Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

Czym?

Jeszcze nic nie kupiłem  ^_^

Tylko sprawdzałem w koszyku czy działa  ;)

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie ma tam Maryny z datą i sekundą na 9. :(

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie ma tam Maryny z datą i sekundą na 9. :(

I że nie ma -70%  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito może ta stal 904l ma większą twardość wyższe hartowanie lub więcej węgla w składzie..?

coś takiego znalazłem

http://www.czwarty-wymiar.pl/printview.php?t=13534&start=0

Obik nie wiem jak jest z tym ETA ale chyba masz racje, gdyby mieli kupować a nie sami robić to pewnie ceny były by kosmos..

Co do blackfridey to sam sobie zrobiłem bf kilka dni temu i czekam na tego zielonego w środku co go ten znany chinczyk(?) nosi:

fc2f2dce66bb.jpg

Uwielbiam "żółty marketing" xD

Brałbym jeszcze parnisa big pilota(ogólnie jakiegoś pilota w szafirowym) ale jestem jak małe dziecko, zegarki muszą być wodoszczelne co najmniej 100m :/

Jakiś uraz z dziecinstwa mam gdzie wszystkie sikory mi "tonęły" 

Edytowane przez MikeOl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito może ta stal 904l ma większą twardość wyższe hartowanie lub więcej węgla w składzie..?

coś takiego znalazłem

http://www.czwarty-wymiar.pl/printview.php?t=13534&start=0

Nie znam się na stali - ale, zegar jest użytkowany codziennie i jedynie jakichś delikatnych mikro rys się nabawił, widocznych pod powiększeniem, a jak powszechnie wiadomo polerowana stal rysuje się od "samego patrzenia", no chyba że po prostu bardziej uważam...  :) 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja od godziny siedzę porównując zdjęcia i walczę ze sobą, którego kliknąć z okazji tego Black Friday: manual czy automat(?).  :P

Edytowane przez ralph lauren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, błagam, wytłumacz koledze wyżej, bo ja się przez PW poddaję  <_<

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, błagam, wytłumacz koledze wyżej, bo ja się przez PW poddaję  <_<

Kliknąłem prawilnie automat na bransolecie. Rozum wygrał z sercem, WR w manualu jednak nie do przyjęcia. Nie mogę się doczekać!  B)

Edytowane przez ralph lauren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, przyleci to się pochwalę.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze trochę i trzeba będzie założyć klub miłośników Parnisa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłem tu nie zaglądać...

a tak to kliknąłem :D

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co wszyscy :D

Ultimate, automat na bransie

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze trochę i trzeba będzie założyć klub miłośników Parnisa :lol:

A to nie ma jeszcze?!?!

Straszne - trzeba to naprawić ;)

Poważnie, to fajne zegarki - jak wiele innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawostek znalazłem coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/46mm-Parnis-Pilot-Automatic-Power-Reserve-Brushed-Case-Black-Dial-Watch/32688848746.html?spm=2114.010208.3.227.JOKOfg&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10065_10068_10000007_10084_10083_10080_10082_10081_10060_10061_10062_10056_10055_10037_10054_10033_10059_10032_10099_10078_10079_10077_10073_10097_10100_10096_10070_423_10052_10050_424_10051,searchweb201603_1&btsid=00159ddb-d4a9-4f2e-b7df-b43d2a6938ea

ciekawy wskaźnik rezerwy chodu, do tego na blacie na 15 oddzielnie sekundnik i chyba datownik z dniami mieś ? a na pierwszym foto widać chyba wskazówkę gmt ??

Podoba mi się kształt koronki i to że jest lewa(co jest dość rzadkim zjawiskiem na ali a szkoda przy pilotach z tak dużym pokrętłem), świetnie wygląda koperta wykończona coś a'la tytan.

40393032e9d7.jpg

kliknij na foto

Edytowane przez MikeOl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nic wyjątkowego w nim nie ma...

Tam jest liniowa rezerwa, sekundnik i gmt.

Wymyślone do klonów Pamów.

