chrono-craze 19 #101 Napisano 31 Stycznia 2013 a to moj 'Red Beast': i od tylu: Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #102 Napisano 31 Stycznia 2013 Matko i córko! A skąd taki cudak?? Kiedy je robili? pachnie końcem lat 90... uwaga do wszystkich - na głównym forum tematycznym zapodałem wątek o psujących się Orientach - taka moja mała prowokacja - na razie "O" odpowiedzi.. czyli chwilowo jest dobrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14503 #103 Napisano 31 Stycznia 2013 Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #104 Napisano 31 Stycznia 2013 Jest to Orient z lat 80tych (z bodajze poczatkow lat 80tych czyli z czasow gdy firma Orient nie miala jeszcze nic wspolnego z firma Seiko) okreslany mianem 'tuna-can' lub 'Beast', wyprodukowany przez firme Orient jako odpowiedz na 'tune-can' Seiko. Jego numer ref. CEX04001HO (dwie ostatnie litery to cod nawiazujacy do koloru tarczy) i siedzi w nim mechanizm 46G.Co do psucia sie Orientow to wiem w tej kwestii newiele, wszystko co wiem to ze moj sprawuje sie wysmienicie, bez jakichkolwiek problemow. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #105 Napisano 31 Stycznia 2013 Przecież napisałem, że to prowokacja - niech kole w oczy..A teraz uwaga co do Twojego zegarka z lat 80 - jaka dziwna czcionka napisu Water Resist jakby farba była rozciągnięta i to daje efekt zdeformowania tego napisu, w nowych Orientach juz napis jest prawidłowy.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #106 Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Nie zebym sie czepial, ale co rozumiesz przez "w nowych Orientach napis jest juz prawidlowy"? W jakim sensie napis 'Water Resist' nie jest w starszych Orientach (w takich np. jak tej moj) prawidlowy? Czy jest cos co z jakiegos wzgledu czyniloby ten napis w tych starszych Orientach nieprawidlowym? Edytowane 31 Stycznia 2013 przez chrono-craze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #107 Napisano 31 Stycznia 2013 inna czcionka, po prostu, zmienili.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #108 Napisano 31 Stycznia 2013 Rozumiem. A tak swoja droga, to czy tylko mnie sie wydaje ze od kiedy firma Orient stala sie subsidiary firmy Seiko to zegarki Orient zaczely swoim wygladem przypominac (w niektorych przypadkach nawet bardzo) czasomierze produkowane przez firme Seiko? Bo ja takie odnosze wrazenie. Czy i Wy takie wrazenie odnosicie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #109 Napisano 31 Stycznia 2013 jeszcze nie do końca, ale coś w tym jestja natomiast zauważyłem bardzo zbliżone elementy bransolet Serii SARB i Orient Star 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #110 Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Koncern Seiko to pradopodobnie największa firma na świecie produkująca zegarki, podzielony jest na 3 mniejsze firmy, z których jedna produkuje m.in. półprzewodniki i elektronikę użytkową, druga "Seiko-Epson" poza drukarkami produkuje zegarki Seiko i do niej należy Orient i trzecia -wyspecjalizowana - produkująca drogie Grand Seiko i Credory.. moze coś pominałem, ale mniej wiecej tak jest.oto przykład Credora czyli potęgi Seiko w dziedzinie dizajnu i nie tylko:W ramach współpracy wewnątrz Seiko-Epson jest zatem bardzo pradopodobne, że wymiana bransolet, werków i technologii ma cel wiadomy - zmiejszenie kosztów produkcji. To, że akurat korzysta z tego podfirma Orient to chyba raczej zaleta a nie wada.Zgodnie z historią marki Seiko to właśnie ta marka ma najdłuższą historię i największy wkłąd w rozwój mechanicznych zegarków w Japonii, Orient podążał niezależną drogą, ale NIE ma większych osiągnięć w sensie innowacyjności w ostatnich 20 latach (1993-2012) .Wszystkie te wiadomości są do znalezienia na forach..podsumowując to, że Orient ma decyzją swojej rady nazdorczej korzystać z technologii Seiko (być może na polecenia Seiko) to nie ujma na wizerunku marki tylko wręcz przeciwnie - dbałość o wizerunek i stałe utrzymywanie wysokiej jakości.A czy są podobne/upodabniają się do siebie - to już kwestia gustu, z drugiej strony a czy to ważne, są klienci co kierują się Marką mimo, że użyta technologia ta sama - np. kupią VW Polo, jeszcze innni co kupią Skodę Fabię lub Seata Ibizę..pozdr Kolegów Edytowane 1 Lutego 2013 przez Salomon 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max3x 0 #111 Napisano 2 Lutego 2013 Witam Wszystkich serdecznie!!! Mam pytanie i prośbę.Jako nowy szczęśliwy posiadacz Orienta poszukuję do niego instrukcji bo ta,którą dostałem w sklepie jawi mi się jako bardzo,bardzo skromna.Jeśli ktoś ma to chętnie skorzystam. ORIENT WL TDOT-C1-A CA. Gorąco pozdrawiam ze wschodniej Polski .Maciej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 140 #112 Napisano 4 Lutego 2013 no tak, spory nadgarstek, mój dla zegarka 41-43 góóóra..ale przyznam się, że ta limitka mi chodzi po głowie, raz, że ma wygląd (w końcu to kompresor z nakładanymi indeksami i trójwymiarową tarczą), dwa, że w zasięgu finansowym, a trzy, że limitka..(na watches88.com stoi po 499 dolarów więc się ceni.. a w Polszcze można wyrwać kole 1100 PLN)..no korci tak.. gratuluję nabytku i pozdr Tu jest niedrogohttp://e-sophie.pl/orient-sem7f002b9-40th-anniversary-automatic-mens-watch-p1444.htmlSklep w porządku, sprawdzony. 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #113 Napisano 4 Lutego 2013 Tu jest niedrogohttp://e-sophie.pl/o...atch-p1444.htmlSklep w porządku, sprawdzony.Potwierdzam , sklep sprawdzony - kupowałem i było wszystko OK. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #114 Napisano 4 Lutego 2013 896 zł!!?? WOW!! NAMAWIACIE MNIE DO GRZECHU!POZDR KOLEGÓW 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 140 #115 Napisano 4 Lutego 2013 To grzesz dopóki możesz, niedługo się skończy limitka 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #116 Napisano 4 Lutego 2013 896 zł!!?? WOW!! NAMAWIACIE MNIE DO GRZECHU!POZDR KOLEGÓW ja Ciebie ostudzęjeżeli to pierwszy lub jeden z nielicznych zegarków to wartojeżeli kolejna zapchaj dziura to aktualna cena mówi sama za siebie - nie ma nic szczególnego poza rocznicowym napisem co pozwalałoby kosztować mu więcej(podstawowy mechanizm, znana bransoleta, tłoczone maskownice i sama koperta)ale, że to Orient na pewno długo posłuży ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goTomek 17 #117 Napisano 4 Lutego 2013 Nie ma się specjalnie czym chwalić, więc się pochwalę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #118 Napisano 4 Lutego 2013 właśnie przeglądam fora zagraniczne na ten temat, cena 199 dolarów jest wymieniana jako akceptowalna do zapłacenia, bo wady ma:- słaba luma- brak lumy na sekundowej- niedokładne pokrycie PVD bransolety- szkło mineralne Taki budżetowy "kind diver" dla lubiących big size a w zasadzie "King size"no zastanawiam się cały czas, bo to jednak 45-46mm czyli krótko mówiąc PATELNIA, a Mako (ten zwykły) tak dobrze lezy, że nie wiem czy sie nie załamię wkładając tego na nadgarstek. Ogólnie podoba mi się.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 140 #119 Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) To jeszcze sobie wrzucę Edytowane 7 Lutego 2013 przez Woytec60 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janosikmz19822 24 #120 Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Oto mój dzisiejszy nabytek ,nic specjalnego ale skoro dajemy tu swoje orienty to niech mój też tu zawita . Edytowane 7 Lutego 2013 przez janosikmz19822 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bilbo 3 #121 Napisano 26 Lutego 2013 A tak wygląda mój Orient (prezent urodzinowy) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 140 #122 Napisano 26 Lutego 2013 Wygląda bardzo fajnie chociaż niekoniecznie na tym pasku 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #123 Napisano 26 Lutego 2013 No, nie da się ukryć, że słaby jest ten pasek.Mimo wszystko oczywiście gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bilbo 3 #124 Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki Z tym paskiem zależało mi głównie na tym żeby mieć podkładkę a początkowo przy filtrowaniu pasków z podkładką na allegro nie natrafiłem na firmę Pattini (przeczytałem o niej dopiero na naszym forum) i teraz przymierzam się do kolejnego (poniżej link) tylko czekam na odpowiedź czy zrobią mi je dłuższe (paski) i wówczas podkładkę będę miał ze skóry licowej http://allegro.pl/pa...3024993005.html Edytowane 26 Lutego 2013 przez bilbo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 140 #125 Napisano 26 Lutego 2013 Ale moim skromnym zdaniem, do tego zegarka niezbyt pasuje pasek z podkładką.Do takiego w stylu militarnym owszem ale ten jest diverkiem i lepiej będzie mu na bransolecie lub fajnej gumie 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach