Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Greenwatch

Najdrozszy zegarek w Polsce/na swiecie

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawosci sprwdzilem jaki jest obecnie najdrozszy zegarek do kupienia w polskim serwisie aukcyjnym, no i musialem sie skoncentrowac, zeby dobrze policzyc zera:)

naszla mnie taka mysl:

jak drogie zegarki nosza Polacy - jezeli mozna prosze o info jaki najdrozszy zegarek widzieliscie w Polsce/slyszeliscie ze ktos takowy posiada/ macie taki zegarek

dla porownania prosze o info jak to sie przedstawia na swiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę żeby posiadacz najdroższego zegarka(jeśli jest forumowiczem) chciałby się nim tutaj pochwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bez sensu, jeśli nie jest to zabytek to dla mnie jest on nic nie wart, to tylko pomnik snobizmu, kupił go jakiś noworuski który pewnie nie zna się na zegarkach i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

najdroższym zegarkiem na świecie jest dla każdego Forumowicza jego własny, ulubiony zegarek.

Nie sądzę żeby posiadacz najdroższego zegarka(jeśli jest forumowiczem) chciałby się nim tutaj pochwalić.

Wobec tego co napisałem powyżej, to chciałby się pochwalić, i chwali się - vide Galeria ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, jak zobaczyłem temat w pracy, to wiedziałem, że jak dojadę do domu, to będzie jakiś wpis o snobizmie ;) Panowie - skupmy się na temacie, albo pomińmy milczeniem, jeśli nas nie interesuje, bo, przepraszam, przeczulenie na punkcie snobizmu zdradza jedynie, że ktoś ma z tym jakiś problem, ale nic nowego nie wnosi. Ceny zegarków mogą być drażliwym tematem w pewnych kręgach, ale nie na forum zegarkowym, proszę! Tu jedynie mogą stanowić ciekawostkę (szczególnie te astronomiczne). Ustalmy po prostu jako aksjomat, że ilość zarabianych pieniędzy o "jakości" człowieka nie świadczy i inne banalne rzeczy, o których każdy dorosły człowiek po prostu wie. Mając to za punkt wyjścia, być może łatwiej się będzie rozmawiało.

Więc co do tematu - kwestię "najdroższy" potraktował bym symbolicznie, bo oczywiście _tego_ jedynego nie znajdziemy. Jest wiele osób, które swoich zegarków i ich cen nie ukrywają (a i zawsze je można sprawdzić), więc temat może się rozwijać bez zaglądania komuś na siłę do portfela. Tak się akurat składa, że kupiłem dziś nowego Malemana - skusił mnie artykuł (w zasadzie artykulik) o zegarkach. Nie jest on może zbyt merytoryczny, bo ogranicza się w zasadzie do wymienienia modeli i cen, z krótki, opisem - cóż, ale akurat pasuje do tego wątku ;) Ceny zaczynają się od 2k zł, ale są i takie rodzynki:

Olivier Janiak - Audemars Piguet Royal Oak Offshore w białym złocie - 250 000zł

Maciej Skuza - Audemars Piguet Royal Oak Offshore w złocie, limitowany do 98 sztuk - 320 000zł

Andrzej Miękus - Arnold & Son True North Perpetual z równaniem czasu i wiecznym kalendarzem - 220 000zł

No cóż - cenowa astronomia w czystej postaci B) I wśród wszystkich wymienionych w czasopiśmie tylko jeden Rolek, więc nie jest chyba tak źle :P Resztę wrzucę przy okazji do "Co kto nosi", bo są tu też całkiem ciekawe sikorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodzę się z przedmówcą.

aczkolwiek, zakup timexa i przylepienie do niego na taśmę klejącą Koh-I-Noor'a zawsze było moim marzeniem...

dodatkowo - diament tej wielkości skutecznie zabezpieczałby zasłanianie zegarka przez rękaw marynarki.

I love it when a plan comes together

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest forum o węglu, ale Koledze chodziło o brylant? ;)

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ech, jak zobaczyłem temat w pracy, to wiedziałem, że jak dojadę do domu, to będzie jakiś wpis o snobizmie ;) Panowie - skupmy się na temacie, albo pomińmy milczeniem, jeśli nas nie interesuje, bo, przepraszam, przeczulenie na punkcie snobizmu zdradza jedynie, że ktoś ma z tym jakiś problem, ale nic nowego nie wnosi. Ceny zegarków mogą być drażliwym tematem w pewnych kręgach, ale nie na forum zegarkowym, proszę! Tu jedynie mogą stanowić ciekawostkę (szczególnie te astronomiczne). Ustalmy po prostu jako aksjomat, że ilość zarabianych pieniędzy o "jakości" człowieka nie świadczy i inne banalne rzeczy, o których każdy dorosły człowiek po prostu wie. Mając to za punkt wyjścia, być może łatwiej się będzie rozmawiało.

