Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Projekt tarczy dla zegarka klubowego

Zliczanie punktów  

46 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

83 Taktic i Klod 63 to prawie to samo... ;)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zapewne zauważyłeś, ustalenia powstają na bieżąco.. ;)

Wlasnie zauwazylem :)

p.s. pierwszy raz na tym forum wyskoczyl mi komunikat o obciazeniu serwera- czyzby taki ruch zwiazany z glosowaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyt:83 Taktic i Klod 63 to prawie to samo...

Tak wiem,to świadoma decyzja..;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greenwatch, przecież zdecydowana większość jest za modyfikacją tarczy, nawet oryginalną. Głos, który przedstawiłeś nie jest na projekt, tylko na oryginalną tarczę - takie zdjęcie wkleiłeś. Jeśli chciałeś mieć taką tarczę z napisem to trzeba było zrobić projekt, naprawdę był na to czas, nie możesz z trakcie głosowania wyskakiwać z nowym projektem. Paint'a w windows ma każdy a wiele projektów w tym właśnie programie powstało.

Chyba, że chodzi Ci o kupienie Stowy Antei taniej - ale tutaj staramy się w bólach wypracować jakąś sensowną modyfikację a nie grupowe zakupy w sklepie.

Jak pisałem wcześniej - dostałem zgodę Jorga na użycie tarczy jubileuszowej z jakimś drobnym napisem - to chyba wystarczający ukłon w stronę osób chcących jak najwięcej Stowy w Stowie. Takie projekty są i są na nie głosy.

Projekt na który głosowałeś nie istnieje i nie został zgłoszony - to zdjęcie oryginalnej tarczy Stowy. Chyba, że coś przeoczyłem zarówno ja, jak i Pinus, który wklejał zdjęcia.

Nie wiem, jak uważa Filip, ale pod głosowaniu poddane zostały wszystkie zgłoszone projekty - po za oryginalnym tarczami Stowy. A kolega Greenwatch nie chce głosować na oryginalną tarczę ale na tarczę z dodanym napisem - takiego projektu nie zgłoszono.

Jestem świadom pośpiechu w przeprowadzaniu projektu i rozumiem co Filip ma na myśli, jednak przedłużanie i dysputy nic nie pomogą. Pierwsze sito ma grube oczka i prawdziwe usystematyzowanie projektów nastąpi dopiero w drugim i ostatnim etapie. W tej chwili zbyt dużo jest podobnych projektów.

Głosy obliczam obiema metodami na bieżąco i zostaną podliczone metodą która wybierze większość. Zapewniam Was, ze różnice w puli tarcz, które wejdą do 20 są minimalne. u przyznaję była zmiana, ale każdy miał prawo się wypowiedzieć co do metody zliczania.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem świadom pośpiechu w przeprowadzaniu projektu i rozumiem co Filip ma na myśli,

Miałem na myśli jedynie to, że panuje lekki chaosik np. system punktacji zmieniający się w czasie głosowania na 1 2 3 - ale raczej pisałem to żartobliwie, niż z negatywnym odczuciem.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem Filip, tak to odbieram. A przytyk przyjmuję bo celny.

Głosu zliczam obiema metodami, więc i tak dla zasady opublikuję oba rankingi.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę tylko przypomnieć, że moje projekty od nr 16 do 21 to tak na serio jeden projekt ;)

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę tylko przypomnieć, że moje projekty od nr 16 do 21 to tak na serio jeden projekt ;)

zaczyna się walka o swoje :)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, kolego , możesz mnie oświecić? Jestem na forum jako czynny forumowicz dopiero od pocz. tygodnia , w związku z tym jestem bledziutki jeśli chodzi o niektóre zasady.Czy wystarczy zagłosować pisząc post ze swoim wytypowaniem, czy coś jeszcze trzeba zrobić, np. wpisać głosy na listę na której się jest, (ale wydaje mi się że to chyba kto inny robi)Nie bardzo wiem co oznacza czerwony kolor na liście chętnych, i dlaczego nie ma wszystkich wpisanych głosów, min, mojego. Będę Wdzięczny za wyjaśnienia. ;)

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosy zliczam w Excelu, za chwilę opublikuję wszystkie.

Kolor czerwony oznaczał prawidłowo oddany i pełny głos. Dane publikowałem on-line na żywo do pewnego momentu, kiedy było to technicznie możliwe. Prosże o chwilę cierpliwości, zaraz zaktualizują tabele.

Nie mogłem liczyć głosów w tabeli google docs, ponieważ formuły zliczania występowanie danych Licz.Jeżeli są tam po byku ( a w zasadzie jej nie ma), robiłem to równolegle w Excelu.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczyna się walka o swoje ;)

W rzeczy samej.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. To wszystko wyjaśnia ;) Wielkie Dzięki. :)

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tabela 1 - rozkład głosów na projekty LINK

tabela 2 - lista głosujących i ich głosy LINK

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki - tabela - LINK

Do następnego etapu przechodzą:

83 Taktic 27

63 Klod100 (kolega) 21

11 SphinX 19

78 Klod100 17

19 kkwpk 16

57 czercz 13

12 kkwpk 11

77 Klod100 11

49 Diesel 10

23 kkwpk 9

21 kkwpk 7

22 kkwpk 7

79 Klod100 7

8 SphinX 6

16 kkwpk 6

24 eye_lip 6

60 TomASH 6

64 Klod100 (kolega) 6

65 Klod100 (kolega) 5

68 Klod100 5

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczyna się walka o swoje ;)

Ja myślę, że zwykła przyzwoitość wymaga żeby koledze kkwpk co najmniej dwa projekty nr 16 i 19 połączyć w jeden i zsumować punkty. Otrzyma wtedy 22 punkty, czyli drugie miejsce w pierwszym etapie.

W rzeczy samej, jest to identyczny projekt. Dziewiętnastka jest tylko poprawionym projektem nr 16. Wyprostowane zostały tylko cyfry, które wcześniej były krzywo, oraz bardzo minimalnie została zmniejszona czcionka, co zresztą bardziej zbliżyło proporcje do boskiej reguły złotego podziału...

Tak więc postuluję żeby

Usunąć z listy "16 kkwpk"

A projektowi "19 kkwpk" przydzielić 22pt, i przesunąć go na drugie miejsce.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bez sensu, ponieważ liczy się wejście do 20 a nie miejsce.

Wiele projektów jest podobnych. W drugim etapie uczestnicy będą musieli się zastanowić, czy walczyć między sobą o kolor wskazówek i rozbijać punkty, czy zjednoczyć siły i popierać określony projekt. Ponadto trzeba wziąść pod uwagę rzeczywiste kolory tarcz i wskazówek oraz ich kombinację. To, co ładnie wygląda w photoshopie i na ekranie może rozczarować w życiu. Wiele projektów kolorystyką odbiega od rzeczywistych kolorów.

Proponuję aby poważnie się zastanowić, przy następnym głosowaniu. Przejrzeć zdjęcia Stowy Antea w internecie i pooglądać jak wygląda tarcza i wskazówki w różnym oświetleniu i pod różnymi kątami.

Ponadto projekty bez napisy Made in Germany mogą nie przejść weryfikacji Jorga Schuera, bo ma on tu sporo do powiedzenia, w końcu to firmuje.

Tak więc warto wziąć pod uwagę różne sprawy pod rozwagę, bo gra dopiero się rozpoczyna. Wbrew pozorom projekty występujące w kilku wariantach mają problem, bo ich zwolennicy rozmieniają punkty na drobne, gdy tymczasem projekty mające silnych zwolenników mogą liczyć na pełne poparcie.

Co do przyzwoitości - sorry, ale jej nie będzie ;):)

Głosy można było modyfikować do końca głosowania i zmienić wybór aby poprzeć inny wariant większa ilością punków. Słowem: "Mądry Polak po szkodzie".

Ten etap wyłonił 20, następny wyłoni 5 ale liczy się tylko jedno miejsce - 1. Bo wariant, który zwycięży, zostanie zrealizowany i nic tu po punktach i miejscach - po prostu nie zobaczymy na swoim nadgarstku zegarka z inną tarczą niż NR 1.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bez sensu, ponieważ liczy się wejście do 20 a nie miejsce.

Wiele projektów jest podobnych. W drugim etapie uczestnicy będą musieli się zastanowić, czy walczyć między sobą o kolor wskazówek i rozbijać punkty, czy zjednoczyć siły i popierać określony projekt. Ponadto trzeba wziąść pod uwagę rzeczywiste kolory tarcz i wskazówek oraz ich kombinację. To, co ładnie wygląda w photoshopie i na ekranie może rozczarować w życiu. Wiele projektów kolorystyką odbiega od rzeczywistych kolorów.

Proponuję aby poważnie się zastanowić, przy następnym głosowaniu. Przejrzeć zdjęcia Stowy Antea w internecie i pooglądać jak wygląda tarcza i wskazówki w różnym oświetleniu i pod różnymi kątami.

Ponadto projekty bez napisy Made in Germany mogą nie przejść weryfikacji Jorga Schuera, bo ma on tu sporo do powiedzenia, w końcu to firmuje.

Tak więc warto wziąć pod uwagę różne sprawy pod rozwagę, bo gra dopiero się rozpoczyna. Wbrew pozorom projekty występujące w kilku wariantach mają problem, bo ich zwolennicy rozmieniają punkty na drobne, gdy tymczasem projekty mające silnych zwolenników mogą liczyć na pełne poparcie.

Co do przyzwoitości - sorry, ale jej nie będzie ;):)

Głosy można było modyfikować do końca głosowania i zmienić wybór aby poprzeć inny wariant większa ilością punków. Słowem: "Mądry Polak po szkodzie".

