Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość mt123

Claude Bernard - Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mt123

Witam.

Od dłuższego czasu szukam zegarka dla siebie. Jakiś czas temu spodobał mi się czarny Atlantic Seaport 56350.41.61. Byłem już dość mocno zdecydowany. Ostatnio zajrzałem jednak do salonu Apart-u i trafiłem tam na zegarek firmy Claude Bernard 01002 37N NIN (kwarcowy, WR50, szkiełko szafirowe - na stronie Apart-u go nie ma).

800_ceas_7713.jpg

Co myślicie ogólnie o tej marce i o tym modelu? Warto wydać na niego 990zł? Planowałem przeznaczyć na zegarek nieco mniej, ale jak już mi się spodobał...

Druga sprawa. Jak myślicie - Mogę liczyć w salonie na jakiś rabat? Jeśli tak, to na ile procent? Być może macie z tym jakieś doświadczenia.

Miałby to być mój jedyny zegarek. Będę go nosił po prostu na codzień (dość często ciemne koszule), ale wydaje mi się, że do garnituru też by się nadał. Może się mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie można by było pokusić się o lepsze zegarki i nawet nie kwarcowe a automatyczne. Poczytaj forum, po orientuj się i sam zobaczysz. No chyba, że chcesz kupić coś szybko, zapomnieć i mieć z głowy wtedy kup to co Ci się po prostu podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mt123

Czytałem tu dość dużo tematów. Tym bardziej, że przeglądając zegarki w sklepach czy na Allegro wyszukiwałem też opinie o nich właśnie tu. W pewnym momencie spodobały mi się Bisset-y, ale po lekturze kilku postów szybko zmieniłem do nich nastawienie;)

Szczerze mówiąc nie robi mi większej różnicy, czy będzie to automat czy kwarc. Powiedziałbym wręcz, że raczej trochę na korzyść kwarcowych, bo są dokładniejsze i po paru dniach nienoszenia nadal będzie działał. Może przy kolejnych zegarkach będę już myślał inaczej.

Jak napisałem ma to być mój pierwszy zegarek. Nigdy nie nosiłem, więc nie spieszy mi się z zakupem. Powoli rozglądam się już od dobrych kilku miesięcy. Głównym kryterium dla mnie jest wygląd. Ten po prostu mi się spodobał. Czarny, na pasku, stonowany, bez kolorowych świecidełek. Podoba mi się też to, że ma ciemną kopertę. Kwestia gustu. Chodzi też jednak o to, żeby kupić jednocześnie coś solidnego, co pochodzi przez lata, nie rozpadnie się i pierwsza mżawka nie spowoduje zaparowania szybki;)

Szukałem opinii na temat tej marki i jedyne co udało mi się tu znaleźć to jeden post mówiący, że lepiej nie, inny od osoby, która ma CB i poleca oraz wpis, że jest to marka należąca do Edox-a (z tym, że raczej bardziej budżetowa) co chyba dobrze o nich świadczy.

Jakieś opinie na temat rabatów w Apartach i garnituru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do garnituru może być

jakiś rabat powinieneś dostać. Teraz stali klienci Apartu dostają korespondencję z katalogiem i kartą rabatową na 10% lub 15%. znajdź kogoś znajomego z takim rabatem albo w sklepie na bezczela poproś - skoro opłaca im się sprzedać stałemu klientowi za rabatem, to przecież kasa od "zwykłego" klienta gorsza nie jest :) . Zresztą przy takim zakupie chyba dostaniesz kartę stałego klienta (za czasów jak moja żona dostawała, wystarczył zakup za 700pln).

jak dołożysz ze 200 pln, możesz mieć Tissota z zawadiacką żółtą wskazówką:

post-23896-0-31441400-1331256353.jpg

ja już pominę, że możesz jakiegoś mechanika kupić, raczej nie chrono, chyba że ruski. Pomyśl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kupon (w zasadzie na okaziciela) na 15% (ważny do 6 grudnia) więc mogę oddać :-) (jest mi niepotrzebny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mt123

Kyle

-----

Dobry pomysł z tą kartą rabatową. Widziałem ostatnio u znajomych katalog, więc muszę się dowiedzieć, czy mają też kartę.

Na tego Tissota też kiedyś patrzałem, ale (pomijając cenę) jak dla mnie ma właśnie zbyt dużo rzucających się w oczy elementów na tarczy. Trochę dużo tego białego i żółtego. Pod tym względem własnie "czarno-czarny" CB bardziej mi podchodzi.

Propo Tissota, to musiałbym jeszcze zobaczyć gdzieś na żywo w sklepie Tissot Le Locle Automatic 41.1.423.33 (ten z rzymskimi cyframi). Tacza biała a nie czarna, ale moim zdaniem wygląda świetnie. O opinie na temat tego modelu nawet nie pytam, bo właśnie przeglądałem forum i na innych wątkach jest o nim sporo i bardzo pozytywnie. Z tym, że to znowu paręset zł więcej, a uwzględniając rabat w Aparcie wręcz minimum 350-450zł różnicy. Zaczyna się robić dla mnie trochę za drogo, ale na pewno chętnie go gdzieś zobaczę.

Luke102

-----

Jeśli znajomi nie będą mieli tej karty, a zdecyduję się na zakup, to na pewno odezwę się do Ciebie. W jednym i drugim przypadku - Bardzo dziękuję za propozycję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, ten CB - koperta wygląda czarno - czy on nie jest czymś kryty? w zegarkach bardziej budżetowych można mieć obawy o trwałość tego rozwiązania, osobiście raczej tego unikam, bo nie mam przekonania

Tissot Lelocle będzie Ci pasował tylko na elegancko, jest mniej uniwersalny, chociaż to oczywiście świetny zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym Cię zniechęcać do kwarców, ale CZEMU AŻ 990 PLN ?! Wg mnie lepiej dołożyć do tego Le Locle, lub, jeżeli nie jest to dla Ciebie pilne, to na spokojnie poszukać jeszcze jakiegoś tańszego kwarca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mt123

Kyle

-----

"Plated stainless steel", czyli jak rozumiem warstwa chromu na normalnej stalowej kopercie. Jak oceniacie trwałość takiego rozwiązania? Pierwsze widoczne przetarcia przy łagodnym obchodzeniu się z nim to w takim przypadku kwestia miesięcy, roku, 5 lat? Znalazłem informację, że chromowanie to koszt rzędu 30-50zł, więc jakby to było kilka lat, to raczej nie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim nie śpieszyć się za bardzo z wyborem. Poczytać trochę. Jeszcze trzy razy możesz zmienić zdanie :) Na gorąco zazwyczaj robi się nietrafiony zakup. Poza tym zaglądać na nasz bazar. Czasami można trafić na fajną sztukę za dobrą cenę. Na przykład rzeczony LeLocle, zdarzał się na bazarku poniżej 1000zł, zazwyczaj w świetnym stanie.

Chociaż Lelocle to rzeczywiście raczej na elegancko. Przynajmniej ja tak noszę :)

Tissot biały, rzymski, to właściwie na żywo nie jest taki biały, tylko srebrny. Taki bardzo jasny, matowy metalik.

gallery_27913_38_56721.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mt123

Kolo

-----

Z rabatem 15% było by już "tylko" 840zł. Le Locle, jak wspomniał Taktic, jest faktycznie trochę zbyt elegancki jak dla mnie (praca przy komputerze, 27 lat) na codzienne noszenie. Może bardziej jako drugi zegarek na specjalne okazje, z tym że nim zdecyduję się na drugi, to minie pewnie jeszcze trochę czasu (najpierw muszę zdecydować się na pierwszy;).

Nie jest to dla mnie specjalnie pilne. Rozglądam się za zegarkami już od dłuższego czasu. Raczej ciężko było mi coś wybrać a ten jakoś w końcu wpadł mi w oko.

To czarne chromowanie może szybko zacząć schodzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zegarek ma tylko "wyglądać i być praktyczny" to kwarc.

Jednak o czym innym - nie kupowałbym zegarka marki o której nic nie wiadomo, a to że jest w Aparcie to nic nie znaczy (pamiętamy jakie g... było sprzedawane w Vistuli).

Nie wiadomo jaka jakość wykonania, a prestiż żaden (jakby było no-name to by wyszło na to samo). Popatrzyłbym na takie marki jak Certina, Doxa, Candino czy już wspomniany Tissot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powszechnie wiadomo, że Claude Bernard to "tańsza linia" Edoxa (coś jak Lorus by Seiko). Miesiąc temu kupiłem kwarca Claude Bernard 70155 i na czarnym skórzanym pasku prezentuje się świetnie. Jakość wykonania jest bardzo dobra. Kolega z pracy używa kwarca Claude Bernard na bransolecie ponad 6 lat i zegarek wygląda nadal bardzo ładnie (jest to jego jedyny zegarek i na prawdę go nie oszczędza). Zegarki są już już od kilku lat na rynku i porównywanie ich do "no name" jest grubą przesadą (dla mnie jako niewiadomoco można traktować Aztorin).

Na swojego kwarca wydałem niecałe 500zł, pytanie czy bym wydał prawie 1000? Pewnie nie, poszukałbym już raczej automatu. Co do samej marki to nie miałbym zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powszechnie wiadomo, że Claude Bernard to "tańsza linia" Edoxa (coś jak Lorus by Seiko).

Tyle że "Lorus" występuje na rynku a "Claude Bernard" praktycznie wcale (na Allegro to jest ale na ebay już nie), o tym że "Lorus" to tańsza linia Seiko znajdziesz na stronach Lorus i Seiko, a Edox nic nie pisze o Claude Bernard, sam Claude Bernard ma beznadziejną stronę bez słowa o Edox.

Podsumowując dla mnie to dalej to żadna marka co nie znaczy, że produkty są niskiej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolo

-----

Z rabatem 15% było by już "tylko" 840zł. Le Locle, jak wspomniał Taktic, jest faktycznie trochę zbyt elegancki jak dla mnie (praca przy komputerze, 27 lat) na codzienne noszenie. Może bardziej jako drugi zegarek na specjalne okazje, z tym że nim zdecyduję się na drugi, to minie pewnie jeszcze trochę czasu (najpierw muszę zdecydować się na pierwszy;).

Nie jest to dla mnie specjalnie pilne. Rozglądam się za zegarkami już od dłuższego czasu. Raczej ciężko było mi coś wybrać a ten jakoś w końcu wpadł mi w oko.

To czarne chromowanie może szybko zacząć schodzić?

Jeżeli z góry zakładasz, że się "zaraziłeś" i nie jest to ostatni zegarek, to tym bardziej szukałbym czegoś tańszego. Nie ma cudów, żebyś nie znalazł fajnego kwarca do 500 PLN, szczególnie, że marka jakoś tej ceny nie usprawiedliwia. Co do powłoki - myślę, że bardzo szybko się nie poprzeciera. Jednak, gdybyś nosił taki zegarek długo (i często), to przetarcia mogą być i odsprzedanie go za dobre pieniądze może być trudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja również brał bym LeLocle (super zegarek), a czy taki oficjalny ... hmm ... według mnie ma coś w sobie i spokojnie pasował by do normalnego (klsycznego) stroju, rozważył bym również Certina - szczególnie linie DS-1 (klasyczny styl ale jak to opisał jeden z kolegów "... nowoczesny garniturowiec z nutką sportowej duszy ...") - mnie szczególnie podoba się wersja LE :-) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mt123

Szczerze mówiąc marka zegarka nie robi mi wielkiej różnicy. Chodzi mi w tym raczej nie o napis na zegarku i to czy ktoś to będzie znał a o to, żeby dobrze pochodził przez kilka dobrych lat i nie rozpadł się przy pierwszym spotkaniu z ziemią (no i ma mi się podobać). Skoro Pablos_ kupił (widząc go wcześniej u znajomego) i nadal nie odradza, to pewnie jest dobrze. Poza tym to jednak szwajcarska marka i ma już dobre kilkadziesiąt lat.

Nie zakładam, że się jakoś "zaraziłem":D Po prostu szukam czegoś ciekawego. Do 500zł raczej nic mi się nie podobało. M.in. dlatego musiałem podnieść pułap, który chcę wydać. Zresztą ten czarny Tissot jest jeszcze droższy. Drugi w zasadzie też, większość Certin też. Często pojawiają się na tym forum propozycje poza widełkami cenowymi:) No ale wiadomo - Jak już polecać, to coś, co się też podoba polecającemu:) Wiadomo, że taki Tissot to bardziej znana marka, ale tylko za to dopłacać, jeśli oba będą tak samo działały? Jakoś nie jestem przekonany.

Kolo, dzięki za informację z przetarciami. Nie wiedziałem czego mogę się spodziewać po tej warstwie chromu.

Luke102, (LeLocle) czy taki oficjalny - Do koszuli, nawet bez marynarki i na codzień, zapewne pasuje, ale już do czarnej bluzy, czy na jakąś imprezę chyba trochę mniej. Nie zawsze chodzę w koszulach, więc chyba jednak potrzebuje czegoś bardziej uniwersalnego.

Jutro postaram się znaleźć trochę czasu, żeby przejechać się do sklepu z "moją doradcą". Rozejrzę się co tam jeszcze mają i przemyślę sprawę. Jak się na coś zdecyduję, to na pewno zasilę forumową galerię jakimiś zdjęciami (chociażby w ramach podziękowania za Wasze rady:).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mt123

Trochę odkopię ten wątek, ale chciałem napisać, jak się skończyła ta sprawa:)

Zakup trochę się przeciągnął, bo poszedł mi pasek... ale rozrządu:/ W TD oznaczało to wymianę sporej części silnika, no i koszty, więc wybór zegarka odszedł na dalszy plan.

Poczytałem jeszcze forum, pochodziłem trochę po sklepach, poprzymierzałem i w sumie przypadł mi do gustu ten czarny Tissot PRC 200. Okazało się też, że CB miał mineralne szkiełko a nie szafir. Pozostałe parametry też raczej na minus w porównaniu do Tissota.

Ostatecznie przekonała mnie cena z jaką pojawił się on na Allegro. Nowy na pasku za 800zł. W porównaniu do ceny sklepowej ponad 1/3 taniej. Sprzedający miał same pozytywy i w kilku ostatnich aukcjach sprzedał te właśnie zegarki, więc raczej nie powinno być problemów. Wygrałem aukcję jakieś 10 minut temu.

Wydaje mi się, że dobrze wybrałem:)

Dziękuję Wam za pomoc przy podejmowaniu decyzji.

PS.

Jakby kogoś to interesowało, albo trafił na ten wątek z wyszukiwarki, to tu znalazłem kilka dobrych zdjęć nadgarstkowych na dwóch różnych paskach:

http://niketalk.yuku.com/reply/6720455/t/Re-POST-YOUR-WATCHES-vol-.html

Na YouTube-ie z kolei jest niezły film przedstawiający ten model. Sprzedawca trochę "leje wodę";), ale film w dobrej jakości i można zobaczyć zegarek (z opakowaniem i dodatkami) z każdej strony:

http://www.youtube.com/watch?v=VVfGtVBrA8c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.