Więc co do tematu - kwestię "najdroższy" potraktował bym symbolicznie, bo oczywiście _tego_ jedynego nie znajdziemy. Jest wiele osób, które swoich zegarków i ich cen nie ukrywają (a i zawsze je można sprawdzić), więc temat może się rozwijać bez zaglądania komuś na siłę do portfela. Tak się akurat składa, że kupiłem dziś nowego Malemana - skusił mnie artykuł (w zasadzie artykulik) o zegarkach. Nie jest on może zbyt merytoryczny, bo ogranicza się w zasadzie do wymienienia modeli i cen, z krótki, opisem - cóż, ale akurat pasuje do tego wątku ;) Ceny zaczynają się od 2k zł, ale są i takie rodzynki:

Olivier Janiak - Audemars Piguet Royal Oak Offshore w białym złocie - 250 000zł

Maciej Skuza - Audemars Piguet Royal Oak Offshore w złocie, limitowany do 98 sztuk - 320 000zł

Andrzej Miękus - Arnold & Son True North Perpetual z równaniem czasu i wiecznym kalendarzem - 220 000zł

No cóż - cenowa astronomia w czystej postaci B) I wśród wszystkich wymienionych w czasopiśmie tylko jeden Rolek, więc nie jest chyba tak źle :P Resztę wrzucę przy okazji do "Co kto nosi", bo są tu też całkiem ciekawe sikorki.

To jest cenowa astronomia, ale dla przeciętnego człowieka. Dla np. Janiaka, który zarabia kilkadziesiąt tys. miesięcznie, to nie jest tak ogromna kwota.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

In 1999 the most expensive watch ever sold, a 1933 gold Patek Phillipe with 24 complications, was auctioned off at Sotheby's for $11 million. Czyli jak dotąd, zegarkiem, który osiągnął najwyższą cenę na aukcji był złoty Patek z 1933 r. Poszedł za 11 milionów dolarów.

Źródło: http://www.forbes.com/2004/12/01/cx_ns_1201feat.html

A tu link do strony z najdroższymi zegarkami w 2009 roku: http://www.luxois.com/article/2009/01/22/t...watches-in-2009

Co ciekawe, żaden z tych najdroższych mi się nie podoba.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie owszem - ten Blancpain się podoba

życie jest za krótkie żyby mieć tylko jeden zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audemars Piguet Grande Complication

A ten niby zły? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AP jest świetny. Mnie sama świadomość posiadania tak skomplikowanego zegarka, jak jeden z tych na liście sprawiała by mnóstwo radochy. Cena, w przypadku takiej astronomii jest, jak pisałem, tylko ciekawostką. Przecież i tak sobie takiego nie kupię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Dla mnie najdroższy zegarek to ten, którego aktualnie mam. Potem jest na ręku następny faworyt i on jest najdroższy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty w ogóle Blaz aktualnie nosisz, bo straciłem już rachubę w tych Samuraiach, modach, Blue Angelsach itd. ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, wg tego, co pisze, to Patek Philippe Sky Moon Tourbillon Ref. 5002 P, nie? ;) A za rok kupi kolejny z tej listy. Kto bogatemu zabroni ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Bibliotek@rz, w tej chwili Poljota, którego dziś odebrałem. ;) Jutro zamieszczę zdjęcia. Pójdzie jednak do ludzi, bo to jednak nie mój typ. Czekam na Samuraia i moda. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy z CBA powiedzia mił, że jeden biznesmen którym się zajęli nosił zegarek za milion zł, niestety nie potrafił podać modelu. Ponoć to była dość głośna sprawa...

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie Patek jakowyś. Ale sikora za bańkę to bym się jednak w Polsce nie spodziewał - ciekawostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie potrafił podać modelu ani marki to skąd był pewien że kosztował milion złotych...brzmi jak historia przy piwku.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skoro nie potrafił podać modelu ani marki to skąd był pewien że kosztował milion złotych...brzmi jak historia przy piwku.. ;)

Tyż prawda, zwłaszcza że kwota taka podejrzanie "okrągła" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewnie Patek jakowyś. Ale sikora za bańkę to bym się jednak w Polsce nie spodziewał - ciekawostka.

Oj zdziwiłbyś się.

Są w Polsce kolekcjonerzy którzy mają po

kilka sztuk w tej cenie. Tylko czy muszą od razu to rozgłaszać? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraźcie sobie, że taki kolekcjoner loguje się na forum i wystawia swoje cacka w galerii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki kolekcjoner traktuje to forum jak

miejsce dla snobistycznych pajaców nie mających

pojęcia o zegarmistrzostwie, a chcących się pokazać ze swoimi

zegarkami. Niestety.

Logowanie zatem jest dla niego, i jemu podobnych startą czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Taki kolekcjoner traktuje to forum jak

miejsce dla snobistycznych pajaców nie mających

pojęcia o zegarmistrzostwie, a chcących się pokazać ze swoimi

zegarkami. Niestety.

Logowanie zatem jest dla niego, i jemu podobnych startą czasu.

Odważna teza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
He he ubodło. Trochę luzu chłopaki.

Ja też na początku reagowałem jak wy, ale z czasem

przyznałem gościom rację.

Stary jaką rację. Temu co ma zegarek za xxxzł czy temu co ma za xxxxxzł. Najdroższy??? w jakim sensie? Wydania pieniędzy, czy wartości faktycznej? I kto może kogo uważać za dupka?

"Fajny film wczoraj widziałem..." jeden dupek chwalił się Patkiem ale na nikim nie zrobiło to większego wrażenia i niech tak będzie. Jeżeli ktoś sobie nie życzy to niech się nie chwali. I druga strona, jeżeli ma ochotę to jest odpowiedni dział na forum żeby zaprezentować swoje nabytki i to w czym się nosi na co dzień.

A cha. Nudzi mnie pokazywanie co kto nosi i ile wydał za stringi czy zegarek- to jest prawdziwa wiocha. I takie artykuły budzą we mnie niesmak do piękna zegarmistrzowskiej sztuki. ;)

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.