Medyk 0 #851 Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam ponownie...Wreszcie i ja w końcu stałem się szczęśliwym posiadaczem Orange Monstera...Uff długo się namyslałem ale wreszcie mam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEAMASTER 0 #852 Napisano 15 Kwietnia 2008 Pokaż jak wygląda ten nowy Seiko na ręce. Jak przyjdzie. No i jak, przyszedł? Pozdrawiam.--------------- 0 FREUDE AM FAHREN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość seth11 #853 Napisano 15 Kwietnia 2008 Lezy od 2 tygodni na cle w stolycy.Fedex to szmira. Poczta cli sprawniej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #854 Napisano 16 Kwietnia 2008 A do czego służą przyciski? (Poza ozdobą oczywiście ) Fany...Podłączam się do pytania....Do czego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w_kaczmarek 4 #855 Napisano 16 Kwietnia 2008 To nie przyciski tylko śruby trzymające czarną plastikową osłonę.Zegarek jest super! Wojtek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEAMASTER 0 #856 Napisano 17 Kwietnia 2008 Ja nie wiem dokładnie, ale może ktoś z Was potrafi bezbłędnie rozszyfrować tę zagadkę. Jakie modele SEIKO uwidocznione są na poniższym zdjęciu ? Od góry w dół. W internecie, na pewnej stronie zdjęcie to nazwane zostało "SAMURAITOWER". Życzę miłej zabawy Pozdrawiam.--------------- 0 FREUDE AM FAHREN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wermont 0 #857 Napisano 18 Kwietnia 2008 Od góry w dół. W internecie, na pewnej stronie zdjęcie to nazwane zostało "SAMURAITOWER".na zdjeciu nie ma na pewno zadnego samuraja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEAMASTER 0 #858 Napisano 18 Kwietnia 2008 Od góry w dół. W internecie, na pewnej stronie zdjęcie to nazwane zostało "SAMURAITOWER".na zdjeciu nie ma na pewno zadnego samuraja No nie ma Ale są inne do odgadnięcia :roll: Pozdrawiam.--------------- 0 FREUDE AM FAHREN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgentBart 0 #859 Napisano 25 Kwietnia 2008 Pojawiły się nowe divery Seiko - SBDD001, SBDD003. Na razie mało wiadomo poza bardzo wysoką MSRP 250KY (tyle co Marinemaster). Chyba tytan, 45 mm, WR200 m i nowy Kinetic Direct Drive (czyli "nakręcalny" ręcznie) - ciekawe, czyżby zegarek nie miał zakręcanej koronki? W przeciwnym wypadku Direct Drive średnio mu sie przyda... 0 pozdrawiam - Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgentBart 0 #860 Napisano 15 Maja 2008 Kolejna nowość Seiko: za: http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...26818&rid=0 Limitowany Grand Seiko - 300 sztuk. Piękny, choć kwarc. Werk 9F83 dodatkowo tuningowany by uzyskać precyzję +-5 sek. / rok. Z tyłu złocony medialion Lwa, jak w starych GS. 0 pozdrawiam - Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #861 Napisano 15 Maja 2008 A właśnie nurtuje mnie pewna ciekawostka, którą usłyszałem na Discovery. Otóż leciał przedwczoraj program z serii "Jak to jest zrobione" (na Discovery ogólnym), tylko nie z tej popularnej serii, tylko innej, coś w stylu "...pięć niezwykłych rzeczy..." coś tam, coś tam.Nieważne...Leciał materiał z japońskiej fabryki Seiko. Robi wrażenie, wygląda podobnie jak fabryka mikroprocesorów, wszyscy poubierani w jednakowe fartuchy, czepki, przed wejściem na halę produkcyjną przechodzą przez komorę (wiatrową, czy jakoś tak), która ma za zadanie wychwycenie kurzu, pyłków itd. Sama hala wygląda jak znamienita manufaktura, tylko kilka, albo kilkanaście razy większa. Sam program dotyczył zegarków z serii Kinetic. Zanim dojdę do pewnej mojej wątpliwości związanej z takim mechanizmem, dodam jeszcze parę słów o samej fabryce. Wbrew pozorom nie wszystko robią tam roboty. Zegarki są składane ręcznie, po złożeniu zegarek jest poddawany testom: dokładności, zasilania i szczelności. Test zasilania odbywa się jeszcze przed zamknięciem zegarka, test dokładności polega na pozostawieniu zegarków w czymś co wyglądało na "przemysłowy rotomat", ale nie takie jak znamy ze zdjęć z różnych manufaktur. Każdy zegarek trafia oddzielnie do zamkniętej cylindrycznej komory wyściełanej jakimś miękkim materiałem, po czym sobie wiruje. W pełni naładowany ma wytrzymać sześć miesięcy. No i test szczelności. Odbywa się on w cylindrze wypełnionym wodą. Po próbie szczelności Pani wyciąga zegarki i każdy z osobna osusza białym wyglądającym na frotowy ręczniczkiem. Po dokładnym ususzeniu zegarki trafiają na końcowe czyszczenie i montaż pasków lub bransolet.No dobra, polałem trochę wody, teraz moja wątpliwość. W mechanizmie Kinetic jest mała prądniczka, która ładuje akumulatorek mechanizmu kwarcowego. Lektor powiedział, że wałek tej prądniczki kręci się z szybkością kilka razy większą jak wał silnika formuły 1 :!:Przy założeniu że wał silnika w bolidach, nawet po ograniczeniu rozkręca sie do 18000 - 19000 obr/min., to jak musiałaby się rozkręcać ta prądniczka? :shock: PS: przypomniałem sobie tytuł programu: "Zwykłe rzeczy - niezwykłe wynalazki" 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 3 #862 Napisano 15 Maja 2008 Nie pamiętam wartości, ale obroty wałka prądniczki wywołały u mnie kiedyś opad szczęki na podłogę, chyba rząd wielkości kilkudziesięciu tysięcy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgentBart 0 #863 Napisano 15 Maja 2008 Z tego co szybko wygooglowałem, yo prądnice szybkoobrotowe mają ok. 3000 obr/min, ale być może takie mini-prądniczki mają jeszcze więcej. A co do kineticów, to z tego co wiem, nie mają one akumulatorów, ale kondensatory. 0 pozdrawiam - Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #864 Napisano 15 Maja 2008 Kondensatory zapewniłyby sześć miesięcy pracy? Nie wydaje mi się. Na filmie pokazującym montaż było coś podobnego do bateryjki zegarkowej. Myślę, że to był właśnie akumulatorek. Prędzej mógłby być kondensator do zapewnienia jednakowych impulsów prądu do silniczka, lub kwarcu, lub jednego i drugiego. Ale jest to moja teoria wzięta z sufitu, bo w temacie elektryki jestem totalnym laikiem. Takie tam znalezione w sieci :wink: reklama Seiko (stara)http://www.youtube.com/watch?v=Rv4_JDsmlc4 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 3 #865 Napisano 15 Maja 2008 Na pewno kondensator. Dzisiaj istnieja juz kondensatory o pojemnościch zblizonych do pojemności układu chmura burzowa - powierzchnia ziemi i nawet nie sa wyjatkowo wielkie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #866 Napisano 15 Maja 2008 Czyli teoretycznie zegarek na wieki wieków, amen. A tutaj fajny filmik o Spring Drive: Jak było, to sorry :razz: 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgentBart 0 #867 Napisano 27 Maja 2008 Dotąd najdroższym zegarkiem ze "stajni" Seiko był Credor Sonneire za 150 tys. dolarów. Teraz pojawił się nowy model, który kosztuje... trzykrotnie więcej: 52 miliony jenów, czyli ponad milion zł. Credor GBBX998 to arcydzieło sztuki jubilerskiej, z niesamowitą kopertą ze złota i emalii. Ciekawy mechanizm automatyczny 8L88 super hi-beat, pracujący z częstotliwością 12 półwahnięć na sekundę (przynajmniej tak wyczytałem na jednym z forów). Więcej info o tym i paru innych nowych modelach na japońskiej stronie Seiko: http://www.seiko-watch.co.jp/press/release/2008/0520.html 0 pozdrawiam - Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEAMASTER 0 #868 Napisano 30 Maja 2008 Lezy od 2 tygodni na cle w stolycy.Fedex to szmira. Poczta cli sprawniej. No i jak, doszedł w końcu? Strrrrrasznie jestem ciekawy jak to cudo wygląda na łapce... 0 FREUDE AM FAHREN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgentBart 0 #869 Napisano 11 Czerwca 2008 Na stronie Seiko fajny filmik prezentujący niedawno wypuszczonego Grand Seiko Divera: Do obejrzenia tutaj: http://www.seiko-watch.co.jp/gs/special/index.html - wybrać pierwszy na liście po lewej. 0 pozdrawiam - Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@rcin 0 #870 Napisano 20 Czerwca 2008 Czy orientujecie się może ile będzie kosztował nowy model Sportura SPC039 (cal.7T85)? - wpadł mi ten zegareczek w oko Jest to świeży model - dzisiaj właśnie Seiko zaktualizowało swoją stronkę - www.seikowatches.com - pojawiło się kilka nowych modeli;Póki co na Googlach cisza o tym modelu... Sportura SPC001P1 Retrograde na Ebayu chodzi po ok.800-1000zł - mam nadzieję że nowy model będzie miał podobną cenę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
terao 0 #871 Napisano 10 Lipca 2008 Muszę się pochwalić - kupiłem MONSTERA Nigdy nie widziałem go w naturze to istny czołg. Jak rodzinka wróci z wakacji z aparatem to postaram się wkleić fotki ale i tak każdy wie jak wygląda ten seikaczA tak przy okazji czy ktoś może zna argumenty które przekonają żonę iż jest zakup absolutnie niezbędny :oops: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszr 61 #872 Napisano 10 Lipca 2008 A tak przy okazji czy ktoś może zna argumenty które przekonają żonę iż jest zakup absolutnie niezbędny pewnie można by zrobić na ten temat nowy wątek :grin: ja daję dwie propozycje 1. całkowicie odwrócić jej uwagę nową, wyjątkową, kupioną tylko dla niej, piękną, niepowtarzalną i bardzo drogą biżuterią. :grin: :grin: :grin: 2. ukrywać przednią zegarek aż do momentu jak będzie stary i brzydki i powiedzieć jej że kupiłeś go za 30 zł. :grin: :grin: :grin: a tak poważnie to najlepij być szczerym,...............poboli ale w końcu się zagoi 0 Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deemahn 1 #873 Napisano 10 Lipca 2008 poprostu powiedz, ze byl niezbedny. W koncu jestes facetem. 0 TAG Indy 500, Samurai white&black, Delbana, Heuer Carrera, Certina DS Podium RK i troche kwarcu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #874 Napisano 10 Lipca 2008 Zawsze można powiedzieć "wygrałem w konkursie na forum" Stary numer nożowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #875 Napisano 11 Lipca 2008 Dobre!Tego jeszcze nie przerabiałem 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach