Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość dude_rulez

problem z data w zegarku?!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dude_rulez

Witam

Zegarek ktory posiadam pokazuje ktory jest dzien miesiaca oraz nazwe tego dnia. Problem polega na tym, ze dzien przeskakuje 5 minut przed polnoca, a nazwa dnia mniej wiecej o godzimie 2:30. W zwiazku z tym mam pytanie czy taka niedokladnosc jest dopuszczalna czy jest to wada techniczna zegarka ktora moze stanowic podstawe reklamacji?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dude_rulez

moze jednak ktos odpowie? :) pytanie jak najbardziej aktualne 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to tylko uzależnione od konstrukcji mechanizmu.

Nie jest to żadna wada.

Specjalnie konstruktor zegarka zaprojektował kalendarz tak, aby nie obciążać przekładni zegarka przerzucaniem 2-óch kalendarzy jednocześnie. Przy równoczesnym przerzucaniu podwójnego kalendarza zegarek by się zatrzymał.

Pozdrawiam

AM

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dude_rulez

bardzo dziekuje Panu amroziuk(owi) ponownie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to normalne i nie jest to wada, czy ten zegarek to Orient?

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość CALYPSO

Ja obstawiam że Maurice Lacroix :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ręcznie nakręcanej Rakiecie datownik przeskakuje bardzo szybko.

Ok.20 minut przed północą nic sie nie dzieje,zegarek idzie normalnie,aż tu

nagle cyk!! i obydwa kalendarze przeskakują jednocześnie.Natomiast

Orient (automat)przerzuca bardzo wolno.Pierwszy kalendarz zaczyna sie

"chować pod tarczę" o 23.30, a drugi ok. 1.00.Cała "operacja" konczy się

ok.2.45. Swego czasu miałem jeszcze inny automat, który również przerzucał datownik tak wolno.Nasuwa się więc wniosek, że automaty( a raczej ich spręzyny) mają mniejszą siłę niż machanizmy nakręcane ręcznie. Czy tak jest w rzeczywistości?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wniosek był błędny, gdyż niektóre automaty również posiadają

datownik, który jest bardzo szybko przerzucany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój wniosek był błędny, gdyż niektóre automaty również posiadają

datownik, który jest bardzo szybko przerzucany.

Np. Tissot Le Locle,

Vostok Amfibia

Za to Seiko SKX007 zmienia datę powoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tommygun

Pamietam, że gdy rozbierałem poljota to datownik miał rozwiązany w ten sposób iż na wewnętrznej krawędzi kółka z datą były ząbki. W rakiecie podobnie. z tym że w rakiecie był cały mechnizm naciągania małego "kopytka" które po osiągnięciu pewnego naciągu strezelało jak cyngiel pistoletu w zabki kółka datownika i obracało nim w jednej chwili. Wpoljocie natomiast mechanizm był prostszy i kółko datownika było obracane trybikiem z wypustką który obracał z prędkością raz na dobę i z taką też prędkością obracał kółkiem datowym. Nie pamiętam jak długo to trwało ale od momentu gdy wypustka dotknęła ząbków kółka datonika do momentu gdy je obróciła do kolejnej daty mijało parę(naście) ładnych minut. Na rysunku czerwonym jest zaznaczona wypustka na kółku napędowym. W jednym przypadku(:D powoli obraca datownikiem, a w drugim (a) naciąga języczek "kopytka". Z góry przepraszam za nazewnictwo i rysunki ale jestem amatorem jak psia mać i tylko opisuje co widziałem;)

post-0-0-66672800-1330497702.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeskakiwanie 5 minut przed północą (albo kiedykolwiek) można łatwo skorygować. Wystarczy zdjąć wskazówki (radzę ostrożnie by nie poniszczyć tarczy - najlepiej specjalnymi szczypczykami) i na nienakręconym zegarków ustawić je na 12:00 zaraz po przeskoczeniu daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Przemas

Witam. A co zrobić jeśli data zatrzymuje się w połowie okienka? I to nie co dzień ale raz dwa razy na miesiąc. I to w zegarku OMEGA automatic CO-AXIAL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie w starym Atlanticu, kaliber AS 1700, ale zeby w miare nowej Omedze? Zegarmistrz powiedzial mi ze odpowiedni zabek (zabki) w kole zebatym sa pewnie wylamane.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. A co zrobić jeśli data zatrzymuje się w połowie okienka? I to nie co dzień ale raz dwa razy na miesiąc. I to w zegarku OMEGA automatic CO-AXIAL.

Kurde, czyżby kolejna wadliwa Omega.

no... co za dużo to i świnia nie zje, co oni zwolnili gościa od jakości :)

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Przemas

Wydaje mi się, że to nie ząbki w kole bo przecież wtedy by co m-c ta sama data źle przeskakiwała a tu jest różnie np. 17-go czasem 22-go i zupełnie różnie źle przeskakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami jest to wina oliwienia a czasami wady tarczy kalendarza. Powodów może być kilkanaście :)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym razie u mnie jest to zawsze ten sam dzien, 13-ty zreszta :) .

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Przemas

Myślę, że to jednak trzeba naoliwić! A polećcie mi najlepszego zegarmistrza, który zajmie się moją OMEGĄ bo krew mnie zalewa na samą myśl, że jakaś nieodpowiednia osoba rozbierze mój zegarek na części pierwsze. Nie mósi to być serwis tylko ktoś kto robi to z sercem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawlos44

Ja u SIebie mam podobnie data sie zmienia juz powoli o 23,40 tak musi byc;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Edward Siudowski

Posiadam między innymi Seiko 5 i Slawę - obydwa z podwójnymi datownikami. i tak w Seiko zmiana dat trwa prawie pół nocy natomiast w Slawie kilka minut po północy jest po zmianie daty. I tak się często zastanawiam który z nich lepszy albo bardziej praktyczny. O ile Seiko 5 na pewno ma ciekawszy wygląd to mechanizm Slawy mu niczym nie ustępuje, a być może nawet przewyższa, jako że posiada możliwość dokręcania sprężyny koronką czego w Seiko nie ma i po okresie nieużywania trzeba nim trochę pomachać żeby ruszył a i data ucieknie. Jeszcze jeden plus Slawy to to że ma 2 sprężyny i 27 kamieni a mimo to jest kilka krotnie tańsza. Poza tym są równie niezawodne i tak samo dokładne. Posiadam je już kilka lat, noszę na codzień naprzemian specjalnie nie oszczędzaląc sprawują się super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edward to trafiłeś "Super Sławę" bo na temat tych mechanizmów wylano wiadro pomyj wiele razy w dziale radzieckim.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.