lysolek007 43328 #17426 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) ;] Edytowane 20 Września 2019 przez lysolek007 0 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1897 #17427 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Co do ilości tej limitki to milczą, ale można sobie obliczyć po załączonym zdjęciu Doprawdy srogi limit się zapowiada. Ale przynajmniej nikt nie będzie mógł napisać, że tłuką je milionami. Za to ten "superman" podoba mi się bardziej niż stara piątka na tarczy. Edytowane 20 Września 2019 przez brz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #17428 Napisano 20 Września 2019 Doprawdy srogi limit się zapowiada. Ale przynajmniej nikt nie będzie mógł napisać, że tłuką je milionami. W tym przypadku przypadku wezmę w obronę Seiko (chodzi o cenę/jakość), jak można wyczytać: Seiko zrobiło dla japońskiego sprzedawcy "TiCTAC" z okazji 35 rocznicy na rynku dwóch zegarków JDM (nr ref. SZSB006 i SZSB007). To tak jak by "Biedronka" zamówiła na swoją rocznicę zegarki i sama je dystrybuowała na polski rynek.Dla tego mają podstawowe parametry, mechanizm, kopertę, hardlex, bransoleta, a cena pewnie ustalona przez zamawiającego, wyrwana z kapelusza Pracownicy TicTac'a i tak kupią, prezes im każe i już Dobrze że tylko na JDM, niech kupują w swoich "Biedronkach" i chwalą swojego prezesa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #17429 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Nowy kolega się wita SPB0077J1 Edytowane 20 Września 2019 przez Noodles 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40120 #17430 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Witamy nowego kolegę . Niech się dobrze nosi Edytowane 20 Września 2019 przez paul221 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #17431 Napisano 20 Września 2019 Moje ostatnie dwa nabytki z Dżaponi 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #17432 Napisano 20 Września 2019 Ładne strzały, gratuluje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40120 #17433 Napisano 20 Września 2019 Oba bardzo ładne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17434 Napisano 20 Września 2019 Maciek, drugiego biorę 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #17435 Napisano 20 Września 2019 TICTAC mi zbędny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pgmaster 1469 #17436 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Marudzicie Ten zielony jak dla mnie nr 1!! Edytowane 20 Września 2019 przez _Kwiatek_ Nie cytuj zdjęć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #17437 Napisano 20 Września 2019 Panowie poprawcie mnie jeżeli się mylę: jeżeli (tak jak na zdjęciach powyżej) bezel /chapter ring są minimalnie źle wycentrowane to generalnie w zegarkach nurkowych norma? Coś jak sekundnik źle trafiający w indeksy nawet w drogich kwarcach? Że ja rozumiem od grand seiko czy marinemastera za kilkanaście tysi to można wymagać idealnego scentrowania a w zegarkach z niskiej/średniej półki cenowej to norma i nie ma co se tym głowy zawracać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17438 Napisano 20 Września 2019 To niedbalstwo, nie norma.Zdjęcia też bywa, przeklamujaA w drogich kwarc ach wskazówki trafiają w indeksy 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #17439 Napisano 20 Września 2019 No właśnie o to mi chodzi - że w tych absolutnie topowych kwarcach sekundnik trafia bezbłędnie. A w tych ze średniej/niskiej półki nie warto sobie tym zawracać głowy. Podobnie jest z perfekcyjnie wycentrowanym bezelem? Czytałem na foral rolexa i omegi, że też ludzie mają drogie zegarki z jakimiś niedoskonałościami w zcentrowaniu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17440 Napisano 20 Września 2019 Wszedzie się trafiają buble, ale nie oznacza to że należy akceptować takie wyroby.Dotyczy to zegarków z każdej półki cenowej. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #17441 Napisano 20 Września 2019 A źle scentrowany bezel naprawiają w ramach gwarancji? w moim nowym sejkaczy jest minimalnie źle scentrowany i zastanawiam się czy po prostu tego nie zaakceptować jako że nie ma zegarków idealnych Bo wiem, że ze źle trafiającym sekundnikiem nie warto walczyć z gwarancją bo i tak się nie uda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #17442 Napisano 20 Września 2019 No właśnie o to mi chodzi - że w tych absolutnie topowych kwarcach sekundnik trafia bezbłędnie. A w tych ze średniej/niskiej półki nie warto sobie tym zawracać głowy. Podobnie jest z perfekcyjnie wycentrowanym bezelem? Czytałem na foral rolexa i omegi, że też ludzie mają drogie zegarki z jakimiś niedoskonałościami w zcentrowaniuMam Festine Annual Calendar za 500zl gdzie sekundnik trafia idealnie.Miałem w rękach sporo GS kwarcowych za grube pieniądze i żaden nie trafiał, to samo kwarcowe Omegi. Chyba tylko Citizen z najwyższych linii to 100% gwarancja.Co do bezela. Można naprawić. Chapter ring to zwykle niedbalstwo produkcyjne lub montażowe jak dla mnie. Niestety od pewnego czasu norma w Seiko bo bezele to nawet Rolex potrafi spartolić Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #17443 Napisano 20 Września 2019 Nie idzie tego poprawić bo to niedbalstwo chińskich maszyn jest rozjazd na skli sekund a ostatnio częściej źle nabite są indeksy godzinowo. Poprawisz na 12 to ucieknie na 5 czy 7 albo innym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #17444 Napisano 20 Września 2019 Jak dla mnie zdecydowanie indeksy bo to nie możliwe żeby wszystkie godzinowe zagrywały się z chapterem a tylko na godzinie 6 i 30 minucie chaptera był rozjazd o pół grubości indeksu godzinowego. Tak czy siak wstyd i porażka i nie do pomyślenia ze firma to akceptuje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #17445 Napisano 20 Września 2019 Panowie właśnie o to mi chodziło. Czyli niestety niezgrywający się chapter/bezel to coraz powszechniejsza dolegliwość nawet w luksusowych zegarkach... Bo nie chce mi się bawić w zwrot i zamawianie nowej sztuki, która pewnie też coś będzie miała nie tak. A orientujecie się jak wygąda sprawa z gwarancją? Scentrują bezel w jej ramach? Czy jest tak jak kolega wyżej pisze - bo do tego jeszcze dochodzi minimalnie nieprawidłowe. nabijanie indeksów? Zwykły zegarmistrz (ale nie bateryjkarz) by to ogarnął czy lepiej nie ryzykować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17446 Napisano 20 Września 2019 Najlepiej kupić egzemplarz bez wad Zegarmistrz tego nie naprawi. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #17447 Napisano 20 Września 2019 Najlepiej kupić egzemplarz bez wad Zegarmistrz tego nie naprawi.To w Seiko loteria Marek. Nawet najwyższych modelach automatycznych Tuńczyka zdarzają się historie opisane wyżej. Widziałem nawet MM takiego jak twój gdzie w jednym miejscu indeks godzinowy nie centrował z chapter ringiem. Wystarczy wejść na stronę Seiya i zobaczyć co jest napisane przy zegarkach Seiko (chociaż ostatnio on to juz prawie przy każdym zegarku pisze). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #17448 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Panowie właśnie o to mi chodziło. Czyli niestety niezgrywający się chapter/bezel to coraz powszechniejsza dolegliwość nawet w luksusowych zegarkach... Bo nie chce mi się bawić w zwrot i zamawianie nowej sztuki, która pewnie też coś będzie miała nie tak. A orientujecie się jak wygąda sprawa z gwarancją? Scentrują bezel w jej ramach? Czy jest tak jak kolega wyżej pisze - bo do tego jeszcze dochodzi minimalnie nieprawidłowe. nabijanie indeksów? Zwykły zegarmistrz (ale nie bateryjkarz) by to ogarnął czy lepiej nie ryzykować?A co zegarmistrz ma tutaj ogarnąć? Jak widać wiele tarcz ma zintegrowany chapterring. A nawet jak nie to wszystko jest nabijane, przyklejane, prasowane maszynowo. Od spodu bywają wytłoczenia, otwory i nóżki. Owszem robi się takie rzeczy, ale w zegarkach vintage gdzie nie ma już części serwisowych. Inaczej kupuje się nowe bo koszt renowacji przekroczy koszt nowej tarczy. Zawsze jest ryzyko zarysowania tarczy i wypaćkania klejem. Jednym słowem nie kombinuj. Rób jak napisał Yoda. Gwarancja tylko jak indeks jednej godziny będzie stykal się z drugim. W innym wypadku znajdą Ci setki nigdzie niezapisanych norm ile minut czy stopni rozjazdu może być. Pedantyzm oleją i wysmieją pod nosem. Jedyne co to zwrot 14 dni jeżeli kupiony przez net... Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Września 2019 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17449 Napisano 20 Września 2019 Jacku wiem, niedawno kolega pokazywał (wymienił) GS z krzywym bezelem... Na szczęście mój (SLA021) jest super, a chód ma chronometru.Wczoraj się pierwszy raz zatrzymał od nowości Dobry to był zakup. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #17450 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) O ten dolny zegarek jak wzorcowo rozjechany na 5 i 6 indeksie Edytowane 20 Września 2019 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach