballowej. Bardzo artystyczne paski, ten który miałem był średnio wygodny, ale bardzo porządne szycie. Dodatkowego smaczku dodają wypalane podpisy, numery i inne bajery. Na pewno jeszcze jakieś kupię, ale na razie nie mam do czego. Uwaga - paski bardzo drogie.

Micah - jego pasków jest niewiele. Mauser - to wg mnie najlepszy pasek z konotacjami wojskowymi. Stara wojskowa skóra + zielone szycie bardzo mi odpowiada. Bardzo żałuję że go sprzedałem i jeśli zdarzy się okazja kupię ponownie. Pozostałe paski Dirksena wg mnie nie warte zainteresowania.

Strap Culture - średniej jakości paski w średniej cenie. Dla mnie niewygodne, klamry niektórym się podobają innym nie. Dla mnie kicha. Co do samych pasków to fajna propozycja w tej cenie. Tak naprawdę miałem dobre mniemanie o tej firmie do momentu, aż zaczęli podrabiać CH Grega. Nic od nich już nie kupię na 100%.

Nie miałem nigdy paska - legendy, pierwszego ammo - Kevin/BigB ammo strapa. Podobno są wykonywane ze skóry z czasów WWII. Może kiedyś kupię, ale bardzo dobrze trzymają ceny, nowe są bardzo drogie a używanych jest jak na lekarstwo. Jeśli spotkam w dobrej cenie to kupię. Klarmy brzydkie i niewygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Strap Culture - średniej jakości paski w średniej cenie. Dla mnie niewygodne, klamry niektórym się podobają innym nie. Dla mnie kicha. Co do samych pasków to fajna propozycja w tej cenie. Tak naprawdę miałem dobre mniemanie o tej firmie do momentu, aż zaczęli podrabiać CH Grega. Nic od nich już nie kupię na 100%.

Potwierdzam w połowie . Posiadam właśnie w/w pasek i nie polecam - strasznie sztywny i słabo się układa na ręce. Klamry są wg mnie fajne .

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Uważam klamry Strap Culture za jedne z najciekawszych w tej cenie jaką oferują. Ellore, dzięki Ci za taki wyczerpujący opis. Warto by było - prośba do moda - o podpięcie gdzieś tego posta, by się nie zgubił. Tutaj pewien kolega opisywał inne paski:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?showtopic=28702

Może jakoś to złączyć, bo są to ciekawe głosy.

Aha Ellore, jak się zapatrujesz na Wojteckiego i Dona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aha Ellore, jak się zapatrujesz na Wojteckiego i Dona?

Dona miałem i to zwykły kiepski pasek, Wojteckiego nie miałem ale to zwykły kiepski pasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) Ciekawy wątek . Ciągnąć go ile się da ! :)

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza moja wypowiedż nie zawierała grama ironii , to tylko wyjaśnienie, nie ma co robić z tego czegoś nadzwyczajnego - to klamry i tyle , dodatek do paska .

Ponieważ zyję w polskich warunkach i wiem co to znaczy -nie mieć środkow finansowych , nie proponuję klamer w kraju z wielu wzgledów i tylko jak juz mowiłem , trafi sie Ktoś uparty, zaczeka itp. Najfajniejsza część z tego wszystkiego jest taka ze klamry kupują czasem ciekawi ludzie , producenci pasków wymieniani juz w tym temacie , inni, często napiszą coś ciekawego , smiesznego , czasem potrzebują jedną żeby zrobić więcej takich , fajnie jest poczytać wymienić kilka wiadomości , czasem spotkać się , cena jest ustalona taka gdyż , jak zrobiłem pierwszą to moja żona i córka leżały ze śmiechu, pukały sie palcem w jedno miejsce (widocznie coś tam im przeszkadzało) gdy usłyszały za ile ... ponieważ jestem uparty - postanowiłem ze - zobaczymy - i to chyba wszystko , wykończenie klamer wczesniejszych pozostawiało wile do zyczenia , ale biorąc pod uwagę nakład pracy i czasu etc. - nie było sensu ich dalej robić , więc postanowiłem coś zmienic , rozmawiałem z Klaudiuszem na temat jak się uklada , jak się nosi - gdyż sam nie noszę i nie mam OP , wziąłem pod uwagę wszystkie drobiazgi i szczegóły i postanowiłem ze musi być superwygodna i nie powinna zostawiać zagniecenia na pasku - zawsze mnie to denerwowało , a damastowe - to też pomysł nie mój - tylko Mariusza - to On mnie dopingował i pilnował zebym coś zrobił - bo ogólnie jestem strasznie leniwy a robota jest paskudna i o to jestem spokojny ze nikt ręcznie tego nie zrobi ( to wyzwanie ?) a maszynowo - też cięzko , detale i wykończenie - tego nie widac na fotkach to trzeba poczuć . Kwestię ceny juz znacie , co niczego nie zmienia i nic z tego nie wyniknie . Proszę też nie pisać o jakichś autografach ... to publiczne forum i ktoś może zejść ze śmiechu :) i dopiero będzie problem ! Ja traktuję to jako świetną zabawę i raczej tak zostanie , pozdrawiam serdecznie .

