Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cytochrom

Wypelnienie wskazowek stara farba trytowa

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio na zatoce zakupilem cale pudlo farbek do wskazowek z lat 40tych :lol: poprostu chcialem sprobowac czy mozna uzupelnic wykroszone wypelnienie czyms takim :lol:, dzisiaj w wolnej chwili sprobowalem

efekty nie powalajace ale potzrzebuje lepszy palnik - gazowy mam w pracy :) i sadze ze bedzie lepiej:)

1. wskazowki przed

imgp00012k.jpg

2. sprzet - pozatym za zrodlo ognia zippo:) [w domu mam kuchenke elektryczna - szkoda]

imgp00021.jpg

3. efekty kocowe

imgp0008s.jpg

4. znudzony obserwator

post-514-0-55007500-1331248098.jpg

Czas operacji - 5 min

przebieg - odtluscilem wskazowki,

nagrzalem miedziany drut

nanioslem zmieknieta mase na obie strony wskazowki

zaschlo pod lampka w kilka sekund

zdrapalem nadmiar masy zyletka az do pojawienia sie metalu

jak sie beda sprawowac nie wiem ale warto sprawdzic

pozdrawiam

Rafal

post-514-0-95783900-1331248092.jpg

post-514-0-50767500-1331248094.jpg

post-514-0-18717900-1331248097.jpg

post-514-0-45658200-1331248253.jpg

post-514-0-58092900-1331248254.jpg

post-514-0-05578500-1331248258.jpg

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. efekty kocowe

imgp0008s.jpg

Potrzeba trochę więcej wprawy i lepiej wymieszać farbę, żeby powierzchnia była bardziej gładka, a barwa równa i będzie OK... :lol:

Edit.

I jeżeli farba faktycznie ma zawartość trytu, to najlepiej zawiń pudełko w ołowianą blaszkę (kupiłem w wędkarskim). Sprawdzałem ruskim detektorem/dozymetrem, to faktycznie izoluje.

post-859-0-55543500-1331248113.jpg

post-859-0-82041800-1331248260.jpg

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na zatoce zakupilem cale pudlo farbek do wskazowek z lat 40tych :lol:

czy można prosić na pm namiar sprzedawcy ?

zdrapalem nadmiar masy zyletka az do pojawienia sie metalu

z własnego doświadczenia proponuję zrobienie tego jakimś kawałkiem drewna - można np. naciąć zapałkę tak aby miało 'ostrze', ewentualnie tak łamać wykałaczki aby drewno dzieliło się 'wzdłużnie'

pdejrzewam, że materiał nawet po zaschnięciu jest na tyle miekki i plastyczny aby można było to zrobić także drewnem, bo mamy wówczas nikłe zagrożenie uszkodzenia powłok na wskazówkach, no chyba, że jest nią już tylko rdza :lol:

w przypadku drewna potrzebne jest tylko większe wyczucie i ścieranie naddatku pomału i cieniutkimi warstwami, inczaczej całe wypełnienie może często 'wyskakiwać' ze wskazówki

jak sie beda sprawowac nie wiem ale warto sprawdzic

metoda warta polecenia, choćby dlatego, że tą samą wskazówkę mozna w ten sposób uzupełniac wielokrotnie w różnych kolorach bez konieczności babrania się w lakierze, farbie itd. do tego bez problemu można sobie zrobić wskazówkę wielokolorową - nie wiem po co, ale można :)

jest jeszcze jedna sprawa: wszystkie farbki, lakiery dają połysk i równą powierzchnię, której w starych wypełnieniach nie było :) jak dotąd nie udało mi się znaleźć domowej metody/materiału wypełnienia, które imitowałoby porowato/ziarnistą powierzchnię wypełnienia - ma ktoś pomysł na taki materiał?

jaki jest wygląd powierzchni w tej metodzie - z racji topienia i zcinania naddatku masy - porowata czy połyskliwa ?

pozdrawiam

dalw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki był udział kota w renowacji?? :lol:

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze jedna sprawa: wszystkie farbki, lakiery dają połysk i równą powierzchnię, której w starych wypełnieniach nie było :lol: jak dotąd nie udało mi się znaleźć domowej metody/materiału wypełnienia, które imitowałoby porowato/ziarnistą powierzchnię wypełnienia - ma ktoś pomysł na taki materiał?

jaki jest wygląd powierzchni w tej metodzie - z racji topienia i zcinania naddatku masy - porowata czy połyskliwa

Ale tu nie chodzi o "wszystkie farbki i lakiery", bo szpary we wskazówkach wypełnia się nie farbkami i lakierami, a masami świecącymi, które sa najczęściej matowe (zależy to od tego w czym dana masa świecąca została rozpuszczona). A jezeli chodzi Tobie o imitacje takiej masy, to wystarczy lakier o odpowiednim kolorze zmieszać z mąką kartoflaną, a masa taka będzie wyglądała identycznie, tyle tyko że nie będzie "świecić"... :lol:

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odzew:) Rzeczywiscie Panowie potrzebuje jeszcze troszke wprawy ale jak sie za to zabieralem wrocilem z roboty ciut po polnocy i bylem ciekaw wiec zrobilem podejscie :lol:

Kocisko to nasz nowy domownik - przeszkadzal jak mogl - znalezlismy go przedwczoraj albo raczej on nas znalazl - miauczal nam pod domem a potem polazl za nami do mieszkania - coz zostaje :lol: przyokazji to kotka wiec jak ktos ma pomysl na fajne imie bedziemy wdzieczni.

Zalozeniem zakupu tych mas byla restauracja starych wskazowek - to ze sa utlenione w mojej opini nie szkodzi bo wskazowki nie odcinaja sie wiekiem od indeksow, masy mozna uzywac wielkrotnie, i sprawdzilem radioaktywnosc - juz nie swieca - moge zawsze przemiszac z luminowa - ale jak napisalem do restauracji jak znalazl.

co do pytan o sprzedawce - ja zanabylem losowo - ktos cos likwidowal - za grosze - ogolnie cena tych na poznizszym zdjeciu w 2002 wyniosla 107 usd :)

s12s.jpg

trzeba szukac na e-bay "FITRITE"

pozdarwiam kolegow - zawsze do jakiegos projektu moge kolegom odstapic - za jakis czas wysle do Polski to napisze kto ma i do kogo sie zwrocic.

pozdrawiam serdecznie

zanabylem rowniez farby do barwienia stalowych wskazowek na niebiesko, zloto czerwono etc. oraz do odbarwiania niebieskich wskazowek, za jakis czas postaram sie przedstawic efekty dzialania

serdecznie pozdrawiam kolegow i przepraszam ze tak pozno odpisuje ale mam dzisiaj urwanie glowy w labie

pozdr

Rafal

post-514-0-71719000-1331248358.jpg

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o imię dla kotki, to w tej sytuacji, powinno być -Luminova :lol:

Luma ,Nova czy jakoś tak? ,bo raczej nie Trytka..:lol: chociaż..?? czy ja wiem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi Trytka się nasunęło, ale może Radzia?

Pojemnik zaizoluj bo wiesz - cała ta sprawa z Radium Girls :lol:

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz zona nie zakceptowala Trytki ani Radzi ale udalo mi sie wywalczyc swego rodzaju kompromis i jest Rita:)

pozdrawiam

Rafal

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.