Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość beo

Może ktoś mi powiedzieć ile te zegarki są warte

Rekomendowane odpowiedzi

Gość beo

Doxa ( muszę dać do naprawy) doxa1zx.th.jpg

post-0-0-79262100-1330481070.jpg

Atlantic - na chodzie tylko ma szybke pękniętom

atlantic6mt.th.jpg

atlantic18qu.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo lubie takie zegarki, w takim stanie tak po 100-150 a po renowacji wiecej... :(

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

Ile renowacja takich zegarków kosztuje i ile są one warte po renowacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj , renowacja 200-300 zl ....oczywiscie mowimy o pelnej renowacji , tarczy , koperty , wskazowek , "Pól srodki są bez sensu" 8)

Orient Star Diver, Omega Planet Ocean 45.5 Big Size , Oris WilliamsF1 Team Day/Date , Oris Flight Timer B2 , Oris Aquis Date Blue ,Tudor Chrono 20300 , Seiko Tuna 300 meter - swap Omega Mesh , Tissot Chrono pr 516 , Oriencik "sentiment"patelnia , Omega Seamaster Chrono 44mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

czyli jest to opłacalne chyba tylko dla kolekcjonera albo pasjonata.

Te zegarki są po moim dziadku raczej nie bede ich sprzedawał ale chciałem je jakos odswierzyć , przynajmniej wymienić szybki i naprawić jednego z nich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli jest to opłacalne chyba tylko dla kolekcjonera albo pasjonata.

Te zegarki są po moim dziadku raczej nie bede ich sprzedawał ale chciałem je jakos odswierzyć , przynajmniej wymienić szybki i naprawić jednego z nich

Jak sie skusisz na sprzedarz do zapraszam na priva... :D:D:D

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Doxa wygląda na bardzo zadbaną. Zajmij się mechanizmem - moim zdaniem im mniej ingerencji w wygląd oryginalny tym (szczególnie dla pamiątek!!) lepiej. natomiast na Atlantica bym nie zalował. To naprawdę ładny, klasyczny zegarek - warto, zeby wyglądał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

Raczej sprzedawać żadnego nie bedę bo to pamiatka. Przed chwila wróciłem od zegarmistrza i za renont i drobne odswierzenie doxy zapłace 45 zł to niedużo a za wymiane szybki w atlantiku zapłaciłem 5 zł i jestem zadowolony. Ma ktoś może sprzedać tarcze do takiego atlantica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa moim zdaniem warta teraz ok. 150-200 zł. Atlantic ok. 80 - 120. Tarczy łatwo się nie kupi, ale "polować" można m.in. na Allegro lub na targach staroci. Można też pochodzić po zegarmistrzach, większość z nich ma spore kolekcje części. Generalnie trafić na identyczną będzie ciężko - łatwiej może być uzbierać 100 złotych i oddać do renowacji :-). Oczywiście polecam to drugie rozwiązanie, bo to naprawdę duża przyjemność nosić taki piękny zegarek (szczególnie, że po dziadku) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

@beo

co masz namyśli mówiąc o remoncie za 45pln?

tu: http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....6&start=105

masz zdjęcie mojej Doxy (bardzo podobna, jeśli nie taka sama) - popatrz co to znaczy 'zmęczony' design. Twoj egzemplarz naprawde nie wygląda źle.

Nie polecam kupna nowej tarczy - nie do pamiątki. Lepiej odłóż 100pln i na Złotą z nim....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

Doxa i jedna i druga fajna pewnie droga jak smok nawet chyba przefajnowali z tym desingem widać że niewiedzą co wymyślić.

Lubie doskonałość w prostocie.

Co do tej doxy to ona jest popsuta i dałem ja donaprawy zegarmistrz powiedział ze zrobi generalny przegląd usunie nalot ze wskazówek i tego typu zabiegi.

A tak sobie pomyślałem żeby dać nową ale taka samą tarcze do tego Atlantica. Doxa jest jak nowa bo była chyba noszona od swięta ( zegarmistrzowi się cholernie podobała) ale atlantic chyba nie był oszczędzany widać na nim znak czasu , otarcia na kopercie i ta tarcza dostała się chyba woda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Raczej sprzedawać żadnego nie bedę bo to pamiatka. Przed chwila wróciłem od zegarmistrza i za renont i drobne odswierzenie doxy zapłace 45 zł to niedużo a za wymiane szybki w atlantiku zapłaciłem 5 zł i jestem zadowolony. Ma ktoś może sprzedać tarcze do takiego atlantica?

Tylko uwazaj, komu dajesz zegarek do renowacji. Wlasnie na allegro jest doksa po renowacji tarczy. Zegarek piekny (byl), ale teraz wstyd byloby zalozyc na reke... :evil:

http://allegro.pl/show_item.php?item=84925402

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

moja doxa jeszcze jest na czasie , zaczęsto jej nie bedę zakładał chociarzby dlatego ze ja poprostu zegarka nie nosze.

A zegarmistrz któremu dałem zegarek do naprawy do chyba jedyny w Poznaniu który zajmuje się takimi starymi zegarkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

powiedzmy sobie szczerze to są stare zegarki i to widać , co by z nimi nie robić to się tego niezmieni mozna łatwo spiepszyć sprawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
powiedzmy sobie szczerze to są stare zegarki i to widać , co by z nimi nie robić to się tego niezmieni

Oj, bardzo sie mylisz. Po porzadnej renowacji zegarek wyglada jak nowy, bo dlaczego mialby wygladac jak stary? Poszukaj na forum, znajdziesz przyklady.

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja niegdyś oddałem zegarek do renowacji (ul.Złota) i nigdy więcej nie zdecyduję się na renowację w 'lokalnym' zakładzie... pomalowali mi srebrzoną tarczę farbą ciut przypominającą tą oryginalną i popisali jakimś pisakiem napisy i indeksy... niby wyglądało to jako tako ale to tylko jako tako. bo było to dalekie od oryginału... tak więc jestem za renowacją, ale tylko u producenta danego zegarka... jeśli miałoby to odbiegać od pierwowzoru to lepiej niech zegarek obrazuje upływ czasu... ...bo zegarek po renowacji w takim 'lokalnym' zakładzie wygląda (moim zdaniem) co najmniej na podróbę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

Czyli zostaje przy tym comam tak jak jest. Zegarmistrz powiedział ze zrobi naprawi zegarek i usunie nalot ze wskazówek i niech tak zostanie.

Podejrzewam ze Atlantica raczej napewno nie będę nosił a Doxe może kiedyś założe z tego względu ze ten zegarek nie nadaje się do noszenia na codzień raczej od swięta. Pozatym ja od jakiś czterech lat nie nosze zegarka odzwycziłem się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz nic kombinował i na Złotej zlecisz renowację tarczy tamponem (drożej) to na 90% będziesz zadowolony. Twoja tarcza ma nakładane indekdy i logo, a takie na Złotej wychodzą najładniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj
Jak [...] na Złotej zlecisz renowację tarczy tamponem (drożej)

:?: Na czym to polega i czym się różni od "normalnej" techniki..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek by Ci lepiej wyjaśnił, ja spróbuję. Normalnie napisy są wykonywane piórkiem/pisakiem/innym ustrojstwem prowadzonym przy pomocy pantografu - czyli prowadzisz rękę po powiększonym oryginale leżącym obok , a tam siemaluje na tarczy. Tampon chyba polega na tym, że wykonywana jest "forma", coś jak sito do sitodruku, i tarcza pokrywana jest farbą z tamponu w miejsccach gdzie w tej formie są dziury.

Nie jestem pewien poprawności wywodu, ale jestem pewien wyższości tamponu. Widziałem efekty obydwu technik i te robione tamponem wyglądają lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

dziękuję za informację!

nie miałem o tym pojęcia :oops: - dobże, ze jeszcze nie oddałem zegarka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość beo

tylko z moim atlantic-iem sprawa jest chyba bardziej skomplikowana ponieważ tarcza niejest poprosu pomalowana na dany kolor tylko jest na nią naniesionywzór w formie jakby promieni. Metoda którą pokazaliście obejmuje chyba regeneracje tylko podziałki , a u mnie największe uszkodzenia są właśnie na samej tarczy

dcam58830rj.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta fakrura jest frezowana na tarczy. Przy renowacji usuwają całą farbę i malują całą tarczę od nowa. Na Złotej można kupić zegarki po renowacji, leżą wgablotce i czekają. Prawie zawsze jest tam jakiś atlantic, a prawie każdy atlantic ma taką fakturę. Wniosek: idź i obejrzyj czy efekt Cię zadowala. A źle zrobioną renowację widać najbardziej właśnie na podziałce i napisach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.