Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Arczibalbos

Rozlana bateria w zegarku LED z lat 70-tych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam okazję zakupić zegarek LED z lat 70-tych.Koperta jest stalowa.Sprzedawca twierdzi że rozlała się bateria i dlatego nie działa.Czy mogło to spowodować uszkodzenie elektroniki, czy wystarczy tylko dobre czyszczenie i nowa bateria?Dodam że zegarek ma już kilkadziesiąt ładnych latek, więc nie wiadomo jak długo narażony był na działanie kwasu.

Oto zdjęcie:

post-27069-0-08109700-1331130522.jpg

Pozdrawiam.

Artur

Liczę czas...więc chyba nie jestem szczęśliwy?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!

Mam okazję zakupić zegarek LCD z lat 70-tych.Koperta jest stalowa.Sprzedawca twierdzi że rozlała się bateria i dlatego nie działa.Czy mogło to spowodować uszkodzenie elektroniki, czy wystarczy tylko dobre czyszczenie i nowa bateria?Dodam że zegarek ma już kilkadziesiąt ładnych latek, więc nie wiadomo jak długo narażony był na działanie kwasu.

Oto zdjęcie:

post-3082-0-58017400-1331130538.jpg

Pozdrawiam.

Kupno zegarków LCD nie działających ogólnie wiąże się z ryzykiem, że nie uda nam się do naprawić ! W przypadku wylania baterii jest to jeszcze większe ryzyko niestety. Dodatkowo nie wiemy jak długo bateria była w środku brak możliwości rozeznania się w sytuacji. Trzeba brać też pod uwagę fakt ze ktoś już podjął próby ratowania zegarka (bo na zdrowy rozum po zainwestowaniu 12 zł może zyskać dużo więcej ) i mu się nie udało. Teraz sprzedaje go i "niby" nie wie czy działa czy też nie.

Ogólnie mówiąc to loteria, kupowałem zegarki z wylanymi bateriami , oraz niby nie naprawiane wcześniej !

Niektóre udało mnie się naprawić inne leżą do dziś czekają na dalsze pomysły moje oraz więcej zapału :unsure:

Myślę ze sam musisz podjąć to ryzyko !Wszystko zależy od ceny a w tym przypadku tez dostępności nowego układu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

Janek

ma racje to loteria,sam grzebie w starych elektronikach

w niektórych gdzie bat. wylała wystarczy przeczyszczenie styków ogólnie kosmetyka a

w innych podmiana podzespołow modułu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Janek

ma racje to loteria,sam grzebie w starych elektronikach

w niektórych gdzie bat. wylała wystarczy przeczyszczenie styków ogólnie kosmetyka a

w innych podmiana podzespołow modułu

Skoro faktycznie elektronika padła to chyba nie ma sensu zawracać sobie głowy?Jakie są przybliżone koszta w razie ewentualnej wymiany modułu?

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupno zegarków LCD

Gwoli ścisłości (dotyczy też tytułu posta) - to nie jest wyświetlacz LCD, tylko LED. Różnica jest zasadnicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

na alledrogo nie widzisłem samych modułów

ale sadze ze w okolicy 100 mozna trafic taki cały zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gwoli ścisłości (dotyczy też tytułu posta) - to nie jest wyświetlacz LCD, tylko LED. Różnica jest zasadnicza.

Masz racje bEEf, mój błąd to faktycznie LED, nie LCD które pojawiły się później-po LED właśnie.Sorry, zmienię temat postu.

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na alledrogo nie widzisłem samych modułów

ale sadze ze w okolicy 100 mozna trafic taki cały zegarek

No ok, ale czy te moduły są w jakiś sposób oznakowane (numerowane w jakimś standardzie) i czy da się kupić do takich powiedzmy staroci jak ten na zdjęciu???

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

raczej dziela sie na ;

-polskie

r-uskie

-szwajcarskie

albo kwestia przymiarki

albo bedziesz miał nastepnego do naprawy

tak rodzi sie pasja

:unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to takiego, tak z ciekawości?Dlaczego nie działa, czyżby tez kwasik podziałał?

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co to takiego, tak z ciekawości?Dlaczego nie działa, czyżby tez kwasik podziałał?

ledziak ussr :) elektronika , niestety nie mam pojęcia jak ma układ ale wiem kto może Tobie pomóc :P

Spróbuj pogadać z klubowiczem którego nick klubowy zapomniałem :) ale może przez allegro , tu masz jego nick samulikp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącznie moduły producentów z wyższej półki miały sygnatury.

wśród modułów powszechnych produkowanych w milionach przez producentów elektroniki zazwyczaj rozróżnia się dwa standardy:

średnica 25mm i 29mm

po określeniu średnicy i ewentualnie grubości, trzeba doprecyzować występowanie przycisków.

najpopularniejsze to przyciski na godzinach:

godzina 2 i 3

godzina 2 i 4

i niektóre:

godzina 2, 3, 8

godzina 2, 4, 8

godzina 2, 3, 4

godzina 2, 3, 10

głównymi producentami byli (poza elektroniką inhouse Pulsar, Girard Perregaux, Orient, Elektronika, Synchronar i kilka innych)

Hughes Aircraft - 50% całego rynku LED w latach 70-tych - wszystkie no-name, Wittnauer, Longines, Jaeger LeCoultre, Bulova....

Frontier - wyższa półka - Omega i Hamilton (po roku 1975) , niektóre no-name po roku 1976

Fairchild

Litronix

ps. LCD wcale nie pojawiły się po LED - wypłynęły równolegle w roku 1972, ale marketing lidera (Pulsar TC) spowodował, że standard LED utrzymał się na fali (to prawie tak jak z VHS od JVC). LCD stały się popularne po schyłku LED w roku 1979 - okazały się lepsze i wydajniejsze "energetycznie" i nie wymagały stałego przyciskania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.