Piotr.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

się rozkręciła dyskucha :)

...przynajmniej dowiedziałem się po ile chodzą obecnie klamry staruszka, bo myślałem, że nadal po 50 złociszy. :)

A może by tak z ceną klamer... jak z bateriami przy wymianie... do Mijoty Renata za 10 zł, do Omegi za 100 zł ==> Staruszek ja poproszę o klamrę do mojego Poljota, więc za 50 zł proszę :) :) , jak sę kupię Omegę to zamówie taką samą za 700 zł :)

???????? => ta choroba dobrze ROCKuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a damastowe - to też pomysł nie mój - tylko Mariusza - to On mnie dopingował i pilnował zebym coś zrobił - bo ogólnie jestem strasznie leniwy a robota jest paskudna i o to jestem spokojny ze nikt ręcznie tego nie zrobi ( to wyzwanie ?) a maszynowo - też cięzko , detale i wykończenie - tego nie widac na fotkach to trzeba poczuć .

podobno robi , mnie się jednak nie podobają :

post-22779-0-09652200-1331126603.jpg

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podobno robi , mnie się jednak nie podobają

To jest super ciekawa sprawa z tym klamrami bo to są pierwsze "podrabiane" (to żart - raczej skopiowane) klamry Piotrka :) .

Że są brzydkie każdy widzi, ale to nie najważniejsze - to są klamry na teleskop. Teleskop w Pamie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr bedzie musial zaczac zalaczac dokumenty i pudelka :) a serio to czemu nie...

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podobno robi , mnie się jednak nie podobają :

Widziałem , i nawet mnie zaciekawiły ale uznałem ze to żadna konkurencja a opis skopiowany i detale też i nawet kupił moją klamrę , nie On pierwszy i zapewne nie ostatni, to tylko taki doping dodatkowy :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widziałem , i nawet mnie zaciekawiły ale uznałem ze to żadna konkurencja a opis skopiowany i detale też i nawet kupił moją klamrę , nie On pierwszy i zapewne nie ostatni, to tylko taki doping dodatkowy :)

Cieszę się ,że masz tak zdrowe podejście do tego typu spraw . Kibicuję Ci i czekam na remake drugiej serii z damastu . Co do wygody Twoich klamer to bezsprzecznie nr 1 z małym wyjątkiem - ciężko się je odpina . Myślę ,że ze względu na szczegolny kształt języczka (to dodatkowe wygięcie powoduje ,że pasek nie odstaje ale już z odpięciem może być problem w sztywniejszym pasku).

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STARUSZEK - tak przez czysta ciekawosc, ile mniej wiecej zajmuje ci wykonanie jednej klamry ?? od stanu zerowego do koncowego wykonczenia ????

P.S. Pozdrawiam zone i corke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być test jakiś ? Nie widzę większego sensu abym odpowiadał na to pytanie , chcesz wycenic moją pracę ? Rynek juz to zrobił - z mojej stony to wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie , pozdrawiam raz jeszcze , nie zamierzam się tlumaczyć ani też ciągnąć tego zagadnienia , ja nie widzę żadnego problemu , to moje klamry , moja praca i moja słodka tajemnica !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak tajemnica, to ok....ja pytalem przez czysta ciekawosc ile pracy wymaga zrobienie jednej klamry, bo mnie zastanawia mocno :)....tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Dona miałem i to zwykły kiepski pasek, Wojteckiego nie miałem ale to zwykły kiepski pasek.

