Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Jankowski

Chronos-Art

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra robota Paweł, z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia !

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł zadam niedyskretne pytanie ;) Czy planujesz pokazać gotowy zegarek na spotkaniu w czerwcu ?

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie nie jest niedyskretne gotowy zegarek chciałbym pokazać jak najwcześniej ale jest to uzależnione nie tylko o demie mam wiele problemów np. z CNC oprzyrządowaniem urzędami i tysiącem innych spraw a poza tym chciałbym dopracować zegarek jak najlepiej i dokładniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem znawcą, nie znam sie na tym, ja mam raczej do czynienia z Mechaniką Okrętową, tam elementy sa "troszke" większe, także w rowerach które sa w moją miłością, ale to co ty pokazujesz... to jest prawdziwa uczta dla oczu, posiadanie takiego zegarka, widząc jak został budowany, jak to wygląda, ile to pracy, to sama przyjemność!

NIE SA MO WI TE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow :mellow: Zarąbiście to wygląda, super koronka!

Takich koronek jeszcze nie widziałem a to bardzo dobrze:)

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wszystko zależy Pawle od Twojej ogólnej koncepcji stylistyki zegarka.

Jeśli to ma być coś nowoczesnego/sportowego - koronka bomba.

Jeśli coś klasycznego - moim zdaniem nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy klasyczne musi być klasyczne?chciałbym tymi zegarkami przełamać standardy może to zbyt górnolotne stwierdzenie ale uważam że trzeba poszukiwać nowych rozwiązań i czymś szokować bo to chyba tylko jedyna droga aby rozpoznawalnym .Wiem że nie trafię do wszystkich jest to nie możliwe i nie osiągalne ale uważam że trzeba mieś swoją wizje i podążać za nią oczywiście uważnie słuchać ludzi do których chciałbym dotrzeć swoimi zegarkami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne...super, ale...

Nie uważam, żeby szokowanie było dobrą metodą na zyskanie popularności w tej akurat branży.

Uważam natomiast, że projekt zegarka musi charakteryzować jakaś spójność, tzn. wstawienie elementów sportowych do klasycznego czasomierza, i odwrotnie, po prostu nie pasuje. Ale to tylko moje zdanie.

Oryginalne tak, ale pomieszanie z poplątaniem nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kształt koronki podoba mi się bardzo, ale wydaje mi się że jest trochę za długa, nie lubię zegarków z takimi wystającymi koronkami. W każdym razie trzeba by przymierzyć ją do koperty, żeby zobaczyć jak wygląda całość ;)

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy klasyczne musi być klasyczne?chciałbym tymi zegarkami przełamać standardy może to zbyt górnolotne stwierdzenie ale uważam że trzeba poszukiwać nowych rozwiązań i czymś szokować bo to chyba tylko jedyna droga aby rozpoznawalnym .

W pełni popieram, choc to oczywiście niełatwa droga, jednak myślę, że zachowawcze podejście nie pasuje do takiego niezależnego projektu jak Twój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam, ze jestem w szoku. :D

Byłem u Pawła widziałem etapy pracy i co robi.

To jest po prostu SZOK !!!! :D

Ogrom pomysłów, pracy i energii którą Paweł wkłada w swój projekt jest dla mnie niewyobrażalny.

Otworzył mi oczy jak naprawdę wygląda ROBIENIE zegarków - podkreślam ROBIENIE - NIE montaż z części.

Chwała mu za to, że ktoś wreszcie robi coś MADE IN POLAND a nie "asembled" czy "mounted" :D

99% z nas nie zdaje sobie sprawy jak skomplikowane, czaso i pracochłonne jest zrobienie koperty, koronek podkreślam ZROBIENIE !!!! :D

Zmontować zegarek można w 30 minut [mając kopertę, mechanizm, wskazówki itp.] ale zrobić.

Kibicuje Pawłowi z całęgo serca. Bardzo chciałbym aby mu się udało i jak najszybciej jego dzieło będzie gotowe.

Jak dla mnie Paweł to jest Frank Muller polskiego zegarmistrzostwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich godzinach można zwiedzać manufakturę ? :D

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowicie zgadzam się z Bartkiem. Kilka razy rozmawiałem z Pawłem o Jego pracy związanej z tym projektem. Miałem tą przyjemność, a jak :D Paweł chętnie dzieli się tym co robi i może długo o tym mówić a to chyba również za sprawą mnóstwa pomysłów, które ma. Za każdym razem dowiaduje się czegoś nowego, rozumiem i zauważam więcej w jego poczynaniach. Wykonanie zegarka to żmudna i nieraz monotonna praca. Bo tak jak powiedział Paweł, tu nie ma tak że uda się coś za pierwszym razem, do wszystkiego trzeba dojść metodą prób i błędów, a jak wiadomo gotowy twór nie musi się wcale podobać innym, toteż droga to stworzenia zegarka jest długa i pracochłonna. Dla mnie osobiście największym mega wielkim atutem Pawła i jego zegarków jest to, że Paweł sam konstruuje mechanizmy na bazie unitasów. Podkreślę to, dla mnie jest to atut nie do przebicia. Czekam na dalsze etapy prac a o same zegarki jestem spokojny bo z Pawła fantazją może dojść daleko. A odbiegając od tematu zegarków Paweł może pokazałbyś swoje żaglowce na forum? Bo to też kunszt konstruktorski i chyba nie tylko ja tak sądze :D

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie mnie do Franka Mullera to Duża!! przesada ale Dzięki :D

Kilka fotek koperty i chciałbym się pochwalić nowym nabytkiem czyli frezarką CNC wykonaną na zamówienie do bardzo precyzyjnego frezowania

post-177-0-81309500-1331815673.jpg

Uploaded with ImageShack.us

post-177-0-35679600-1331815675.jpg

post-177-0-65088200-1331815677.jpg

post-177-0-38520900-1331815679.jpg

post-177-0-88074300-1331815681.jpg

post-177-0-65572300-1331815683.jpg

post-177-0-25356300-1331815686.jpg

post-177-0-28153400-1331815688.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maszyna jest, ręce do pracy są, zapał jest, nic tylko czekać na pierwsze wyniki pracy oraz kolejne fotorelacje ;) Powodzenia

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Wow :( Zarąbiście to wygląda, super koronka!

Takich koronek jeszcze nie widziałem a to bardzo dobrze:)

W nowych Aquatimerach IWC koronka jest podobna do tej, którą wykonał Paweł. A tak poza tym, kawał dobrej roboty. Widać tu pracowitość i pasję. Dodatkowo Paweł ma mój szacunek za brak drogi na skróty. Świetnie, oby tak dalej, a wreszcie napis na tarczy zegarka "Made in Poland" będzie autentyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle, masz już jakieś tarcze, które fotografowałeś w tych kopertach?

Myślę ze wszyscy są ciekawi w którym kierunku zmierzasz :-)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prace nad tarczami trwają nadal i sam nie wiem w którym kierunku mam zmierzać? na pewno będą emaliowane ale nie jest to łatwe trudności piętrzą się i nadal nie jestem zadowolony z wyników.Mam jednak nadzieje ze pomału wszystko się wyklaruje.Teraz trwają prace nad prawie własnym mechanizmem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle, szykuje się przepiękny zegarek. Przed chwilką wskoczyłem na 1stronę, żeby przypomnieć sobie jaka miała być pierwsza wersja i to co przed chwilką pokazałeś to jest przepaść na plus oczywiście :) Cały czas trzymam kciuki. Powodzenia.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.