Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lestaf

Symbian-Nokia n95-GPS

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten temat, bo mam nadzieje, że może wy mi pomożecie. Kupiłem niedawno na allegro nokie n95 i mam poważny problem z zainstalowaniem map. Próbowałem już Garmina i Nokia maps, ale za każdym razem telefon odmawia instalacji sisów z powodu błędu certyfikatu i braku zaufania do aplikacji. Próbowałem juz cofać datę, ale to pomogło tylko w przypadku instalowania odtwarzacza plików avi.

Słyszałem coś o łamaniu systemu, ale telefon ma gwarancje do grudnia, więc nie chce sie w takie coś bawić, poza tym mam najnowszą wersje symbiana, a tej jak czytałem nie da sie złamać. Ustawiłem w telefonie, żeby instalował wszystko, ale to i tak nie pomogło. Co zrobić, żeby telefon miał gdzieś te certyfikaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, mam n95 8 giga

Podłącz telefon do kompa i przy pomocy nokia suite zrób upgrade softu telefonu.

nokia maps powinno być preinstalowane.

Po tej akcji zrób upgrade mapek.

Jak masz abo z dobrym (tanim) internetem to polecam darmowe google maps na symbiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tyle że ja jestem zielony jeśli chodzi o symbiana i nie chce czegoś zepsuć. Z tego co napisano na aukcji w marcu wgrywali w salonie najnowszy soft, więc chyba nie trzeba aktualizować. Dostałem sam telefon, bez płytki. PC suit sciągnąłem z neta, ale jak podłacze komórkę do USB to wyskakuje, że telefon podłączony w niekompatybilnym trybie i nie da się połaczyc z telefonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy trzeba podpisywać na specjalnej stronie jeżeli cofanie daty nie pomaga. Niestety nigdy tego nie robiłem więc nie napiszę jak. Zapraszam na www.forumnokia.pl, tam na pewno znajdziesz pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Co do certyfikatów - appsy na symbiana, niektóre oczywiście trzeba podpisać. Trzeba mieć do tego certyfikat wyrobiony pod swój numer imei. Wtedy za pomocą programu na kompie podpisujesz program swoim certem i instalujesz w telefonie. Ja nie bawię się w to i złamałem symbiana za pomocą Secmana i HelloCarbide. Teraz instaluję wszystko bez problemu. O gwarancję się nie martw, bo w razie "W" robisz reset fona i wraca do stanu "dziewiczego" i nikt nic nie będzie wiedział. Jeśli jednak boisz się musisz wyrobić certyfikat. Zajmują sie tym chińczycy na forum OPDA. Uprzedzam jednak, że krzaczków co nie miara i chyba tydzień czekania. Na moim forum komórkowym jest obszerny opis jak złamać symbiana, jak chcesz podeślę Ci linka. Jak nie zostaje OPDA. Co do samego softu N95 - nie śledzę, ale sprawdź na symbianOS.pl albo ipmart.pl czy faktycznie nie da się Twojego złamać. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest te Secmana i HelloCarbide? Jak sie tym łamie symbiana? Zgaduje, że to nie jest zaklęcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym nie wiem czy GPS pokładowy nokii n95 współpracuje z innymi oprogramowaniami niż Nokia maps. Przynajmniej dawniej tak było, może to poprawili.

Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
A co to jest te Secmana i HelloCarbide? Jak sie tym łamie symbiana? Zgaduje, że to nie jest zaklęcie :)

To programy na telefon:

Secman - wyłącza zabezpieczenia telefonu, a HelloCarbide umożliwia dostęp do plików systemowych.

Poniżej link do tutka zrobionego przez mojego kolegę.

http://www.nokia-e51.net/zlamanie-systemu-nokia-e51-z-softem-2003436-vt1076.htm

Trzeba jednak się zalogować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poza tym nie wiem czy GPS pokładowy nokii n95 współpracuje z innymi oprogramowaniami niż Nokia maps. Przynajmniej dawniej tak było, może to poprawili.

W necie czytałem, że do n95 można wgrywać dosłownie wszystko, ludzie śmigają na garminie, tom tomie i innych takich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

W necie czytałem, że do n95 można wgrywać dosłownie wszytsko, ludzie śmigają na garminie, tom tomie i innych takich.

Ja śmigałem na TT - działa wybornie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na nokii n95 śmiga google maps, garmin, wszystko co chcesz dla symbiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś mi ostatnio przyszła ochota na n95 więc zrobię mały oT w offtopowym temacie - jak z baterią, tak realnie?

Przy okazji - mam na wymianę SEc902 w doskonałym staniem, kompletną.

:-)

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakoś mi ostatnio przyszła ochota na n95 więc zrobię mały oT w offtopowym temacie - jak z baterią, tak realnie?

Wszyscy narzekaja z tą baterią, a ja uważam, że przy tylu funkcjach i tak wielkim wyświetlaczu jaki ona ma, bateria trzyma przyzwoicie.Ja w swojej n95 wyłączyłem bluetooth, 3G,wyszukiwanie wlanu i bateria trzyma mi około 40 godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dni, nie ma wypasu ale kolega ma iphona i trzma mu 1 dzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 dni, nie ma wypasu ale kolega ma iphona i trzma mu 1 dzień

Wypasu nie ma, ale w końcu w Somalii nie mieszkam ani w Burkina Faso i prąd w domu mam, w samochodzie też mam ładowarkę, więc jak sie rozładuje zawsze jest gdzie podładować. 40 godzin to super wynik jak na taki sprzęt,w necie czytałem że podobno góra 30 do 36 godzin wytrzymuje. Ja powyłączałem wszystko oprócz GSM, sciemniłem optymalnie wyświetlacz i udowodniłem, że te 36 godzin to nie wyrok.

Ja jestem osobiście zadowolony w każdym razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Prawda jest taka, że jak bateria wytrzyma od wyjścia z domu do powrotu z pracy to jest ok. Można podładować. Problem baterii rozwiązano dopiero przy N95-2, którą sam miałem. 3 dni spokojnie leciałem na jednym ładowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się wgrać nawigację!!! :) Znalazłem na rapidshare Garmina z instalkami SFX ZIP zamiast SIS, po zainstalowaniu okazało się, że wszystko działa tylko nie ma map. Mapy podmieniłem z innego folderu, sciągniętego juz wcześniej (mam chyba z sześć wersji Garmina ;) )

i mapki się wyświetlają. Ciesze się, jutro zobaczymy jak zadziała wszystko na trasie. Dzięki wszystkim za rady.

Jeśli ktoś kiedyś będzie miał podobny problem, to wklejam linka do rapidshare, gdzie znalazłem Garmina z SFX ZIP

http://peb.pl/programy-nawigacyjne-i-mapy/...igacja-dla.html

Linki są u rudy211

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przyjechałem do pracu testując Garmina w komórce. Zachowuje się nawet znośnie, choć czasem tak informował mnie o zakrętach, że gdyby nie fakt, że znam tą trasę na pamięć, to nie wiem czy bym trafił...Niepokoi mnie jednak to, że jak przed chwilą wszedłem do rejestru okazało się, że telefon łączył się z internetem i pościągał kilka kb danych. W ustawieniach wylączyłem Garmin online, zresztą już na poziomie instalacji zastrzegłem sobie, żeby z netem sie nie łączył. Ktoś jeszcze miał taki problem?

EDIT

Wyjąłem karte sim i włączyłem telefon offline. Okazało się, że bez dostępu do neta wogóle nie mogę połaczyć się z satelitą... Nie ma innej mozliwości łaczenia się z satelitą niż internet? Myślałem że n95 ma własny nadajnik jak standardowe GPSy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To A-GPS - wspomaganie. Szybcej łapie sygnał GPS wspomagając sie siecia komórkową. To nie pożera zbyt dużo kb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To A-GPS - wspomaganie. Szybcej łapie sygnał GPS wspomagając sie siecia komórkową. To nie pożera zbyt dużo kb.

A da się to wyłączyć całkowicie? Standardowe GPSy wogóle nie mają opcji internety i działają...

EDIT

Dobra już wiem ;)http://www.nokia.pl/explore-services/nokia...-maps-1-0/a-gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.