Dziękuję za odpowiedź. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iks

Wy naprawdę płacicie po kilkaset złotych za te klamry i paski, czy to jakiś żart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie żart.

Popyt napędza podaż :rolleyes:

Nie wiem ile biorą Polscy producenci pasków teraz wiem ile biorę ja. Ale za dobrze wykonany pasek,jedyny w swoim rodzaju, wg indywidualnego projektu byłbym w stanie zapłacić 80-100zł.

Klamry to inna dziedzina, spróbuj takie coś zrobić w rękach ;)

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iks
to nie żart.

Popyt napędza podaż :rolleyes:

Nie wiem ile biorą Polscy producenci pasków teraz wiem ile biorę ja. Ale za dobrze wykonany pasek,jedyny w swoim rodzaju, wg indywidualnego projektu byłbym w stanie zapłacić 80-100zł.

Klamry to inna dziedzina, spróbuj takie coś zrobić w rękach ;)

80-100zł to jeszcze cena do przyjęcia - tyle kosztują porządne paski do zegarków, chociaż jest to cena mocno naciągana. W końcu dlaczegóż pasek do zegarka miałby być droższy od porządnego paska do spodni?

Ale tu była mowa o kilkuset złotych za paski ze zwykłych bydlęcych skór - bo gdyby ktoś chciał uszyć sobie z warana z Komodo, to rozumiem, ze dochodzi koszt złapania warana i wygarbowania mu skóry.

A zrobienie klamry w rękach? Klamra to nie jest bardzo skomplikowany element. Nie wymaga wielkich umiejętności, specjalistycznych obrabiarek, ani duzych nakładów materiałowych. Z jej wykonaniem powinien sobie poradzić uczeń zawodówki po kilku zajeciach z obróbki ręcznej na szkolnych warsztatach, więc bez przesady.

No ale skoro są napaleni i naiwni klienci, to właściwie czemu ich nie oskubać?

Dobrze pomyślane!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu odrobina szacunku dla ludzkiej pracy z jednej strony - i poszanowanie decyzji, co robią z zarobionymi pieniędzmi - z drugiej? Czy to nie proste?

Dyskusja o cenach jest ok, ale jak zaczyna się rzucanie tekstami o zdziercach i naiwniakach, to ja wysiadam zupełnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iks, proponuje żebyś spróbował zrobić jedną klamrę, na gwint z nierdzewki np4mm. Myślę że będziesz inaczej o tym myślał.

Co nie znaczy że ja bym zapłacił 300 czy więcej za klamrę. Musiałbym mieć Pama wtedy pomyślę.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iks
A może po prostu odrobina szacunku dla ludzkiej pracy z jednej strony - i poszanowanie decyzji, co robią z zarobionymi pieniędzmi - z drugiej? Czy to nie proste?

Dyskusja o cenach jest ok, ale jak zaczyna się rzucanie tekstami o zdziercach i naiwniakach, to ja wysiadam zupełnie.

Ludzką pracę szanuję. Nikomu też nie zabraniam wydawania pieniedzy, na co mu się podoba. To rzeczywiscie proste.

A co do określeń - cóż, mam zwyczaj mówić wprost. Nie jestem zwolennikiem modnych obecnie tendencji do eufemizmów.

Dzisiaj wszyscy najbardziej dbają o to, zeby przypadkiem się nie wychylić i kogokolwiek nie urazić. Dziś pedał to kochajacy inaczej, grubas stał się puszysty, a głupiec to ktoś posługujący się inną logiką.

A ja mówię, że żądanie kilkuset złotych za pasek, to zdzierstwo. A płacenie takiej sumy to naiwność, albo snobizm.

Jeśli ktoś się obraża - to jego problem.

Natomiast obydwie strony mają prwo do takich transakcji i to ich sprawa. Mnie takie sytuacje bawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.