ASTRAL 5911 #1 Napisano 31 Grudnia 2009 [ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #2 Napisano 31 Grudnia 2009 No, nie ma sily, to musi byc pasowka z kieszonki krytej (savonette). U Ranffta sa niestety tylko kalibry z kieszonek otwartych, ale w sumie dosc podobne. Co do daty produkcji to druga polowa lat 30-tych sadzac z numeru seryjnego. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ASTRAL 5911 #3 Napisano 31 Grudnia 2009 Zbyszke, dzięki za podpowiedź! Faktycznie, taka przeróbka tłumaczyłaby położenie koronki. Najpierw też szukałem u Ranffta, ale tam nic nie znalazłem, jedynie na ebayu była odkryta kieszonka datowana na lata 20-te z bardzo podobnym mechanizmem, opisanym jako Calibre 43. II. i bardzo podobną małą sekundą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #4 Napisano 31 Grudnia 2009 Kieszonkowy tissot 43 przezucony wraz z tarcza do narecznego.Jest to dosc cienki mechanizm i z latwoscia miesci sie w normalnej kopercie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #5 Napisano 31 Grudnia 2009 Koledzy udzielili Ci wyczerpującej odpowiedzi, więc ja ogranicze się do pogratulowania fajnego zegarka. Jestem umiarkowanym zwolennikiem pasówek, ale ta jest fajna. Proponuję Ci tylko zmienić koronkę, bo ta obecna jakos nie pasuje do całosci 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #6 Napisano 1 Stycznia 2010 Fajna pasoweczka . Gratulluje. Jeszcze w ramach referencji podladuje zdjecia swojego oversize z 1948r - mialem pokazac po pochromowaniu koperty ale w sumie:) i zalozeniu nowego szkla, srubke do mocowania werku tez mam 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #7 Napisano 26 Stycznia 2010 Fajna pasoweczka . Gratulluje. Jeszcze w ramach referencji podladuje zdjecia swojego oversize z 1948r - mialem pokazac po pochromowaniu koperty ale w sumie:) i zalozeniu nowego szkla, srubke do mocowania werku tez mam Witaj cytochrom, mam do ciebie pytanie, ponieważ w temacie tissotów raczkuje, chcę się ciebie poradzić - właśnie nabyłem bardzo podobny egzemplarz do twojego, czy mógłbyś pomóc określić mi jego datę produkcji, jak dotrze w tym tygodniu postaram się wkleić fotki!!link do aukcji: oczywiście aukcja zakończona przed czasem cena była wyższa:http://www.allegro.pl/item885694631_zegarek_kieszonkowy_tissot_lata_30te_art_deco.html 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #8 Napisano 26 Stycznia 2010 Wychodzi, ze rok 1949. Mechanizm zreszta kubek w kubek, jak u cytochroma. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #9 Napisano 27 Stycznia 2010 Wychodzi, ze rok 1949. Mechanizm zreszta kubek w kubek, jak u cytochroma.Dzięki wielkie tez tak myślałem porównując oba modele że to są te lata. W aukcji sprzedający napisał że egzemplarz ten pochodzi z lat 30-tych ale ufam fachowcom !!! 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #10 Napisano 27 Stycznia 2010 Sorki - przegapilem - ale zbyszke slusznie odpowiedzial - kopertka wlasnie jest szykowana do chromowania - tabele do datowania tissota wklejalem na forum ale mozesz sciagnac http://zegarkiclub.pl/forum/topic/40335-schematy-werkow-swiss-do-pobrania/ pozdrawiam i przepraszam ale jakos mi umkneloRafal 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #11 Napisano 7 Listopada 2012 Witam, To moj 1 wpis wlasnie tu, bo od poprzedniego weekendu stalem sie wlascicielem Tissota Antimagnetique po niezyjacym pradziadku. Stan zegarka jest zly. Niestety nie mieszkam w Polsce ale zegarek zostal w Polsce i poprosilem kolezanke, zeby poszla do zegarmistrza i sie dowiedziala co i jak z tym zegarkiem, czy warto naprawiac etc... Zegarmistrz powiedzial, ze jedynie warto jesli sie bedzie go uzywalo (oczwista sprawa, pamiatka rodzinna etc.) Wycenil naprawe (o ile mi wiadomo za umieszczenie w zegarku sprezynki, zeby nie trzeba go bylo nakrecac) na 250 zl. Pytanie do Was, specow w tym temacie, gdzie powinienem oddac zegarek (pochodze z Warszawy) zeby zostal dobrze naprawiony, na jakie koszta powinienem byc przygotowany i co powinno jeszcze zostac zmienione. Naprawde chcialbym zeby ten zegarek byl zrobiony jak np. 'Cytochrom' to zrobil. Gdzie mozna zrobic chromowanie koperty i co byscie poradzil w naprawie zegarka. Za wszystkie rady, dziekuje bardzo. Sprawa naprawde wazna dla mnie. Zamieszczam zdjecie, ktore jest niestety fatalne (niestety nie mialem mozliwosci zrobic), moze Wam wpadna jakies pomysly do glowy. Z gory dziekuje bardzo! pozdrawiam serdecznie, Dawid 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 733 #12 Napisano 7 Listopada 2012 Koledzy pewnie Ci doradzą swoich zegarmistrzów, większość z nas ma jakichś swoich zaufanych. Ja swoje zegarki naprawiam na Pięknej 47 - bardzo dobry fachowiec. Kopert nie chromuje sam, tylko zleca komuś. Wychodzą bardzo ładnie. renowacje kopert i tarcz prowadzi zakład Głowackich na Złotej, lecz do ich pracy bywają zastrzeżenia.Ze zdjęć niewiele widać, jednak oprócz naprawy i chromowania (jeśli są przetarcia) i wymiany szkiełka nie warto robić nic więcej. Tarczę dobry zegarmistrz delikatnie oczyści, na ile się da. Nie warto dawać do malowania, bo to już będzie malowana a nie oryginalna tarcza. Tak jak malowany samochód. Niby ładne, ale już nie to.Pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #13 Napisano 8 Listopada 2012 Wasyl, Dzieki za informacje. Postaram sie o jakies moze lepsze zdjecie, bedzie wtedy lepiej/latwiej zadecydowac co z nim zrobic, jak go odnowic.Nie bede dawac do malowania, jak radzisz bo zdaje mi sie, ze zegarek straci swoj klimat. Czyli Twoim zdaniem zrobic: - wymiane szkla- reperacja- chromowanie cos jeszcze? Jaki pasek do niego dobrac, zeby sie to ladnie wszstko prezentowalo ? Wiem, ze to rzecz gustu itp. ale moze sa jakies standardy badz ponad standardy w paskach, ktore do tych modeli pasuja ? dzieki raz jeszcze! pozdrawiam Dawid 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #14 Napisano 10 Listopada 2012 Witam serdecznie, Na wstepie bardzo ladny tissocik - gratuluję a teraz reszta : 1, mechanizm bezwarunkowo nalezy wyczyścić i naprawić aczkolwiek kwota 250 pln wydaje mi się mocno wygórowana (nawet wliczając spreżynę) 2. szkiełko - plexi - sprawa groszowa, podczyszczenie krawedzi tarczy - wygumowanie, 3. co do chromowania to jeśli nigdzie nie przebija podkład to nie ma co - wtedy lekka polerka - zaletą jest zachowanie kształtu - zwykle po chromowaniu koperty tracą kanty i oryginalny profil przydało by się lepsze zdjęcie, tarcza wydaje mi się ładniejsza i ciekawsza niż u mnie pasek to juz kwestia gustu - jak np. mnie sie podoba to Staruszek twierdzi że tragiczny:) - fajny matowy czarny napewno dobrze bedzie wyglądał pozdr Rafal 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #15 Napisano 12 Listopada 2012 Zgadzam się z Cytochromem miałem kiedyś takiego w swoich zbiorach oto on, kształt i design jest identyczny Uploaded with ImageShack.us tylko malowanie tarczy i kolor wskazówek nieco inny. NA zdjęciach wygląda jak gdyby Twój model miał oksydowane wskazówki (koloru niebieskiego? pod światło),moje były stalowe jak wkleisz lepsza fotkę to ocenimy. Ale nawet po tak złym zdjęciu mogę śmiało powiedzieć, że tarcza nie nadaje się do renowacji!!! to pamiątka w