Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ded

Buty wojskowe na zime

Rekomendowane odpowiedzi

LaSportiva Nevada wyglada smakowicie. Ja z moich Belek ICW jestem zadowolony. Nie sa przesadnie cieple ale w koncu to nie buty zimowe. Zwykle chodzenie po sniegu to kilkanascie minut wiec sprawdzaja sie dobrze. Choc nastepnym razem pewnie kupie cos mniej taktycznego- chocby takie nevady.

Obecnie na nadgarstku Orient Star SDK05003W0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-27674-0-93709000-1331640216.jpg

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie za twarde na miasto... lepiej jednak gania się w bardziej giętkiej podeszwie

... i zarazem za miekkie - szybko zetrzesz (chyba, ze chucherko jesteś)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobają mi się LaSportivy Nevada ale nie moge ich nigdzie znaleźć na żywo.

Te Karrimory trzymałem w ręce, mięciutko się zginają ale o podeszwie nie wiedzaiłem, dzięki za info. Trzeba szukać dalej.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy górski but, zwłaszcza w wydaniu zimowym / wielosezonowym będzie miał miekką(w sensie łatwo się ścierajacą - to czy podeszwa się gnie, to inna sprawa) gumę, tak wiec po mieście ich szkoda... lepiej kupic cos stricte miejskiego. (np. Timberland/ Salomon/ Merell).

But górski nie zimowy - mimo, ze często wygląda na solidny i taki jest, to wcale termicznie nie bedzie wymiatał, bo jego zadaniem jest coś zgoła przeciwnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, że ten Karrimor będzie ok. W sam raz na zimę nawet do miasta, sztywnością podeszwy się nie przejmuj bo nie ma tragedii. Dla mnie but zimowy nawet miejski to przede wszystkim Gore-Tex, wysokość ponad kostkę i właśnie podeszwa Vibram. Ten model ma to wszystko i mimo wszystko nie należy do ciężkich butów na wypady w Tatry zimą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tym rzecz, ze te Karrimory nie mają Gore-Tex'u tylko membranę WEATHERTITE, o tej coś wiecie?

I jeszcze jedno: Karrimory to dobre buty? ;)

Czy może macie inne pomysły/zamienniki tego modelu, cena w sklepie to 299zł, niby przecena z 470 a ile w tym prawdy to nie wiem.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Owczar - LaSportivy już w sklepach nie znajdziesz raczej. Tylko net. Jak ja swoje kupowałem 4 lata temu to już wtedy były na wyprzedaży z 750zł na 490zł, chociaż nie wiem ile prawdy w cenie macierzystej. Prawdą jest jednak to że te buty zrobione w Bułgarii są nie do zajechania. Pomijam sam but, ale podeszwa to już dla mnie kosmos. Ani mm się nic nie starło, a lubię sobie poszurać ;) Do tego są bardzo wygodne. Jedyny mankament to słabe wkładki firmowe. Ja wymieniłem na filcowe i jest ekstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche się boje kupowaać buty przez aukcje, jak z rozmiarówką?

Po zakupie rozmiaru np. 43 nie przyjdzie mi 47? ;)

Skóra się nie ściera? Dobrze by było jak by się sprawdzały w każdych warunkach pogodowych, od upałów po mrozy.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Troche się boje kupowaać buty przez aukcje, jak z rozmiarówką?

Po zakupie rozmiaru np. 43 nie przyjdzie mi 47? ;)

Skóra się nie ściera? Dobrze by było jak by się sprawdzały w każdych warunkach pogodowych, od upałów po mrozy.

Większość butów mam 43 i LaSportivę kupiłem w tym samym rozmiarze. Skóra się nie ściera nic a nic. W poprzednim poście zrobiłem błąd. Buty wyprodukowane są w Rumunii, a nie jak napisałem w Bułgarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem szukać w sklepach internetowych tyvh butów i mam do wyboru rozmiar 36 albo 47 z tych grafitowych w brązie coś było z 41 al to troche mało ;)

Buty nie do zdarcia i chyba powoli nie do zdobycia ;)

Jeszcze poszukam, awaryjnie przyjrze się jeszcze tym Karrimor, do tej pory lepszych w tej cenie nie znalazłem.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skłaniam się ku Salomonom ale do przymiarki nie podejmuję decyzji.

Mam dwa pytania: gdzie we Wrocławiu jest największy wybór Salomona?

Oraz czy można gdzieś dostać we Wrocławiu buty Lowa i jak z ich jakością?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owczar, jaka by nie była ta membrama to będzie ok. Bo po pierwsze Karrimor nie wstawi do buta badziewia, a po drugie w bucie miejskim każda membrama da rade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się zdecyduje na Karrimora, ktoś miał problemy z obuwiem tej firmy?

Wyglądają na solidne, ale kto wie ;)

LaSportivy z tego co widze są już niedostępne w "standardowych" rozmiarach, także lipa a szkoda bo but z waszych opini to chyba ideał.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tym rzecz, ze te Karrimory nie mają Gore-Tex'u tylko membranę WEATHERTITE, o tej coś wiecie?

I jeszcze jedno: Karrimory to dobre buty? ;)

Czy może macie inne pomysły/zamienniki tego modelu, cena w sklepie to 299zł, niby przecena z 470 a ile w tym prawdy to nie wiem.

Buty ok.

Poszukaj na sports direct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Badurach?

Np TAKIE.

Macałem. Szału może nie ma, ale i cena ujdzie w tłoku jak na but na miasto.

Zastanawia mnie tylko czy będą ciepłe... Podobnie jak CAT, HD itp.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yanek z ciekawości jaka cena ?? Prezentują się fajnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... nie pamiętam za ile je widziałem dokładnie :)

Ale chyba wszystkie te pseudo trekingi Badury można kupić za 300-400zł. Na ich stronie jest też sklep to możesz sobie popatrzeć.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie z membraną w butach nie jest tak cudownie jak to opisują producenci. Prawda jest taka, że jeszcze nie wymyślono membrany, która by wytrzymała życie buta. Każda membrana poprostu pęka w bucie i robi się sitko. Polecam forum Sibickiego tam jest to szczegółowo napisane. Najlepszą "membrana" w bucie to czysta skóra, a nie szmatki-łatki. Cyt. forum:" Gore w butach to pic. Gore między dwiema warstwami skóry nie poprawia oddychalności całości, natomiast w butach górskich intensywnie użytkowanych zgodnie z przeznaczeniem NIE MA PRAWA przeżyć więcej, niż kilkanaście kilometrów. To jest dość delikatna materia, a siły rozrywające w butach w czasie marszu w trudnym terenie liczą się w tonach."

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) buty Lowa i jak z ich jakością?

Teściu męczy (potrafi zajechać buty w jeden sezon) swoje Lowy czwarty rok i nic im się nie dzieje (odśnieżanie w zimie, gonienie po lesie na jesieni, w zimie, na wiosnę, woda, błoto itd.), żona i teściowa mają drugi sezon i tez są zadowolone (choć ich eksploatacja jest lajtowa ;)).

Ja jak dojade swoje obecne buty pójdę właśnie w Lowy :)

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie z membraną w butach nie jest tak cudownie jak to opisują producenci. Prawda jest taka, że jeszcze nie wymyślono membrany, która by wytrzymała życie buta. Każda membrana poprostu pęka w bucie i robi się sitko. Polecam forum Sibickiego tam jest to szczegółowo napisane. Najlepszą "membrana" w bucie to czysta skóra, a nie szmatki-łatki. Cyt. forum:" Gore w butach to pic. Gore między dwiema warstwami skóry nie poprawia oddychalności całości, natomiast w butach górskich intensywnie użytkowanych zgodnie z przeznaczeniem NIE MA PRAWA przeżyć więcej, niż kilkanaście kilometrów. To jest dość delikatna materia, a siły rozrywające w butach w czasie marszu w trudnym terenie liczą się w tonach."

Czytałem forum Skibickiego, dziwne dla mnie było, że gore w spodniach/kurtkach jest ok a w butach nie, przecież jak siadamy czy chodzimy to ta tkanina też się odkształca i to w nie mniejszym stopniu niż w butach na cholewce. Poza tym mam buty z gore używane długo i nie przemokły choć stałem w wodzie, chodziłem po śniegu, ale w sumie ja nie znam się...

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym mam buty z gore używane długo i nie przemokły choć stałem w wodzie, chodziłem po śniegu, ale w sumie ja nie znam się...

A ja mam buty bez gore używane długo i nie przemokły choć stałem w wodzie, chodziłem po śniegu, ale w sumie to ja też się nie znam ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam buty bez gore używane długo i nie przemokły choć stałem w wodzie, chodziłem po śniegu,

Wiem, pokazywałeś mi je .... ;)

rozowe7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam buty bez gore używane długo i nie przemokły choć stałem w wodzie, chodziłem po śniegu, ale w sumie to ja też się nie znam ;)

Dobra skóra, natłuszczona, zapastowana też da radę :) no kalosze oczywiście też :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o Badurach?

Np TAKIE.

Macałem. Szału może nie ma, ale i cena ujdzie w tłoku jak na but na miasto.

Zastanawia mnie tylko czy będą ciepłe... Podobnie jak CAT, HD itp.

Doczytałem się kilku opinii, że mają tendencję do "łapania zapachu". Zrezygnowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.