Ten etap wyłonił 20, następny wyłoni 5 ale liczy się tylko jedno miejsce - 1. Bo wariant, który zwycięży, zostanie zrealizowany i nic tu po punktach i miejscach - po prostu nie zobaczymy na swoim nadgarstku zegarka z inną tarczą niż NR 1.

OK. ale co w przypadku projektu 78 Klod100 i 77 Klod100. W tym projekcie jest tak minimalny szczegół, że zwolennicy tych projektów spokojnie mogliby zjednoczyć siły i głosować na jeden z nich ale do głosowania są poddane dwa projekty gdzie głosy będą liczyć się oddzielnie. Myślę, że tutaj powinien wziąć górę rozsądek a nie matematyka i głosy oddane na te dwa projekty powinny być sumowane i jeżeli suma punktów będzie największa to wtedy można poddać ostatecznie głosowaniu, który projekt z tych dwóch jest najlepszy.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słowem: "Mądry Polak po szkodzie".

Ok, jak chcecie. Niech będzie mądry po szkodzie..

Jak się przyjrzeć dobrze dyskusji podczas zgłaszania ofert, to projekt 19 został zgłoszony tylko dlatego, że na projekcie 16 liczby były krzywo. Ja rozumiem, że kkwpk popełnił błąd, że w porę nie usunął projektu 16, kiedy zgłaszał "wyprostowany" projekt 19.

Paranoiczna sytuacja jaka może z tego wyniknąć może mieć dwa wymiary.

Pierwszy. Projekt nie przechodzi do pierwszej 5-tki z powodu rozbicia głosów.

Druga sytuacja. Obydwa projekty przechodzą do pierwszej 5-tki. W związku z tym, obydwa projekty dajesz Jorgowi do konsultacji.

Jorg się pyta: "Czym się różni projekt 16 i 19?"

KMZiZ: "A co nie widać? Na pierwszym ósemka jest krzywo, a na drugim prosto."

Jorg: "Czyli jak wygra 16, a 19 zostanie odrzucony, to mam wam zrobić tą ósemkę krzywo?"

KMZiZ: "Eeee... nooo... chyba tak..."

Jorg: "Ahaaa, zaraz, zaraz... już rozumiem... to taki metaforyczny symbol pijanego Polaka ;) "

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. ale co w przypadku projektu 78 Klod100 i 77 Klod100. W tym projekcie jest tak minimalny szczegół, że zwolennicy tych projektów spokojnie mogliby zjednoczyć siły i głosować na jeden z nich ale do głosowania są poddane dwa projekty gdzie głosy będą liczyć się oddzielnie. Myślę, że tutaj powinien wziąć górę rozsądek a nie matematyka i głosy oddane na te dwa projekty powinny być sumowane i jeżeli suma punktów będzie największa to wtedy można poddać ostatecznie głosowaniu, który projekt z tych dwóch jest najlepszy.

Masz rację. W 100%. Jednak nie mogę, a raczej nie chciałbym sumować punków z urzędu. Bo to co dla wielu jest detalem - np kolor sekundnika, wskazówek czy nawet tarczy - dla innych jest czymś, co przesądza. Liczę na rozsądek głosujących i specjalnie w tym celu pozostawiona została możliwość zmiany głosów do samego końca.

Tym bardziej, że jeśli tarcze są bardzo podobne a różnią się kolorem sekundnika - to sam ten kolor można będzie ewentualnie zmienić na samum końcu - bo np Jorg powie, że na czarnym tle niebieska wskazówka będzie wyglądała źle w praktyce (spekuluję).

Jestem natomiast niemal pewien, że projekt 63 mojego kolegi nie przejdzie w takiej formie więc zwolennicy tej wersji powinni zjednoczyć się wokół projektu Tactica z napisem Limited. Nie mogę zdjąć tego projektu, bo został już wrzucony i nie chcę w ten sposób ingerować w wyniki i punktację. Jedyne co mogę to namawiać do rozsądku i liczenia głosów ( i estymacji wyników), zawieranie koalicji wyborczych, lobbowanie i przemawiania do rozsądku.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, ale projekt został zgłoszony. Pisz o tym w głosowaniu, uczestnicy nie są bezmyślni i posłuchają głosu rozsądku aby zjednoczyć głosy np na projekt 19 zamiast rozbijać je pomiędzy 16 i 19.

Jak już pisałem przed ostatecznym wyborem tarcze zostaną skonsultowane z Jorgiem i pewne niedoskonałości, czy wytknięte bęędy będzie można naprawić. I tak tarcze musimy dostarczyć w formatach Adobe Illustrator lub Autacad DXF więc projekty trzeba będzie w wielu wypadkach rysować od zera lub eksportować. Tutaj wszystko, włącznie w wymiarami i błędami i tak będzie musiało być skorygowane.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.