Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Greenwatch

Najdrozszy zegarek w Polsce/na swiecie

Rekomendowane odpowiedzi

Blaz- inkunabułów ;) Sory, musiałem, zważając na to co tłukli mi przez cały pierwszy rok studiów moich wspaniałych ;)

Cholera...każdy nowy temat dot. bardziej złożonego problemu niż pokazanie swojego zegarka, albo zaprezentowania zdjęcia gołej babeczki(choć i tutaj zdarzają się kłótnie), kończy się ostrą wymianą zdań, albo gorzej- kłótnią. Wczoraj idąc spać zajrzałem do tego tematu, żeby zobaczyć co przyodziewa na nadgarstek kolega Blaz- odpowiedzi nie było. Dzisiaj w pracy patrzę, a tu trzy strony tematu, myślę sobie temat ruszył. Po chwili bez otwierania wątku, myśli powędrowały w inną stronę- pewnie jest kłótnia, wrzucanie, gnojenie, itp. wybryki. Nie myliłem się jak widać, a szkoda. Nie warto się w tym babrać. Nie jestem znawcą, poważnym kolekcjonerem, zegarmistrzem, jestem jedynie miłośnikiem, sympatykiem, drobnym kolekcjonerem, może zbieraczem raczej i to forum służy poszerzaniu mojej marnej wiedzy, kontaktowi z ludźmi o podobnych zainteresowaniach, ma funkcję rozrywkową, poniekąd jest oderwaniem od rzeczywistości, pozwala kreować jakieś tam zegarkowe marzenia, cele. Mam za przeproszeniem głęboko snobów, "kolekcjonerów", którzy uważają to forum za jakąś zbieraninę przypadkowych ludzi, bezsensownie chwalących się swoją wiedzą, zbiorami, kolekcjami. Z pewnością zauważyliście, że w kłótniach nigdy(prawie) nie biorą udziału uznani forumowi zegarmistrzowie, którzy najczęściej służą jedynie poradą, zajmują się wyceną, oceną naszych zegarków. Może warto wziąć z nich przykład i zakończyć te, donikąd nie prowadzące, dywagacje i zająć się meritum sprawy jakim są najdroższe w Polsce zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Bibliotek@rz, sorry, moja literówka. ;) A odpowiedź jest, ale zatopiła się w mnogości innych wypowiedzi. ;)

Nasze forum jest bardzo podatne na zakusy snobizmu. Jak żadne inne forum tematyczne, może poza samochodowymi. Dlaczego? Proste. Nie ma chyba nigdzie indziej takiej rozpiętości cenowej przedmiotu, wokół którego skupia się nasze zainteresowanie. Dla jednego szczytem marzeń jest Aviator za 600 zł, dla drugiego cóś za milion PLN. I jeden, i drugi zegarek jest dla nabywców przedmiotem niemalże kultu, ale czasami nie da się nie zauważyć, że cenowo dzieli je przepaść. Jedni to przemilczają czując nietakt, inni wręcz podkreślają: "Patrzcie, na jaki zegarek mnie stać!" Wtedy forum może ewoluować w stronę naszej klasy albo innych posiadaczy stuningowanych BMW.

Ja słowa Skomplikowanego odczytałem jako pokazanie punktu widzenia kogoś, kto traktuje zegarek jak lokatę kapitału i tylko o to temu komuś chodzi. Patrzy na nasze forum i puka się w głowę, bo co go obchodzi jakaś komplikacja albo dyskusja o np. różnicami pomiędzy diverami Seiko. Jego obchodzi ile może zyskać po sprzedaży zegarka. Dlatego jego nie interesuje Forum Miłośników Zegarków, a raczej portale aukcyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zwykle nie reaguję, ale fakt- skręca coś człowieka jak widzi pod swoim adresem jakieś wrzuty bezpodstawne(w tym przypadku akurat cała forumowa społeczność, do której przynależymy, była wzięta pod szpic). Każdy kto tutaj przebywa ma inne potrzeby, inaczej forum postrzega- jeden chce się pochwalić swoim jedynym, ale najważniejszym przez to zegarkiem, kto inny chce zaspokoić swoje snobistyczne zapędy(niewielu takich tutaj jest, sam nie zarejestrowałem), inny chce zapytać, dopytać, poprosić o poradę przed zakupem. Jeszcze inni udzielają się tylko w luźnych rozmowach, nie przeszkadzając innym, co przecież naganne nie jest(choć to forum zegarkowe). Może w końcu zrozumieją ideę forum i kupią swój pierwszy zegarek, zaczną się udzielać, poszerzać wiedzę. Jeśli ktoś jest poza forum, a interesuje się zegarkami to ma do tego pełne prawo. Ale kiedy zbiera je i przy okazji obraża użytkowników forum, wcześniej nawet tu nie zaglądając, on jest snobem. Ma do tego prawo, co nie zmienia faktu że irytuje to użytkowników(zrozumiałe). Podejrzewam że O. Janiak mając tak drogi zegarek nie wchodzi na forum, dla niego ten zegarek to przedmiot użytkowy, może nawet nie wie o istnieniu forum. Takich osób jest multum, co nie znaczy że uważają nas za jakiś dziwaków. Gdybyśmy zrzeszali wszystkich właścicieli zegarków mechanicznych/automatycznych/świadomych istnienia świata zegarkowego, mielibyśmy tutaj conajmniej kilkadziesiąt/kilkuset userów. A ilu mamy? Jak dla mnie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Myślę, że masz rację. O. Janiak i jemu podobni traktują zegarek jak spinki do mankietu czy krawat. Wiedzą, że dobry zegarek trzeba mieć, ale poza tym w ogóle się nimi nie interesują. Nie lubię gościa, ale trzeba przyznać, że umie się ubrać. Nie jest więc typowym zegarkowym snobem. Myślę jednak, że na naszym forum czy ogólniej w naszym kręgu są snobi, którzy potrafiliby (jeśli już tego nie robią) powiedzieć do właściciela Casio: jestem od Ciebie lepszy, bo mnie stać na więcej. Żeby uściślić: nie spotkałem się na forum z takim zachowaniem, ale sądzę, że może ono mieć miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, to często naturalny, podświadomy odruch- mam coś droższego, jestem lepszy. Jak już ktoś coś takiego u siebie zauważył, to niedobrze, lepiej niech się takimi przemyśleniami nie chwali. Oczywiście takie ubliżanie na płaszczyźnie persona-persona jest niesmaczne conajmniej. Oczywistością jest że zegarek za kilka kółek jest lepszy od zegarka za kilka setek(nie zawsze ;) ), co nie znaczy że właściciel jest bardziej wartościowy/lepszy/przystojniejszy/inteligentniejszy, i co najważniejsze darzy zegarek większym uczuciem, lepiej zna się na zegarkach. Po prostu go stać, lepiej mu się wiedzie, więcej pieniędzy przeznacza na swoje pasje. Ale nigdy, przenigdy, nie można oceniać kogoś jako osoby, miłośnika, znawcy po tym jak wygląda jego kolekcja. Może jej nawet nie być, może być w postaci jednego zegarka, liczy się pasja, wiedza, obycie w temacie. Ja uwielbiałem samochody, marzyłem o pewnym modelu(nieosiągalnym dla gówniarza), kupowałem Auto Świat w wieku 10 lat. I nikt nigdy nie powiedział że jestem gorszy bo nie mam samochodu. Kiedyś tam zrealizowałem marzenie i było fajnie, stałem się "posiadaczem", udzielałem się w Klubie. I o to chyba chodzi w pasji- o dążenie do realizacji, nie o snobizm, zadufanie, poniżanie kogoś(choć sam zostałem tutaj o to posądzony kilka dni temu, niesłusznie moim zdaniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

