bilbo 3 #126 Napisano 26 Lutego 2013 Jest tylko jeden mały problem. Chodzi o to że ręka mi się poci pod zegarkiem i nie chcę żeby przy bezpośrednim kontakcie z dekielkiem coś tam się działo. Wiem że to stal nierdzewna ale miałem kiedyś zegarki ze stali i po jakimś czasie robiły się jakieś nadżerki korozyjne a chciałbym mimo wszystko żeby ten zegarek pozostał w jak najlepszym stanie A tak poza tym to podoba mi się na pasku z podkładką (może dlatego że wcześniej takiej nie mogłem mieć bo za komuny były jakieś badziewne z przewlekanym paskiem przez teleskopy). Kupiłem go na oryginalnej gumie i mam ją nadal ale niejako w odwodzie na okazje gdy będzie trzeba np. rybę wyjąć tą ręką z wody 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #127 Napisano 26 Lutego 2013 Moj tata dostał dwa lata temu takiego samego orienta i nic się z nim złego nie dzieje :-) a nosi go codziennie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #128 Napisano 26 Lutego 2013 Jak Tobie się podoba, to ok. Ale o żadnej korozji mowy być nie może, uwierz mi. Mi też się łapy pocą, ale na zegarku nie robi to żadnego wrażenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bilbo 3 #129 Napisano 26 Lutego 2013 Pomyślę jeszcze nad tym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goTomek 17 #130 Napisano 26 Lutego 2013 Tego już raz pokazywałem, to teraz na ręku niestety juz się go pozbyłem, chyba przedwcześnie Na otarcie łez został taki i to jeszcze nie koniec 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fausto 13 #131 Napisano 27 Lutego 2013 A do mnie dzisiaj przywędrował nowy nabytek. Umieszczam trzy zdjęcia ale i tak nie umiem pokazać jego urody.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #132 Napisano 27 Lutego 2013 Ładny, fajna faktura tarczy. Gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fausto 13 #133 Napisano 27 Lutego 2013 Dzięki, rafi. Powiem Ci, że on jest w ogóle cały fajniuni i spodobał mi się od pierwszego wejrzenia. Ma odjazdowe indeksy godzin w kształcie małych trumienek.Wskazówki są bardzo delikatne i ten niesamowity niebieski kolor. Teraz niebieskie wskazówki ma co drugi szwajcar ale ten orient ma niebieskie "inaczej" bo one są takie atramentowe i mienią się w świetle różnymi odcieniami. Od ciemnoniebieskiego, prawie czarnego, poprzez niebieski, do prawie fioletowego.Czytelna, nieskomplikowana tarcza, szybkie ustawianie daty, wskaźnik rezerwy...Bardzo mi się podoba ten oriencik. A do tego przyszedł do mnie w ciągu dwóch dni od zamówienia. Biorąc pod uwagę moje ostatnie przejścia z seiko na, które czekałem miesiąc, to już w ogóle luksus.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #134 Napisano 27 Lutego 2013 wskazówki barwione termicznie stąd taki efekt - jest to myślę całkiem luksusowy dodatek do tej pięknej tarczy..pozdr Kolegówkur.. a ja na razie nic nowego nie kupiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #135 Napisano 27 Lutego 2013 Z tymi "trumienkami" to pojechałeś Nie wiem czy mi by ta swoista asymetryczność trochę nie przeszkadzała (koronka, umiejscowienie daty), ale ogólnie fajny. No i właścicielowi się podoba.Salomon, ja od roku nic nie kupiłem. I dzięki temu mogę się cieszyć tymi, które mam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fausto 13 #136 Napisano 27 Lutego 2013 Salomon, nie przejmuj się. Trzymam kciuki za Twój kolejny, z pewnością fajny zakup..Pochwal się koniecznie jak już będziesz miał nowy nabytek.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #137 Napisano 27 Lutego 2013 ja mam ku..tylko jedno Mako od 1,5 roku.. podoba mi sie coraz więcej tylko srodków nie mam aktualnie wolnych... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fausto 13 #138 Napisano 27 Lutego 2013 Z tymi "trumienkami" to pojechałeś Nie wiem czy mi by ta swoista asymetryczność trochę nie przeszkadzała (koronka, umiejscowienie daty), ale ogólnie fajny. No i właścicielowi się podoba.Salomon, ja od roku nic nie kupiłem. I dzięki temu mogę się cieszyć tymi, które mam No ale powiedz sam..nie wygladają jak trumienki? Tak jakby chciały powiedzieć "memento mori" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #139 Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) trumienki są w pożo..a moje Mako tak już porysowane, że szkoda gadać, a maskownice bransoletki grzechoczą przy byle poruszeniu.. ale i tak go lubię...a pewnie, że się pochwale, bo to będzie prawie jak ŚWIĘTO NARODOWE, jak rocznica Bitwy pod Grunwaldem czy urodziny dziecka.. dam znać.. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Salomon 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fausto 13 #140 Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Fajne są takie stare zegarki. Mój ojciec miał taka starą Adriaticę, z lat 60-tych, Chciałem ją od niego wycyganić ale..gdzieś mu zginęła i za skarby świata nie potrafi jej odnaleźć.Mako jest super tylko, niestety dla mnie chyba za duży, mam drobną rękę. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Fausto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goTomek 17 #141 Napisano 27 Lutego 2013 Na dzisiejsze standardy Mako jest raczej mały ma raptem niecałe 41 mm, to Big Mako który ma ok 45 mm jest duży 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fausto 13 #142 Napisano 27 Lutego 2013 O, to ja temu małemu Makowi muszę się przyjrzeć..a właściwie przymierzyć gdzieś.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #143 Napisano 27 Lutego 2013 polecam i sugeruję czarnego zwykłego Mako na bransolecie (nie Raya któy jest plątaniną stylów) jest na wielkość w sam raz a jak raz posmakujesz to wdepniesz jak ja.. na dłuuuugo.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goTomek 17 #144 Napisano 27 Lutego 2013 A ja Raya właśnie i to niebieskiego , a jak czarny, to Ray Raven. Natomiast ze starszych Mako - pomarańczka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #145 Napisano 28 Lutego 2013 ja mam ku..tylko jedno Mako od 1,5 roku.. podoba mi sie coraz więcej tylko srodków nie mam aktualnie wolnych...Kolego, pasja/hobby jest po to, żeby się nim cieszyć i uciekać w nią/nie od codzienności, a nie po to, żeby się dołować Co do diverów Orienta, to i Ray'a i Mako badałem kilkukrotnie organoleptycznie i jednak Ray bardziej mi się podoba. Zresztą Mako przegrał u mnie z Big Mako. Duże Mako jest swoją drogą bardzo fajnym zegarkiem, ale przy moim nadgarstku (17-17,3 cm) powiedzmy nie w pełni komfortowym. Może kiedyś wymienię na Ray'a... Jeśli ktoś ma ochotę na taki shift, zapraszam na pw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 140 #146 Napisano 28 Lutego 2013 Zawsze będę miał w kolekcji jakiegoś Orienta, mam sentyment do tej marki Aktualnie są trzy na stanie, dwa z "lewkami" i jeden Orient Star.Dziś znówt na łapie Marshall, niezbyt u nas popularny bo niedostępny w Europie (poza Rosją). 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fuse 3 #147 Napisano 3 Marca 2013 Witam, to i ja pokażę Orienta, jedyny jaki posiadam, ale wiernie mi "służy" od 1998 roku: Pozdrawiam,mACIEK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fausto 13 #148 Napisano 4 Marca 2013 Ale fajny. Mam słabość do tych Orieientów. A ten wygląda przepięknie.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JGCezar 2 #149 Napisano 5 Marca 2013 WitamPrzegladałem ostatnio niemieckie stronki z orientami.Znalazłem Big Mako i Big Mako NewCzy ktoś z was orientuje się czym one się różnią?Jak dla mnie wyglądają identycznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qniczynka 65 #150 Napisano 5 Marca 2013 Witam, dzięki przestudiowaniu forum zdecydowałem się na markę Orient. Po ustaleniu czego oczekuję od zegarka wybrałem Orienta Elite FET0H001B. Mam go od wczoraj i jestem bardzo zadowolony. Gumę z którą został sprzedany wymieniłem na pasek, docelowo będzie bransoleta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach