Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jędrek_38

Nurkowanie - ktos uprawia?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów nurasów. Sam nurkuję od kilku lat. Kolegę ze Świdnika zapraszam do mnie na priw, pomogę w znalezieniu miejscówek w "okolicy". Proszę tylko o nie pisanie tekstów w stylu "jestem z federacji CMAS - najbardziej profesjonalnej bla.. bla.. bla.." Zaczną się niepotrzebne przepychanki, przerabiałem to na wielu forach. Nie ma najlepszych ani najgorszych federacji. Są poprostu znakomici instruktorzy i niedojdy z uprawnieniami instruktorskimi, tak do tego trzeba podchodzić. Podobnie jest z miejscem kursów. Zarówno w wodach polskich jak i w Egiptowie kończenie kursów ma swoje plusy i minusy. W razie pytań chętnie służę pomocą. Pozdrawiam.

PS. TowRoupas - Polowanie z kuszą w nocy jest w Polsce prawnie zabronione :rolleyes: Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzewam temat ponieważ przygotowuję się do rozmowy z instruktorem nurkowania i chcę do tej rozmowy przemycić jedno pytanie zegarkowe.

Ja - Podstawowe wyposażenie każdego nurka to butla z tlenem i co dalej?

Spodziewana odpowiedź.
FP – Pas balastowy, ble, ble, ble, ble

Ja -  A zegarek? Jestem miłośnikiem czasomierzy i uważam ten element za niezbędny jeśli chodzi o wyposażenie nurka! Zegarek z głębokościomierzem, zaworem helowym  ............... co tutaj można dodać? ..........................

Sugerowana odpowiedź.
FP – Dzisiaj nurkowie wyposażeni są w elektroniczne urządzenia pomiarowe czyli ........ co właśnie??? nazwa urządzenia itd. .................................. , więc zegarek okazuje się raczej zbędnym elementem, ale jeśli cenimy sobie tradycję to oczywiście można nurkować z zegarkiem. Znam ludzi którzy nurkują mając tradycyjny zegarek na nadgarstku, lecz do nawigacji używają raczej urządzeń elektronicznych, bo jest po prostu łatwiej.

Proszę o uzupełnienie miejsc wykropkowanych gdzie jest mowa na temat zegarka oraz urządzeń pomiarowych niezbędnych nurkowi. Chcę, aby wszystko było ujęte fachowo! Trudno mi powiedzieć czy pytanie o zegarek nie będzie zaskoczeniem dla instruktora z którym mam rozmawiać, więc rozważam wariant, że może zajdzie konieczność, aby wspomóc rozmówcę gotową, fachową odpowiedzią i stąd powyższy szkic i prośba o pomoc w sformułowaniu pytania i odpowiedzi!!!!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzewam temat ponieważ przygotowuję się do rozmowy z instruktorem nurkowania i chcę do tej rozmowy przemycić jedno pytanie zegarkowe.

Sugerowana odpowiedź.

Podstawowe wyposażenie każdego nurka to maska, fajka i płetwy, reszta to wyposażenia dodatkowe.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź odnośnie wyposażenia każdego nurka będzie udzielał mój rozmówca :)

Skupmy się może na zagadnieniach dotyczących zegarka i funkcji przydatnych nurkowi, bo tutaj jestem "zielony".

Zegarek nurka powinien mieć:

1. 20 bar

2. Zawór helowy

3. Co jeszcze?

4. Bezel się przydaje?

5. Jak działa głębokościomierz?

Prawdopodobnie mój rozmówca udzieli mi odpowiedzi jeśli chodzi o elektroniczne urządzenia pomiarowe, ale jeśli ktoś wie to też można też uzupełnić tę informację, bo może przyda mi się ta wiedza.

Może są jakieś tematy na forum które zdradzają tajniki funkcji nurkowych w zegarku? Poczytam  sobie i sam później ułożę pytania, tylko muszę wiedzieć co i jak :)

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr przepraszam :) zanim wysłałem ... Twój tekst już sie pojawił :)

Piotr ma rację rację i jeszcze raz rację ! Zawór helowy jest jak najbardziej potrzebny i zapobiega zniszczeniu zegarka, ale nie przy nurkowaniu o jakim tutaj rozmawiamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe wyposażenie każdego nurka to maska, fajka i płetwy, reszta to wyposażenia dodatkowe.

Nie wprowadzaj kolegę w błąd, fajka przydatna jest na powierzchni i tam jest jej miejsce czyli w snokerlingu , pod wodą  czyli w nurkowaniu scuba stanowi realne ryzyko utraty maski.

Podstawowe wyposażenie nurka to:

Maska, 

Płetwy,

Kompensator pływalności

Automat rozdzielny na I i II stopień zdublowany lub jako minimum standardów dodatkowy II stopień ( octopus) 

Głębokościomierz 

Zegarek 

kompas 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co Tobie zawór helowy?

Kolego zawór helowy w nurkowaniu rekreacyjnym przydaje się  np w trakcie pobytu w komorze hiperbarycznej na terenie Polski wozi się nurków do Gdyni KOMH http://www.hiperbaria.gdynia.pl  Siedząc sobie w komorze w trakcie sesji w trakcie kilkudniowej rekompresji leczniczej fajnie wiedzieć ile zostało jeszcze tej mordęgi. 

ps Jesteś może certyfikowanym nurkiem? Tak mnie to zaintrygowało bo dosyć aktywny w tym wątku jesteś 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wprowadzaj kolegę w błąd, fajka przydatna jest na powierzchni i tam jest jej miejsce czyli w snokerlingu , pod wodą  czyli w nurkowaniu stanowi realne ryzyko utraty maski.

Podstawowe wyposażenie nurka to:

Maska, 

Płetwy,

Kompensator pływalności

Automat rozdzielny na I i II stopień zdublowany lub jako minimum standardów dodatkowy II stopień ( octopus) 

Głębokościomierz 

Zegarek 

kompas 

Moim zdaniem to Ty wprowadzasz kolegę w błąd, pomimo że kurs nurkowania odbywałem daaawno temu, lecz podstawy pamiętam dobrze.

Oprócz ABC czyli maski fajki i płetw to do wyposażenia podstawowego można dodać tylko jeszcze nóż, reszta to jak napisałem wyposażenia dodatkowe.

Poza tym zegarek do nurkowania z aparatem oddechowym jest obecnie zupełnie nie potrzebny.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o nurkowanie to pojęcie mam blade. Chodzi mi tutaj raczej o nurkowanie rzędu 12 - 30 metrów.

Czyli zawór helowy wykreślamy, bo jest on potrzebny dopiero poniżej 100 czy 200 metrów jak rozumiem!?

1. 20 bar

2. Zawór helowy

3. Co jeszcze?

4. Bezel się przydaje?

5. Jak działa głębokościomierz?

Ps. A może zegarek z funkcjami do nurkowania wcale się nie może się przydać przy nurkowaniu na głębokość 12-30 metrów? Może zrezygnować w ogóle z pytania o zegarek?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to Ty wprowadzasz kolegę w błąd, pomimo że kurs nurkowania odbywałem daaawno temu, lecz podstawy pamiętam dobrze.

Oprócz ABC czyli maski fajki i płetw to do wyposażenia podstawowego można dodać tylko jeszcze nóż, reszta to jak napisałem wyposażenia dodatkowe.

Poza tym zegarek do nurkowania z aparatem oddechowym jest obecnie zupełnie nie potrzebny.

No właśnie to musiało być naprawdę bardzo dawno temu, zgodnie z dzisiejszymi standardami prawdopodobnie zdecydowałbym się na przecięcie nożyczkami Twojego starego certyfikatu i zaprosiłbym Cię na darmowy upgrade. 

Tak jak napisałem fajka zostaje na powierzchni stanowi realne zagrożenie zaczepu i utraty maski oraz utrudnia podanie zapasowego automatu partnerowi w sytuacji oog. W dawnych czasach rurka spełniała swoje zadanie na powierzchni ale to było dawno temu jak jeszcze nie było kompensatorów pływalności 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zawór helowy wykreślamy, bo jest on potrzebny dopiero poniżej 100 czy 200 metrów jak rozumiem!?

Zawór helowy jest potrzebny tylko w przypadku obecności helu w środowisku w którym zegarek przebywa, czyli ewentualnie w dzwonie nurkowym, albo w komorze dekompresyjnej.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawór helowy jest potrzebny tylko w przypadku obecności helu w środowisku w którym zegarek przebywa, czyli ewentualnie w dzwonie nurkowym, albo w komorze dekompresyjnej.

Czyli temat zaworu helowego zakopię głęboko i nawet nie wspomnę o tym w rozmowie. Jak dobrze jest mieć kogo zapytać :)

Ps. Nurkowaniem nie jestem zainteresowany i na kurs się nie wybieram, bo mam skrzywienie przegrody nosowej i nawet kominiarka powoduje, że się duszę, a co tu dopiero mówić o masce i rurce!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to musiało być naprawdę bardzo dawno temu, zgodnie z dzisiejszymi standardami prawdopodobnie zdecydowałbym się na przecięcie nożyczkami Twojego starego certyfikatu i zaprosiłbym Cię na darmowy upgrade. 

Tak jak napisałem fajka zostaje na powierzchni stanowi realne zagrożenie zaczepu i utraty maski oraz utrudnia podanie zapasowego automatu partnerowi w sytuacji oog. W dawnych czasach rurka spełniała swoje zadanie na powierzchni ale to było dawno temu jak jeszcze nie było kompensatorów pływalności 

No widzisz, a ja nurkuje obecnie zawsze z maską, rurką i płetwami (+ nóż), do tego nie posiadam podczas nurkowania żadnego innego wyposażenia. Wprawdzie nurkuję zazwyczaj do głębokości ok 10 m, ale brak tego Twoim zdaniem podstawowego wyposażenia zupełnie mi nie przeszkadza. A maski jakoś nigdy nie straciłem z powodu używania rurki.

Napisałem obecnie, bo dano temu "wyrosłem" już ze skafandra, a do tego nurkowanie z aparatem przestało mnie kręcić, więc sprzęt podarowałem młodszym.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście znów wprowadzasz kolegę w błąd ale jako senior masz prawo :-) 

Zegarek lub czasomierz elektorniczny jest wyposażeniem obowiązkowym. Przez jakiś czas furorę robiły tak zwane komputery nurkowe ale dziś już wiemy że ani to komputery ani nurkowe. Stosowane w nich algorytmy dekompresyjne wnoszą niewiele do nurkowania. Do dobrej praktyki nurkowej należy obligatoryjne planowanie:

1- Celu nurkowania ( np płyniemy do zatopionego kajaka na 12 m robimy rundkę w okół niego i pamiątkową fotkę) 

1- Czasu nurkowania ( ustalamy maksymalny czas nurkowania czyli o 12,00 po 63 minutach będziemy na powierzchni 

3- Maksymalną głębokość ( nie przekraczamy 21 m ) 

5- Strategię deko 

6- Minimum gaz ( czyli określamy punkt powrotu wg wskazań zapasu gazu np wracamy przy osiągnięciu 90 bar ciśnienia w butli) 

Komputer nie potrafi zaplanować za nurka tych elementów 

W nurkowaniach technicznym komputery mają jeszcze więcej ograniczeń i to tych najważniejszych po pierwsze mają ograniczenia co głębokości liczenie dekompresji, czasu nurkowania oraz stosowanych dziś algorytmów nurkowych. Czyli w nurkowaniach zaawansowanych komputery praktycznie nie mają zastosowania poza czysto kronikarskich. 

Ja do codziennych nurkowań stosuję 

a) Omega SM PO 

be) Uwatec Digital jako backup 

c) do planowania dekompresji albo liczę w głowie deco on de fly albo decoplanner http://www.globalunderwaterexplorers.org/?q=node/196

d) Komputer jako rejestrator profilu wykonanego nurkowania http://liquivision.com/x1.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, a ja nurkuje obecnie zawsze z maską, rurką i płetwami (+ nóż), do tego nie posiadam podczas nurkowania żadnego innego wyposażenia. Wprawdzie nurkuję zazwyczaj do głębokości ok 10 m, ale brak tego Twoim zdaniem podstawowego wyposażenia zupełnie mi nie przeszkadza. A maski jakoś nigdy nie straciłem z powodu używania rurki.

Napisałem obecnie, bo dano temu "wyrosłem" już ze skafandra, a do tego nurkowanie z aparatem przestało mnie kręcić, więc sprzęt podarowałem młodszym.

Da się i nie ma w tym nic złego, sam byłem uczony z rurką i jakoś mi nie przeszkadzała ani na mnie nie napadała ale nie zmienia to faktu że dziś trochę się pozmieniało. A poza tym nurkowanie ma cieszyć i  każdy może sobie nurkować tak jak mu pasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nurkując co nas interesuje? Powiedzmy, że nurkujemy nie głębiej niż 30 metrów to do czego nam jest potrzebny zegarek czy inne urządzenie?

Mam rozumieć, że do mierzenia głębokości oraz czasu jaki będziemy pod wodą! Czy czegoś jeszcze?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasu zanurzenia na początek, następnie prędkości wynurzania wraz z głębokimi przystankami wraz z przejściami na nie.

dla Twojego przykładu wyglądałoby to tak

Nurkowanie minimum deko do 30m
Różne tempo wynurzania, aby kontrolować wzrost pęcherzyków:

• 9m na minutę do osiągnięcia 50% głębokości maksymalnej
• 3m na minutę do wynurzenia, przerywane 30 sekundami przystanku, następnie

30 sekundami wynurzania
• Powolne, końcowe wynurzania do powierzchni 3 minuty na 3 metrach 

W planie nurkowym byłoby to mniej więcej 

1' - 15 m 

1'- 12 m 

1' - 9 m 

1'- 6m 

3'- 3m 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście znów wprowadzasz kolegę w błąd ale jako senior masz prawo :-) 

Zegarek lub czasomierz elektorniczny jest wyposażeniem obowiązkowym.

Ja do codziennych nurkowań stosuję 

a) Omega SM PO 

be) Uwatec Digital jako backup

I taka Omega bez stopera wystarczy?

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I taka Omega bez stopera wystarczy?

Bez problemu, ma sekundnik ale to i tak przerost formy nad treścią. Po pewnym czasie proces wynurzenia to prawie jeden płynny ciąg z wyjątkiem dłuższych przystanków deko dłuższych w sensie od kilku minut do kilkudziesięciu minut. Szczególnie przy dłuższych czasach nurkowania i dekompresji zegar analogowy jest przyjazny dla nurka bo pozwala lepiej czuć czas po prostu widać ile to jest jeszcze do wynurzenia łącznie z deko 3 h Elektroniczny wskaźnik to tylko cyferki i w sumie nie ma znaczenie czy do końca nurkowania zostało  180: 00 czy 110:59 czy 014: 01 :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasu zanurzenia na początek, następnie prędkości wynurzania wraz z głębokimi przystankami wraz z przejściami na nie.

dla Twojego przykładu wyglądałoby to tak

Nurkowanie minimum deko do 30m

Różne tempo wynurzania, aby kontrolować wzrost pęcherzyków:

• 9m na minutę do osiągnięcia 50% głębokości maksymalnej

• 3m na minutę do wynurzenia, przerywane 30 sekundami przystanku, następnie

30 sekundami wynurzania

• Powolne, końcowe wynurzania do powierzchni 3 minuty na 3 metrach 

W planie nurkowym byłoby to mniej więcej 

1' - 15 m 

1'- 12 m 

1' - 9 m 

1'- 6m 

3'- 3m 

Nie wiem czy wystarczyło by mi cierpliwości na takie czekanie po 30 sekund czy 3 minuty podczas wynurzania. Czytałem gdzieś, że facet bijąc rekord głębokości schodził pod wodę chyba 45 mniut, a wynurzał się 12 godzin. To się nazywa cierpliwość :)

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wystarczyło by mi cierpliwości na takie czekanie po 30 sekund czy 3 minuty podczas wynurzania. Czytałem gdzieś, że facet bijąc rekord głębokości schodził pod wodę chyba 45 mniut, a wynurzał się 12 godzin. To się nazywa cierpliwość :)

O! i tu jest zastosowanie nowoczesnych komputerów nurkowych, są takie które mają zaimplementowanego tetrisa :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy pytanie w tej formie jest ok?

Spodziewana odpowiedź.
FP – Maska, aparat tlenowy ble, ble, ble, ble

Ja - A zegarek? Jestem miłośnikiem czasomierzy i wydaje mi się, że jest to element niezbędny jeśli chodzi o wyposażenie nurka. Taki zegarek nurkowy na pewno powinien mieć głębokościomierz i stoper! Czy jeszcze jakieś inne funkcje przydadzą się pod wodą?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani głębokościomierz, ani stoper.

Obejrzyj dokładniej Submarinera, jego funkcje wystarczą w zupełności.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.