Wcale nie chcialem wsadzac "kija w mrowisko". Po prostu jestem poczatkujacym zegarkomaniakiem i chcialem za posrednictwem tego forum zdobyc dodatkowa wiedze o zegarkach. Skoro mozna tu przeczytac o roznych mechanizmach - dlaczego nie przeczytac o najdrozszych zegarkach? Gdybym interesowal sie harleyami - tez bym chcial wiedziec, jaki jest najdrozszy - ze zwyklej ciekawosci! I skoro zapisalem sie do tego forum - dlaczego mam szukac tej informacji w innym miejscu??

Interesuje mnie nadal - o jakim najdrozszym (nie najcenniejszym) zegarku w Polsce slyszeliscie , a jaki widzieliscie!

Dziekuje kolegom bEEf i michu za informacje - tego oczekiwalem po tym watku!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zegarkow "W polsce" - trudna sprawa. Mam dalekie przekonanie, ze niewiele, jesli wogole jest u nas tourbillon'ow.....przynajmniej rozmowy z wieloma sprzedawcami mnie o tym przekonuja.

Jest jednak spora grupa milosnikow-kolekcjonerow (czesc tej grup top uznani forumowi koledzy) posiadajacych bardzo drogie i wyjatkowe zegarki. JAkie - to juz w ich gestii lezy ewentualna odpowiedz.

A co do przytoczonego przez jednego z kolegow artykułu z gazety - co jak co, ale po Panu Janiaku nie spodziewal bym sie takiego zegarka. JAko, ze to osoba zwiazana scisle z moda - myslal bym raczej o jakis modowych czasomierzach, max. Ralph Lauern - a tu takie buty.......ciekawe swoja droga, czy taki zegarek zostal przez niego nabyty z pasji, czy moze z checi "lansu"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet
Co do zegarkow "W polsce" - trudna sprawa. Mam dalekie przekonanie, ze niewiele, jesli wogole jest u nas tourbillon'ow.....przynajmniej rozmowy z wieloma sprzedawcami mnie o tym przekonuja.

Jest jednak spora grupa milosnikow-kolekcjonerow (czesc tej grup top uznani forumowi koledzy) posiadajacych bardzo drogie i wyjatkowe zegarki. JAkie - to juz w ich gestii lezy ewentualna odpowiedz.

A co do przytoczonego przez jednego z kolegow artykułu z gazety - co jak co, ale po Panu Janiaku nie spodziewal bym sie takiego zegarka. JAko, ze to osoba zwiazana scisle z moda - myslal bym raczej o jakis modowych czasomierzach, max. Ralph Lauern - a tu takie buty.......ciekawe swoja droga, czy taki zegarek zostal przez niego nabyty z pasji, czy moze z checi "lansu"...

To jakies nieporozumienie z tym artykułem, tam nigdzie nie jest napisane że prezentowane zegarki sa własnością prezentujących, te osoby jako związane z tym magazynem poprostu użyczyły swoich nadgarstków. Co do Janiaka to niedawno w którymś z programów modowych opowiadał ze nosi Edoxa z serii motorowodnej. Przyznacie ze od Edoxa do Audemarsa droga równie daleka co od Passata do Bentleya Continentala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

A tak jeszcze apropos tego artykułu, obok znamienitych marek był tam także zaprezentowany (chociaż biorąc pod uwagę jakośc zdjęc i wielkośc zegarków na nich to trudno mówic o prezentacji) zegarek firmy Watch4ever....biorąc pod uwagę podaną cenę nie sądzę aby był to jakiś badziew. Czy ktoś z Państwa wie coś na temat tej marki, chocby kto to w Polsce dystrybuuje?

Niestety na tym forum nie znalazłem żadnej wzmianki n/t temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.