Ale jakoś w pilocie mi się to nie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dla odmiany kliknąłem ultimata w manualu na bransie. Zobaczymy, co to przyjdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dla odmiany kliknąłem ultimata w manualu na bransie. Zobaczymy, co to przyjdzie

Będziesz zadowolony - ale jakbyś wziął automat byłbyś zadowolony dużo bardziej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem mega ciekaw jak to wygląda, koniecznie wrzuć zdjęcia. Pytałem Johna z watchassassin - twierdzi, że manual niczym nie ustępuje automatowi ale jednak posłuchałem kolegów z forum  :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preferuję manuale, lubię małą sekundę i manual ma najmniej z Panerai, bo w automacie jest jeszcze ta Marina, więc wybór był oczywisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preferuję manuale, lubię małą sekundę i manual ma najmniej z Panerai, bo w automacie jest jeszcze ta Marina, więc wybór był oczywisty.

Przecież manual to 1:1 PAM111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem Johna z watchassassin - twierdzi, że manual niczym nie ustępuje automatowi ale jednak posłuchałem kolegów z forum  :P .

"Pitoli gupości " ... Już raz o tym gdzieś pisałem:

1zztg0g.jpg

Manual ma bardziej "niedbale" wycięte w tarczy indeksy, kolor lumy jest zielono-żólty, dopasowanie "gardy" koronki jest gorsze - miedzy koronka a kopertą jest minimalna szczelina - koronka jest większa i bardziej pożebrowana, pewnie dlatego żeby było łatwiej zegarek nakręcać. Szkło jest wewnętrznie wypukłe, co pod kątem zniekształca obraz, AR nie jest widoczny, w automacie szkło jest płaskie i błękitne refleksy od AR są wyraźnie widoczne.

w8kmcm.jpg

Od d*py strony:

Na pierwszy rzut oka widać że w manualu dekiel jest gorzej spolerowany, można wyczuć ostre krawędzie, szkło na deklu jest "normalne" - w automacie jest "przydymione" (choć ja akurat wolałbym żeby dekiel był pełny bo w Miyota 821A raczej nie można się zakochać, no i "okno" jest zdecydowanie za duże, albo może mechanizm jest nieco za mały - uszy nie są tak dopracowane w manualu jak w automacie, w którym naprawdę nie ma się do czego przyczepić.

Moim zdaniem koperta do automatu była robiona stricte pod ten zegarek - stąd inna stal, inne szkło i lepsze dopracowanie oraz spasowanie elementów, a koperty pod manuale mogły być zaadoptowane ze zwykłych marysiek. 

Ja powiem tak - jakbym najpierw kupił manuala to na 100% nie kupiłbym automatu, bo jakość jego wykonania, choć zdecydowanie lepsza od powszechnie spotykanej popularnej "maryśki" jednak może zniechęcić kogoś kto przykłada wagę do szczegółów - na szczęście najpierw kupiłem automat a potem, kierowany krystalicznie czystą, absolutnie bezinteresowną, męską ciekawością kupiłem manuala.

Wspomnę jeszcze że wolę małą sekundę i nie lubię datownika - w kanapkowej tarczy szczególnie - a jednak, w tym przypadku, zdecydowanie wolę automat. Manual utrzymał się u mnie kilka dni.

No i nie wspomniałem o WR - sprawdzone 100M to zdecydowanie lepiej niż 3M, zwłaszcza że w nakręcanym zegarku z czasem może być tylko gorzej.

Jeszcze raz fota manuala od d*py strony - bo to najsłabsza strona tego zegarka:

11jm4qu.jpg

b99edi.jpg

Jak - "najmniej z Panerai"???? Przecież jest zerżnięty niemal 1:1, automat też nie grzeszy oryginalnym dizajnem, ale jednak różnica od Panerai jest zdecydowanie większa - choćby duża sekunda... 

No i kilka fotek automatu - dla równowagi:

35kk8ht.jpg

30lys1i.jpg

30ddsso.jpg

281fr0k.jpg

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi