Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomirek

Kilka pytań o górnicze grawerki na deklach zegarków

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem kilka "kopalnianych" zegarków z symbolem młota i kilofa na deklach. Z tego co wiem to zegarki wręczane za wysługę lat (lata były chyba oznaczane pod młotem i kilofem) . A co znaczyły litery PW? Wręczano je we wszystkich kopalniach czy to zwyczaj z jakiejś konkretnej kopalni? Tylko "przodkowym" górnikom, czy np. również pracownikom "naziemnym"? Z góry dzięki za pomoc w rozwikłaniu nurtującego mnie pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spotkałem kilka "kopalnianych" zegarków z symbolem młota i kilofa na deklach. Z tego co wiem to zegarki wręczane za wysługę lat (lata były chyba oznaczane pod młotem i kilofem) . A co znaczyły litery PW? Wręczano je we wszystkich kopalniach czy to zwyczaj z jakiejś konkretnej kopalni? Tylko "przodkowym" górnikom, czy np. również pracownikom "naziemnym"? Z góry dzięki za pomoc w rozwikłaniu nurtującego mnie pytania.

Tomirek, mam Piękną Czajkę od Ojca - 25 lat pracy w Kopalni Moszczenica, na deklu faktycznie symbol młota i kilofa, Litery PW oraz cyfra 25. Ten zegarek to z 1991 roku. W tym roku mój Braciszek otrzymał również zegarek na 25 lecie pracy w Kopalni JAS-MOS, jeszcze go nie widziałem. Wiem tylko, iż jest marki Bisset. Na pewno uzyskam informację co znaczą te litery PW. Oraz inne informację na ten temat. Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrót PW pochodzi od słów Polski Węgiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście - Polski Węgiel. Wręczanie zegarków z okazji 25 lecia pracy, uregulowane jest Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1981 roku w sprawie szczególnych przywilejów dla pracowników górnictwa - Karta górnika. Dokładnie Rozdział 3 - uprawnienia w zakresie praw honorowych paragraf 10 pkt 3 - jest tam mowa o pracownikach górnictwa, bez podziału na dół i górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję ślicznie wszystkim za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie. Dokładnie jest to Polskie Węglownictwo, czyli nagroda w 25 lecie pracy w Polskim Węglownictwie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czasem nie "Przemysł Węglowy"?

Jako ciekawostkę podaję, że trafiają się też zegarki sygnowane PHxx - hutnictwo (gdzie xx to lata wysługi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również wydaje mi się, że to "Przemysł Węglowy", tak kiedyś chyba na forum nawet wyczytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czasem nie "Przemysł Węglowy"?

ja słyszałem inaczej od górników z okolic, ale w różnych okolicach różnie to może być interpretowane B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może przemysł wydobywczy? No bo co z górnikami innych surowców?

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej było by podpytać górników chociaż to tez może być mylne, bo każdy może PW interpretować po swojemu. Wg w/w rozporządzenia http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19820020013&type=2&name=D19820013.pdf

to nawet górnikom wydobywającym piasek należał się taki zegarek więc może przemysł wydobywczy najlepiej by pasował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.