dobrym stanie, koperta i jej chromowanie to jedyna moim zdaniem ingerencja w ten model a sam zobaczysz jak może fajnie wyglądać zegarek vintage. Ale jak pisał Rafał jeżeli chrom jest w całości nie ruszać!!! , wygląd zegarka po każdej renowacji zmienia się i to bardzo. Praktycznie to nie jest już ten sam zegarek.Dlatego im mniej upiększania tym lepiej, im więcej oryginalnych części tym lepiej. Fakt chłopaki maja rację 250zł za sprężynę??? jak by mi mój zegarmistrz tyle powiedział to albo bym go strzelił w pysk albo więcej się tam nie pokazał To złodziej nie zegarmistrz lepiej szybko go zmień . Co do paska to pewnie 18mm no i jakiś elegancki może czarny krokodylek Hirisha będzie pasował..... Generalnie bardzo ładna pamiątka nie daj jej zmarnować zbędnymi renowacjami bo będziesz żałował posłuchaj doświadczonych kolegów, oczywiście naprawa i smarowanie podstawa ale nie za 250zł tyle to ten zegarek jest wart obecnie 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #16 Napisano 15 Listopada 2012 Witam ponownie, Rafał, Stary dziękuje bardzo za komentarze. Chciałem dopiero cos napisać i zamieścić zdjęcie jak bede mieć zegarek ale, ze został w Polsce to by to trwało zbyt długo a nie chciałem sprawy podziękowania takim fachowcom zostawić na tak długi okres. Jak wrócę na Święta to zamieszczę lepsze foto...(ech pozniej jeszcze czas na remont zegarka to zanim zaczne go nosic to juz przebisniegi beda Mam nadzieje, ze jest to oryginalny zegarek i jeszcze wtedy nie było za wielu producentów podrób na rynku:) Co do wskazówek to ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo nie mam zegarka przy sobie a aż tak się nie przeglądałem - opłakany stan sugerował gruntowny remont... Nie wiem za bardzo, co oznacza, ze podkład przebija etc., ale mam nadzieje się dowiedzieć Co do paska to myślę Stary, ze właśnie o czymś takim myślałem? Czarny krokodyl bedzie adekwatny. Dzięki za info odnośnie ceny za naprawę. Może po prosty zegarmistrze w WWA sobie tyle życzą? Na 100% bede chcial zostawic ducha w tym zegarku, vintage to vintage a nie modern. Slucham sie kolegow jak najbardziej, tym bardziej, ze nie mam zadnej wiedzy w tym temacie Pozdrawiam serdecznie i z gory dzieki za jakiekolwiek inne wskazowki dot tego 'okazu' Dawid 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidowo 4 #17 Napisano 15 Grudnia 2012 Witam ponownie, Panowie mam zdjęcia. Tym razem dziewczyna zrobiła aparatem, wiec mam nadzieje, ze łatwiej będzie Wam coś doradzić. Podejrzewam, ze nie za bardzo zmienią się wasze sugestie:) W sumie to na tych zdjęciach ten zegarek nie wygląda na bardzo zniszczony (zapewne była włączona w aparacie opcja 'wygładzanie twarzy' Prosiłbym zatem o ostateczne sugestie dotyczące naprawy. Mam tez takie dodatkowe pytanie - jak długo zajmie naprawa, przywrócenie do stanu używalności takiego zegarka ? Przyjeżdżam na święta do Polski i bardzo chętnie wyjechałbym z zegarkiem. Uda się, czy raczej taka naprawa do dłuższa zabawa? Jaki koszt powinienem ponieść za to co zostanie zrobione? Wszyscy mówicie, ze 250 zł to dużo za dużo, wiec jaka jest kwota adekwatna (naprawić będę chciał w Warszawie)Stary, nie wiem czy po pysku powinienem strzelać jak doradzasz , może coś bardziej dyplomatycznego się uda...Wasyl, czyli zakład na Pięknej powinienem wybrać? Ostatnia sprawa, pasek. Stary doradza krokodyl Hirsha, zapewne taki będę brać (może macie na składzie jakiś ? ) co myślicie o pasku NATO do tego zegarka ? Z góry wielkie dzięki za pomoc w temacie, już niedługo i będzie na ręku pozdrawiam,Dawid 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach