Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bobwoj

Czy wciskany dekiel rzeczywiście niszczy koperte?

Rekomendowane odpowiedzi

Na takie stwierdzenie trafiłem przeglądając komentarze pod pewną recenzją na Chronos24.pl. Chciałbym zapytać się kolegów którzy mają doświadczenie w tej kwestii. Czy można zdąć dekiel nie zostawiając żadnych śladów na kopercie, czy raczej jest to nie możliwe?

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna argumentowac co prawda, ze dekiel zakrecany niszczy dekiel :) , bo zawsze pozostawi sie na nim jakies mikroslady przy odkrecaniu (podobnie jak odkrecanie srub niszczy naciecia w tychze srubach :P ).

No ale, CZASAMI cos w tym jest. Ale nie zalezy to moim zdaniem od dekla per se, tylko od jakosci jego wykonania oraz spasowania z koperta. Jak taka cholera siedzi bardzo mocno, to rysy na kopercie sa trudne do unikniecia. Mam tak z jednym moim zegarkiem, moj zegarmistrz stanowczo odmawia jego ponownego otwierania (juz zostawil jedna ryse B) ), czego rezultatem jest, ze musze sie pogodzic z tym, ze zegarek pozni okolo 30 sekund/dobe - troche duzo, jak dla mnie.

Ogolnie ze zdejmowaniem i zakladaniem wciskanego dekla jest wieksza loteria, niz z deklem zakrecanym (chociaz te tez sie potrafia zapiec). Dekiel zakrecany wiecej tez na ogol wybacza, przy deklu wciskanym trzeba miec bardziej pewna reke. Raczej wybieralbym dekiel zakrecany przy innych czynnikach nie zmienionych

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktos z kolegow probowal i moglby sie podzielic doswiadczeniem z uzycia pileczek zasysajacych dekiel - to w teorii nie powinno zostawic rys, do wciskanych uzywam ostrz trapezowych a zaczynam podwazanie od skalpela aby dac miejsce na wieksze ostrze, najlepsze sa dekle na sruby - ostre srubokrety zwykle rozwiazuja problem, ponadto nawet jak zarysujemy srube to znacznie latwiej je wymienic.

pozdrawiam

RAFAL

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszcie mi jeszcze, czy zakręcane dekle są domeną zegarków high-endowych, a wciskane tych z niższych półek? Czy takiego podzialu wogóle nie ma. 

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszcie mi jeszcze, czy zakręcane dekle są domeną zegarków high-endowych, a wciskane tych z niższych półek? Czy takiego podzialu wogóle nie ma. 

Skoro czytales na portalu - to zauwaz do jakiego zegarka to się odnosilo - chyba nie był z niższej półki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma piernik do wiatraka? Rodzaj dekla zależy od typu koperty, a nie od jakości czy ceny zegarka...

W takim razie zapytam się inaczej, czy są pewne typy kopert, które są używane do produkcji droższych czasomierzy, czy takiego podziału nie ma? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zapytam się inaczej, czy są pewne typy kopert, które są używane do produkcji droższych czasomierzy, czy takiego podziału nie ma?

Nie ma takiego jednoznacznego określenia/rozróżnienia typów kopert z wyższej półki, a typów z niższej. Można tu rozróżnić tylko jakość wykonania. No i można zaobserwować że firmy bardziej prestiżowe starają się produkować koperty bardziej skomplikowane, od firm z niższej półki. Oczywiście, że koperta zakręcana jest bardziej skomplikowana, niż ta z wciskanym deklem więc można przyjąć, że jest tez preferowana przez lepsze firmy, ale produkują je też firmy nijakie, tylko o gorszej jakości.

A właściwy podział jest taki:

> dekiel wciskany - zegarki bez wymaganej szczególnej szczelności (np. do garnituru itp.)

> dekiel zakręcany - zegarki o wymaganej podwyższonej szczelności (np. zegarki sportowe itp.)

Jednak i tu nie ma żadnych sztywnych granic, bo marketing i moda powodują, że wszystko jest bardzo płynne, nie tylko w temacie zegarki zresztą.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja zadam nieco inne pytanie o dekle wciskane: czy koperty stalowe wystepowały z deklami wciskanymi? Moja wiedza w tym temacie ogranicza się do kilku zegarków radzieckich z kopertami "all steel" - we wszystkich tych przypadkach dekiel był zakręcany (a raczej dociskany gwintowanym pierścieniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja zadam nieco inne pytanie o dekle wciskane: czy koperty stalowe wystepowały z deklami wciskanymi? Moja wiedza w tym temacie ogranicza się do kilku zegarków radzieckich z kopertami "all steel" - we wszystkich tych przypadkach dekiel był zakręcany (a raczej dociskany gwintowanym pierścieniem).

Materiał koperty nie ma wiele wspólnego z rodzajem jej budowy, koperty stalowe tak jak i z innych materiałów mają dekle zarówno wciskane jak i zakręcane.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, ten moj zegarek, o ktorym pisalem, jest caly ze stali (koperta i dekiel).

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.