Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hans140

Jak dokładne są wasze Omegi?

Rekomendowane odpowiedzi

Może trudno w to uwierzyć ale moja Omega Hour Vision z werkiem 8500, przyspiesza średnio 4 s na tydzień (jak nie zapomnę sprawdzić, to w edycji postu podam później jak to wygląda w skali doby).

Noszę ją codziennie, a do spania kładę na boku, koronką do dołu.

"Każdą rzecz pięknie uczynił w jej czasie. Nawet czas niezmierzony włożył w ich serce,

żeby człowiek nigdy nie zgłębił dzieła, które prawdziwy Bóg uczynił od początku do końca."

(Kazn. 3:11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może trudno w to uwierzyć ale moja Omega Hour Vision z werkiem 8500, przyspiesza średnio 4 s na tydzień (jak nie zapomnę sprawdzić, to w edycji postu podam później jak to wygląda w skali doby).

Noszę ją codziennie, a do spania kładę na boku, koronką do dołu.

Wobec tego co piszesz jak chyba również zdecyduję się na odkładanie mojej HV koronką do dołu. Dotychczas spała koronką do góry. Może zmiana pozycji doda jej nieco dokładności, choć obecny poziom precyzji zadowala mnie całkowicie. :)

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wobec tego co piszesz jak chyba również zdecyduję się na odkładanie mojej HV koronką do dołu. Dotychczas spała koronką do góry. Może zmiana pozycji doda jej nieco dokładności, choć obecny poziom precyzji zadowala mnie całkowicie. :)

Wcześniej próbowałem z nią spać w różnych pozycjach (hi hi). Ostatecznie ta okazała się optymalna i dobrze się dopasowaliśmy, choć w konsekwencji zupełnie zaniedbałem Longinesa (Flagship - ETA 2894-2). Cóż, Omega odwdzięczyła mi się za moją bezwzględną wierność. :)

"Każdą rzecz pięknie uczynił w jej czasie. Nawet czas niezmierzony włożył w ich serce,

żeby człowiek nigdy nie zgłębił dzieła, które prawdziwy Bóg uczynił od początku do końca."

(Kazn. 3:11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając ten wątek nie miałem jeszcze Omegi, ale jakiś czas temu, po długich poszukiwaniach znalazłem to czego szukałem. Więc jest to Omega kaliber 601 ( złota, klasyczna linia, na pasku ). Oczywiście od pierwszych minut zacząłem sprawdzać jej dokładność i z radością stwierdzam że, jest to mój pierwszy tak dokładny mechaniczny zegarek: -2 sek/24h ( podczas noszenia ). Myślę że, jest to niezły wynik jak na 37 letni zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość M.Lacroix
Zakładając ten wątek nie miałem jeszcze Omegi, ale jakiś czas temu, po długich poszukiwaniach znalazłem to czego szukałem. Więc jest to Omega kaliber 601 ( złota, klasyczna linia, na pasku ). Oczywiście od pierwszych minut zacząłem sprawdzać jej dokładność i z radością stwierdzam że, jest to mój pierwszy tak dokładny mechaniczny zegarek: -2 sek/24h ( podczas noszenia ). Myślę że, jest to niezły wynik jak na 37 letni zegarek.

To jest IDEALNY wynik, porównując ją do mojej, która "ciśnie wancki" w granicach -23s. na dobę (dzisiaj znowu sprawdzałem) w nowej Aqua Terra, która 3 lata leżała nie ruszana jaką niedawno zakupiłem...

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moja PO tez dokładnością nie grzeszy. Przyspiesza dziennie ok 9s i jak dla mnie tragedia. Mam ją pół roku i zastanawiam sie czy już z nia lecieć do zegarmistrza czy jeszcze dać jej trochę czasu...?! Może macie swoje przemyślenia w tej kwestii?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No moja PO tez dokładnością nie grzeszy. Przyspiesza dziennie ok 9s i jak dla mnie tragedia. Mam ją pół roku i zastanawiam sie czy już z nia lecieć do zegarmistrza czy jeszcze dać jej trochę czasu...?! Może macie swoje przemyślenia w tej kwestii?!

Jeżeli masz ją pół roku to czekałeś jakieś 5 miesięcy za długo. Jeżeli jest na gwarancji to odsyłaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, ze taki troche off ale mam nastepujace pytanie: skoro Wasze omegi sa tak niedokladne to co jaki okres czasu je regulujecie tzn. ustawiacie prawidlowy czas?

nadmienie, ze uzywam zegarka kwarcowego i nie jest to omega.

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze - nie ustawiam jej :-) od jakiegoś czasu chodzi 10s do tyłu (chyba już od 2 miesięcy) - dobowo wychodzi na "0" więc jej nie ustawiam - ale gdyby się śpieszył/późniła więcej to pewnie przestawiał bym ją jak przestawiam datę (31/1) :-)

P.S. zauważyłem że coraz rzadziej sprawdzam jej dobową dokładność :-) chyba przyzwyczaiłem się do tego iż ma niewielkie odchyłki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W optymalnym położeniu "twarzą do ziemi" +2 s/dobę - Seamaster 120 Chronometer 1109. W położeniach mniej optymalnych do +9 s/dobę. Reguluję 1-2 razy w miesiącu + zmiany daty oczywiście. Natomiast bywają problemy z maksymalnym naciągiem - trzeba ponosić choćby te 3-4 h dziennie, bo 24 h nieruchomego leżenia zatrzymuje zegarek.

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przepraszam, ze taki troche off ale mam nastepujace pytanie: skoro Wasze omegi sa tak niedokladne to co jaki okres czasu je regulujecie tzn. ustawiacie prawidlowy czas?

nadmienie, ze uzywam zegarka kwarcowego i nie jest to omega.

Jesli wiesz, ze Twoj zegarek w danym momencie spieszy 2 minuty, to wiesz tez, ktora jest godzina. A z drugiej strony, minuta w te czy w druga, nie gra roli, naprawde. Kiedys by mnie to denerwowalo, ale obecnie czasem z pewnym zaskoczeniem konstatuje, ze moj zegarek spieszy 3 minuty. I wcale nie pedze do komputera, zeby go prawidlowo ustawic. Zrobi sie to przy przestawianiu daty, co musze i tak robic raz w miesiacu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli wiesz, ze Twoj zegarek w danym momencie spieszy 2 minuty, to wiesz tez, ktora jest godzina. A z drugiej strony, minuta w te czy w druga, nie gra roli, naprawde. Kiedys by mnie to denerwowalo, ale obecnie czasem z pewnym zaskoczeniem konstatuje, ze moj zegarek spieszy 3 minuty. I wcale nie pedze do komputera, zeby go prawidlowo ustawic. Zrobi sie to przy przestawianiu daty, co musze i tak robic raz w miesiacu. :D

Dla mnie tak duza niedokladnosc jest nie do przyjecia - po prostu lubie jak zegarek wskazuje dokladny czas, tolerowana odchylka to pare sekund. Do komputera tez nie pedze, wystarczy jak raz na tydzien ustawie dokladnie. Dlaczego musisz przestawiac date raz w miesiacu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlaczego musisz przestawiac date raz w miesiacu?

Bo lubie miec prawidlowy dzien miesiaca. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bo lubie miec prawidlowy dzien miesiaca. :D

Czy to znaczy, ze nie ma wszystkich dni miesiaca, np. 31 dnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy to znaczy, ze nie ma wszystkich dni miesiaca, np. 31 dnia?

To jest zegarek z duza data, dwie tarcze, pierwsza pokazuje 0-3, druga 0-9, tak wiec, jesli nie przestawisz to po 31 bedziesz mial 32, 33, itd., az do 39, potem bedzie 00. Prawdziwa komplikacja. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jest zegarek z duza data, dwie tarcze, pierwsza pokazuje 0-3, druga 0-9, tak wiec, jesli nie przestawisz to po 31 bedziesz mial 32, 33, itd., az do 39, potem bedzie 00. Prawdziwa komplikacja. :D

O rany, to juz nie dla mnie :D

Pozdrawiam i zycze milego wieczoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświerzając temat sprzed ponad 2,5 roku ;) :

cal. 1030, 1972 r., + 5 do 6 sek/dobę.

Nie mając wiedzy co do jej ostatniego (o ile było!) czyszczenia/smarowania trafiła wczoraj do Kruka. Czas pokaże, czy będzie to oznaczało poprawę dokładności chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.